Šta je novo?

Rani Bozic za Linux igrace {Steam Play}

Ja sam hardcore GNU/Linux korisnik. A to je upravo zbog toga što je Microsoft takav kakav jeste. Ja njih ne branim. Daleko od toga. Gadim se Microsofta i svega što ima veze sa njima. Ali sve što sam rekao, i dalje stoji. To su činjenice, svidelo se to tebi ili ne.
***, kad kroz ceo ton u diskusiji a bez dodatnih napomena deluje da ih braniš. I sad tek vidim, samo ova jedna rečenica je naglašavala drugačije: Koliko god ga ti i ja voleli, favorizovali i koristili, moramo biti realni.

-TheVerge misli da će Deck ipak dobro proći na tržištu
Koliko sam video po drugim forumima, većina misli da će ovo ispasti dobar proizvod i pokazati se kao dobar potez GabeN-a
The Verge je posle Stefan Etienne-a izgubio sav kredibilitet.
Moj stav je da ovakav uređaj ima tržište. Mislim da će bukvalno jedini pravi problem biti težina. Neko sa LTT foruma je uhvatio scenu sa zvaničnog klipa gde se vidi da je devojka naslonila ruku na 3 jastuka :d
https://linustechtips.com/uploads/m...1113.png.7967c27e7d7226cbc7702d38a7f345c7.png
Mada je i dalje lakše od mog tableta, i 2-3x lakše od laptopova koje nosim
I verovatno je sedela ispod industrijskog klima uređaja koji joj duva -48C u potiljak.

Potpuno isti hype je išao za steam controler i steam machine. I jedno i drugo su otišli u zaborav.
Što se hardvera i cene u poređenju sa laptopovima tiče, evo šta se trenutno nudi sa 16GB memorije, da ne lupamo mnogo glavu
https://geizhals.eu/?cat=nb&xf=12_1...plz=&dist=&mail=&sort=p&bl1_id=30#productlist
Ništa nije (značajno) bolje od SD-a. Modeli sa 2c/4t procesorom, lošijom grafikom (Vega 6), Pentium N6000 (Atom klasa)
Deck će jako throtlovati, a jedini način da se to zaobiđe je downclocking, ili stavljanje nekog ludačkog hladnjaka sa milion heatpipe-ova, i 10 kg bakra. Na to sve treba dodati bateriju koja treba sve to da tera i da isporuči dugotrajnost. Razumite da Valve ne može iz ničega da stvori nešto, ili da izmisli neki novi sistem koji major laptop proizvođači već nisu smislili/probali. Ovde će se praviti veliki kompromisi, samo još moramo da vidimo gde. Tako da, to što ima 16GB ne znači apsolutno ništa, ako je procesor preslab, ako je konzola preteška, ili ako baterija traje max 1h, i ako throtluje, i postiže ludačke temperature od kojih će se znojiti ruke. I smešno je odsustvo OLED display-a za te pare. Kad već igram u 720p. daj da barem slika bude lepa.

Nazad na temu:
Steam Deck je prvenstveno namenjen Steam korisnicima. Ni kao zamena za laptop/HTPC, ni kao konkurencija trenutnim konzolama,
Svaki review koji sam video do sada je naglasio da je Deck direktan konkurent Switch-u.

ni kao pokušaj neke firme da ubaci Linux prosečnim PC korisnicima.
Linux je već podvaljen prosečnim korisnicima u vidu android telefona.
I verovatno će bar 95% kupaca koristiti uređaj da igra igre koje trenutno ima u svojoj steam bazi. Ja ga vidim kao dobar proizvod za svoje potrebe
Misliš casual igre koje ne zahtevaju zver od mašine.

Da, imam ih gomilu i uživam u njima ;) Mada poslednja koju sam kupio nije bila ni jeftina (30€), ali ni dovoljno interesantna da je završim (Partisans 1941). Možda ću je odigrati na Deck-u :) Vidim da izlazi i Shadow Tactics DLC, mada to ću odigrati odmah, na čemu god, teško da će sačekati Deck, ako bude pre njega.

Jedini kakav takav review je uradio IGN. Sve ostalo su tuđa mišljenja na osnovu (ne)dostupnih informacija, baš kao i naša. Što se Valve-a tiče Deck nije konzola, već handheld PC namenjen gejmingu. Ja mislim da više od pola Switch koriniska ili ne zna ni šta je Steam, ili zna, ali nema nalog/ne kupuje igre tamo. Rekao bih isto i za XBox i PS korisnike. Još ako se ima u vidu da konzolu možeš kupiti u prodavnici, a Deck ne, mislim da niko ko aktivno ne koristi Steam, neće znati ni da Deck postoji. Tako da ne znam kako može biti konkurencija, kada skoro niko ko razmatra kupovinu konzole neće razmatrati Deck. Izuzetak su entuzijasti koji imaju i znaju sve ;)

Mi ne znamo ništa o ovom procesoru. To je po svemu sudeći Van Gogh. A ovakva konfiguracija ne postoji na tržištu. Kako će se ponašati i koliko je poboljšan power management, to tek treba da vidimo. I sa hardverske i sa softverske strane (OS). Daleko od toga da će biti kao M1, ali to je dobar primer kako je moguće izvući odlične performanse bez aktivnog hlađenja. A npr. AMD je napravo primetan skok između Kaveri i Carrizo modela po tom pitanju, iako je u pitanju bila (skoro) ista arhitektura na istom procesu.

Baterija traje 2 sata kada se igra Control (čini mi se da su to rekli). Maksimalno 8h, verovatno za manje zahtevne igre i ograničenje na 30FPS. Težak je 670g.

Sa moje tacke gledista sve samo isterivanje kompleksa i besprotebno udaranje u krajnosti bez opipljive prakticne koristi, stvar je veoma prosta, osoba koja pravilno balansira zelje i potrebe, a koja koristi Linux koristi GPU pass-through da se igra na Windows-u, sve ostalo je pogresan pristup. Najbolje od oba sveta.

Nego sta je sa Vulkan-om, gde su Vulkan igre ?!
Sve Windows igre koje se vrte na Linux-u koriste Vulkan. Tu je implementiran i DX12.

***, kad kroz ceo ton u diskusiji a bez dodatnih napomena deluje da ih braniš. I sad tek vidim, samo ova jedna rečenica je naglašavala drugačije: Koliko god ga ti i ja voleli, favorizovali i koristili, moramo biti realni.
A mene razapinju jer sam mislio da je SteamOS i dalje Debian based distro. Nekolicina vas u ovoj diskusiji mora da skonta da postoje ljudi koji rade u IT industriji i moraju da koriste Windows jer industrija to diktira. U sektorima u kojima se obrće veliki novac kao što su berze i bankarstvo nema kompromisa. Potrebnan je maksimalan security uz maksimalan usability.

Da, imam ih gomilu i uživam u njima ;) Mada poslednja koju sam kupio nije bila ni jeftina (30€), ali ni dovoljno interesantna da je završim (Partisans 1941). Možda ću je odigrati na Deck-u :) Vidim da izlazi i Shadow Tactics DLC, mada to ću odigrati odmah, na čemu god, teško da će sačekati Deck, ako bude pre njega.
Meni se ova igra sviđa. Ovo nije casual game i sama cena to potrvrđuje.

Jedini kakav takav review je uradio IGN. Sve ostalo su tuđa mišljenja na osnovu (ne)dostupnih informacija, baš kao i naša. Što se Valve-a tiče Deck nije konzola, već handheld PC namenjen gejmingu. Ja mislim da više od pola Switch koriniska ili ne zna ni šta je Steam, ili zna, ali nema nalog/ne kupuje igre tamo. Rekao bih isto i za XBox i PS korisnike. Još ako se ima u vidu da konzolu možeš kupiti u prodavnici, a Deck ne, mislim da niko ko aktivno ne koristi Steam, neće znati ni da Deck postoji. Tako da ne znam kako može biti konkurencija, kada skoro niko ko razmatra kupovinu konzole neće razmatrati Deck. Izuzetak su entuzijasti koji imaju i znaju sve ;)
Zaboravio si još jedan vrtoglavo rastući segment gaming tržišta, a to je smartphone gaming. Zašto je Blizzard odlučio da rizikuje jednu od svojih flagship money making igara, i napravi je da budu Android/iOS only? Zato što njihovo istraživanje pokazuje da se sve veći broj ljudi okreće gamingu na telefonima.

Mi ne znamo ništa o ovom procesoru. To je po svemu sudeći Van Gogh. A ovakva konfiguracija ne postoji na tržištu. Kako će se ponašati i koliko je poboljšan power management, to tek treba da vidimo. I sa hardverske i sa softverske strane (OS).
I sad zamisli genijalca koji je već napravio preorder za Deck o kojem se apsolutno ništa ne zna. Takvi ljudi su razlog propadanja gaming industrije jer se na tržište izbacuje nezavršeni software i hardware. Ljudi kupuju hype koj im se bukvalno gura u usta.

Daleko od toga da će biti kao M1, ali to je dobar primer kako je moguće izvući odlične performanse bez aktivnog hlađenja.
Valve nije Apple. Svi ovi koji hvale Deck po youtube-u su bili skeptični kada je Apple najavio da ostavlja intel i prelazi na ARM. Svi su bili u fazonu "Hmmmm im not so sure about this". A onda se pojavio Apple M1, i srušio sve sumnje ostavljajući Intel u prašini kada su u pitanju thermals, potrošnja, performanse, i overall efikasnost. To je bila prava inovativnost i ballsy move.

Valve ide na seljačku varijantu. Ajde da uzmemo low power AMD procesor, low power AMD grafiku, jedan 16GB DDR5 čip, i da sve to zalemimo na što je moguće manji PCB. Stavimo neki veliki heatsink sa 4 debela heatpipe-a i aktivnim hlađenjem i na sve to dodamo neko smeće od 720p display-a, par dugmića, i to je to. A onda se hvale da to nije handheld konzola nego full blown handheld PC. No shit sherlock. Bukvalno ste napravili undersized laptop, roknuli na njega Arch based distro sa jednim od najgorih DE-a koji postoji, i još Gaben ima obraza da kaže "Price was a huge issue here". Ma ajde...

Baterija traje 2 sata kada se igra Control (čini mi se da su to rekli). Maksimalno 8h, verovatno za manje zahtevne igre i ograničenje na 30FPS. Težak je 670g.
Smehoteka za te pare.
Tu je implementiran i DX12.
Netačno. Ne postoji DX12 implementacija. Postoji samo DXVK translation layer u okviru protona koji radi upravo to što mu ime sugeriše. Pretvara DirectX komande u Vulkan komande. Kad pokreneš DX12 igru ti je ne igraš u Direct3D-u već u Vulkan-u. Odatle i dolaze svi grafički gličevi u nekim igrama i veliki input lag, jer to nije naivna operacija.

Poslednja izmena:
Netačno. Ne postoji DX12 implementacija. Postoji samo DXVK translation layer u okviru protona koji radi upravo to što mu ime sugeriše.
Potpuno netacno DX12 nije implementiran u Wine/proton nego u Vulkan drajveru....
edit: to zasigurno znam jer u AMDVLK dx12 ne radi mora da se stavi AMD_VULKAN_ICD=RADV %command% u Steam-u
da bi DX12 radio.
Neko sa nvidia kartom mozda javi da li DX12 radi uopste sa nvidija drajverom...
edit:
mislim ono logicno je da je dx12 wine translation layer ka vulkan drajveru, ali zasto onda sa AMDVLK drajverom ne radi, a sa
RADV vulkan drajverom radi?

Poslednja izmena:
Zato što AMD-u treba vremena da napravi ono što zajednica radi :d

@alex303
Nisam zaboravio mobilni gejming, već sam pominjao da je to polovina tržišta (a druga polovina su PC i konzole zajedno). Mislim da je to tek klasa za sebe, takvi ne razmatraju ni PC ni konzole, niti će pogledati Deck. A ako izuzmemo klince koji imaju manje od 20g, ja znam možda dvoje ljudi koji igraju igre na telefonu :d

Preorder Deck-a ne možeš porediti sa preorderom igara. Prvo je hardver, koji možda nećeš dobiti na vreme, ako ne poručiš na vreme, jer treba da se proizvede. Drugo je softver koji će biti dostupan svima od prvog dana izlaska u svakom slučaju. Takođe, ovaj preorder košta samo 5€ a i to ćeš dobiti nazad ako ti se recenzije ne svide. Kod igara možeš da pukneš 50-60€ i da kukaš ako ispadne krš (skoro uvek je tako). Zato mislim da će mnogi koji su napravili preorder odustati, ali i da će biti onih koji će te pordužbine "preuzeti"

Što se RAM-a tiče, ovo je specifikacija - 16 GB LPDDR5 on-board RAM (5500 MT/s quad 32-bit channels). Mislim da će biti sasvim dovoljno, to bi trebalo da je 88 GB/s. Mada mi nije jasno zašto nisu išli na 2x64-bit, ali oni valjda znaju šta rade. Ne mogu ni da se složim da je ovo low-end PC. Pogledaj steam hardware survey ;)

U svakom slučaju, Deck je jeftiniji, a (tebalo bi) bolji od sličnih uređaja, ili bar egal - GPD win 3, Aya Neo, Onexplayer (mada on ima bolji ekran). To da li je (pre)skup ili ne, videćemo vrlo brzo, tj. odmah po zvaničnom izlasku. Ja mislim da je cena na mestu za to što nudi.

A onda se pojavio Apple M1, i srušio sve sumnje ostavljajući Intel u prašini kada su u pitanju thermals, potrošnja, performanse, i overall efikasnost. To je bila prava inovativnost i ballsy move.
Nije bas da sam ljubitelj Apple-a ali sam morao da uzmem Air sa M1 jer ga preterano hvale. i uverio sam se. 5h igranja na bateriji bez venta bude
samo topao :p

Ako se radi o bankama i sličnim okruženjima, valjda kod njih mogu da ne stave standardne distribucije?

Ako i koriste desktop linux, to su verovatno RHEL ili SLED, na Pro OEM hardveru, a ne custom Arch sa KDE-om. Mada, taj custom Arch i može da bude sigurniji od svega ostalog, ali to nećemo znati dok ne izađe

Kako je osmisljeno, da. Ali na kraju ispadne da mnogo vise smaraju, a da je security truba zbog rupcaga koje hakeri nadju...
Rupcage postoje i na Linuxu i na Windowsu. Nije jedan bolji od drugog. U biznis okruzenju se koristi Windows. Serveri kako gde, u zavisnosti od potreba.

@alex303 znaci ti si bankar, gamer koji radi u industriji i igra samo triple A igre jer one nisu casual i zato je steam deck los a ljudi koji urade pre-order (tj sto sa ulaganjem od cak 4€ ili 5$ rezervisu uredjaj do release date-a) su sve budale.

realno ti kao linux fan ovde prosipas anti steam deck i linux propagandu a samo ne znam kako ti znas da li ce ili nece neko bas iz znatizelje probati steamOS zbog najave steamDeck-a i tako preci u linux tabor. Posle se cudis sto je linux marginalizovan, uzmes svoje ponasanje na primer pa ce ti biti jasno zasto ljudi beze od takve vrste toksicnosti.

svakako ko god bude hteo da kupi i proba deck taj isti ce vrv moci i da proda ako ae ispostavi ta tvoha izjava o propati kao tacna a i da ne proda moze mu sluziti kao htpc u najgorem slucaju 😶

Videćemo kada izadje uredjaj, ako nameste do tada anti cheat i našteluju proton na max. (da sve win igre rade) i nije tako daleko od realnosti.
Uredjaj je i bez toga dobar u svakom slučaju, može da posluži i kao računar.
Naravno, slika prikazuje samo jedan korak napred, ali i to je dovoljno da se približi gigantu i zapreti mu :D

Juče sam igrao Hitman u 1280x800 da vidim kako to izgleda :d Mada, dok Deck izađe, možda ga i završim. Ali ostaće mi 2. deo skoro sigurno, a on je još i WIn-only, al' ipak radi i na linuxu

Sada FSR može da se primeni za skoro svaku vulkan igru (pa i DXVK, VKD3D) pomoću wine fshack.

Wine tkg build sa FSR podrškom https://github.com/Kron4ek/Wine-Builds/releases/tag/6.13
FSR is disabled by default and can be enabled with WINE_FULLSCREEN_FSR=1 environment variable. The sharpening amount can be adjusted with WINE_FULLSCREEN_FSR_STRENGTH=5 (from 0 to 5; 0 is the maximum amount of sharpening, 5 is the minimum and is the default value). For this to work you need to enable fullscreen mode in game settings and choose lower in game resolution than your display's native resolution. At the moment this feature works only with Vulkan (including dxvk, vkd3d and games with native Vulkan renderer).

Witcher 3 1280x800 to 1680x1050 upscaling.

Realnost je ipak da je 0.89% takvih (jun 2021)

Linux na desktop/laptop računarima je dogurao do negde 2,5% zastupljenosti. Naravno, jako teško je pouzdano izmeriti, pošto su flaktuacije između regiona i korisničkih grupa ogromne. Ali ne treba se time ni najmanje opterećivati, šta će na moje korišćenje uticati koliko još ljudi koristi sistem? Postoje i oni korisnici koji ne žele da Linux poraste još, kako ne bi privlačio malware, što je po meni isto loše rezonovanje, veća korisnička baza znači i veći interes developera, što rezultuje boljim softverom. Pređem pre neki dan na novi Nvidia stable branch driver, kad ono interfejs secka i glavi, takav im gaf baš nije trebao.

Ukratko, bitno je da radi lepo, a korisnici nek koriste šta god hoće. Svako bi valjalo da proba Linux, ne mora uopšte da ga koristi ako mu ne odgovara. Ja sam zadovoljan već odavno, jedino su igre bile problem, ali Proton je i to zadovoljavajuće rešio. Obistinilo se na žalost i da će zbog Protona splasnuti želja za pravljenjem native Linux igara, ali opet mene kao krajnjeg korisnika najviše interesuje da mogu da poteram igru.

Nazad
Vrh Dno