Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

@veliki tesla
Za preporuku je potreban detaljniji opis kuće/stana (izolacija, stolarija, visina plafona i skica prostorika). Bez toga može samo da se nabacuju modeli, ali to nikako nije klima 24ka.

Moje rade 5 min pa miruju par sati kao da su ugasene,dnevno ako duvaju duze od 15 min pitanje je
Moj VOX IVA3 i Gree Lomo se ugasile mozda 2-3 puta za citav dan. U glavnom duvaju na oko 200-300W. Obe su podesene na iFeel i 24C da odrzavaju.

Gledao napolju termometar i pokazuje 5C, a zgrada fala bogu jos nema izolaciju, kao ni krov :d

U cemu je razlika izmedju Midea AG-12NXD1-I WIFI i AG12NXD1.WIK modela? Dvoumim se izmedju ovog Extreme i Mission2 MB-09N8D6, mozda cak i Breeseless
12-ca bi isla prvenstveno za hladjenje nekih 30-35 kvadrata dneve i trpezarije, a za spavacu od 15 kvadrata bih uzeo 9-ku. Ako neko ima preporuku za izbor bio bih zahvalan

Поздрав свима, ово нам је прва сезона грејања на Midea Mission II климу .
За простор од 43 квадрата јако добро изоловане зграде узели смо 18ицу.
Изузетно је била штедљива при хлађењу ово топло лето. Има WiFi и апликацију која између осталог показује потрошњу, али су ми бројке код грејања чудне.Да ли је могуће да у режиму дувања када је постигла температуру троши само 10-20W, или је то неки баг ?

Ne znam koliko si mislio da treba da troši motor turbine?

Ne znam koliko si mislio da treba da troši motor turbine?
Искрено, мислио сам да је више.Све што знам о инвертерима информисао сам се овде са форума.
Ми смо иницијално хтели неку од јефтинијих Fujicu, али смо пристали на ову, јер је била јако добра понуда од извођача зграде.Имамо централно грејање на струјни котао, али мислим да неће бити коришћен уопште.
Послаћу детаљније о клими, како крену хладнији дани.

To ti je to, kada kompresor ne radi.

A pored 18-ice na 43kvm ti stvarno neće trebati taj kotao.

Da javim samo prve utiske vezano za rad na veliko kritikovanog invertera Gree Muse 12-ice. EnergyNet serviser je zaista kvalitetno ugradio klimu, obe jedinice. Spoljna jedinica je ugradjena po svim pravilima koje sam i sam procitao, sve je maximalno izolovano. Ovo je neki novi Muse model, jer je napravljen juna ove godine, dakle svega par meseci star...

Uglavnom, cackao sam sa podesavanjima ovih dana i za sada sam postavio "I Feel" funkciju, drzim temperaturu u rasponu 22-24 stepena, automatski je ukljucen bajagi mod za prociscavanje vazduha, a FAN je na AUTO. Krilca unutrasnje jedinice drzim paralelno sa plafonom da kazem i na taj nacin direktno grejem dnevnu sobu i hodnik. Daljinski mi je na 3-4 m i salje izmerenu temp. unutrasnjoj jedinici.

Uvece pred spavanje samo postavim SLEEP mod i spustim temperaturu na tipa 20 stepeni. Ujutru se probudim i klima odrzava tu temperaturu, pritom je besumna.

Nisam merio potrosnju, niti nameravam da kupujem merace, bitno mi je da klima kvalitetno greje i da je temperatura u nekom kontinuitetu. Ovo su samo prvi utisci i za sada sam zadovoljan, videcemo kako ce klima raditi na nizim temperaturama i vecoj vlaznosti, pri cemu se sve klime muce. Ovaj model je zaista za ovaj novac dobar po pitanju brzine zagrevanja oko 40 kvadrata, ne koristim TURBO mod uopste, ali sam po savetima i ljudi ovde izabrao njega upravo zbog snage. Sigurno da dosta trosi pri tome, ali meni je mnogo bitnije da kucu sto pre zagreje u extremnim situacijama. Klimu ne iskljucujem vise, samo sam testirao koliko brzo moze da zagreje ovu kvadraturu.

Vec sam nasao neke bagove o kojima ljudi po forumima diskutuju i kontaktirao sam Energy Net po tom pitanju.

Sve u svemu, za sada sam zadovoljan, tj. moji roditelji koji koriste ovu klimu, videcemo u narednim mesecima koliko ce biti efikasna i isplativa, moji se ceo zivot greju na drva, pa mogu uvek i da kombinuju i nadju svoju najbolju racunicu. Meni je bitno da ustaju u toploj sobi zimi, da se sto manje bakcu oko drva i lozenja, po mogucstvu da potpuno predju na inverter grejanje, a da su leti obezbedjeni sto se tice rashladjivanja, jer su leta gotovo neizdrziva bez klima uredjaja...

Ako nekom znaci, evo detaljnog uputstva vezanog za podesavanje Muse, Fairy i verovatno slicnih Gree modela (uputstvo Energy Net-a je veoma sturo):

Drugari, treba mi mala pomoc za drugara. Ja se bas slabo razumem u inverter klime.
Hoce da greje sobu od 18 kvadrata, povremeno i hodnik(po potrebi). Nema fasadu na kuci, jedan spoljni zid.
Budzet mu je maks. 60.000 din.
Sta mu preporucujete za taj novac ? Po mogucnosti da bude sto stedljivija.

Drugari, treba mi mala pomoc za drugara. Ja se bas slabo razumem u inverter klime.
Hoce da greje sobu od 18 kvadrata, povremeno i hodnik(po potrebi). Nema fasadu na kuci, jedan spoljni zid.
Vox inverter 12 sa ugradnjom max 50.000 din.
Grejem sa Vox-om 25 kvadrata evo cetvrtu sezonu.

Moze i

ESKIMO by MIDEA ES-AF 12HRDN1 DC INVERTER​

Ima Midea Breezeles za te pare. Sad vec ima dovoljno pozitivnih komentara. Ima na netu svih specifikacija. Ovo bih ja sa naknadnom pamecu uzeo za te pare

Pogledaj ako možeš da nađeš Fujitsu LLCE12.

Drugari moje postovanje, hteo bih ako je moguce ove godine kupim novu klimu za kucu od 60 m2. Posto mi je bitno samo grejanje sta bi ste mi predlozili, izdvajam neke modele:

• Fujitsu klima inverter ASYG18KMTA / AOYG18KMTA { Kapacitet grejanja: 0.9 - 8.7 kW, nominalno 21500 BTU Energetska klasa: A+, SCOP: 4.56 },
  • Bergen Pine Profi Inverter BER24QE LCLH-G17WiF [Kapacitet grejanja: 2.0 - 8.5 kW, nominalno 24000 BTU Energetska klasa: A+++, SCOP: 5.1 },
  • Bosch klima inverter CLIMATE 8000 24000 BTU {Kapacitet grejanja: 2.19 - 9.29 kW, nominalno 26000 BTU Energetska klasa: A+++, SCOP: 5.2 ) i
  • vase preporuke.
Kolega, ako prostor nije izjedna onda teklime što gledaš neće valjati.
Pravilo za konfor:
1. Jedna klima jedna prostorija
2. Klima da duva prema spoljnom zidu i prozoru ali duž zida. A ne prema otvorenim vratima.
3. Ako je moguće unutrašnju jedinicu montirati na unutrašnji zid a ne spoljni.
Zašto?
Zato što jednom klimom ne možeš grejati celi stan a da ti klima ne duva maksimalnom snagom. A kad duva jako tu ne može da se boravi.
Ta prostorija u kojoj je klima i duva na vrata je pretopla i tu nema boravka zbog već pomenutog vetra a i buke koju stvara. Zato se stavlja jedna klima za jednu prostoriju i nda ona može da zagreje na malim brzinama duvanja, tad nema velikog vetra, ni buke.
A ti radi kako hoćeš.....

Da javim samo prve utiske vezano za rad na veliko kritikovanog invertera Gree Muse 12-ice. EnergyNet serviser je zaista kvalitetno ugradio klimu, obe jedinice. Spoljna jedinica je ugradjena po svim pravilima koje sam i sam procitao, sve je maximalno izolovano. Ovo je neki novi Muse model, jer je napravljen juna ove godine, dakle svega par meseci star...

Uglavnom, cackao sam sa podesavanjima ovih dana i za sada sam postavio "I Feel" funkciju, drzim temperaturu u rasponu 22-24 stepena, automatski je ukljucen bajagi mod za prociscavanje vazduha, a FAN je na AUTO. Krilca unutrasnje jedinice drzim paralelno sa plafonom da kazem i na taj nacin direktno grejem dnevnu sobu i hodnik. Daljinski mi je na 3-4 m i salje izmerenu temp. unutrasnjoj jedinici.

Uvece pred spavanje samo postavim SLEEP mod i spustim temperaturu na tipa 20 stepeni. Ujutru se probudim i klima odrzava tu temperaturu, pritom je besumna.

Nisam merio potrosnju, niti nameravam da kupujem merace, bitno mi je da klima kvalitetno greje i da je temperatura u nekom kontinuitetu. Ovo su samo prvi utisci i za sada sam zadovoljan, videcemo kako ce klima raditi na nizim temperaturama i vecoj vlaznosti, pri cemu se sve klime muce. Ovaj model je zaista za ovaj novac dobar po pitanju brzine zagrevanja oko 40 kvadrata, ne koristim TURBO mod uopste, ali sam po savetima i ljudi ovde izabrao njega upravo zbog snage. Sigurno da dosta trosi pri tome, ali meni je mnogo bitnije da kucu sto pre zagreje u extremnim situacijama. Klimu ne iskljucujem vise, samo sam testirao koliko brzo moze da zagreje ovu kvadraturu.

Vec sam nasao neke bagove o kojima ljudi po forumima diskutuju i kontaktirao sam Energy Net po tom pitanju.

Sve u svemu, za sada sam zadovoljan, tj. moji roditelji koji koriste ovu klimu, videcemo u narednim mesecima koliko ce biti efikasna i isplativa, moji se ceo zivot greju na drva, pa mogu uvek i da kombinuju i nadju svoju najbolju racunicu. Meni je bitno da ustaju u toploj sobi zimi, da se sto manje bakcu oko drva i lozenja, po mogucstvu da potpuno predju na inverter grejanje, a da su leti obezbedjeni sto se tice rashladjivanja, jer su leta gotovo neizdrziva bez klima uredjaja...

Ako nekom znaci, evo detaljnog uputstva vezanog za podesavanje Muse, Fairy i verovatno slicnih Gree modela (uputstvo Energy Net-a je veoma sturo):

Da li se pali i gasi, ili radi konstantno? Koliko kvadrata grejes i da li je izolovan prostor i dobra stolarija?

Ta prostorija u kojoj je klima i duva na vrata je pretopla i tu nema boravka zbog već pomenutog vetra a i buke koju stvara. Zato se stavlja jedna klima za jednu prostoriju i nda ona može da zagreje na malim brzinama duvanja, tad nema velikog vetra, ni buke.
A ti radi kako hoćeš.....
Nemoj se ljutiti ali ovo nije tacno,ukljucivanjem i-feel na daljincu ugrejace i drugu prostoriju kroz vrata i kad dostigne zadatu
pre nego sto zatvori krilca uduva hladnjikav vazduh ka daljincu pa su obe prostorije odprilike jednake temperature.
Ja tako ugrejem kupatilo na 25C a daljinac je udaljen 7 metara od UJ.

Moze i

ESKIMO by MIDEA ES-AF 12HRDN1 DC INVERTER​

Hvala, prenecu. Mislim da je sasvim okej za taj novac.
Ima Midea Breezeles za te pare. Sad vec ima dovoljno pozitivnih komentara. Ima na netu svih specifikacija. Ovo bih ja sa naknadnom pamecu uzeo za te pare
Mislim da ce sigurno izabrati ovu. Pregledali smo malo recenzija po netu i vidim da je to to.
Pogledaj ako možeš da nađeš Fujitsu LLCE12.

Klasa stedljivosti za grejanje je A...dok je za hladjenje okej.

U cemu je razlika izmedju Midea AG-12NXD1-I WIFI i AG12NXD1.WIK modela? Dvoumim se izmedju ovog Extreme i Mission2 MB-09N8D6,
Jel ima neko misljenje ili savet od iskusnih oko izbora

Drugar koji radi klime i hvali Midea, kaze da se Xtreme dobro pokazao za sada.
Letos sam razmisljao o njoj, ali sam uzeo Hisense kojim nisam odusevljen.
Za par hiljada vise imas Breezeless koji je bolja klima i sa kojom ima vise pozitivnih iskustava.

Klasa stedljivosti za grejanje je A...dok je za hladjenje okej.
Klase stedljivosti znaju da varaju, pogotovu na klimama, nove kineske su sve nasvirane na A++ medjutim nikada ne spustaju potrosnju na grejanju ispod 300w (i to ako je dobar model), samim tim pregrevaju prostoriju pa se gase a visak toplote se rasipa, moja fujitsu LU ima A+ za grejanje a radi na ovoj hladnoci izmedju 200-300w uglavnom, odrzava 24-25 stepeni u kuci (doduse dobro izolovana) i pritom je jako rasterecena sto ustvari daje dobru efikasnost u potrosnji struje jer kada radi do 50% onda daje visok COP odnosno pretvara 1w struje u 4w toplotne energije. Sto se vise blizi maksimumu i sto je niza spoljna temperatura, to joj je efikasnost manja, dakle treba birati dovoljno jaku klimu sa rezervom i sa dovoljno dobrom modulacijom za najnizu potrosnju energije. To sto pise na papiru nije bas u praksi.

Potvrdjujem ovo gore. Moja klima ima a+++ pa ne ide ispod 400w, a nije bas da je minus napolju.

Neki ljubitelji gree klima, su to navodili kao prednost kod novih generacija.. što i može biti, ako neko sedi/leži/radi naspram klime. Odnosno, tamo gde je pozicija unutrašnje iznuđena, pa je moralo tako.

Ali na 200w klima duva mlako, nije hladno. I uvek mogu da se digunu krilca da izbacuje toplotu u sobu. Ako su toplotni gubici prostorija mali, onda preferiram sto nizu modulaciju jer ipak bude ujednacenije grejanje.. na 250w je vec toplo

Ali na 200w klima duva mlako, nije hladno. I uvek mogu da se digunu krilca da izbacuje toplotu u sobu. Ako su toplotni gubici prostorija mali, onda preferiram sto nizu modulaciju jer ipak bude ujednacenije grejanje.. na 250w je vec toplo
Nije hladno (35C na izduvu) ali se oseti hladnjikavo sto bas i nije prijatno.

Kako sam naveo u predjasnjem postu kuca je od 60m2, zidana od cigala starog formata sa kara tavanom. Uradio sam spoljnu izolaciju celog objekta sa stiroporom 10sm ( dvadesetpetogramski ) i unutrasnju izolzaiju spoljnih zidova sa 3sm stiroporom sedamnaesto/dvadeseto gramskim. Plafon je spusten na 3,1m sa gipsanim plocama, sto se stolarije tice sva je drvena i nova. Na ulicnim prozorima uradjeno je troslojno staklo ( bez punjenja argona ), videcu da do decembra uradim dvoslojno staklo sa argonom i koliko je moguce sto bolja tremo kombiacija.
Slazem se da bi trebalo u svakoj prostoriji imati po jednu klimu, napravicu skicu prostorija i gde se trenutno nalazi sadasnja klima koju ste mi preporucili ( fujicu 12 LUC ). Uzeo bih nesto jacu od sadasnje koja bi je zamenila a, u sobi gde najvise boravim ( 4 x 3 x 3,1m ) uzeo bih po vasoj preporuci odgovarajucu klimu. I na taj resio se TA peci zauvek.

Normalno je da prilikom kupovine invertera treba paziti na to da budu štedljivi.Na primer prvi Daikin model koji ima A+++ na hlađenju i grejanju je Perfera ali zato i košta oko 150k dinara.Kod budžet modela klima ja bi više gledao koliko su stabilni u radu i snagu grejanja nego da li imaju + manje ili više.Stabilan rad inverter klime bar kako ja to vidim je da klima modulira u bilo kojoj brzini da radi odlično u bilo kom položaju krila na izduvu,da modulira između 250w i 300 minimalno.Da tačno održava zadatu temperaturu zatim plastika treba da bude kvalitetna.Podesiš temperaturu auto fan i to je to celi dan tako greje zaboraviš da radi jedino uveče smanjim temperaturu i quiet brzinu postavim a kada je hladnije samo temperaturu smanjim a brzina ostaje auto.Snagu klime i stabilnost u radu bi stavio ispred WI FI konekcije i filtera.

Pozdrav svima,
Treba mi pomoc oko odabira klime prvenstveno za grejanje, kuca je u pitanju spoljna izolacija 10 stiropor, pvc stolarija, na plafonu 10cm vune, uzeo sam lucu 12 koja iz dvevne sobe duva ka spavacoj. Samo grejanje i potrosnja te klime za svaku pohvalu i ne mogu da opisem koliko sam zadovaljan klimom posle grejanja na TA peci do sada.
Sada mi treba pomoc za drugu klimu koju bi stavio kod kupatila da duva ka kuhinji i greje nekih 13 kvadrata plus kupatilo. Postavicu i skicu neku da pomogne.
Najvise me interesuje kapacitet koji bi odgovarao. Gledao sam lmce 9 ili mozda ulazni model vece 12llce pa me zanima neka preporuka. Moze i drugi proizvodjac ali dajem neku prednost fujitsu zbog grejanja.
Kuca je u Rakovici pored Kosutnjaka i uvek je hladnije malo zimi u odnosu na grad ali i leti prijatnije kad su vrucine.
Budzet je do 60.000 pa bi bio zahvalan za svaku preporuku.

Prilozi

• 851E49D1-0487-4DFA-8A11-7E387E96E28D.jpeg
    851E49D1-0487-4DFA-8A11-7E387E96E28D.jpeg
    150.8 KB · Pregleda: 27
Normalno je da prilikom kupovine invertera treba paziti na to da budu štedljivi.Na primer prvi Daikin model koji ima A+++ na hlađenju i grejanju je Perfera ali zato i košta oko 150k dinara.Kod budžet modela klima ja bi više gledao koliko su stabilni u radu i snagu grejanja nego da li imaju + manje ili više.Stabilan rad inverter klime bar kako ja to vidim je da klima modulira u bilo kojoj brzini da radi odlično u bilo kom položaju krila na izduvu,da modulira između 250w i 300 minimalno.Da tačno održava zadatu temperaturu zatim plastika treba da bude kvalitetna.Podesiš temperaturu auto fan i to je to celi dan tako greje zaboraviš da radi jedino uveče smanjim temperaturu i quiet brzinu postavim a kada je hladnije samo temperaturu smanjim a brzina ostaje auto.Snagu klime i stabilnost u radu bi stavio ispred WI FI konekcije i filtera.

I koja bi to klima bila po tvom mišljenju? U nekom razumnom cenovnom rangu naravno.

Posto mi je bitna soba u kojoj najvise boravim od 12 - 13m2 sa visinom od 3,1m uzeo bih po vasem savetu odgovarajucu klimu do 70.000,00 dinara. Evo nekih primera:

• Midea klima inverter Mission MB-09N8D6 ( Kapacitet grejanja: 0.82 - 3.37 kW, nominalno 10000 BTU Energetska klasa: A++, SCOP: 4.6 ) cena 58.000,00 ,
  • Fujitsu klima inverter ASYG12KPCA / AOYG12KPCA ( Kapacitet grejanja: 0.9 - 4.8 kW, nominalno 13200 BTU Energetska klasa: A+, SCOP: 4.1 ) cena 58.000,00 ,
  • Gree klima inverter Muse Profi wifi 12k ( Kapacitet grejanja: 0.8 - 4.5 kW, nominalno 12500 BTU Energetska klasa: A+, SCOP: 4 ) cena 59.000,00 ,
  • Daikin klima inverter FTXB25C / RXC25B ( Kapacitet grejanja: 1.30 - 4.00 kW, nominalno 9700 BTU Energetska klasa: A+, COP: 3.79 SCOP: 4.45 ) cena 65.000,00 i
  • Fujitsu klima inverter ASYG12LMCE - AOYG12LMCE { Kapacitet grejanja: 0.9 - 5.3 kW, nominalno 13650 BTU Energetska klasa: A+, SCOP: 4 ) cena 68.000,00 .

Do 70.000 Fujitsu LMCE 12

Nazad
Vrh Dno