Šta je novo?

TSMC poskupljenje procesa ispod 16nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne secam se da li je na neki nacin to ukjucio u racunice MIlankovic, ali cesto zaboravljeno i veoma bitno je i gde se nas solarni sistem, pa i galaksija (u manjoj meri na drugu referencu), nalazi na galaktickoj ravni. Periodi orbitiranja i kretanja su toliko veliki, da mozemo uci u prostor univerzuma koji moze da utice i na nasu planetu, sa drukcijim okolnostima, uz sve zastite koje nam pruza sunce.

Za referencu za kuda se galaksija krece sam mislio na to, da prostori kroz koje se krecemo u zadnje vreme su kompletno razliciti od onih kojima smo se kretali u veoma dalekoj proslosti, jer se krecemo prema "The Great Attractor-u" koji se sa nama krece ka "Shapley Attractor-u", kontra svim nacelima sirenja univerzuma i drugih zakona i postulata. Tako da moze da bude nesto u ovom delu univerzuma sto nije karakteristicno za onaj od ranije (i teze uporediti sa onim sto nalazimo na planeti iz daleke proslosti). Ne secam se da li sa naucnici izracunali od kad nas privlaci te 2 stvari, u odnosu na koliko su stari nalazi na zemlji korisceni za donosenje zakljucaka).
Ne sporim mogucnosti uticaja sirenja galaksija, starenja Sunca i svih drugih okolnosti, ali mislim da se to moze samo pokazati u duzim vremebskim okvirima. Period od sottinak godina je sitnica i razlike bi trebali da su zanemarljive iz te perspektive, dok su promene na Zemlji vise nego ocigledne. Verovatnija mi je ipak prepostavka da je neki "lokalni" faktor znacajan za ubrzanja i abnormalnosti :)

a samo sam postavio retoričko pitanje
Pa tako obicno bude kada u ovakvim klizavim temama postavis retoricko pitanje pa stignemo do kretanja galaksija :)

Gledam danas na poslu: dolaze nam kamioni sa peskom iz Poljske, aluminijum granulat iz Ukrajine, armatura iz Ceske, mesingana zica iz Slovacke... to smo sve imali lokalno.
Granit uvezen iz Kine, secen za stepenice u domovima jeftiniji od betonskih pravljenim u Nemackoj.
Covid je cudo...

Samo da dodam da je svega 4% tzv green gases man made a da je ostalih 96% obicna vodena para, koja nastavlja da raste zbog pojacane aktivnosti Sunca, Citati Milutina Milankovica a manje sluisati Al Gora i Gretu T. Evo necu vise! :)
Po Milankovićevim proračunima mi bi u ovom trenutku trebali da ulazimo u ciklus blagog hlađenja, a ne zagrevanja.

Ili je Milanković negde pogrešio u svojim proračunima ili su neki naknadni faktori toliko uticali da su obrnuli prirodne cikluse koje je on uočio.

Prošle su gotovo dve decenije od "Al Gora", a neke stvari koje su tada bile uočljive samo statistički, sad su vidljive na svakom polju.

Počevši od toga kakav vazduh udahneš i da moliš boga da duva Košava kao ovih dana, pa do prosečnih temperatura iz godine u godinu.

^
Dakle posledica vrelog vetra je skok cena GPU chipova?

Karikiram ali, posledica globalnog zagrevanja (klimatskih promena) je skok cene chipova?

Po Milankovićevim proračunima mi bi u ovom trenutku trebali da ulazimo u ciklus blagog hlađenja, a ne zagrevanja.
koliko sam ispratio, pri kraju međuledenog doba obično dolazi do povećanja temperature. treba uzeti u obzir da međuledeno doba traje oko 10.000 a ledeno oko 100.000 godina, kao i aktivnosti Sunca (može ono jače da prži). 20-200 godina je stvarno premali vremenski period za uzimanje u razmatranje

dnevna evidencija temperature je počela pre 300 godina, ako se ne varam. a ranije temperature se određuju na osnovu antarktičkog leda, pri čemu tu ima 1 zanimljivost: desi se da je primetno povećan CO2 a prilično niska temperatura (pripisujem to erupciji supervulkana. čuveni Yellowstone je jedan od takvih, i možemo samo da se nadamo da ne doživimo takvu erupciju)
Prošle su gotovo dve decenije od "Al Gora", a neke stvari koje su tada bile uočljive samo statistički, sad su vidljive na svakom polju.
rat protiv zagrevanja je kao i rat protiv terorizma: tu nema pobede ali ima para

inače, dotični je svojevremeno bio protiv jednog čuvenog globalnog sporazuma u vezi klimatskih promena

Poslednja izmena:
Zaključak je dakle korona je fejk, globalno zagrevanje i klimatske promene su fejk. Sve to što kažu na ovome svetu nije istina.

Brkas zagadjenje I globalno zagrevanje! To su dve stvari kojima političari manipulišu sa vama a ti malo andervoltuj taj jeftini sarkazam.

Zagadjenje je posledica gramzivosti liberalkapitalizma i to ove njegove terminalne faze superkorporativnog fašizma. Profit opravdava sve i sve se seče, zagađuje, uništava jer je profit opravdanje za to.
Planeta se ne zagreva zbog zagadjenje, jer man-made green gases učestvuju samo 4% u rastu temperature. Ostalo je vodena para zbog aktivnosti Sunca. Planeta je u ne tako dalekoj proslosti bila i toplija nego sad a nije bilo ni 5% ove industrije.
Sve drugo je politika i to dosta opasna.

Svi koristite informacije koje vama odgovaraju, a pobijate one koje vam ne odgovaraju.
I jedni i drugi nemate ništa opipljivo kao dokaz, osim činjenice da nekim izvorima verujete, a onim drugima ne.
Informacijama se manipuliše odvajkada, tako da je ova rasprava besmislena.

ovde više ne postavljam retorička pitanja

@Marti Misterija
Prirodom uzrokovani procesi koji osetno menjaju globalnu temperaturu traju hiljadama godina ili više. Izuzetak su naravno udari velikog meteora i slično.
Za razliku od njih sada imamo promenu globalne temperature koja se dešava u nekoliko decenija.
Slažemo se izgleda makar u jednom, da profit priznaje samo jednu stvar, daj što više za što manje vremena bez obzira na posledice.
A posledice su tu.

@Marti Misterija
Prirodom uzrokovani procesi koji osetno menjaju globalnu temperaturu traju hiljadama godina ili više
Nop. Dosta supervulkancic tipa Yellowstone da pukne i odosmo svi na godisnji u momentu.

Svi koristite informacije koje vama odgovaraju, a pobijate one koje vam ne odgovaraju.
I jedni i drugi nemate ništa opipljivo kao dokaz, osim činjenice da nekim izvorima verujete, a onim drugima ne.
Informacijama se manipuliše odvajkada, tako da je ova rasprava besmislena.
Bavim se medjunarodnim politickim, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima preko 20 god. Dakle nisam Zika sa trafike koji cita Informer i zna sutrasnji rezultat Barse jer mu je dojavljeno.
Utisak koji imas je pogresan! Pogresan je jer je lakse suditi nego razmisljati.
Da se zaista interesujes za temu koju si tako lakonski prokomentarisao mogao bi da dodjes do vrlo zanimljivih naucnih studija koji govore protiv man made globalnog zagrevanja i to studija i radova koje su uradili neki od najpoznatijih svetskih klimatologa. Barem polovina svetske klimatoloske naucne zajednice se suprotstavlja dominantnom narativu kojima mediji zastrasuju ljude. Ti naucnici proizvode neke naucne radove i istrazivanja, zar ne!? Ja sam ih citao i vidim da imaju smisla. Vidim i to da ovi najglasniji koji vicu izgorecemo jer zagadjujemo, pripadaju krugu koji finansira vojno-industrijski kompleks. A da te podsetim da je preko 80% naucnika i naucnih fondova direktno ili indirektno u vojno-industrijskom kompleksu.

Planeta se zagadjuje, to je jasno i za to je iskljucivo kriv covek. Ubistvo vode, vazduha i zemlje ide na dusu coveku. Najopasnija stvar koju covek radi je zagadjenje i ubijanje okeana.
Planeta se zagreva brzo u proteklim decenijama jer je aktivnost Sunca izuzetno pojacana, sto je deo prirodnog ciklusa sunca. Moze mnogo da se procita na tu temu ko hoce. Astronomija je vrlo egzaktna nauka.
Dokaza ima mnogo samo treba biti otvorenog uma jer da podsetim kako rece cika Frenk Zapa - "Um je kao padobran, koristan je samo kad je otovoren".
Ponovo napominjem, sve drugo je opasna politika, manipulacija i vladanje strahom.

Zašto bi kapital/političari/vojno industrijski kompleks ubeđivali ikoga da su baš oni odgovorni za zagađenje i zatopljenje?
Ako će manipulisati to će biti u pravcu tvoje priče, to jest da je sve prirodan proces i da industrija nema ništa sa globalnim zatopljenjem.

Moraces ponovo da procitas sve sto sam napisao.
A onda ces morati da razvdvojis u svoj glavi zagadjenje i globalno zagrevanje (ne kaze se zatopljenje). Onda da procitas par desetina hiljada strana na pomenute teme.
Ako ces kao papagaj da ponavljas doom & gloom narativ iz medija onda nemamo o cemu da diskutujemo.

@poolmaker Citam ali te korigujem jer uvek imas aktivne vulkane, koji izuzetno uticu na klimu, pogotovo lokalno bez obzira koliki su.
Supervulkani su ekstremi.
Apro po informacija i koriscenje istih: krenuo da pisem roman ali je Marti objasnio sustinu.
Iskopas na netu sve moguce objavljene chartove temp i co2 priznatih institucija i iznenadices se koliko su kontradiktorni, pa vecina rade sinhron jer boze moj odskacu jako, jos gori su istorijski, gde se vecina gura pod tepih jer sve sto ne odgovara je anomalija, sto odgovara je istina.
Ta selektivnost i filtriranje su problem, u prevodu terorizam postaje jako izlizana tema, vreme je za novi strah za zapadne razvijene zemlje.
Jer po chartovima co2, mi bi trebali vec biti mrtvi tj nacin kako se prikazuju i naglasavaju isti.
Takodje se Pariski sporazum naglasava kao spas Zemlje tacnije prolongiramo kraj iste ali se nigde se spominje smanjenje industrije, samo cemo malo korigovati i sve super. Voleo bih da vidim korigovanu industriju u Kini i Indiji...
Sto jako iritira i sto Marti govori je da niko ali niko ne spominje sunspot aktivnost.
Da ne volim astrofiziku kao neki hobi, ne bih ni ja znao da je oko '50-ih, 2000 i 2015 Sunce razvaljivalo sa przenjem. Imas NASA official chartove, baci pogled.
Problem je sto niko od klimatologa to ne spominje, ali svi spominju taj period kao posledicu industrije.
Cak su neki bili hrabri da izjave 2016 da ce nadolazeca leta biti ekstremi a mi ove godine palili grejanje u avgustu, jedno od hladnijih leta (citaj normalnijih) u Ger.

Zašto bi kapital/političari/vojno industrijski kompleks ubeđivali ikoga da su baš oni odgovorni za zagađenje i zatopljenje?

Šta misliš ko će dati rešenje problema “greengas/global warming/climate change”?

Ti i ja?

—-
Da li moze da se otvori nova tema?

Npr. “Globalno zagrevanje - za i protiv?”

Šta misliš ko će dati rešenje problema “greengas/global warming/climate change”?
scooby-doo-ghost-greta-unmasked-george-soros.jpg

Malo zelenog humora, ne zamerite.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno