Kod PC je problem sto imamao milion razlicit konfiguracija, sto dovodi do velikih problema prilikom portovanja.
Steam Deck, koristio on Linux, Windows, ma bilo koji sistem....... imace jedan te isti hadware, i time ce olaksati rad developerima + ce biti dobro placeni(a ovo je jako bitno!).
Ne bih rekao da su različite konfiguracije problem PC-a. Nije sjajno, ali bitno je da postoje neki standardi (API, drajveri, window manager...) koji se prate. Naravno, ima više posla i ispravljanja bagova, ali na to smo navikli :d
Da. Ja ponosno tvrdim da sam jedan od tih ljudi. Zbog čega misliš da je ovakav način razmišljanja loše rezonovanje ? Jel ti stvarno želiš da Kaspersky, NOD32, i ostali AV proizvodi postanu obavezni na Linux platformi? Jel ti razumeš da bi tako nešto prouzrokovalo da ti se AV u toku dana updatuje 20 puta i opet nebi pružao ni 30% potrebne zaštite. Na Windowsu je lakše boriti se protiv takvih napasti zbog toga što je sve closed source. Malware bi procvetao kada bi Linux postao major OS. Sva sreća, pa Linux polako nestaje. Ali sreća u nesreći je što nestaje brže nego što mu raste broj korisnika.
Da li su Kaspersky, NOD32 i ostali AV proizvodi obavezni na Mac OS, iOS i Android platformi? Da li misliš da su zaista obavezni i na današnjem Windowsu? Na Win 11 će verovatni biti još manje potrebni. Da li misliš da se u enterprise okruženju ne koristi security (popuarni AV) softver na linux klijentima? Malware može da procveta samo ako neki OS ima veoma loš security model. PC linux nije savršen, ali je daleko od toga. I što je još bitnije, može da bude mnogo bolji, tj. neke distribucije već jesu. Takođe, security by obscurity se odavno ne smatra dobrom praksom.
Tipična tvrdnja nekoga ko u životu nije napisao dve linije koda. Da li si ti svestan činjenice da je C++ nativno podržan na Linuxu ?
Kakve veze ima ko je šta pisao sa tom izjavom i šta je gde dostupno? Pa neke Vulkan/OpenGL igre i programi su pravljeni samo za Windows.
Čovek govori o interesu, da ne kažem zaradi. Danas, ako neki izdavač/developer ne želi da njegova igra bude dostupna na linuxu, on sam sebi uskraćuje 0,9% tržišta. I izračunao je da mu se ne isplati da ulaže resurse za taj deo kolača. Da linux ima 30% tržišta, možda bi imao računicu da se iscima i uloži još malo truda (novca) kako bi povećao prodaju. Uostalom, pogledaj M1 Mac. Linux, Windows i ChromeOS se odavno vrte na ARM-u, ali retko ko je imao interes da portuje svoj x86 kod na ARM iako je sve već dostupno. Tek kada je Apple napravio ARM PC, kompanije su masovno krenule u portovanje svojih x86 programa na ARM. Zato što znaju da će uz Apple, ARM vrlo brzo doći do ~10% PC tržišta. A to već nije zanemarljivo, posebno u apsolutnim brojevima.
Možemo se vratiti i na prethodnu stavku. Zamisli da linux ima ~20% PC tržišta. Misliš da ne bi postojao interes mnogih kompanija da taj OS (tj. sve što većina distribucija ima zajedničko) bude sigurniji nego što je danas? Ako Dell ne bi brinuo o tome, izgubili bi korisnike. Ako Canonical ne bi brinuo o tome, izgubili bi korisnike. Ako Google ne bi brinuo o tome, izgubili bi korisnike....
Rezonovanje tipa, ok niko neće da pravi ništa za našu platformu, ajde mi da smislimo način da emuliramo platformu za koju se sve pravi. Sramota.
To nije sramota, to je "kokoška ili jaje" problem. I neko je našao rešenje koje možda može da reši taj problem. Jedan način je novcem (kao što rade Apple, Google, MS....), drugi način je proizvod/softwer koji nije savršen, ali odrađuje posao koji treba, tako da korisnik ne mora da brine mnogo (Wine, Anbox, AppImage, Electron...). Meni je zaista draže što su neki programi koje koristim dostupni u Electron ili browser varijanti, nego da ih nema uopšte (na linuxu). Ako bolja alternativa postoji, ja ću je koristiti. Ne znam za tebe, ali ja PC koristim da bih odradio neki posao, olakšao sebi neke stvari ili uživao u zanimljivom sadržaju, a ne da bih pokrenuo native program, pisan u C/C++ i testiran baš za moj OS i hardver. Ovo je tehnički forum, i svi smo mi ovde daleko od prosečnog korisnika, bilo po znanju, bilo po zahtevima. To šta mi volimo i želimo od PC-a, to niko neće da plati
Inače, 0,9% je oko 1 milion aktivnih Steam korisnika koji koriste Linux. Mislim da je to broj sa kojim može nešto da se uradi ili bar započne
Interesting Steam user stats. Includes data on users, games and more.
backlinko.com