Šta je novo?

Intel Rocket Lake (poslednji 14 nm CPU)

U svakom slučaju je situacija mnogo bolja po pitanju 3600, jer je ovo 2021., a ne 2019. godina, kada je sve išlo za 3600X, 3800X i Epyc.
Izvini, moram da priznam da nisam razumeo. Mislim da na kraju kupac dobija, jer(ako se ne varam) dugo nisi imao konkurentne proizvode oba proizvodjaca u ovoj cenovnoj kategoriji.

Bilo je, kad se pojavio i5-9400. Intelovi i5 su tada bili konkurentni (a 8700K je i dalje bio vrlo poželjan) ali je onda Intel počeo da čabrira, cene otišle gore i Ryzen 2600 je postao apsolutni best buy...

Bilo je, kad se pojavio i5-9400. Intelovi i5 su tada bili konkurentni (a 8700K je i dalje bio vrlo poželjan) ali je onda Intel počeo da čabrira, cene otišle gore i Ryzen 2600 je postao apsolutni best buy...
Ne bih bas nazvao 6c/6t procesor konkurentnim sa bilo cim.

Zašto? Za igre je bio bolji, za svakodnevnu upotrebu adekvatan...plaćalo se malo više od AMD-a, taman koliko su bili bolji u igrama...to vreme je još bilo ok za kupovine sa obe strane.
Posle je Intel upao u shit, cene otišle do đavola, nestašice...

A i ne vidim zašto se na sva usta hvalilo AMD-ovih 4/8 a Intelovih 6/6 su loši...ajd' sad...

@jurodivi
Ako te toliko svrbi mozes dogodine da odradis upgrade na Zen3 i budes miran barem jos 3-4 godine... Ne vidim cemu price o Intelu...

Ne vidim nigde logiku kome bi Intel sada bio interesantan, sem ako se ide na "pure gaming value build" i na 11400f koji je po performansama izmedju 3600 i 5600x, pa da kazes da se u celoj prici isplati... Mada bih opet stavio na papir koliko...

B450/b550 ploce podrzavaju i Zen3 (mozda i Zen3+) tako da je neki CPU upgrade down the line moguc, dok je kod Intela RL mrtva platforma i samo "bafer" dok ne izbace nesto na jesen ili iduce godine...

Ja sam ranije uvek kupovao u smislu kasnijeg cpu upgrade-a na istoj platformi,ali se to upravo nikad nije desilo jer su novije platforme za par godina toliko brze/bolje da se nije isplatilo kupiti precenjene stare procesore,zadnji put i5-4460 na i7-4790 sam odustao i prelazim na novu platformu.

Zašto? Za igre je bio bolji, za svakodnevnu upotrebu adekvatan...plaćalo se malo više od AMD-a, taman koliko su bili bolji u igrama...to vreme je još bilo ok za kupovine sa obe strane.
Posle je Intel upao u shit, cene otišle do đavola, nestašice...

A i ne vidim zašto se na sva usta hvalilo AMD-ovih 4/8 a Intelovih 6/6 su loši...ajd' sad...
Ne hvalim nicijih 4c/8t naspram nicijih 6c/6t. Smatram da su obe konfiguracije u 2019. godini bile prevazidjene. Igre na i5 9400f rade dobro(ili bolje od Ryzen-a sa 6c/12t), sve dok u od jednom ne prestanu da rade. Mislim, toliko se ljudi zeznulo sa i5 7600k, valjda cemo nekad da naucimo da se core/thread count ne moze nadomestiti. Evo pogledaj klip, ono sto me je iznenadilo, problem se ispoljava cak i sa i7 9700k, za koji sam mislio da je i dalje adekvatan.

Ja sam ranije uvek kupovao u smislu kasnijeg cpu upgrade-a na istoj platformi,ali se to upravo nikad nije desilo jer su novije platforme za par godina toliko brze/bolje da se nije isplatilo kupiti precenjene stare procesore,zadnji put i5-4460 na i7-4790 sam odustao i prelazim na novu platformu.
Ne kaze se za dzabe da se privremena resenja cesto pokazu kao najtrajnija.

@jurodivi
Ako te toliko svrbi mozes dogodine da odradis upgrade na Zen3 i budes miran barem jos 3-4 godine... Ne vidim cemu price o Intelu...

Ne vidim nigde logiku kome bi Intel sada bio interesantan, sem ako se ide na "pure gaming value build" i na 11400f koji je po performansama izmedju 3600 i 5600x, pa da kazes da se u celoj prici isplati... Mada bih opet stavio na papir koliko...

B450/b550 ploce podrzavaju i Zen3 (mozda i Zen3+) tako da je neki CPU upgrade down the line moguc, dok je kod Intela RL mrtva platforma i samo "bafer" dok ne izbace nesto na jesen ili iduce godine...

Pričamo o tome da je Intel bio konkurentan i pre 11400 (koji se isplati, inače, 5600x je bukvalno duplo skuplji od njega, za tu cenu možeš da uzmeš i 11400 i ploču), pre onog vakuuma u koji je Intel upao sa 10nm. I ne vidim kako je Rocket Lake mrtva platforma a AM4 nije...I jedni i drugi samo razvlače do izbacivanja DDR5 generacije.

@Solesoslav
Gde nađe skrnavi Cyberpunk za primer...
Anyway, stvar je u tome da je prvo išla priča kako ništa bez 6 jezgara, 4 jezgra su mrtva, pa kad je AMD izbacio 4/8 procesore odjednom svi okrenuli 180 stepeni i 4 jezgra su dovoljna, pa kad su ovi najavili konzole sa 8-core (ili "8-core") procesorima krenula priča kako možemo da se slikamo bez 8 jezgara pa kad je izašao 5600x ispalo da 6-core šiša sve i ne treba ti više...cirkus. Internet se previše primio na tech medije i patkometriju i ljudi više ne umeju da razmišljaju za sebe...
Lično, mislim da 6 jezgara jeste dovoljno za igre i neku standardnu, svakodnevnu upotrebu...da li Intel ili AMD zavisi od situacije na tržištu i cena...
99% ljudi nema pojma o čemu mi ovde razglabamo, ništa im ne znači frljanje benčmarcima i kad sednu za kompjuter radiće im posao i 3600 i 5600x i 10400...na kraju dana, to je ono što je bitno.

Pričamo o tome da je Intel bio konkurentan i pre 11400 (koji se isplati, inače, 5600x je bukvalno duplo skuplji od njega, za tu cenu možeš da uzmeš i 11400 i ploču), pre onog vakuuma u koji je Intel upao sa 10nm. I ne vidim kako je Rocket Lake mrtva platforma a AM4 nije...I jedni i drugi samo razvlače do izbacivanja DDR5 generacije.

@Solesoslav
Gde nađe skrnavi Cyberpunk za primer...
Anyway, stvar je u tome da je prvo išla priča kako ništa bez 6 jezgara, 4 jezgra su mrtva, pa kad je AMD izbacio 4/8 procesore odjednom svi okrenuli 180 stepeni i 4 jezgra su dovoljna, pa kad su ovi najavili konzole sa 8-core (ili "8-core") procesorima krenula priča kako možemo da se slikamo bez 8 jezgara pa kad je izašao 5600x ispalo da 6-core šiša sve i ne treba ti više...cirkus. Internet se previše primio na tech medije i patkometriju i ljudi više ne umeju da razmišljaju za sebe...
Lično, mislim da 6 jezgara jeste dovoljno za igre i neku standardnu, svakodnevnu upotrebu...da li Intel ili AMD zavisi od situacije na tržištu i cena...
99% ljudi nema pojma o čemu mi ovde razglabamo, ništa im ne znači frljanje benčmarcima i kad sednu za kompjuter radiće im posao i 3600 i 5600x i 10400...na kraju dana, to je ono što je bitno.
Pa skrnav, ne skrnav, kao i onaj ubogi Red Dead Redemption, to su dosta popularne igre koje bi mnogi koji su sklapali racunar za igre probali.

Hocu da kazem, bio je i5 9400f kao opcija, bio je i i5 10400f(koji ne znam vec koliko kosta), ali oba su imale objektivne mane. i5 9400f sto nije imao dovoljan broj thread-ova, a i5 10400f to sto mu performanse/cena nisu bile na nivou konkurencije(Ryzen 5 3600). i5 11400f je daleko bolji proizvod od oba. Prvi bolji procesor je ili neki jaci intelov, ili duplo skuplji AMD-ov Ryzen 5 5600x, koji uz to nudi isti broj jezgara i thread-ova.

Sto se tice zivota ili ne zivota platforme. Mislim da su obe jednako mrtve, samo da je kod AMD-a bolji upgrade path. Na LGA1200 ti je najjaca varijanta i9 10900k koji nema PCI-E 4.0 i ima samo 10 thread-ova, dok na AM4 imas Ryzen 9 5900x i 5950x. Nije neka razlika, igre koje nece raditi na i9 10900k tesko da ce raditi na Zen 3 Ryzenu koliko god jezgara da ima, ali nije ni da je bas isto.

Nešto manja slika, ali mislim da se vidi raspodela:

E0yOlaOVgAI4z2y.png

Čoveče, kod Mađara 10400F preko noći sa 130 skočio na 180-190€...WTF? Bukvalno košta kao 10600KF...

Ovaj, to je Comet Lake. :)

Znam, samo ne mogu da se načudim :)
11400 je skočio na 210€ na KP, 220+ kod nas...strašno. Bukvalno se više isplati uzeti 10600KF i da se stavi na B560 ploču, čak i bez overkloka...iste performanse sa 4.5 GHz boosta kao par desetina evra skuplji 11400 (i to ako nađeš 11400)...

Jeste, ali ako neko želi HTPC ili ne mari za grafiku, bolji je 11400, jer bi iGPU trebalo da ispuni sve.

Čoveče, kod Mađara 10400F preko noći sa 130 skočio na 180-190€...WTF?
Ja ne znam zasto se cudis, zna se vec nedeljama da stize xD, mislim da sam 2 puta u zadnjih 10-15-tak nedelja predvideo i spomenuo na forumu ovde, da je gotovo sa dobrim cenama za intel procesore (10400/F, 11400/F, 10600KF), stizu nestasice i povecanje cena, i da ce 3600 + B450/B550 opet biti bolja kupovina (naravno sve bez pada cena niti vracanja na 150 evra).

Isto je nestastica problem kod proizvodnje maticnih, tako da je Intel zasigurno iskoci iz best-buy kategorije, i AMD se vraca u pricu (jer je povecao proizvodnju za 20%, pa ce biti veca ponuda procesora) A takodje nemaju problem sa nestasicom chipova za maticne (samo sa nestasicama LAN chipova i Audio chipova, i to samo Realtek chipova za sad).

Da sumiram Intel problem sa procesorima:

1. premala proizvodnja zbog kasnjenja prelaska na 10nm, i odbijanja odrzavanje trenutno proizvodnje na istom nivou, zbog isteka olaksica za navedenu (sve ugovereno i izvedeno pre nego sto je korona uhvatila maha, i ne zele da rizikuju sa jeftinim procesorima/plocama isto kao sto Nvidia i AMD ne zele da rizikuju, i budget varijanta kasne mesecima/godinama skoro)

Da sumiram Intel problem sa plocama:
1. skuplje ploce zbog PCI_E 4.0 izrade kao B550 prvih nekoliko meseci, potrajanje dok padne.
2. nestasica H510/B560/H570
3. nestasica Realtek LAN
4. nestasica Realtek Audio
5. generalno problemi sa proizvodnjom kod Intela, dok ne dodje olaksanje od 10nm Alder Lake ( prim pr. broj 1 od pasusa iznad)

AMD iako je povecao za 20%, ce biti u bedaku zbog 3 stvari, tehnicki manje sa sadasnjim stvarima a najvise sa 5nm stvarima i to zbog:

1. Apple-a koji naravno kao i uvek ima najveci deo kolaca 5nm kod TSMC-a
2. BItmain i drugih sto proizvode crypto kopanje opremu jer su upravo oni najvise para dali i preuzeli slobodnu proizvodnju u fabrici koja je Huawei-u ne moze da iskoristi vise
3. Americka vlada u saradnji sa lobistima za proizvodjace automobila (suska se da ce naterati TSMC da prioritizuje chip-ova za proizvodjace automobila na stetu svih drugih)

Bukvalno se više isplati uzeti 10600KF i da se stavi na B560 ploču, čak i bez overkloka
Bingo, ogroman deo peripetije je kao i uvek, vestacko formiran deo trzista zarad psiholoskog usmeravanja na kupovinu starog lagera. Jedino sto ce zbog korona situaciju, ovo da se desi 25x brze nego proslih generacija, i vise nijedan Intel procesor se nece isplatiti za kupovinu osim najskupljih, u narednih nekoliko meseci samo i iskljucivo AMD se isplati, isto kao sto se u prethodnih nekoliko meseci samo i iskljucivo 10400F/10600K isplatio, isto kao sto je u nekoliko meseci pre ovih nekoliko proslih meseci samo i iskljucivo Ryzen 3600 bio isplativa kupovina :) I isto kao sto ce u nekoliko meseci posle ovih nekoliko meseci koje uskoro dolaze opet intel biti bolja kupovina, zbog problema kad AMD bude prelazio na 5nm xD

Oh da ne zaboravim slag na tortu, 4650G i 4750G se previse prodaju na domacem trzistu, sve nestalo u domacim prodavnicama, i jedva da je nesto 4650G ostalo kod madjara, kome treba ima samo par dana da reaguje dok ne upadne u jarak manjka dostupnosti prelaska na 5600G/5700G. Dobra vest je da ce jako brzo stizu nove stvari tako da ce doci i novi APU uskoro, losa vest da je potraznja prevelika, a kolicina ne preterano velike tako da ce nestati brzinom svetlosti kao i 11400/F

Barem kisa na Taiwan-a pada opet, i realna IT apokalipsa je zaobidjena.

Poslednja izmena:
Pojavili su se 11400F u nasim prodavnicama, naravno po 7000 din vecoj ceni !!!, nego kada sam kupovao pre ~mesec dana ...sta reci :rolleyes:
To je Rocket Lake CPU. ;)

nego razbija...

Po istoj logici, 3600 "razbija" 5600X?

Kad bi se zezali...

A 3600 košta isto koliko i 11400 od koga je slabiji i povrh toga nema integrisanu grafiku...

Ljudi, nemojte padati na ovakve slatkorečive stvari.

Za 11400 morate uložiti u hlađenje i povećati termalni limit na 125W. Inače će u nekim slučajevima, raditi i ispod 3 GHz.

Ako već pišemo o RKL, pišimo u ovoj temi.

Hm... Uglavnom, der8auer ne može da se načudi onome što je dobio.

U svakom slučaju, ako neko čita i želi:

Rizično je raditi direct die na azotu, ali verujem da se dobija delidovanjem. Teške su furune procesori.

Uzeh I5-11600. Idle temperatura je oko 33-35 stepeni, ali je stock kuler bas bučan...

Gigabyte B660M Gaming X DDR4 ima za dobrih ~160eur na domacem trzistu, al 12400F previse drzi cenu :(

Barem zato je ok situacija i ima slicno da se uzme iz prethogne generacije, 11400F je 163-173eur (Madjari-kod nas).

A MSI MAG B560M Mortar za ~128 eur kod nas je sasvim solidna kupovina, i dovoljno slicna ovoj B660 iznad. Sve u svemu ~328eur za Intel CPU+MOBO naspram ~310eur za AMD CPU +MOBO.

Sto pre pocisceni 10400/11400, da omoguce 12400 da padne u ceni doduse (da bude ~275 eur combo), zudno iscekivano.

Poslednja izmena:
11400 je slabiji od 12400, nije baš za upoređivanje sa 5600x...
A ako se ne uzme B660, gubi se značajna cenovna prednost koju ima Intel kombo u odnosu na AM5 jer ne može da se stavi Raptor Lake na B560.

Vrh Dno