Šta je novo?

Rani Bozic za Linux igrace {Steam Play}

Jedno pitanje: a koji sistem pokrece PS4, PS5 ?
Sta ovim putem zelim da kazem: nije bitno koji sistem koristis, bitna je podrska od strane programera (citaj dobro placeni od strane krave muzare, u ovom slucaju Volvo).
Kod PC je problem sto imamao milion razlicit konfiguracija, sto dovodi do velikih problema prilikom portovanja.
Steam Deck, koristio on Linux, Windows, ma bilo koji sistem....... imace jedan te isti hadware, i time ce olaksati rad developerima + ce biti dobro placeni(a ovo je jako bitno!).
Pogledajmo sta je sve Microsoft ovakvom politikom (kupi sve sto mozes) postigao poslednjih 2 godine.

Suma sumarum: bitno je imati dobru kravu muzaru koja ce dobro placati portove na svoj sistem, bio to PS4, PS5, Xbox, Steam, Switch......
Imamo i jedan primera kada ovakva politika nema dobre rezultate: Google Stadia(mislim da nije los sistem, ali je ispred svog vremena). No nadam se da ce ovo zaobici Steam Deck

Poslednja izmena:
Postoje i oni korisnici koji ne žele da Linux poraste još, kako ne bi privlačio malware, što je po meni isto loše rezonovanje,
Da. Ja ponosno tvrdim da sam jedan od tih ljudi. Zbog čega misliš da je ovakav način razmišljanja loše rezonovanje ? Jel ti stvarno želiš da Kaspersky, NOD32, i ostali AV proizvodi postanu obavezni na Linux platformi? Jel ti razumeš da bi tako nešto prouzrokovalo da ti se AV u toku dana updatuje 20 puta i opet nebi pružao ni 30% potrebne zaštite. Na Windowsu je lakše boriti se protiv takvih napasti zbog toga što je sve closed source. Malware bi procvetao kada bi Linux postao major OS. Sva sreća, pa Linux polako nestaje. Ali sreća u nesreći je što nestaje brže nego što mu raste broj korisnika.

veća korisnička baza znači i veći interes developera, što rezultuje boljim softverom.
Tipična tvrdnja nekoga ko u životu nije napisao dve linije koda. Da li si ti svestan činjenice da je C++ nativno podržan na Linuxu ?

Ja sam zadovoljan već odavno, jedino su igre bile problem, ali Proton je i to zadovoljavajuće rešio.
Rezonovanje tipa, ok niko neće da pravi ništa za našu platformu, ajde mi da smislimo način da emuliramo platformu za koju se sve pravi. Sramota.

Na Windowsu je lakše boriti se protiv takvih napasti zbog toga što je sve closed source. Malware bi procvetao kada bi Linux postao major OS.
Netacno sa closed source uopste ne znas koje su rupe u prometu, dok sa open source imas ljude koji se bave sigurnoscu i traze rupe.
Inace je jako pogresno misliti da na Linux-u ima manje malware zbog toga sto nema interesenata. Stvar je u tome da Windows ima
propusta koji nisu otkriveni pa imas drive-by malware, sto nemas na Linux-u zbog cega na Linux-u ne moras da vrtis AV 24/7.

Alex, dodju klinci instaliraju rootkit na server. Ja nadjem source rootkita modifikujem i deinstaliram dok su klinci jos ulogovani
na server ;)
A znas kako su usli? php shell uploadovan sa provaljenog Windows klijenta i onda su pokrenuli exploit i dobili root-a.
Dakle da bi neko provalio Linux mora licno da intervenise, Windows se busi automatizovano.

Alex, dodju klinci instaliraju rootkit na server. Ja nadjem source rootkita modifikujem i deinstaliram dok su klinci jos ulogovani
na server ;)
Ne znam šta je smešnije. Da li security awareness zaposlenih, security na tim tvojim "WIndows klijentima", način na koji si ti uninstalirao opensource rootkit, ili cela ova tvoja bajka. Ovo je komično i tužno u isto vreme. Svaka ti čast.

Kod PC je problem sto imamao milion razlicit konfiguracija, sto dovodi do velikih problema prilikom portovanja.
Steam Deck, koristio on Linux, Windows, ma bilo koji sistem....... imace jedan te isti hadware, i time ce olaksati rad developerima + ce biti dobro placeni(a ovo je jako bitno!).
Ne bih rekao da su različite konfiguracije problem PC-a. Nije sjajno, ali bitno je da postoje neki standardi (API, drajveri, window manager...) koji se prate. Naravno, ima više posla i ispravljanja bagova, ali na to smo navikli :d

Da. Ja ponosno tvrdim da sam jedan od tih ljudi. Zbog čega misliš da je ovakav način razmišljanja loše rezonovanje ? Jel ti stvarno želiš da Kaspersky, NOD32, i ostali AV proizvodi postanu obavezni na Linux platformi? Jel ti razumeš da bi tako nešto prouzrokovalo da ti se AV u toku dana updatuje 20 puta i opet nebi pružao ni 30% potrebne zaštite. Na Windowsu je lakše boriti se protiv takvih napasti zbog toga što je sve closed source. Malware bi procvetao kada bi Linux postao major OS. Sva sreća, pa Linux polako nestaje. Ali sreća u nesreći je što nestaje brže nego što mu raste broj korisnika.
Da li su Kaspersky, NOD32 i ostali AV proizvodi obavezni na Mac OS, iOS i Android platformi? Da li misliš da su zaista obavezni i na današnjem Windowsu? Na Win 11 će verovatni biti još manje potrebni. Da li misliš da se u enterprise okruženju ne koristi security (popuarni AV) softver na linux klijentima? Malware može da procveta samo ako neki OS ima veoma loš security model. PC linux nije savršen, ali je daleko od toga. I što je još bitnije, može da bude mnogo bolji, tj. neke distribucije već jesu. Takođe, security by obscurity se odavno ne smatra dobrom praksom.

Tipična tvrdnja nekoga ko u životu nije napisao dve linije koda. Da li si ti svestan činjenice da je C++ nativno podržan na Linuxu ?
Kakve veze ima ko je šta pisao sa tom izjavom i šta je gde dostupno? Pa neke Vulkan/OpenGL igre i programi su pravljeni samo za Windows.
Čovek govori o interesu, da ne kažem zaradi. Danas, ako neki izdavač/developer ne želi da njegova igra bude dostupna na linuxu, on sam sebi uskraćuje 0,9% tržišta. I izračunao je da mu se ne isplati da ulaže resurse za taj deo kolača. Da linux ima 30% tržišta, možda bi imao računicu da se iscima i uloži još malo truda (novca) kako bi povećao prodaju. Uostalom, pogledaj M1 Mac. Linux, Windows i ChromeOS se odavno vrte na ARM-u, ali retko ko je imao interes da portuje svoj x86 kod na ARM iako je sve već dostupno. Tek kada je Apple napravio ARM PC, kompanije su masovno krenule u portovanje svojih x86 programa na ARM. Zato što znaju da će uz Apple, ARM vrlo brzo doći do ~10% PC tržišta. A to već nije zanemarljivo, posebno u apsolutnim brojevima.
Možemo se vratiti i na prethodnu stavku. Zamisli da linux ima ~20% PC tržišta. Misliš da ne bi postojao interes mnogih kompanija da taj OS (tj. sve što većina distribucija ima zajedničko) bude sigurniji nego što je danas? Ako Dell ne bi brinuo o tome, izgubili bi korisnike. Ako Canonical ne bi brinuo o tome, izgubili bi korisnike. Ako Google ne bi brinuo o tome, izgubili bi korisnike....

Rezonovanje tipa, ok niko neće da pravi ništa za našu platformu, ajde mi da smislimo način da emuliramo platformu za koju se sve pravi. Sramota.
To nije sramota, to je "kokoška ili jaje" problem. I neko je našao rešenje koje možda može da reši taj problem. Jedan način je novcem (kao što rade Apple, Google, MS....), drugi način je proizvod/softwer koji nije savršen, ali odrađuje posao koji treba, tako da korisnik ne mora da brine mnogo (Wine, Anbox, AppImage, Electron...). Meni je zaista draže što su neki programi koje koristim dostupni u Electron ili browser varijanti, nego da ih nema uopšte (na linuxu). Ako bolja alternativa postoji, ja ću je koristiti. Ne znam za tebe, ali ja PC koristim da bih odradio neki posao, olakšao sebi neke stvari ili uživao u zanimljivom sadržaju, a ne da bih pokrenuo native program, pisan u C/C++ i testiran baš za moj OS i hardver. Ovo je tehnički forum, i svi smo mi ovde daleko od prosečnog korisnika, bilo po znanju, bilo po zahtevima. To šta mi volimo i želimo od PC-a, to niko neće da plati ;)

Inače, 0,9% je oko 1 milion aktivnih Steam korisnika koji koriste Linux. Mislim da je to broj sa kojim može nešto da se uradi ili bar započne ;)

Ne znam šta je smešnije. Da li security awareness zaposlenih, security na tim tvojim "WIndows klijentima", način na koji si ti uninstalirao opensource rootkit, ili cela ova tvoja bajka. Ovo je komično i tužno u isto vreme. Svaka ti čast.
Radi se o VoloMP softveru dok sam radio za njih, klijent uopste nije u nasoj firmi nego neki koji je kupio softver.
Oni su mogli da uploaduju html i php sa svog ftp naloga, jer jelte to je njihov, ne nas server...

sto vise linux a to bolje. svakako se nadam da ce docekati svetlost dana i na apple silikonu

Ima više tema za Steam Deck, pa neka bude i ovde.

Ovo će ići kao vruće kiflice:

Možeš da pokreneš i executable koja je instalirana na windows-u preko lutrisa. Ja sam skoro probao HITMAN 3 koji radi dosta dobro na linuxu. Na ext4 sam prebacio folder.
Ako pokrećeš sa NTFS particije, najbolje je da sačekaš Paragon-ov NTFS3 driver, verovatno će doći sa 5.15 kernelom.
Xanmod kernel već ima Futex2, le9 i ntfs3 driver.

Naravno i proton može da se koristi sa lutrisom.

Poslednja izmena:
Sad si me podsetio da mi je HDD-u kom pristupam sa oba sistema i gde imam mesta u exfat formatu. Moram proveriti da li tu može bez problema da ide.

Ipak nije prošlo. Ali sam instalirao Desperados III (Demo) sa GOG-a i radi lepo. Odoh da im uplatim koji dinar, zaslužili su. Uz Steam/Proton i Lutris, neće mi ni trebati ništa osim Deck-a i SteamOS za igre

Poslednja izmena:
Koliko je ovaj alex303 negativan lik. Dok njemu nikad ništa ne valja, ja se naigrah do mile volje. Proton je ispao daleko bolji nego što sam se nadao, otkad je on krenuo, Steam biblioteka mi se utrostručila na preko 400 igara i skoro da više i nema Windows igara koje mi se igraju, a ne mogu da ih igram.
Nepismenost i pristrasnost je opasna stvar.

Ne znam gde da postavim ovo jer ne postoji posebna Linux Gaming tema, kako god, možda nekom zatreba.

Ako želite da pokrećete non-steam igre preko Protona, probajte ovo:
Probao sam skoro Rise of the Tomb Raider sa Epica (bila je free) i radi dobro. Potreban je Proton, Steam Runtime Soldier i to je to. Epic igre možete skidati preko legendary-a ili Heroic Game Launchera.

Environment variables:
  • Pošto ih trenutno nije moguće postaviti u Steam-u za dodate non-steam igre: pročitajte ovaj deo File: proton_user_settings.py i pogledajte py skriptu (okačio sam sličan primer)
  • Generalno, slične modifikacije možete u samom Protonu ili Proton GE-u da menjate u user_settings.py (u user_settings_sample.py imate sample)
user_settings.py lokacija:
Bash:
~/.local/share/Steam/steamapps/common/Vaša Proton verzija/
~/.local/share/Steam/compatibilitytools.d/Vaša Proton GE verzija/

Globalne modifikacije uključuju iste env variables za sve igre u kolekciji, tako da pažljivo. Možete da modifikujete za poseban SteamAppsID ispod, pogledajte user_settings python skriptu u attachment-u.
Screenshot from 2022-02-05 14-29-30.png

Igranje non-steam igara preko Proton GE u Steamu-u nije podržano od strane Proton GE dev-a, što je i normalno za sve non-steam igre.
Proton i Proton GE ne bi trebalo da koristite u Lutrisu jer rade u svom runtime kontejneru, zato postoje Lutris wine, wine-ge-custom i ostale patch-ovane wine verzije.

Moja preporuka za Steam je da se koristi Proton Experimental:
  • Ako vam nisu potrebni DXVK Async i FSR (sada FSR može i na običnom Protonu preko Wayland gamescope kompozitora koji može raditi na vašem DE okruženju).
  • Ako želite nove DXVK, VKD3D i ostale patch-eve, jer se najbrže update-uje.
  • Iako je trenutno baziran na Wine 6.3 verziji, ne znači da je zastareo.
Ili ProtonGE:
  • Ako je potreban DXVK Async, FSR i razni game patch-evi (vezani su za SteamID i zbog istih nisu podržan u non-steam igrama)
  • Ako je nova igra, a običan Proton nema fix.
Wine preporuka za Lutris:
DXVK Async za Lutris:
  • dxvk-async - async koristite samo za DX11 offline naslove (u igrama sa anti cheatom postoji šansa da vas banuju). U mom slučaju pomogao mi je sa stuttering-om u ROTTR. DX12 naslovi nemaju problem sa kompajliranjem shader keša. Iako ROTTR ima DX12, DXVK DX11 radi bolje od VK3D3.
    • Ekstraktujte dxvk-async u ~/.local/share/lutris/runtime/ direktorijum.
    • Custom DXVK verzije se u Lutrisu menjaju tamo gde se i bira DXVK verzija, tako što se prebaci na Manual i onda se samo ukuca naziv tog DXVK foldera koji je u runtime direktorijumu.
    • Postavite u Lutrisu DXVK_ASYNC=1 env variable.
  • U d3d11 logu (važi samo za DXVK DX11 igre), koji je u direktorujumu exe fajla vaše igre, se nalazi informacija o async-u.
    Screenshot from 2022-02-05 15-12-56.png
5.16 kernel je dobio Futex2 i Proton automatski detektuje i koristi fsync umesto esynca:
  • Morate imati patch-ovan Wine (wine-ge-custom ili wine-tkg) ako želite fsync2 u Lutrisu. Fsync uvek "nadjača" esync, nema poente oba koristiti.
  • Fsync u nekim naslovima, poput Cyberpunk 2077, pravi problem (performanse su lošije)
  • U Lutrisu pored dugmeta za pokretanje postoji drop down lista i Show Logs entry, trebalo bi da izbaci prozor sa logovima: Generalno fsync: up and running. znači da koristi fsync
  • Dodavanjem PROTON_LOG=1 %command% u Steam launch options za Steam igre ili "PROTON_LOG": "1" u user_settings.py za non-steam igre, posle pokretanja igre, generiše se Proton log fajl steam-"GAMEID".log, na home particiji ~/, u kojem možete videti fsync i razne logove. fsync: up and running. znači da koristi fsync
    • Screenshot from 2022-02-05 15-36-59.png
Custom user_settings.py za non-steam igre je u attachment-u. Služi kao primer kako fajl može da izgleda i koje env variables možete dodati.
Za Steam igre ovo nije potrebno, launch %command% opcije iz steama rade bez problema.

Prilozi

• user_settings.zip
    2 KB · Pregleda: 2
Poslednja izmena:
Evo ti primera Win 11 koji zahteva TPM2.0 (i još neke specifične stvari), dok kod linuxa to nije slučaj. Full disk encryption je relativno lako podesiti (posebno ako imaš TPM) dok je kod nekih (većine?) linux distribucija to patnja. Microsoft je u Windows 10 ubacio gomilu stvari koje su prethodno bile deo EMET paketa. Zaista više nisu neophodni 3rd party sigurnosni programi. Neke linux distribucije nemaju uključen firewall kao podrazumevani opciju. U poslednjih godinu, dve rast malware za linux je u ogromnom porastu, itd.

U suštini, sistem je bezbedan koliko je i korisnik razuman. Tako da je manje više svejedno koji se OS koristi. Onaj ko koristi instalira krekovane igre ili torentuje gameofthroness02e05.exe se neće usrećiti ni sa jednim sistemom.

Ja mislim da je taj TPM sviranje znas vec cemu.. Bezobrazan i nasilan nacin da se onemoguci koriscenje matorog hardvera koji je itekako sposoban za svakodnevne radnje na PC-u. I jedno pitanje iz radoznalosti (jer se stvarno slabo razumem u security), zasto se onda Linux mahom koristi u svim serveskim i cloud okruzenjima ako je nesigurniji od Windows-a? Ili su tu pre svega mislio na Linux distribucije namenjene Desktop racunarima?

uvek je bilo price, da je linux sigurniji i da se koristi bez av, i da je kao takav sigurniji nego win sa av ??
evo od gore je i @alex303 napisao na primer da zbog sigurnosti koristi linux a ne windows primer, bas bih voleo da cujem, malo opsirnije o toj temi, za obicnog smrtnika, ko komp koristi za muziku, filmove, browsing, za neke obicne stvari gde je 90 posto vremena na firefoxu na primer

uvek je bilo price, da je linux sigurniji i da se koristi bez av, i da je kao takav sigurniji nego win sa av ??
evo od gore je i @alex303 napisao na primer da zbog sigurnosti koristi linux a ne windows primer, bas bih voleo da cujem, malo opsirnije o toj temi, za obicnog smrtnika, ko komp koristi za muziku, filmove, browsing, za neke obicne stvari gde je 90 posto vremena na firefoxu na primer
Nema tu više šta da se priča. Tema je prežvakana milion puta.

i opet imamo sukob misljenja, sta je istina sad ?
Nema sukoba jer definitivan odgovor ne postoji. Sigurnost kreće od samog korisnika i najviše zavisi od toga šta taj korisnik podrazumeva pod "sigurnošću" ?

Koliko znam, Rajfajzen banka, je uporozila korisnike pre neku godinu da ne pristupaju accountu sa Windows-a.
Generalna preporuka je da se koristi Linux, sa CD-a, tj live distro...
Ja mislim da je taj TPM sviranje znas vec cemu.. Bezobrazan i nasilan nacin da se onemoguci koriscenje matorog hardvera koji je itekako sposoban za svakodnevne radnje na PC-u. I jedno pitanje iz radoznalosti (jer se stvarno slabo razumem u security), zasto se onda Linux mahom koristi u svim serveskim i cloud okruzenjima ako je nesigurniji od Windows-a? Ili su tu pre svega mislio na Linux distribucije namenjene Desktop racunarima?
TPM ima pre svega f-ju da ti indentifikuju hardver, tako da ako te neko banuje, ne mozhesh da se odbanujesh osim ako ne promenish kompjuter,
takodje je lakshe loviti pirateriju...

TPM je sigurnost. Jasno je da prosečnom PC korisniku to ne znači mnogo. Ako je kućni desktop u pitanju, sasvim je nebitno. Slično je i za FDE. S druge strane, svi znaju da je npr. X bušan k'o švajscarski sir. Tako da je jedan OS lakše osigurati nego drugi, kome je to zaista bitno. Ali opet, većinu to ne dotiče mnogo. Nema smisla više pričati o ovome, jer na kraju sve zavisi od korisnika.

Evo ti primera Win 11 koji zahteva TPM2.0 (i još neke specifične stvari), dok kod linuxa to nije slučaj. Full disk encryption je relativno lako podesiti (posebno ako imaš TPM) dok je kod nekih (većine?) linux distribucija to patnja. Microsoft je u Windows 10 ubacio gomilu stvari koje su prethodno bile deo EMET paketa. Zaista više nisu neophodni 3rd party sigurnosni programi. Neke linux distribucije nemaju uključen firewall kao podrazumevani opciju. U poslednjih godinu, dve rast malware za linux je u ogromnom porastu, itd.

U suštini, sistem je bezbedan koliko je i korisnik razuman. Tako da je manje više svejedno koji se OS koristi. Onaj ko koristi instalira krekovane igre ili torentuje gameofthroness02e05.exe se neće usrećiti ni sa jednim sistemom.
Znash kako, Windows ne podrzhava memory enkripciju, shto je jedino bitno za sigurnost. Linux za AMD odavno native, za Intel ima drajver koji josh
nije u kernelu. Enkripcija diska nema logike, osim ako ne ochekujesh da ti neko fizichki mazne disk iz kompjutera... inache enkripcija
diska na linux-u radi odavno i bez podrshke file systema, no meni je to pointless, kada svi programi ionako mogu da chitaju/pishu
chim bootujesh :p

Upravo to da li nešto ima ili nema logike zavisi od korisnika. Zato tvrdnja da Windows nije bezbedan nema smisla. Nisam rekao da FDE ne radi na linuxu, već da je na WIndowsu lakše podesiti i koristiti (posebno ako imaš TPM).

Na temu - čitam da Forspoken ne radi na Polaris kartama zbog nivoa DX12 implementacije. I vidim komentare da radi na Linuxu :d (na stranu što je optimizacija takva pa je neigrivo i sa jačim kartama)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno