Šta je novo?

Intel Comet Lake (14 nm)

Pitanje za poznavaoce, da li ce mi biti dovoljan cuveni LC Power LC-CC-120 za hladjenje i5-11400 sa 16gb ram-a ( mozda u buducnosti 32/48 ) ili ici na nesto jace i sta ? Hvala unapred :)

Naravno da hoće. Te i5-ice može da hladi bilo kakav kuler.

Pitanjce: da li kuleri sa prethodnoh socketa pasuju na 1200 socket?

Za Noctuu mogu da se kupe adapteri, za ostale već...čupavo.

Pitanjce: da li kuleri sa prethodnoh socketa pasuju na 1200 socket?
U principu Backplate ti je problem from moze i da bude ok ja sau samo malo sire rupe tj i on 2011/2066. Posto Meni za Ek blok stari intel front plate koji pokriva od 1155 do 2066 on ogovara samo ti treba backplate. EK ga daje ali mora postarina da se plati. Neke ploce imaju na sebi i stare rupe to treba ostao obatiti paznju.

Ima Alpenfon Ben Nevis za 1200 za 22€, za 10700f dovoljan. Za te pare mi se ne vredi cimati sa backplate.

Edit: sad vidim da imam Advance verziju, mislio sam da imam stariju. Advance podrzava 1200.

Hvala na pomoci momci

Poslednja izmena:
metal 10x10cm i busilica onda i m4 srafovi 30mm i teras to uvek radi tako sam i ja nekad ili ako imas nekog sa 3d stampacem poslacu ti model

Imam 2 stampaca :)

Nisam hteo da otvaram novu temu, deluje mi da bih i ovde mogao da dobijem koristan savet. Trenutno imam i3-8100, pa sam razmisljao o nekom upgrade-u i kao dobra kombinacija mi se nametnula Intel i5-11400f + neka B560 ploca. Racunar koristim malo za igranje i bavim se web programiranjem (JavaScript generalno). Zadrzao bih se na intel platformi jer koristim Hackintosh + Windows dual boot a sa intelom je jednostavnije sve to podesiti. Generalno je dilema da li 11400f, 10400f ili mozda cak i neki ryzen 3600 npr. Generalno mi se cini da je ova nova 12 serija previse nova platforma a ne bih bas da budem early adopter :)

Bih u slicnoj dilemi i za slicne potrebe i uzeh 11400 , nije neka razlika u ceni, a ocekujem dobre stvari

A preporuka za plocu? Ja sam malo old school pa sam gledao full ATX ploce, nesto ne gotivim ove mini. Ali izbor je nikakav za neke normalne pare u nasim prodavnicama (14-15k). Jel ima smisla izbegavati B560m ploce, ili se tripujem za dzabe? Prvi izbor mi je bila Gigabyte B560 HD3 ali je ne nalazim na stanju

Upravo nju sam ja uzeo :D poslednju sam ugrabio u Uscu, nemoj da izbegavas b560 nikako, moze da ti znaci samo u buducnosti :)

Iskopacu je negde, ma ne izbegavam B560, samo ne bih mini varijantu

Moj predlog Asrock b560 pro4 full ATX oko 15k je! Ako hoces za malo vise para, imas i asrock b560 steel legend

A preporuka za plocu? Ja sam malo old school pa sam gledao full ATX ploce, nesto ne gotivim ove mini. Ali izbor je nikakav za neke normalne pare u nasim prodavnicama (14-15k). Jel ima smisla izbegavati B560m ploce, ili se tripujem za dzabe? Prvi izbor mi je bila Gigabyte B560 HD3 ali je ne nalazim na stanju
I ja sam se tripovao dok nisam shvatio da stvarno nema potrebe za njima tj ne iskoristim pola stvari.

Ovo sam uzeo sinu, izaslo je 380€, sutra montaza.

IMG20211201225458.jpg

16GB

Bogami cena je vise nego dobra, pretpostavljam da nije kod nas uzimano nista?

Nisam hteo da otvaram novu temu, deluje mi da bih i ovde mogao da dobijem koristan savet. Trenutno imam i3-8100, pa sam razmisljao o nekom upgrade-u i kao dobra kombinacija mi se nametnula Intel i5-11400f + neka B560 ploca. Racunar koristim malo za igranje i bavim se web programiranjem (JavaScript generalno). Zadrzao bih se na intel platformi jer koristim Hackintosh + Windows dual boot a sa intelom je jednostavnije sve to podesiti. Generalno je dilema da li 11400f, 10400f ili mozda cak i neki ryzen 3600 npr. Generalno mi se cini da je ova nova 12 serija previse nova platforma a ne bih bas da budem early adopter :)
Sto ne uzmes samo i7 8700k kad ti je vec frka podesiti sve? U tom slucaju nema zezanja sa podesavanjima.

Kod nas bi bilo oko 480e ako uzmemo cene sa eponude

Onda je moja greska, stekao sam pogresan utisak iz razgovora sa par nasih, mislio sam da je manja razlika.

Screenshot_2021-12-02-13-51-38-99_e307a3f9df9f380ebaf106e1dc980bb6.jpg
Kad smo vec tu:
Alpenfon Ben Nevis Advance ( i kod mene obicna, prva verzija - nema sredisnji heat pipe ) su se odlicno pokazali za non oc i7 a cena je 22€. Ne znam ima li ih uopste u Srbiji.

Pitanjce:
Sastavili masinu, sve super, vidi oba ssd ali nema opcije izaberi boot.
Problem je legacy bios, jer na ovom ne vidim uopste legacy support?

I opet edit:
Updateovao bios preko online opcije, pojavila se cms support opcija sa support legacy bios, na opstu radost sina ne treba nov win, sve radi kako treba.

Poslednja izmena:
Konacno sam kupio Noctua NH-D15S u crnoj varijanti da uparim sa 10700 i b460m mortar plocom koju sam kupio pre pola godine.
Ukljucio sam u biosu power limit duration na maksimalnih 128 sekundi i oba power limita na 255W.
Pisao sam vec ranije da je na stock hladnjaku CPU dostizao 100 stepeni posle 20-tak sekundi u Cinebenchu. Sada je situacija mnogo bolja. Temperatura u Cinebenchu ne prelazi 71 stepen. U Geekbenchu je temperatura imala peakove do 59 stepeni, ali je vecinu vremena bila ispod 50.
Povrh svega toga ja kuler skoro pa i ne cujem. Bas sam zadovoljan i hladjenjem i nedostatkom buke :)

p.s. Idle temperatura se krece oko 30 stepeni.

Nismo radili testove ali kod sina sa Nevis ne prelazi 55° u igrama i necujna je masina.
Sin prezadovoljan.

Pogledaj frekvencije procesora tokom full load-a, Cinebench npr. Dosta su napljuvali B560M-HDV zbog VRM sekcije, pa je moguće da throttluje procesor.

Vrh Dno