Šta je novo?

Banka Intesa

Pod uslovom da uopšte imaš uslov za Magnifica status.

To im je 2-3% klijanata, mozda.

Превидео сам ове ставке. Вероватно нисам очекивао да ће почети да наплаћују услуге које су досад биле бесплатне. Дакле сада и Интеза уводи једнократну надокнаду за плаћање на рате и нема више електронског плаћања без провизије. Све у корист Мањифика пакета односно премијум, где се налазе све повластице.
Nije jednokratno, nego na svaku ratu na svaku kupovinu po 50 dinara.

Dakle, ja ako danas kupim nesto za 6000 din na 6 rata, platicu im 6300 din. Onda sutra kupim nesto drugo od 5000 na 2 rate, platicu im 5100.

Po mojoj nekoj racunici, meni sa 300 din, meseno ide na 900-1000 din.

Glupost... ako imaš platu 1500eur, možeš da koristiš paket računa koji ti odgovara; ako nemaš, onda ne možeš, bez obzira što bi taj paket podjednako plaćao. Na kraju im platiš i više u pojedinim slučajevima, zbog tih dodatnih naplata.

Mrzi me sad da pravim razne scenarije i kalkulacije u zavisnosti od vrednosti rate, ali ovo mi sada manje liči na efektivnu kamatu koju si pomenuo (mada razumem šta si hteo da kažeš) a više na neki mutirani keš kredit.

Svako zaduženje može imati različitu nominalnu u odnosu na efektivnu kamatnu stopu, tako da nema veze da li podseća na keš kredit ili nešto drugo (keš kredit ima svoju efektivnu kamatnu stopu), ali u svakom slučaju je besmisleno skupo. Verovatno im je logika bila, ako su ljudi do sada plaćali da uzmu čekove, zašto ne bi plaćali svaku ratu.

Mi smo do sada na POS terminalu imali situacije da ljudi plate 3 hiljade na 6 rata. Sada bi ih to koštalo 10% više. A nama kao prodavcu svakako banka naplati 2.5% proviziju na karticu. Baš ga preteraše.

Jesam li ja to dobro razumeo, da ce se po novom placati provizija ako posaljem nekome pare sa racuna na racun i obrnuto?

Da, ako račun na koji šalješ nije u Intesi.

Provizije su 30,20 i 15 dinara po transferu za različite tipove dinarskog računa. Samo je za Magnifica bez provizije.

Jel neko primetio da li pocinju sa naplatom provizije za placanje u inostranstvu? Na prodajnom mestu? Gledam na sajtu ali ne vidim

^ nadam se da toga neće ni biti.
Obrni - okreni, najviše mi se isplati da ostanem na Magnifica. Razmotrio sam i promenu banke, ali nigde ne nalazim putno osiguranje + kreditnu karticu + besplatne e-naloge. U Intesi sve to ide na 1000, do sada sam plaćao 400+200.
Zna li neko, kako mogu da znam koji devizni račun je štedni (depozit) a koji nije? Jel se to da zaključiti po broju računa?
I drugo: ako zadržim jedan štedni (nema održavanja) i jedan platni (bio bi besplatan u okviru Magnifica), da li će biti moguće prebacivanje sa jednog na drugi e-nalogom?

Na Intesa biz eBank ne prolazi provera po modulu 97 za placanje prema instrukcijama sa eUprave. Dao sam nalog bez 97, pa cu da vidim sta ce biti. Pretpostavljam da je 97 samo potreban radi validacije. Ne moze kod nas nesto glatko da prodje i da radi bez nekih gluposti i problema

@kibicer: ja nisam razumeo da za štedni račun nema održavanja. Čak mislim da ne postoji podela na štedni i neke druge devizne račune? Ispravi me ako grešim.

Obrni - okreni, najviše mi se isplati da ostanem na Magnifica. Razmotrio sam i promenu banke, ali nigde ne nalazim putno osiguranje + kreditnu karticu + besplatne e-naloge. U Intesi sve to ide na 1000, do sada sam plaćao 400+200.
Zar nema bese Aik banka neki paket racun koji ima sve ovo za oko 300 din?

@kibicer: ja nisam razumeo da za štedni račun nema održavanja. Čak mislim da ne postoji podela na štedni i neke druge devizne račune? Ispravi me ako grešim.
Postoji. U tarifniku su nevedeni:
  • Devizni platni račun - 120 RSD/mes
  • Devizni depozit - bez naknade

Zar nema bese Aik banka neki paket racun koji ima sve ovo za oko 300 din?
Pogledao sam AIK, odlično izgleda, kod njih već nešto imam. Nemaju putno osiguranje, to mi je vrlo značajno.

Да ли се ових 120 дин за одржавање девизног рачуна односи ако се отвори додатни девизни рачун? Јер ако не грешим у склопу Хит пакета већ је садржан један девизни рачун, односно садржан је у трошку одржавања од 350 дин.

Pogledao sam AIK, odlično izgleda, kod njih već nešto imam. Nemaju putno osiguranje, to mi je vrlo značajno.

Sad sam pogledao na njihovom sajtu i pise da imaju: "START Paket tekući račun AC omogućava korišćenje savremenih usluga plaćanja i polisu putnog zdravstvenog osiguranja, uz mesečnu naknadu za vođenje paketa u iznosu od 320 RSD". E sad koliko dana u god je ova polisa to je drugo pitanje, ne mogu da nadjem taj info.

Да ли се ових 120 дин за одржавање девизног рачуна односи ако се отвори додатни девизни рачун? Јер ако не грешим у склопу Хит пакета већ је садржан један девизни рачун, односно садржан је у трошку одржавања од 350 дин.
Ovako stoji u novom tarifniku, pa protumači:
"Naknada za jednovalutne devizne platne račune i devizne platne račune koji su zadržali broj viševalutnog računa iz koga su nastali tokom migracije u novembru 2019. godine, naplaćivaće se stupanjem na snagu ove Tarife naknada za usluge BIB za fizička lica, dok će se naknada za sve automatikom novootvorene devizne račune nastale iz viševalutnih računa i devizne platne račune koji su bili sastavni deo Intesa Hit/Intesa Magnifica računa, naplaćivaće se počevši od naknade za januar 2022.godine.
Za jedan devizni platni račun u valuti EUR korisnicima „Intesa Hit Plus“ i „Intesa Magnifica“ platnog računa naknada se ne naplaćuje."

Ja tumačim da će se naplaćivati, nekom od juna, nekom od januara.
Znači za Hit račun 350 dinara i 120 za devizni.
Bolje je uzeti Hit plus od 475 dinara, jer manja je provizija za plaćanja.

Podizanje novca preko NFC nije nova tehnologija. Virtuelizovana kartica u app, takođe. Baš ga preteraše. Ne znam šta će sve te banke raditi kad se odradi tranzicija u kripto.

Bolje je preci u drugu banku
A u koju banku je sada najbolje preci? Ja bi napustio Intesu iz principa jer mi je bas bezobrazno da odjednom sve sto je bilo besplatno godinama pocne da se naplacuje.. da su samo povecali cenu odrzavanja racuna bilo bi mi okej.. a ovo je nekako previse bahato..

Sve zavisi ko kako proceni svoje potrebe. Ako ćemo da diskutujemo o tome, bolje da otvorimo novu temu, da ne spamujemo ovu.

Нисам сигуран колико је паметно из принципа мењати банку јер обухвата низ услуга које свакодневно користимо или ајде да кажем користимо с времена на време, пошто сви имамо различите потребе. Ја сам такође непријатно изненађен овим новим ценама услуга, али неки дан сам гледао и рачуне код других банака и неке у старту нуде скупље одржавање рачуна, а пакет сам по себи ништа посебно. Треба ставити све на папир, још ако неко има стамбени кредит, па упоредити са другом банком. Јер узећи у обзир да је корона и да су њихови приходи нешто мањи, сумњам да ће само Интеза бити та која ће кориговати цене услуга, осим ако друге банке то већ нису урадиле а Интеза само прати.

Meni je najveca pogodnost to sto imam savetnika pa ne moram da cekam u redovima. Svakako ako bih prelazio u drugu banku, trazio bih isto to, drugacije ne bih presao. U principu, ne koristim neke specijalne usluge koje imaju, pritom im je aplikacija mozda i najgora na trzistu. Ne podrzava faceid, ne podrzava otisak prsta, limiti se ne mogu menjati kroz aplikaciju... Par puta mi je to hitno trebalo, a posto ne koristim online banking uopste (sem za promenu limita), dok sam se setio koja mi je sifra, jer je nemam sacuvanu na telefonu, bilo je kasno.

Jedino sto bi mi mozda znacilo je taj stambeni kredit, jer mi deluje da je u intesi najpovoljnija kamata.

Poskupljenje sa 300 na 475din sa sve provizijama za slanje novca mi nije bas najprihvatljivije, al videcemo jos kako ce to na kraju izgledati.

Ovo sto je neko gore napisao da uvode virtual card, kao da su izmislili toplu vodu. Bolje da malo promene aplikaciju, ubace nov interfejs, face id i promenu limita.

Може ли неко да окачи линк или објасни како да погледам детаље за Интеза Хит Плус рачун? Тражио али никако да нађем.

Nemas detalje tako iskazane. Neko je kacio pdf pa tamo bunaris dok ne nadjes sve sta te interesuje.

Bice i nekih novina. Podizanje novca na bankomatu bez kartice, deljenje iznosa racuna sa nekim drugim, virtuelizovana kartica u app...
Ovo ce sve verovatno biti omoguceno kroz novu intesa mobi iOS Android app koja uskoro izlazi.
Strana 3.
Jos kada bi omogucili podizanje EUR na njihovim bankomatima, pa covek i da razmisli da ostane. Ovako ako primene novi tarifnik, bez uvodjenja nove platforme bice poprilican motiv za mnoge da predju u neku drugu banku (ukljucujuci i mene). Jedino ako 01.05 puste platformu kako se i pricalo, onda vredi probati kako ce to funkcionisati.

Meni za sada RF Premium paket deluje kao adekvatna zamena na postojeci magnifica koji imam.
Imao bih besplatno odrzavanje, placao bih samo dodatno devizni i kreditnu, sto mu dodje oko 650din mesecno kako sam sracunao preko sajta. Svakako planiram otici do RF na informativni razgovor.

Za sada cekam da vidim sta ce Intesa da uradi do primene novog tarifnika.

Menjali su bankomate za veće modele (tj. sa više kaseta) svuda po Srbiji. Najčešće su dodavali po još jedan. Pretpostavljam da će oni biti za eure.

Meni za sada RF Premium paket deluje kao adekvatna zamena na postojeci magnifica koji imam.
Imao bih besplatno odrzavanje, placao bih samo dodatno devizni i kreditnu, sto mu dodje oko 650din mesecno kako sam sracunao preko sajta. Svakako planiram otici do RF na informativni razgovor.
Samo što RF ima veoma nepovoljan kurs (ne znam da li je i koliko povoljniji za premium klijente), 1% provizije na sva inostrana plaćanja i dodatnih 1% (valjda 2% ako je VISA kreditna kartica u pitanju) na konverziju ako se strana valuta plaćanja razlikuje od EUR-a. Ako neko troši hiljade evra godišnje na plaćanja u inostranstvu (avionske karte, hoteli itd.), tada RF postaje znatno nepovoljnija kad se sve sabere. Tih 650 mesečno lako može i da se duplira. Loš kurs se još i može relativno bezbolno zaobići jer se evri mogu uplaćivati na bankomatu, ali ove provizije nikako ne mogu.

Ono što je tužno je da i nema baš puno podjednako dobrih i pouzdanih alternativa kad se sve sagleda. OTP ima odlične pakete, skoro neverovatno povoljne i kupoprodaju deviza tu negde po srednjem kursu. Probljem je što su raspad. U iOS aplikaciji im pola stvari ne radi, na stranu što je sve nenormalno ružno i nepregledno. Možda se to popravi kad im se završi integracija, al samo možda. Mobi deluje OK za sada, al ne ulivaju poverenje da bi bili glavna banka. Nije baš jasno koliko će dugo preživeti i šta će posle biti. Čini mi se da su trenutno dve opcije najoptimalnije: 1) RF kao glavna banka za primanje plate, sa dinarskim računom (290 mesečno) + Mobi kao rezerva i za devizna plaćanja (300 mesečno) ili 2) ovaj novi Intesa HIT Plus. Na kraju izađe otprilike na isto.

^kad već porediš, šta fali MTS banci?

Meni će Intesa da izadje na preko 100eur godišnje i svakako gledam šta su alternative. Ali kako za sada stvari stoje, gledano na period od 5 godina, ušteda bi mi bila tolika da bih promenu banke morao da zavedem kao "stvar principa"....

Vrh Dno