Preracunao sam na cca 600w posto si napisao nije ispod 550w, x 24h x 30 dana i uporedio sa potrosnjom koju si napisao.
Nije bas egaktno, ali ide na to da pola vremena ne radi.
Uglavnom, poenta je sa ti nije hladno i da ti nece biti hladno sa tom klimom 🙂
Razumeo sam ja dobro.
A generalizacija... Brate mili, osim ako ne zivis van planete Zemlje, topao vazduh ide gore, hladan dole. Nikako drugacije.
Ako jos usmeris paralelno sa plafonom krilca, ti pod ne grejes, grejes plafon.
Ako imas vrata, tj. stok, tu si vec smanjio protok toplog vazduha u susednu prostoriju...
Pogledaj bilo koje setovanje klime na grejanju, videces da duva u pod.
Poenta toga je da topao vazduh ode sto dalje i sto nize, a zatim fizika uradi svoje i taj topao vazduh se podize...
A grejanje 3 sobe jednom klimom je moguce, ali koliko ti je stepeni u sobi gde je klima, a kolika u druge dve??
Mi se ne kapiramo definitivno. Buraz, ja se 10 god. grejem inverter klimom na poslu i znam da je preporuka drzati krilca na tipa 45 stepeni, ali ti sve vreme pricam da ne mozes da generalizujes stvari jer nemamo svi iste uslove, iste prostorije i namestaj u njima.
Zasto ti ta klima onda ne stoji na recimo polovinu visine sobe, nego ispod plafona kao i svaka druga? Da je tipa na 1m od patosa onda je pustis samo horizontalno da siba pa tek onda nemas gubitke jer ce fizika da odradi svoje... Ovo je banalizovanje, ali ti ukazujem samo da sam probao vec razna usmeravanja i nasao ono koje meni odgovara, a ti nema potrebe sa brines oko toga i hvala ti za savete.
Znaci, topao vazduh je kada pojednostavimo sve laksi od hladnog, ali se on sve vreme mesa, a ti to ne uzimas u obzir. Topao vazduh je laksi samo zato sto ima manju gustinu i time ga gravitacija sporije vuce nego hladniji vazduh. Fazon je samo sto se topao vazduh brze siri zbog svog sastava i brzine cestice koje se neuporedivo brze krecu u njegovom sastavu nego u hladnijem vazduhu. Hladan vazduh vise potiskuje topao zbog svoje gustine, jer je time tezi i gravitacija ga drzi oko patosa, a on samo vise potiskuje topao vazduh koji takodje vuce gravitacija samo slabije pa on zato ide na gore. Ali, vazduh u prostoriji nije iskljucivo topao ili hladan, on se sve vreme mesa...
Kada ja postavim krilca max. po horizontali, znaci to nije bukvalno paralela sa plafonom nego neki ugao, ali max. koliko mogu da izvucem, taj topao vazduh koji izduvava UJ ide tacno u centar hodnika i bukvalno ga tu osecas. Ne odgovara mi da stavim ostriji ugao ili skroz ka patosu jer onda bije direktno u ljude koji sede na krevetu u dnevnoj. Znaci, najpre se zagreje hodnik, pa onda dnevna jer se vazduh sve vreme mesa, ali ovako kako ga ti opisujes kao da cak i kada stavis ka plafonu ugao, nece sve da ostane gore, opet se mesa u celoj prostoriji i to je cela poenta...
Samo pod ovim podesavanjem krilaca zbog rasporeda prostorija ja grejem hodnik koji je najtopliji, a daljinski mi je u dnevnoj i tu merim na termometru onoliko koliko sam postavio i I FELL je setovan. Da ne grejem hodnik na ovaj nacin, nikada ne bih zagrejao kupatilo. Dnevna i kuhinja su spojene, ali klima je potpuno udaljena od kuhinje...
Naravno da ne moze biti u svim prostorijama ista temperatura jer imam samo jednu klimu, ali meni je u dnevnoj konstantno 22 minimalna, hodnik je topliji i zbog subjetkivnog osecaja jer se tamo izduvava topao vazduh i siri u svim ostalim prostorijama. U kupatilu je tipa 20 stepeni. I ja sam trenutno zadovoljan sa ovim racunima, jer kupatilo nisam ni planirao da grejem na ovaj nacin i nemam potrebu za sada za alternativom sto se tice grejanja, a videcemo kako ce biti nadalje...