Ovo će biti "stisnem jedno dugme i igram", pogledaj zvanični sajt. Sve ostale dostpune opcije su namenjene korisnicima koji žele nešto više
Što opet nije nikakva garancija uspeha. Kako ne razumete da je vas nekoliko ovde koji se pale na ovaj uređaj MANJINA. Jako mali procenat ljudi koji nema apsolutno nikakav uticaj ni na jedan segment tržišta, a kamo li na mega korporaciju zvanu valve. Od vas nekoliko ne zavisi budućnost ovog uređaja.
Opet, u specifikaciji stoji da je TDP 4-15W. Otprilike kao i MBA koji nema aktivno hlađenje 😉 Mada kolko vidim, ovde će biti blower sistem, sudeći po dizajnu kućišta
Da li će proći na tržištu ili ne, tek treba da vidimo. Ali sa cenom otprilike duplo manjom od alternativa (GPD Win 2/3, Smach Z...), čini mi se da ima budućnost
Kao što rekoh gore. Valve je imao ups and downs. To nije strano. A da li će biti uspešno ili ne, to će odlučiti pravi gameri.
Mislim da mašiš poentu i gledaš samo iz svog ugla. Nemaju svi iste potrebe i iste gejming zahteve. Evo bmaxa kaže da samo Linux koristi za igre. Ja npr. nikada nisam igrao Dotu i nemam nameru. Ne igram ni MP igre, niti se takmičim, ne igram ni point & click, ni gomilu drugih igara. Svako ima svoj izbor, kao i kod muzike, filmova, knjiga...
To te tačno svrstava u onu grupu ljudi, gde i ja sam spadam, koji nemaju nikakav uticaj na krajnji ishod. Casual gamer.
Zamisli da neko napravi uređaj ili servis za gledanje filmova koji pušta npr. samo komedije i akcione filmove. I koji je duplo jeftiniji od bilo čega drugog. Misliš da ne bi bilo ljudi koji bi to platili?
Ja bi prvi kupio takav uređaj.
Ili bi baš svi bili u fazonu - pa ovde nema horor filmova, koje inače ne gledam, ovo je osuđeno na propast.
Loše ti je poređenje.
Ja Windows palim samo zbog GOG igara za koje me mrzi da se cimam sa Wine-om, a možda bi i to radilo. Mada sam iste igre mogao da kupim i na Steam-u i igram koristeći Proton. Ja znam da npr. Deus Ex:MD ili Hitman rade bolje na Windowsu, ali mi je na Linuxu iskustvo sasvim dobro, da ću radije istrpeti povremeni pad FPS-a nego butovati Windows da bih se igrao pola sata ili sat. Meni lično to odgovara, i uživam dok igram, ne zanima me lag, ne zanima me FPS, ne zanima me povremeni screen tearing. Bukvalno, jedino što bi nateralo da ne igram na Linuxu je da podignem Windows VM + GPU passthrough i da tako igram. A i to me mrzi, lakše mi je da koristim ono što Steam nudi out-of-box (Linux native ili Proton, svejdno mi je).
Kao što rekoh, casual gamer.
Što se tiče konkurencije u vidu drugih konzola, meni se čini da je glavni faktor dostpunost igara, a ne sam hardver. Koji će mi đavo Switch, ako ne mogu tu da igram Shadow Tactics ili Styx serijal. Meni je to najbitnija stvar kod gejming platforme. Nekome je to neka Nintendo ili Sony ekskluziva, nekome je Dota ili WoW, LoL, Fortnite ili šta već.
Ta ekskluziva je proslavila Nintendo korporaciju i dovela je tu gde je sada. Super Mario si 90ih mogao da igraš samo na NES-u i SNES-u, i milioni ljudi su kupovali te sisteme samo da bi igrali Super Mario. Ista priča je i sa Sony-jem i njihovim ekskluzivnim naslovima. Danas, tako nešto ne može da se desi sa ovom konzolom, i neće se desiti. Sony i Nintento su well established na tom polju i trenutno su bez konkurencije.
Postoji razlog zašto neki ljudi ne žele da se vežu za Nintendo ili Sony, i zašto im odgovara Steam na linuxu.
Opet porediš babe i žabe. Ne možeš da porediš casual GNU/Linux starce i milijarde napaljenih klinaca od 1x do 2x godina.
Tvoj stav je kao kada bi išao okolo i govorio ljudima da ne piju pivo, jer je gorko, groznog ukusa i izaziva mučninu. I jedno 2 milijarde ljudi bi se složilo sa tobom. Ali otprilike isto toliko bi te gledalo kao ludaka koji ne zna šta priča :d Ne traže ljudi uvek najbolji proizvod, već ono što im je potrebno i što im odgovara.
Ti prvo treba da nučiš kako da napraviš pravi način da nešto uporediš. Ovo sa pivom je tragikomično. Po četvrti put.
Ko zna, možda uskoro i uradim pre-order, pošto ovo vidim kao uređaj koji će mi zameniti jedan PC i tablet, pa je ~500€ za to prihvatljiva cena (za 256GB model). Čak iako Valve odsutane od ovoga nakon nekog vremena, kao i sa nekim drugim hardverskim projektima ranije, ostaje mi dobar PC+tablet koji će imati svoju upotrebnu vrednost.
I ti i ja znamo da nećeš uraditi preorder, niti ćeš kupiti ovo smeće kad izađe. Nemoj preterivati.
Koliko vidim po komentarima, svi se slažu da je cena na mestu, i jedno su možda preterali sa porezom na prostor. Ali i pored toga, meni se čini da su uboli pravu stvar. Posebno ako se pogledaju cene hardvera u poslednje vreme kao i cene već pomenutih alternativa
Naruči, pa nam javi kako radi.
Koliko je ovaj alex303 negativan lik. Dok njemu nikad ništa ne valja, ja se naigrah do mile volje.
To je zato što nismo isti ljudi. Ti si casual gamer kojem FPS, input lag, refresh rate, pixel response time, ne znače apsolutno ništa. A sama činjenica da si pre par godina u temi o high refresh rate monitorima pisao da je sve preko 60hz placebo jer ljudsko oko ne vidi više od 30fps, mi govori na kom si nivou kada je gaming tematika u pitanju.
Proton je ispao daleko bolji nego što sam se nadao, otkad je on krenuo, Steam biblioteka mi se utrostručila na preko 400 igara i skoro da više i nema Windows igara koje mi se igraju, a ne mogu da ih igram.
Pročitaj još jednom šta si ovde napisao. Ovo je strašno.
Jes vala, kao da se kladio sa Gabenom da ovaj nece najaviti handheld konzolu pre kraja leta i sad je, izgleda, izgubio opkladu.
Casual gamers sa njihovim casual humorom.
Vazi, kako god ti kazes. Meni je Deck i dalje najbolja handheld konzola koju sam video do sada, vise od pola igara koje igram pozelim da mogu igrati na Switchu (a ostatak i igram na Switchu), sada i mogu. Trenutno igram Dead Cells i Yakuzu 3, dva naslova koji bi bez problema radili na Deck-u.
Ne znam čemu dalja diskusija onda. Pravac preorder, podržite ovaj sjajan valve-ov projekat, i bacite neki review kad vam stigne.
Cenim da postoji kriticna masa korisnika koji zele isto ovo, i spremni su da plate (skroz ok) cenu za to zadovoljstvo.
Eno 10k ljudi stoji ispred Valve HQ-a i ne može da dočeka ovaj uređaj. Da li vi čitate to što pišete? Ovo je cirkus.
A i instalacija Windowsa nije kvantna fizika. Dosta ljudi ce se iscimati ako to znaci da dobijaju portabilnu Game Pass masinu koja takodje moze raditi sa svim ostalim PC game launcherima.
Mene zanima procenat. Koliko takvih ljudi ima u recimo 10 miliona gamera?
Ovde je glavni problem to sto Valve prodaje konzolu, i sto ce vrv biti ogranicene kolicine duze vreme nakon launch-a. Tu je i ogranicena lista zemalja gde ce Deck biti dostupan. Da se moze preorderovati iz Srbije, vrv bi to vec odradio.
Zapitaj se malo zašto postoje ta silna ograničenja. Ovo neće biti boom kakvom se vi nadate. I Valve to zna. U suprotonom, bi već rezervisali proizvodnju sa kapacitetom od milion uređaja mesečno. Valve sa ovim cilja jedan mali procenat causal gaming tržišta, i ništa više od toga. Vrlo brzo će ovo otići u zaborav kao i Piston, Ouya, Google Glasses i ostali precenjeni gadžeti koji su najavljivani kao next big thing.