***, kad kroz ceo ton u diskusiji a bez dodatnih napomena deluje da ih braniš. I sad tek vidim, samo ova jedna rečenica je naglašavala drugačije: Koliko god ga ti i ja voleli, favorizovali i koristili, moramo biti realni.
A mene razapinju jer sam mislio da je SteamOS i dalje Debian based distro. Nekolicina vas u ovoj diskusiji mora da skonta da postoje ljudi koji rade u IT industriji i moraju da koriste Windows jer industrija to diktira. U sektorima u kojima se obrće veliki novac kao što su berze i bankarstvo nema kompromisa. Potrebnan je maksimalan security uz maksimalan usability.
Da, imam ih gomilu i uživam u njima

Mada poslednja koju sam kupio nije bila ni jeftina (30€), ali ni dovoljno interesantna da je završim (Partisans 1941). Možda ću je odigrati na Deck-u

Vidim da izlazi i Shadow Tactics DLC, mada to ću odigrati odmah, na čemu god, teško da će sačekati Deck, ako bude pre njega.
Meni se ova igra sviđa. Ovo nije casual game i sama cena to potrvrđuje.
Jedini kakav takav review je uradio IGN. Sve ostalo su tuđa mišljenja na osnovu (ne)dostupnih informacija, baš kao i naša. Što se Valve-a tiče Deck nije konzola, već handheld PC namenjen gejmingu. Ja mislim da više od pola Switch koriniska ili ne zna ni šta je Steam, ili zna, ali nema nalog/ne kupuje igre tamo. Rekao bih isto i za XBox i PS korisnike. Još ako se ima u vidu da konzolu možeš kupiti u prodavnici, a Deck ne, mislim da niko ko aktivno ne koristi Steam, neće znati ni da Deck postoji. Tako da ne znam kako može biti konkurencija, kada skoro niko ko razmatra kupovinu konzole neće razmatrati Deck. Izuzetak su entuzijasti koji imaju i znaju sve
Zaboravio si još jedan vrtoglavo rastući segment gaming tržišta, a to je smartphone gaming. Zašto je Blizzard odlučio da rizikuje jednu od svojih flagship money making igara, i napravi je da budu Android/iOS only? Zato što njihovo istraživanje pokazuje da se sve veći broj ljudi okreće gamingu na telefonima.
Mi ne znamo ništa o ovom procesoru. To je po svemu sudeći Van Gogh. A ovakva konfiguracija ne postoji na tržištu. Kako će se ponašati i koliko je poboljšan power management, to tek treba da vidimo. I sa hardverske i sa softverske strane (OS).
I sad zamisli genijalca koji je već napravio preorder za Deck o kojem se apsolutno ništa ne zna. Takvi ljudi su razlog propadanja gaming industrije jer se na tržište izbacuje nezavršeni software i hardware. Ljudi kupuju hype koj im se bukvalno gura u usta.
Daleko od toga da će biti kao M1, ali to je dobar primer kako je moguće izvući odlične performanse bez aktivnog hlađenja.
Valve nije Apple. Svi ovi koji hvale Deck po youtube-u su bili skeptični kada je Apple najavio da ostavlja intel i prelazi na ARM. Svi su bili u fazonu "Hmmmm im not so sure about this". A onda se pojavio Apple M1, i srušio sve sumnje ostavljajući Intel u prašini kada su u pitanju thermals, potrošnja, performanse, i overall efikasnost. To je bila prava inovativnost i ballsy move.
Valve ide na seljačku varijantu. Ajde da uzmemo low power AMD procesor, low power AMD grafiku, jedan 16GB DDR5 čip, i da sve to zalemimo na što je moguće manji PCB. Stavimo neki veliki heatsink sa 4 debela heatpipe-a i aktivnim hlađenjem i na sve to dodamo neko smeće od 720p display-a, par dugmića, i to je to. A onda se hvale da to nije handheld konzola nego full blown handheld PC. No shit sherlock. Bukvalno ste napravili undersized laptop, roknuli na njega Arch based distro sa jednim od najgorih DE-a koji postoji, i još Gaben ima obraza da kaže "Price was a huge issue here". Ma ajde...
Baterija traje 2 sata kada se igra Control (čini mi se da su to rekli). Maksimalno 8h, verovatno za manje zahtevne igre i ograničenje na 30FPS. Težak je 670g.
Smehoteka za te pare.
Tu je implementiran i DX12.
Netačno. Ne postoji DX12 implementacija. Postoji samo DXVK translation layer u okviru protona koji radi upravo to što mu ime sugeriše. Pretvara DirectX komande u Vulkan komande. Kad pokreneš DX12 igru ti je ne igraš u Direct3D-u već u Vulkan-u. Odatle i dolaze svi grafički gličevi u nekim igrama i veliki input lag, jer to nije naivna operacija.