Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Okej nastavicu da testiram limite do -30,jel su okej vrednosti 140/140/140 za pbo limite za 5900x zarad smanjenja temperature jos,ne jurim nikakve skorove brojke itd samo da je stabilno u gamingu sa manjim temp. Kontam da mi multicore i nije toliko bitan single vec jeste

Sve više i više informacija o nekakvom snižavanju cena...

Temperature divljaju zato sto ploca u postavljam procesoru 1.4+ V u loadu. Probaj stavi CPU na fixnih 1.25V i naravno load line da ne ide ispod tih 1,25V. Ja tako podesavam 5900X imam nekih 5 6 masina mozda i visekoje se halde cooler master black 212 kulerom i tokom CB20 AVX load ne prelazi 75C. Single core isto boostuje normalno mozda manje jedno 50mhz ali su zato temp normalne. Drugaru 5800X na asrock razer ploci isto tako divljale temp na ozibljnom vodenom hladjnju dok nismo fixirali napon. Ja od prvog konakta sa ryzeon sam to primetio i koliko vidim da do danas to nije reseno. 5950X ne moze ispod nekih 1.3V zato sto je njegov boost na 5050mhz i onda mu treba tih 1.3V. Sve to moze vrv i finije da se podesi i igra sa tim ali ja sa bavim drugim stvarima pa nisam ulazi u to da to jos finije podesim posto mi je ovo fixirane generalno sasvim ok.

Temperature divljaju zato sto ploca u postavljam procesoru 1.4+ V u loadu. Probaj stavi CPU na fixnih 1.25V i naravno load line da ne ide ispod tih 1,25V. Ja tako podesavam 5900X imam nekih 5 6

Koji load? Single core ili multi? Ako je multi, onda nesto debelo ne valja. Za single je sasvim normalno da napon ide do 1.5V kada boostuje na 5+ GHz. Ja drzim PBO enabled sa per core curve optimizerom i custom PPT/TDC/EDC podesavanjima. Temperature id od 35 (idle) do 90 (full load), zavisno sta procesor radi. U full loadu je napon tu negde oko 1.25V.

Koji load? Single core ili multi? Ako je multi, onda nesto debelo ne valja. Za single je sasvim normalno da napon ide do 1.5V kada boostuje na 5+ GHz. Ja drzim PBO enabled sa per core curve optimizerom i custom PPT/TDC/EDC podesavanjima. Temperature id od 35 (idle) do 90 (full load), zavisno sta procesor radi. U full loadu je napon tu negde oko 1.25V.
koja su ti podesavanja za ppt tdc i edc

PPT- 165, TDC - 115A, EDC - 140A

Pogledaj ovde:

Da znam za to probao sam vec ista setovanja ko ti plus 200 boost override,dobijam bsod pa sam vracao na auto da bi usao u windows,nego je meni totalna zabluda sad oko numeracije jezgara,moj best core su 4 i 9 prema ryzen masteru,znaci sad su u biosu to 5 i 10? a second su prema ryzen masteru 3 i 10 znaci to su u biosu 4 i 11? konfuzija

Da znam za to probao sam vec ista setovanja ko ti plus 200 boost override,dobijam bsod pa sam vracao na auto da bi usao u windows,nego je meni totalna zabluda sad oko numeracije jezgara,moj best core su 4 i 9 prema ryzen masteru,znaci sad su u biosu to 5 i 10? a second su prema ryzen masteru 3 i 10 znaci to su u biosu 4 i 11? konfuzija

Samo obrati pažnju kako je označeno prvo jezgro, da li je sa nulom ili sa jedinicom pa nećeš imati problema. Kad prebaciš na +200MHz boost override moraš ručno setovati curve optimizer pojedinačno za svako jezgro dok ne ubodeš dovoljno visoku vrijednost.

Poslednja izmena:
Prvo jezgro u biosu pod curve optimizerom je oznaceno kao nula znaci to je kec u ryzen masteru

Da.

Ok i tokom testiranja svega,kad padne restart u toku gaminga,koji brojeve onda windows cita u event viewer-u (custom view/Whea logger) kao fatal error za procesor apic id,broj sa ryzen mastera ili broj core iz biosa,msm kako saznati koji core je pukao zbog smanjivanja/povecavanja vrednosti u c.optimizeru ajd sad

Imaš u CPUz report tačno koje je koje jezgro

Primer u event w. Je restart pao sa dva errora

Apic id 0
Apic id 10

Delimo sa 2 da znamo koji je core,ok apic id 10 je core 5,jel se menja direktan broj 5 koji vidim u biosu,ili primenjujem da je nula kec,da je kec dva itd i ispadne da se ne menja petica u biosu nego cetvorka

Da se ne mucis:

Kod:
APICs
-------------------------------------------------------------------------

Socket 0  
    -- Node 0  
        -- CCX 0      
            -- Core 0 (ID 0)  
                -- Thread 0    0
                -- Thread 1    1
            -- Core 1 (ID 1)  
                -- Thread 2    2
                -- Thread 3    3
            -- Core 2 (ID 2)  
                -- Thread 4    4
                -- Thread 5    5
            -- Core 3 (ID 3)  
                -- Thread 6    6
                -- Thread 7    7
            -- Core 4 (ID 4)  
                -- Thread 8    8
                -- Thread 9    9
            -- Core 5 (ID 5)  
                -- Thread 10    10
                -- Thread 11    11
        -- CCX 1      
            -- Core 6 (ID 8)  
                -- Thread 12    16
                -- Thread 13    17
            -- Core 7 (ID 9)  
                -- Thread 14    18
                -- Thread 15    19
            -- Core 8 (ID 10)  
                -- Thread 16    20
                -- Thread 17    21
            -- Core 9 (ID 11)  
                -- Thread 18    22
                -- Thread 19    23
            -- Core 10 (ID 12)  
                -- Thread 20    24
                -- Thread 21    25
            -- Core 11 (ID 13)  
                -- Thread 22    26
                -- Thread 23    27

Problematicni su ti Core 0 i Core 5.

Znam video sam koji su koji Apic-i,al kad mi zvekne apic id 10,jel menjam vrednost u biosu za core 5 (jer je core 5 za ryzen mster core 4 zar ne

APIC ID 10 -> Core 5 (BIOS) -> C 06 (Ryzen Master)

Ok i tokom testiranja svega,kad padne restart u toku gaminga,koji brojeve onda windows cita u event viewer-u (custom view/Whea logger) kao fatal error za procesor apic id,broj sa ryzen mastera ili broj core iz biosa,msm kako saznati koji core je pukao zbog smanjivanja/povecavanja vrednosti u c.optimizeru ajd sad

Koristi CoreCycler za testiranje pojedinačnih jezgara.

Uzeh i ja ovo cudo od AMD-a 5900x, ne znam sta reci procitao sam dosta poruka o temperaturama meni samo jedna stvar nije jasna, kako to da mi procesor ide na 70 stepeni dok Steam skida igru to mi nikako ne ide u glavu kakva je ovo djavolija. Nije mi dosad ni u cemu presao procesor 30% a redovno je na 60 pa i 70 stepeni cak i na 1/2/3% iskoriscenosti samog procesora, a pritom koristim Kraken X73 za hladjenje. Ima li neka opcija da se ugasi taj turbo boost ili sta je vec to? Otprilike pa cu morati da izmenim podesavanja Krakena da ne smara pri tim skokovima.

Za 5000 seriju 70c nije ništa. Ako može. namesti pumpu na 100% i neku bolju brzinu ventilatora.

Uzeh i ja ovo cudo od AMD-a 5900x, ne znam sta reci procitao sam dosta poruka o temperaturama meni samo jedna stvar nije jasna, kako to da mi procesor ide na 70 stepeni dok Steam skida igru to mi nikako ne ide u glavu kakva je ovo djavolija. Nije mi dosad ni u cemu presao procesor 30% a redovno je na 60 pa i 70 stepeni cak i na 1/2/3% iskoriscenosti samog procesora, a pritom koristim Kraken X73 za hladjenje. Ima li neka opcija da se ugasi taj turbo boost ili sta je vec to? Otprilike pa cu morati da izmenim podesavanja Krakena da ne smara pri tim skokovima.
Navici ces se ti pikovi su normalni daj mu dan dva da se stabilizuje, smanji samo sve tri vrednosti za 10 i resen problem, u gamingu za 20c pada temp,osim ako ti bas treba multi core
PPT 142/132
TDC 140/130
EDC 95/85

Koje ludacke temperature imate i silna podesavanja, sad mi se ne kupuje 5900x.

Nema nikakvih ludackih podesavanja i temperatura,vrednosti na navedene i gaming u pedesetim :)

Kratki burst-/spajkovi su sasvim normalni kod 5900x.
Meni se cesto desava da skoci nakratko i do 78-9c ako recimo izadjem/udjem u chrome a imao sam dosta upaljenih tabova.
Samo se optimizuje kriva kod ventova i to je to. Ambijentalna temperatura takodje igra bitnu ulogu.
U gamingu je uglavnom ispod 70c, obicno oko stabilnih 58-62c, max 68-72 kod recimo CP2077 i to je bas bilo preko leta (prilikom ucitavanja skoci i na 75C, sto je verovatno do SSD-a)
Pritom pricam o vazdusnom hladjenju, sa 420mm AiO sigurno moze bolje...

Nema potrebe za vecim od 360,i 280 zavrsava stvar poprilicno,ja sam imao problema sa temperaturama u pocetku sa 360 ALF2 mislio da nije dovoljan,ali se ispostavilo da nije bilo ni do cpu/aio vec do cripto malvera ili kojeg vec konstantno visoke temp. I padaju cim se otvori task manager,samo reset win-a pomaze,a sto se tice krive ja je ne drzim,preko argusa drzim 30% ventove od alf2 tokom idle i surfa a 60% tokom gaminga,tako da je 280 alf2 totalno dovoljan kome je frka sa prostorom,i zvuk je konstantan nema dizanja i spustanja non stop

Sto se tice temperatura ja sam znao sta sam mogao da ocekujem sa 5900x jer je kolega uzeo 4-5 meseci pre mene i presao sa Noctue nh-d15 na 420mm od Arctica...
U principu i vazdusno zavrsava posao, ali ako vec se vec ide na AiO a vec dajes 500e za procesor zasto bi isao na 360mm...

@MegaSkot
Pa i ne moras, niko te ne tera... Ljudi koji su uzeli ranije, kao ja na primer, uglavnom su isli na 5900x jer je od 5800x bio svega 100e vise a dobije se 50% jezgra vise uz identicne temperature...
Trenutno je ok cena i za 5800x u EU, ali je taj procesor prakticno tu samo da bi upsell-ovao 5900x...
Ja sam uzeo preko EU AMD-ovog sajta (distributer im je Digital River iz Irske) za 565e CPU i 666e GPU (6800xt) sa postarinom, tako da sam odlicno prosao gledajuci stanje trzista poslednjih godinu dana.

Ako uzimas za igranje 6c12t procesor, odnosno 5600x ce biti dovoljan za 90% naslova naredne 3 godine...
Cak ti mozda ni Intel trenutno nije losa opcija - uzmes 10600 sa poslednjom plocom koja bi trebala da podrzi valjda jos sledecu seriju (mozda se i varam) i odradis jedan upgrade down the road. Dok bih kod AMD rekao da je to to sa X570/b550 plojkama i 5000x serijom, ne verujem da ce biti neki Zen3 refresh (mozda i gresim)

Stvar je o tome da sam navikao na procesore koje ubodes i to radi.
Listam ovu temu i uglavnom je kuknjava.
Treba mi za klinca kombinacija CPU/GPU, koji mogu odratiti posao: gameplay + capture card 4k 60.
Svakako ce biti custom water cooling ali ako je procesor lose odradjen, pa se greje i luduju naponi, dzabe sve (5800x je najbolji primer a vidim i 5900x ne miruje).

Vrh Dno