@alex303
Moze druze, jer ovaj test je pokazao najvecu razliku izmedju 3080 i 3090 od svega sto sam testirao bilo da su igre ili sintetika, sa igrama moze samo da bude isti odnos nikako losoji to je poneta jer u igrama nije razlika ni blizu 20%, cista logika...
Ti si pronašao test gde se razlika između 3080 i 3090 prikazuje kao drastična razlika između dve cifre, i držiš se toga jer ti tako odgovara. A istovremeno sam kažeš da je razlika u realnom radu ni 20%. Ovo u potpunosti ide u prilog svemu što sam već rekao u prethodnom postu, i samo potvrđuje da su superposition i heaven smeće od testova koji veze sa realnošću nemaju.
Nemoj da ublacis u diskusju to sto Superpostion prolazi na vecem kloku jer postavljeno poredjenje je na 24/7 kloku +120 za gpu, neki prosek je +80~160, +120 je na zlatnoj sredini a nista se mnogo ne bi promenilo ni da je +100. Ne mozete da pricate napamte (mozete ali nije uredu, cemu takav diskusija) i tvrdite da nesto nije tacno i da nesto nazivate bajkom tako decidno, a samo na osnovu licnog ubedjenja, ili nekih teorija sta ko radi u fabrici kakve cipove vade itd, i sad ovde da se natezemo bespotrebno.
Sve što sam rekao za proizvodnju čipova je potpuno tačno. To nije teorija, već dobro poznata činjenica. Da je parče silikona sa wafera koje sačinjava 3080 sposobno da radi kao 3090, budi siguran da bi ti ga nvidia spakovala i prodala kao 3090 čip. To parče silikona možda i može da dostigne te klokove u savršenim fabričkim uslovima, ali to parče definitivno nije za 24/7 rad. Ne bez ekstremno brze degradacije, koja će posle nekog vremena prouzrokovati drastičan pad performansi, nestabilnost, i preranu smrt samog čipa. Poluprovodnički elementi se troše. Pogotovo kada ih imaš bilion na maloj površini koja se ekstremno greje. Tu ne pomaže nikakavo vodeno hlađenje jer temperatura unutar čipa ne može brzo i adekvatno da napusti DIE. Ljudi se muče sa LN2, a ovde neki tvrde da će vodom naterati 3080 da radi kao 3090 24/7 all day every day. Smehoteka. Nije ovo više doba GeForce 256 i VooDoo kartica kada se overklokom dobijalo mnogo, i kada si jeftinijom karticom + overklokom imogao da stigneš drastično skuplje kartice. Wake up.
Ovo sto sam prikazao jedino je za sad na osnovu cega moze da se napravi neko poredjenje, pa na osnovu toga naka svako zakljuci onako kako misli ili u sta veruje, ja sam svoj stav i misljenje obrazlozio. Teorija kaze da 3090 treba da je ~20% brza od 3080 u praksi to nije tako ni po mojim ni po tudjim testovima.
Hmm šta si ti konkretno prikazao? ~20 % brža gde ? Ti si izgleda zaboravio koliko video memorije ima 3090. Već tu 3080 gubi u startu. Dajte da vidimo taj vaš 3080 sa performansama 3090 kartice u 4K i 8K rezolucijama bez DLSS-a. Meni pričaš da teorišem, a tebi je svaki argument teorija i tuđi screenshtovi čija verodostojnost ne može da se potvrdi. Za takve stvari služe verifikacije. Ja to ovde nigde ne vidim. Dajte bilo šta konkretno. Nemojte samo kao Baltazar molim vas.
Ovo sto pises za zagrevanje i sta se desava RT + DLSS sta kako radi sve sve to u praksi nije tako jer 3080 kartu najvise zagreva Borderlands 3 DX12 koji ne koristi RT + DLSS, a Metro Exodus najbolje pokaze koji oc je stabilan, klok na kome radi Metro Exodus, ili na kome prodje 12 krugova Metro Exodus testa nista ne obara.
Sve 3xxx kartice zagreva DLSS, RayTracing, high FPS rasterizacija, teksture visoke rezolucije, AA, MSAA, i ostale vratolomije. Borderlands koji spominješ koristi UE engine koji je umetnost rasterizacije i zahtevan je po GPU. Sećam se da je RX580 sa 8GB memorije u 1080p imao jedva 52fps-a. Metro Exodus koristi RT i odličan je za testiranje. Instaliraj Dotu 2. Besplatna je. Koristi source engine i ništa od gore navedenih tehnologija. Udji u opcije, stavi FPS cap na 240 i 4K rezoluciju, startuj bot meč, i gledaj kako ti kuvaju i GPU i CPU. Go figure...
Praksa kolega, praksa, teorija moze da posluzi samo kao podloga da se isprati kako hardver radi u praksi. I vodi te racuna sta pricate i tvridte, mislim nije da je sad nesto zivotn znacajno al nije bas uredu da nesto proglasavate za netacno i bajku a da za to nemat ni jedan konkretan dokaza, eto ja sam prilozio makar nesto sem reci sto podrzava moju tvrdnju, a sto ste mogli i sami da zakljucite na osnovu zvanicnih testova samo ih treba dobro proanalizirati. Jedno sto nisam pomenuo da se sve napisano odonosi na 1440p.
I dalje stojim iza toga da je sve što ste rekli bajka. Nemam apsoluto ni jedan razlog da poverujem tebi ili bilo kome da 3080 može da radi kao 3090 24/7. Čak i ako okačite verifikacione linkove i video snimke, to je samo za slikanje, i nemoguće je dokazati 24/7 primenu. Nemoj ovo shvatiti lično kao neki sa foruma. Ja tebe poštujem kao čoveka koji je ovde nekima pomogao da dođu do kartica. A to nije mala stvar. Za to, full respect sa moje strane. Ja bih najviše voleo da vidim ovde nekog OC gurua koji će sve što si rekao sprovesti u delo. Voleo bih da me već sutra ućutkate dokazima, jer bi bili prvi na svetu koju su uspeli tako nešto. Ja bih došao lično kod vas i sve vas častio cisternom piva.
Edit:
Sad sam video da si editovao post i dodao superposition screenshotove od korisnika Apple. I šta reći? Ne samo da su različite konfiguracije u pitanju, nego je drugačija i verzija Windowsa 10 što itekako može da utiče na score pogotovo ako nije odrađen inspectre fix na intel procesoru. Totalno nerealno i pogrešno testirenje, pa je čak i tu score u korist 3090. Dok 3090 dobija taj score bez da pusti znoj, 3080 sagoreva na sve strane i bljuje vreo vazduh u otvorenom kućištu ili možda bez kućišta sa fanovima odvrnutim na 100% i memorijom koja radi na 110C. Voda ovde ne menja ništa osim ako ne lapuje DIE do savršenstva i stavi tečni metal, a tada već ulaziš u silicon lotery vode gde hlađenje postaje nebitan faktor.