Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Ali, ako Alternate ispuni obećanje i pusti ove AMD-ove kartice po ovoj ceni koju su naveli, a hoće, teško da bi bilo ko razuman više plaćao RTX3090 preko 2000 eura samo zato što je nestašica.
Bar tamo gde sam ja pratio,6900 xt gotovo uvek bila u ponudi i to po "povoljnim" cenama https://geizhals.eu/?fs=rx 6900 xt&hloc=at&hloc=de&cat=gra16_512
6800 xt isto solidno cirkulise s tim da sam primetio da te grafike prvi dan kad stignu u radnju imaju daleko povoljnije cene nego recimo posle 24h,pa sam na taj nacin cekao jednu i upecao je u cyberportu,i isporucena mislim za 3 radna dana

Koliko sam ja nasao po PCI-E specifikaciji je 150w za 1 8pin kabl, ali kroz kvalitetan kabl moze da se pusti mnogo vise struje bez problema.
Moj Seasonic je dosao sa 2 PCI-E kabla svaki sa po 2x8pin, dok sam cekao nove 8pin kablove koristio sam kao ti bez problema.
U performansama ja nisam video razliku, mada sam gledao testove gde su dobili neka minorna poboljsanja sa 3 posebna kabla.
Takodje postoji razlika izmedju pin layouta na napajanjima razlicitih proizvodjaca pa ne moze bilo koji kabl da se ubaci.
Opet ako imamo nekog elektricara ovde bilo bi lepo da objasni kako, sta, zasto :D

Koliko sam ja nasao po PCI-E specifikaciji je 150w za 1 8pin kabl, ali kroz kvalitetan kabl moze da se pusti mnogo vise struje bez problema.
Moj Seasonic je dosao sa 2 PCI-E kabla svaki sa po 2x8pin, dok sam cekao nove 8pin kablove koristio sam kao ti bez problema.
U performansama ja nisam video razliku, mada sam gledao testove gde su dobili neka minorna poboljsanja sa 3 posebna kabla.
Takodje postoji razlika izmedju pin layouta na napajanjima razlicitih proizvodjaca pa ne moze bilo koji kabl da se ubaci.
Opet ako imamo nekog elektricara ovde bilo bi lepo da objasni kako, sta, zasto :D
Hvala na podeljenom iskustvu... bas cu videti i uporediti kad stavim trecu granu zasebno da li ima benefita.. 🙂

Uradio sam Superposition Benchamark da vidim razliku u rezultatu sa i bez undervolta. Grafika je 3090 Strix OC model. Prvi rezultat je 900mV/1935MHz + 500MHz ( 1GHz ) memorija a drugi je sa 1000mV/2100Mhz + 750MHz ( 1.5GHz ). U prvom slucaju potrosnja je za nekih 100W manja. Ne znam da li rezultat zavisi i od OC-a procesora ali on je na default podesavanjima. Temperature su odlicne i ne prelaze 52 stepena u igrama. Verujem da ce biti jos bolje kada predjem u prostoriju sa boljom ventilacijom/protokom vazduha. EKWB Strix Vector waterblock.

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    382.8 KB · Pregleda: 23
  • 02.jpg
    02.jpg
    385.5 KB · Pregleda: 19
  • 03.jpg
    03.jpg
    124.1 KB · Pregleda: 25
^
Ma odvrni to do daske jos vidi nadji neki modovan bios sa kojim moze preko 500w... Cemu voda cemu +450w karta od +2000e da bi undervoltova i koristo kao dobro nasviranu 3080 :p To pod vodom ne moze da predje 60~65c taman da je 30c u sobi :p

^
Ma odvrni to do daske jos vidi nadji neki modovan bios sa kojim moze preko 500w... Cemu voda cemu +450w karta od +2000e da bi undervoltova i koristo kao dobro nasviranu 3080 :p To pod vodom ne moze da predje 60~65c taman da je 30c u sobi :p

Doci ce i vreme za to kada se preselim ali jedno su rezultati u testovima a drugo u igrama. Ja sam vise za opciju manje potrosnje i nizih temperatura nego za par frejmova gore. Ali planiram da se igram. Javicu rezultate. Nisam razmisljao doduse o modovanom biosu ali proguglacu.

Super test... a ja samo 480pts slabiji uz max OC od default 3090.. hmm... i like it... i to jos 3090strix oc.. al zato 1250pts slabiji od pristojno overklokovane 3090 😇

Super test... a ja samo 480pts slabiji uz max OC od default 3090.. hmm... i like it... i to jos 3090strix oc.. al zato 1250pts slabiji od pristojno overklokovane 3090 😇
Ako ti nesto znaci default u 1080p je 12702😀 prvi rezultat je sa undervoltom i overclockom. Tehnicki je undervolt smanjio potrosnju za 100W i povecao performanse jer sam malo podigao clock. 1860Mhz je Gaming mode a OC mode je 1890Mhz po default-u za 3090 Strix. Ja sam podesio na 1935-1950Mhz u OC Scanner-u sa 900mV. Po meni odlicno za koriscenje svaki dan a za potrebe testova i ciji je veci ostavljam kada se preselim😀😀

Ako ti nesto znaci default u 1080p je 12702😀 prvi rezultat je sa undervoltom i overclockom. Tehnicki je undervolt smanjio potrosnju za 100W i povecao performanse jer sam malo podigao clock. 1860Mhz je Gaming mode a OC mode je 1890Mhz po default-u za 3090 Strix. Ja sam podesio na 1935-1950Mhz u OC Scanner-u sa 900mV. Po meni odlicno za koriscenje svaki dan a za potrebe testova i ciji je veci ostavljam kada se preselim😀😀
Ja nikako to da undervoltujem.. niti znam... mozda bih i ja znatno smanjio temp. a performanse ostanu iste? Mm🤔

Ja nikako to da undervoltujem.. niti znam... mozda bih i ja znatno smanjio temp. a performanse ostanu iste? Mm🤔

Pa to mozes sve da zavrsis preko MSI Afterburnera. Samo gledaj da skines poslednju beta verziju. Mislim da OC Scanner nije radio na 30xx seriji grafika. U svakom slucaju nije poenta da undervoltujes do besvesti jer time gubis performanse ali ako uradis mali undervolt i overklok dobijas bolje rezultate nego sa default podesavanjima. Ja uvek undervoltujem grafike i generalno sve a time povecavam performanse bilo procesora ili grafike. Najbolje da izguglas i vidis video guide kako se to radi ali to je par klikova i zatim testiranje.

Onda cu probati kad budem pored kompa... ako negde zapne javicu se ako nije problem..😊

Covece, sta se zapravo zbiva ovo me uopste ne cudi. Low end, pa cak i mid-range segment ne postoji kroz nove serije, nije ni cudo sto kopaju zalihe... Sta je sledece, 980? :)

750ti ftw!
Ko zna sta jos imaju "na lageru", taman da pociste sve zalihe :) Sta god da izbace nece imati normalnu cenu, 2060 su oko 500e u EU, kod "normalnih" retailera
Zbiva se to da 10% kartica ide retailerima dok ostatak u bulk kolicinama ide direktno iz fabrike u ruke rudara, pritom su se u celu pricu umesali i veci igraci...
Smesno je da citamo clanke koje OEM-ovi pa i Nv i AMD izbacuju kao opravdanja i izgovore za dizanje cena za robu koje nema na trzistu.

Ko je uzeo 1080ti (pa i 1060/1070) svojevremeno taj se naigrao za sve pare, bukvalno 3-4 generacije kartica, a tek sledece godine moze da razmisli o penzionisanju iste.
Koliko ce onda da kostaju 3080 i 3090 dogodine ako/kada pukne ovo balonce i koliko ima smisla uzeti takvu graficku koja je em rudarila em po dizajnu furuna?

^
Jeste ako je namesteno na prefer maximum performance....

Jedan kabl ima isporuku 288w ili u prevodu oko 150w po grani. 1x8pin i 1x8+8pin ispotucuju po prozvodjackim specifikacijama 430w lagano, plus pcie slot. Nemas brige, cak je Der8auer pricao o ovome. Pad napona i grejanje kablova su u granicama statisticke greske, pritom je lik isekao 5 zica i sve puštao kroz samo tri 18WAG zice.

^
Isto to sam negde procitao, al posto me ne zanima ta tema nisam upamtio... Al eto, to je to...

Jedan kabl ima isporuku 288w ili u prevodu oko 150w po grani. 1x8pin i 1x8+8pin ispotucuju po prozvodjackim specifikacijama 430w lagano, plus pcie slot. Nemas brige, cak je Der8auer pricao o ovome. Pad napona i grejanje kablova su u granicama statisticke greske, pritom je lik isekao 5 zica i sve puštao kroz samo tri 18WAG zice.
Aaaa...hvala punooo...😇😊

Bar tamo gde sam ja pratio,6900 xt gotovo uvek bila u ponudi i to po "povoljnim" cenama https://geizhals.eu/?fs=rx 6900 xt&hloc=at&hloc=de&cat=gra16_512
6800 xt isto solidno cirkulise s tim da sam primetio da te grafike prvi dan kad stignu u radnju imaju daleko povoljnije cene nego recimo posle 24h,pa sam na taj nacin cekao jednu i upecao je u cyberportu,i isporucena mislim za 3 radna dana

Eo ja u dva dana neckanja na mindfactoryu gledo kako su osle sa 819 na 879 i sa 7kom/tipova na 1...

Nema vise

Samo tuf 3070 za 150k RSD
Post automatically merged:

Lm, vidim da Asus Strix RTX3080 trazi 3 X 8 Pina pa mi sada fali jedan osmopinac za nju.
Kako to da resim, tj gde da nabavim taj kabl a da ne zezenm graficku.

Ako nesto znaci u pitanju je Seasonic Focus GX-750 napaqjanje.

Nema vise

Lm, vidim da Asus Strix RTX3080 trazi 3 X 8 Pina pa mi sada fali jedan osmopinac za nju.

Najjednostavnije je da kupis 2x Molex(4pin) na 8pin adapter/kabl. Ima ga i u domacim radnjama i preko kp-a. Izguglaj. Ne znam da li smem da postujem linkove.

Nesto na ovu foru?
Jel to sigurno ok? da ne spalim karticu ili tako nesto?
1613047047661.png

Nema vise

Imam isto napajanje, ja sam skinuo jedan kabl sa procesora (bilo je prikljuceno dva komada), i time sam oslobodio tri osmopinska (tj. 6+2), za graficku.
Mislio sam da eventualno nece raditi OC procesora zbog toga, ali se nista nije desilo, komp je stabilan.

Imam isto napajanje, ja sam skinuo jedan kabl sa procesora (bilo je prikljuceno dva komada), i time sam oslobodio tri osmopinska (tj. 6+2), za graficku.
Mislio sam da eventualno nece raditi OC procesora zbog toga, ali se nista nije desilo, komp je stabilan.
Cek cek, CPU power i PCIE power nemaju isti pinout, kako si uspeo?

Sto se tice molex>PCIE power adaptera, to je nepotrebno budzenje koje moze da dovede do velikih problema ako graficka odluci da povuce vise struje sa tog konektora. Kaciti tako nesto na 1000+e graficku je u najmanju ruku suludo.

Tacno tako. Nemaju isti pinout. A dodatno pisao sam i Seasonicu i potvrdili su mi da ne smem taj kabl za CPU da koristim za napajanje graficke bas iz tog razloga

gledao sam jednom kako je neko na silu nagurao posle nekog vremena sve se istopilo...

Vrh Dno