Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Da se nadovezem na temu 3080/3090. Pre 10-ak dana sam konacno sastavio novi build i nabavio sam 3090 Strix model na koji sam stavio waterblock. Igrao sam se malo sa podesavanjima i posle raznoraznih testova u igrama i 3dmarku odlucio sam da undervoltujem grafiku na 900mV i da klok jezgra ostavim na 1950Mhz. Memoriju sam overklokovao za 1000Mhz. Sa tim undervoltom neki max stabilan klok je 1950Mhz. Testirao sam i 1000mV/2100Mhz i lepo radi i tako ali sem veceg 3dmark rezultata ( 20219pts nasuprot 19603pts sa undervoltom ) u igrama je to 3-5 fpsa ali sa vecom potrosnjom za 100W i vecim temperaturama tako da sam se odlucio za undervolt. U igrama je temp grafike oko 50-ak stepeni. Nekada ode na 52 stepena kada mi se zagreje soba gde je komp jer je soba jako malo. Idle je od 20-25 stepeni. Kada se preselim prelazim u znatno vecu sobu sa mnogo boljom ventilacijom tako da cu tada najverovatnije ici na max stabilan overclock bez obzira na potrosnju i temperaturu.

Sudeći po najavama najvećeg uvoznika kompjuterske opreme u Holandiji stiže im veća količina za sada RX6900XT kartica na lager (do sada su ih dobijali na kašičicu), što znači da bi uskoro mogle da se stabilišu cene RTX3000 seriju.
S obzirom da pouzdano znam da većina robe za evropsko tržište upravo ide preko Holandije i masa naših uvoznika nabavlja robu od raznih Holandskih grosista, ovo bi mogao da bude dobar znak.

RX6900XT.jpg

Upravo mi je stigao mail od njih sa ovom ponudom koju sam okačio, pa samo iznosim svoje mišljenje.
S obzirom da sam preko njih kupovao komponente, do sada su bili najprofesionalnija firma sa kojom sam poslovao. Politika cena im je oduvek bila više nego korektna i sigurno su jedni među najjeftinijima i nekako su mi oduvek reper za cene.

Da, gledam ovaj tvoj link, ali on se odnosi na RTX3000 seriju čije cene su opasno naduvane s obzirom da im je konkurencija zatajila i dosta dugo su bile jedine na tržištu, pa su imali gomilu preordera od ljudi koji su želeli jake kartice u datom momentu po tadašnjoj ceni, a nisu imali izbora, pa ne mogu da isporuče plaćene kartice za ko zna koliko još meseci. Mada, svake nedelje bar jedan dan imaju na lageru nešto od RTX3000 serije za one koji žele da kupe taj dan (RTX3080 retko, ali 3090, 3070 ili 3060 vrlo često), naravno po višim cenama, ali ne toliko naduvane kao kod nas.
Ali, ako Alternate ispuni obećanje i pusti ove AMD-ove kartice po ovoj ceni koju su naveli, a hoće, teško da bi bilo ko razuman više plaćao RTX3090 preko 2000 eura samo zato što je nestašica.

Poslednja izmena:
Dok traje ovaj ming hype nece biti kartica.

^
Danas je iskocila jedna 3060ti od Palita u Cyberportu za 600e, dok sam stigao da se ulogujem vec je otisla. 3070 su ~900e, 6800 ~1k
Druge komponente jos uvek mogu da se nabave u EU za koliko-toliko normalnu sumu (iako su cene otisle gore), ali ovo sa grafickim je izgubilo svaki smisao... Ako se ne normalizuje do leta mislim da je najrealniji scenario da otpisemo graficke do leta 2022 i nove 4xxx/7xxx generacije.

Ova 2 linka sve govori.

https://www.computeruniverse.net/de...-oc-mini-itx-20-4-gb-oc-mid-range-grafikkarte
https://www.computeruniverse.net/de/palit-geforce-rtx-2080-ti-gamingpro-11-gb-enthusiast-grafikkarte

Šta je ovo prvo? 2,5 iljade evrića? GTX 1650? I još piše da je "Mid Range" grafika. Za te pare kupiš auto.

Edit: Ladno ne mogu da verujem, pa sve gasim i ponovo klikćem na link.

Šta je ovo prvo? 2,5 iljade evrića? GTX 1650? I još piše da je "Mid Range" grafika. Za te pare kupiš auto.

Edit: Ladno ne mogu da verujem, pa sve gasim i ponovo klikćem na link.
Welcome to 2021 GPU market

e28oxTw.jpg

Sreca pa Sam presao na HI FI inace bih bankrotirao :)

Mislim da je Hi-Fi bolest daleko skuplja od ove. Cene grafičkih će se kad tad normalizovati, a kada je hi-fi u pitanju, staro pravilo je i dalje na snazi. Koliko para. toliko muzike.

Niste skontali :)

E da je 10x. ’90 sam danima razmišljao da li da kupim novog Golfa 2 ili zvučnike.
Kupio zvučnike. Martin Logan.

Pozdrav drustvo, ispratih kratko al stvarno uzbudljive dijaloge i rezultate iz raznih gpu benchmarkova, pa eto i ja resih da svoj podelim sa vama jer mislim da vredi s' obzirom da se radi o karti na vazduhu. U pitanju je mukom nabavljena Asus Strix 3080 Oc.

+237gpu
+1295mem

Naravno da u 3D mark ne mogu koristiti isti oc kao stabilan a'l za superposition mislim da je odlican OC...
3D mark (firestrike i timespy) ide gou na +180 a memorija na +1100

Prilozi

• 20210210_023808.jpg
    20210210_023808.jpg
    415 KB · Pregleda: 33
^
Koji je 24/7 oc ? Sta je stabilno, to sto izvrti test nista ne znaci bez obzira sto je rez odilican... Temperature su malo jace 72c za ventilatori na 100%, mislim meni je to normalno za kartu tog profila, al ovde je bilo mnogo rezultata sa tim +450w kartama sa mnogo boljim temperaturama.

^
Koji je 24/7 oc ? Sta je stabilno, to sto izvrti test nista ne znaci bez obzira sto je rez odilican... Temperature su malo jace 72c za ventilatori na 100%, mislim meni je to normalno za kartu tog profila, al ovde je bilo mnogo rezultata sa tim +450w kartama sa mnogo boljim temperaturama.
Igrao sam warzone skoro 2h sa +180gpu i +1200mem.. sinoc bss prodjoh i timespy sa istim OC.om..ovde su temp bile vece jer mi je u stanu 26stepeni zbog bebe a i 5.og uzastopno izvrcenog testa 😊😁 inace su do 70 najvise.. 69c uglavnom al to je zanemarljivo... mislim da je ovo odlican primerak karte za pod vodu...za sada mogu garantovatii stabilnost na +170 i +1150 za svaki dan.. al cu svakako potraziti viši maximum, ovo je bilo na grubo.. sa tim setovanjima u igrama karta ne predje 66c nakon 2h igranja na 70% vents.

^
To je odlicno, jos ako planiras vodu eto 3090 performansi po ceni 3080 :) Mislim vec ih imas sa ovim klokovima, ventus 3090 default pravi ovaj rez u Superposition Benchmark-u

^
To je odlicno, jos ako planiras vodu eto 3090 performansi po ceni 3080 :) Mislim vec ih imas sa ovim klokovima, ventus 3090 default pravi ovaj rez u Superposition Benchmark-u
Kada sam isao na compare result online preko superposition.a samo je jedna 3080 imala skor 12446 cini mi se, jeste da je ovo OC samo za prolaz testa, al bas sam zadovoljan... e sad imam jedno pitanje, ja sam kartu "napojio" sa dve 8 pin grane od koje sam sa jedne uzeo 2x8pin i jedna grana zasebno, znam da to nije bas najbolje s' obzirom da je ogroman potrosac..a ima corsair RM1000X ..pa me zanima da li i tu gubim na stabilnosti?

^
Iskreno ne znam... Ne bi trebalo, ima tu dovoljno struje koroz te konektore i PCI-e da napoji tu kartu, al svakako bi bilo bolje 3 zasebne grane.
Bucni tu kartu pod vodu ako imas mogucnosti :ROFLMAO:

^
Iskreno ne znam... Ne bi trebalo, ima tu dovoljno struje koroz te konektore i PCI-e da napoji tu kartu, al svakako bi bilo bolje 3 zasebne grane.
Bucni tu kartu pod vodu ako imas mogucnosti :ROFLMAO:
Za sada na zalost NE.. planiram da uradim dobar ekwb custom cpu-gpu ali trenutno nemam 700e, jer znamo svi da su nam karte pretplacene al ***.. Siguran sam da bi ti sa ovom probio svetski rekord 😊😁

8pin su po 150W + 75W kroz PCI-E.

Pa ako imas 2x8pin to je 300W + 75W PCI-E, to ti je to od 2 grane. :)

^
Naravno da nisi, ta jedna grana mislim da daje vise od 150w, samo kroz taj jedan konektor karta ne moze da uzme 150w... Nisam sigurna trebao bi neko ko sigurno zna da ti odgovori.

Asus aligns with Nvidia in recommending 750-watt power supplies for both the RTX 3090 and RTX 3080. Asus said, however, that its card has a total of 400 watts to play with, which is about 25 watts more than a card would have if using two 8-pin plugs and the PCIe slot.

“We deliver power using a massive custom VRM array comprising 22 power stages across all of the major voltage rails. Strong and efficient 70A power stages on the main rails ensure the cleanest and most reliable power delivery,” the company said.

Karta u pikovima baci 430w, nije konstantno u max opterecemju, ali svakako cu srediti to, i moram raditi i nov windows jer je ovaj star dve godine, samo update.ovan, pa cu ga smestiti na 970 evo okus m2 ssd.. mozda i tu dobijem neki benefit.. 😇

Odlicno si povezao,tako treba Dovoljna su 2 kabla sa 3 konektora.Da nema dovoljno struje javila bi ti se karta ne sekiraj se.
Ma i ja sam naisao po netu da jedna grana hrani sa 150w... verujem da bi nestabilnost bila ocigledna da je nesto lose, al ipak... moram ovo srediti..
Na putu su mi i kvalitetni slewed extenderi pa ce to izgledati puno bolje
inbound6846034189853667623.jpg

Vrh Dno