Šta je novo?

Intel Comet Lake (14 nm)

Uzmi neku od minimum 3000 MHz sa što nižim tajminzima...
Sa i7 na B460 memorija radi na 2966, ne na 2666 MHz. Možeš i neku bržu pa probaj da joj utegneš tajminge...

Mali off topic, al' svakako vezan za 10th gen. Da li da updatujem bios na Asrock b560 pro4, ili ako nije pokvareno da ne diram? Imaju jos 2 ili 3 verzije biosa nakon ove koja je fabricki ubacena.

Ja bih apdejtovao, nova je platforma pa verovatno ispravlja neke bubice...ubaci zadnju pa vidi.

Mali off topic, al' svakako vezan za 10th gen. Da li da updatujem bios na Asrock b560 pro4, ili ako nije pokvareno da ne diram? Imaju jos 2 ili 3 verzije biosa nakon ove koja je fabricki ubacena.
Trazio sam informacije za moju asus b560 plocu (i5 10400) i nove bios verzije,uglavnom su vezane za 11th gen (microcode update,adaptive boost itd),

Not every user should update/flash their UEFI BIOS. I stress this again, if you are running without issue(s) you are advised to stay on the release you are running.

Uzmem ja i update ga sinoc. Odradim windows, pogledam cpu z i vidim kako vrednosti procesora i rama skacu gore dole, a nisu prvobitno kad sam gledao cpu z pre reinstalacije windowsa. Ajoj, reko gotovo, zeznuo sam nesto...
Sva sreca skapiram da je to do intel speedstepa u kombinaciji sa balanced power modom. Odradim bench, sve ok. Onda skontam da je na starom winu bio high performance mod i sad je sve ok.
Eh sta covek sebi moze da uradi 🤣

Zadovoljan. Najvise mi se svidja sto ima kontroler za svaki fan posebno, ali su lose rasporedjeni fizicki i sad mi treba produzni 4 pin pwm kabl, jer molex ne ocitava u biosu. Takodje ima i rgb u pozadini, fin detalj mada se ne lozim na to.

Sto se procesora tice, na balanced uz intel speedstep je padao cak na 800 mhz u idle, dok na high performance ide do 4.2. Temperatura u idle izmedju 30-40c s' tim sto ploca drzi na 25% kuler.

Videcu kad krenem da igram, kako se ponasa.

Kod mene na H410-a pro boostuje na 4.0ghz na sva jezgra sve dok temperatura procesora ne predje 72C. Posle toga obara na 3,6 ili 3,7ghz. Pod linxom mi ne prelazi 75-76C sto mislim da nije prevelika temperatura za ovaj procesor sa box kulerom. Uz neko bolje hladjenje bih mogao da povecam power limit, mislim da bi onda isao konstantno na 4,0ghz sva jezgra.

Da, definitivno bi mogao, pala bi ti temp za 20tak stepeni sigurno. Recimo kod mene je dosao na 54c nakon pola sata GTAV, CSGO i WOW testiranja. Imam Arctic freezer 34 esport duo, oko 65% je vrteo na toj najvisoj temperaturi. U biosu smart fan target ima cetiri podesavanja, meni je na drugom i na idle vrti oko 45%. Pre sam drzao 65% po defaultu, ali izgleda sad nema potrebe.

Da li neko moze da mi pojasni zasto HWmonitor ne pokazuje procenat na ventilatorima, kao ni grane napajanja, +12v, itd? Pokazivalo mi je na prosloj ploci. Je l' to ima veze sa tim sto je ploca tek izasla na trziste i nema je toliko? I koji bih monitor mogao da koristim kao zamenu?

Poslednja izmena:
Verovatno ne registruje senzore koje ploča ima (ako ih ima) ili ploča ne poseduje senzore koji bi bili prikazani...
Probaj HWInfo, on je sada de facto program za praćenje tih stvari.

Pojavili su se 11400F u nasim prodavnicama, naravno po 7000 din vecoj ceni !!!, nego kada sam kupovao pre ~mesec dana ...sta reci :rolleyes:

@Alister Otprilike ista cena kako kod madjara, sto je oko ~4500-5000 din vise nego u Evropi (s tim sto se primecuju uzlazni rast cenu u evropi) Ryzen 3600 je trenutno jeftiniji od 11400F.

Elem, odavno ocekivana nestasica Intel stvari, ali zato odavno ocekivano 5600x (a pretpostavljam i druga dva), je jako blizak MSRP ceni kod nas, sta vise jeftiniji nego kod madjara, i blizu Evropskoj ceni, u celom svetu se drasticna popravila situacija za 5000 seriju AMD procesora.

Cak stavise normalizacija AMD cena se desava prilicno brze nego ocekivano, i jos manje ocekivno, van Americkog trzista 5950x je konacno siroko dostupan za kupovinu.

Koja normalizacija...5600x je i dalje 330-340€...i dalje preskup. Više nego duplo skuplji od 10400F. Ne da ne vredi tih para, nego razbija...
A 3600 košta isto koliko i 11400 od koga je slabiji i povrh toga nema integrisanu grafiku...

Meni su za vikend stigle sve komponente koje su mi falile pa sam sastavio konfiguraciju sa 10700 i B460m Mortar. Nisam stigao skoro nista da testiram, ali ono sto mi je cudno je to da ja bez ikakvih podesavanja odmah dobijam Cinebench r20 rezultate kakve su u onom techpowerup clanku dobili tek nakon podizanja power limita. Koliko se secam u tom tekstu su dobili rezultat od 4900 nakon podizanja power limita, a na defaultu im je bio za oko 1000 manji. Ja sam bez ikakvih podesavanja odmah dobio 4830. Mozda ova Mortar ploca ima neki adaptivni mod kao default? Moracu da proverim cim uhvatim malo vise vremena.

Da li si dobio izbor kad si prvi put ušao u BIOS, da izabereš tip hlađenja koji imaš na procesoru?

oja normalizacija...5600x je i dalje 330-340€...i dalje preskup
*318 evra u domacim firmama
A 3600 košta isto koliko i 11400 od koga je slabiji i povrh toga nema integrisanu grafiku...
3600 je 223eur kod madjara, 200eur u domacim.

11400 je 270eur u domacim, 223eur kod madjara

Promenilo se od kad si zadnji put gledao xD

Za 11400 morate uložiti u hlađenje i povećati termalni limit na 125W. Inače će u nekim slučajevima, raditi i ispod 3 GHz.
Sto je nebitno ?, mislim za 3600, 5600x i 11400 sasvim je dovoljan 4 heatpipe, direct-contact 120mm kuler od 20-30 eur bilo u domacim firmama ili kod madjara koji ce da traje godinama, preterivanje je to uzimati u obzir

Poslednja izmena:
Sto je nebitno ?, mislim za 3600, 5600x i 11400 sasvim je dovoljan 4 heatpipe, direct-contact 120mm kuler od 20-30 eur bilo u domacim firmama ili kod madjara koji ce da traje godinama, preterivanje je to uzimati u obzir

Mislio sam, bilo šta, samo da nije parče aluminijuma, koje se dobije uz CPU. Sve što može da "ishendla" 125W. Ali, to je dodatno ulaganje, opet.

Edit: Sad sam pogledao u bios i vidim da je selektovana opcija da imam vodeno hladjenje (limit 255W). U tome je caka. Malo je cudno sto mi je tako bilo po defaultu, posto sam trenutno na stock kuleru dok ne stigne bolji. Inace, Cinebench na stock kuleru pocne da mi trotluje posle manje od 20 sekundi jer je toliko potrebno da temperatura dodje do 100 stepeni. Kapiram da ce sa normalnim hladjenjem skor biti za nijansu bolji.
Kada sam stavio u biosu da imam stock kuler rezultat u Cinebenchu je ocekivanih 3900. U advanced opcijama ima da se setuje posebno: long term power limit (default je auto) i short term power limit (auto), kao i long term power limit duration (default je 28 sekundi).

Da, u tome je caka, zato sam i pitao. Već ti je nadrukan power limit. Doduše, kuler je preslab za to, moraćeš da nabaviš neki ljudski.

Ne znam kolike su max vrednosti koje možeš da ubaciš na MSI pločama...mislim, max PL je 255W ali ne znam za trajanje (tzv. Tau).

Pod pretpostavkom da je Tau ovo gore sto sam pomenuo za 28s ("Long Duration Maintained (s)"), maksimalna dozvoljena vrednost u biosu je 128 sekundi. Tako je bar na B460m Mortar ploci.

Onda kad budeš nabavio dobar kuler, probaj da staviš na max vrednost da bi procesor što duže održavao taj boost. Mada, u igrama verovatno neće ni da bude opterećen toliko...

Razmisljam da uradim slicnu stvar kao i @Nothingman. Uzeo bih i7-10700 ali mozda u kombinaciji sa nekom B560 plocom ako je to uopste dobra ideja? Kako kod njih stoje stvari sa power limitom i proizvodjacima, nisam naisao na neke testove?!
Kako se na kraju pokazala ta kombinacija 10700+msi b460 sa aftermarket kulerom, brine me da li bi moj sada vec dosta star Raijintek Themis mogao ohladiti to kao i da li bi PSU izdrzao povecanje power limita.

Sa B560 dobijaš PCIe 4.0 i memoriju bržu od 2933 MHZ. Koliko ti to vredi, vidi sam...meni lično ni jedno ni drugo ne znači ništa. PCIe 4.0 je trenutno nebitan, možda bude u nekoj budućnosti kad zaživi DirectStorage u igrama, ali ko zna kad će to...dotle verovatno pređemo na nove platforme, DDR5 i PCIe 5.0. Što se memorije tiče, 2933 je dovoljno brzo (po meni), teško da bi primetio brže u realnoj upotrebi. Naravno, ti se možda nećeš složiti, to je moje mišljenje...

Mana te kombinacije je što na gro B560 ploča ne možeš da koristiš prvi M.2 slot sa procesorima 10. generacije poput 10700...ima svega nekoliko ploča koje omogućavaju oba M.2 slota sa njima. Dakle, moraš da znaš koju da uzmeš ako hoćeš više od jednog M.2 slota.

Što se power limita tiče, vrednosti nisu preterano bitne. Mislim da na gro ploča možeš da namestiš da bude "unlimited" i procesor će da povuče koliko bude mogao...ili mu zadaš sam koliko hoćeš.

Ako se odlučiš za B460 umesto B560, preporučujem MSI B460M Mortar...u HU je 120e, raspitaj se na KP.

10700 sa odvrnutim PL povuče nekih 200W, pa računaj...nisi naveo koje napajanje imaš. Mada, toliko će da vuče samo kad je maximalno opterećen, što neće često da bude slučaj. Opet, zavisi šta ćeš raditi s jim.
Themis možda bude i dovoljan ili na granici. Ako i ne bude dovoljan, smanjiš power limit...da ne bi kupovao drugi kuler.

Hvala na detaljnom pojasnjenju. Za B560 sam se zainteresovao prije svega zato sto sam vidio da su B460 uglavnom mikro format (kao taj MSI Mortar koji si opet pomenuo) a ja bih radije standardni ATX , pa sam pomislio da cu imati veci izbor.

Sa druge strane bih da iscjedim sve sto 10700 moze dati i koliko vidim prema ovom tekstu Link teksta onda se izbor svodi na MSI modele
MSI MPG B460I Gaming Edge WiFi,
MSI MAG B460 Tomahawk i
MSI B460M Mortar (wifi)
Je li mortar kvalitetniji iz nekog razloga od Tomahawka koji je ATX, cjenovno bi trebalo da su tu negdje?

Napajanje je Raidmax cobra 600W

Izvinjavam se na malom off topicu ali mislis li da je ova kombinacija (17 10700+b460/B560) i dalje dobra kupovina? Meni se cini da jeste a sa tacke gledista cijena vjerovatno je ranije bila i povoljnija.

Kako se na kraju pokazala ta kombinacija 10700+msi b460 sa aftermarket kulerom, brine me da li bi moj sada vec dosta star Raijintek Themis mogao ohladiti to kao i da li bi PSU izdrzao povecanje power limita.
Nazalost jos uvek sam na stock kuleru. Od posla ne stizem da se igram uopste, a tako ce izgleda biti jos nekoliko meseci. Kad se stvari malo smire i kad budem imao slobodnog vremena planiram da kupim Noctua NH-D15S chromax.Black, taman da castim sebe pred novu godinu :)

Vrh Dno