Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zlato je bilo prva "valuta". Zato je kasnije korišćeno kao utočište dok berze padaju. Dakle, nije uvedeno kao takvo nego su se ljudi njemu vraćali. Ipak, nije pokriće za papir otkako je sa novčanica skinuta napomena da donosilac novčanice može od banke da dobije odgovarajuću vrednost u zlatu (tako je počela inflacija i bogaćenje banaka). Što se imaginarnog tiče, zlato je isto imaginacija. Znalo se odavno, ali je posebno korona pokazala da i veliki broj zemalja (čak i bogatih) uopšte nema to zlato koje navodno poseduje nego zlato imaju na papiru, a ono se drži negde drugde. Ili se i ne drži. Dakle, slično kao sa kripto berzama na kojima piše da imaš neki btc, a u stvari ga berza i nema nego ima neku količinu kao operativno pokriće. Znam ljude koji su kupili zlato na berzi. Nema tog zlata kod njih u ormaru. Niti ono postoji bilo gde. Njime se trguje, banka ga obrće i zarađuje, a kad nekome baš moraju da daju zlato oni ga ili uzmu iz pokrića ili ga tada kupe.

Što se industrije tiče, zlato je bilo sredstvo i plaćanja i čuvanja vrednosti mnogo pre nego što je neko odlučio da pozlaćuje audio konektore. Drugim rečima, bilo je glavno sredstvo plaćanja mnogo pre neke (velike) upotrebne vrednosti. Mislim da je Saj tu u pravu - milenijalcima se fućka za zlato (čija je proizvodnja, btw, strogo centralizovana i monopolsana, kao i dijamanata), oni hoće decentralizovani kripto. Njih decenijama uče da razmišljaju drugačije, da za sve što uzimamo zdravo za gotovo pitaju "zašto" i da nađu drugačije rešenje. Pa eto, našli ga i za zlato. Koje svoju cenu uopšte ne duguje upotrebnoj vrednosti.

O elektorima ne treba razmišljati. Mislim da se samo nekoliko puta desilo da neki elektor ne glasa u skladu sa rezultatima narodnog glasanja, a ni tada nije uticalo na konačan izbor. Takođe, danas stranke jako vode računa ko je elektor i "prebeg" je gotovo nezamisliv, a u otprilike polovini država elektori su zakonom obavezni da poštuju rezultat glasanja u svojoj državi. Ergo...

Au brate. Bas hrabra procena. Ovo po mom misljenju koje je apsolutno zasnovano na neznanju je da ovo para do 16 mozda a i to mozda. Svakako sanse da pogodim su iste kao i tvoje :)
Nije ozbiljan, tj lupa kontru technu.

Po meni je ovo sada je bilo samo lomljenje longera. Ništa se nije promenilo u trendu.

Meni nema potrebe niko da lupa nikakvu kontru , jer ja niti sam HODL-er niti sam protivnik toga

Moj kapital je u dolarima i u eurima , i ulazim u long i short pozicije u zavisnosti od situacije na marketu . Nekad i 20 puta dnevno , nekad sma u poziciji nekoliko minuta .

Tako da ko voli HODL , samo napred , ide ovo na 300 000 opusteno .

Sve je to u redu ,m Ali cemu BTC sluzi

ako ne znate zlato sluzi kao pokrice papirnom novcu vise milenijuma , osim toga ima primenu u industriji , nakitu , koristi se za medjudrzavna placanja u krizama

Da li ce neki virtualni novcic , koji je zamislila grupica ljudi imati takvu ulogu i zasto bi , to se niko nikada ne upita

Smatram da bi neki samoproklamovani strucnjaci mogli da malo odmore , i da ne loze raju koja ima mozda neku ustedjevinu da kupuje BTC na absolutnom maksimumu , jer znamo kako se prethodno kupovanje na maksimumu zavrsilo , Vecina je izgubial zivce i prodala posto zasta ,

Ne zaboravite periode kada je kripto i vecina novcica vredela samo 5% maksimalne cene , ( primer ETH )

BTC i svi novcici su trenutno samo spekulativne imaginarne vrednosti , a ako ikada i zazivi digitalni novac , bice izdat od centralnih banaka , isto kontrolisan kao i svaki drugi , i imace istu cenu kao i valuta koju predstavlja :)

Slazem se sa ovim. Ljudi su u razlicitim delovima sveta koristili i skoljke kao novac, zube kitova, razno obicno kamenje pa su onda presli na srebro, zlato i na kraju papir. Setih se kako smo se igrali novca kao klinci. Nabrali smo lisce i kao ajde ovo je novac. Samo sto niko nije bas bio odusevljen liscem. Kripto mu dodje ista stvar. Svakog dana nice neki novi novcic u koji se upumpa ogromna kolicina novca, a niko se i ne pita koji ce nam andrak toliko altova i gde je tome kraj. Bilo koji od malo boljih altova moze sve isto sto i btc.
Sa druge strane ovde veliku ulogu igra psihologija pa moze da potraje dosta duze nego sto logicki deluje. Ljudima se utisnulo da je btc neko digitalno zlato, da ima veliku vrednost i da ce cena samo da skace.

Svako sada crta logaritamsku skalu i prognozira sledeci ciklus. Po toj skali je ok bilo da se padne na 3-4k pre godinu dana, ali sada bi se takvim padom rasturio trend tako da vise niko i ne pomislja na ispod 10k. Cak i da btc potraje u nekom trenutku morace da se oprosti od te skale tj tolikog suludog rasta.

Neko pomenu kupovinu kripta od strane fondova. Pa tu tek ima *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*a na celu tih fondova. Nisu ni oni najpametniji investitori na svetu, a i sigurno ne idu all in tako da mogu da prezale cak i da ovaj kripto ode na nulu.

Jos jednom da postavim link
https://bitcointreasuries.org/

Trenutna lista kompanija i koliko BTC drze, 4% trenutno, pre neki dan je bilo 3%
E sad fino digtron u ruke i racunajte koliko jos ima kompanija a koliko Bitcoina u opticaju.
Kakva ce to utrka i pomama uskoro biti za preostalim novcicima izmedju kompanija koje do sada nisu usle a zele, i kako ce to da se odrazi na cijenu.

Meni nema potrebe niko da lupa nikakvu kontru , jer ja niti sam HODL-er niti sam protivnik toga

Moj kapital je u dolarima i u eurima , i ulazim u long i short pozicije u zavisnosti od situacije na marketu . Nekad i 20 puta dnevno , nekad sma u poziciji nekoliko minuta .

Tako da ko voli HODL , samo napred , ide ovo na 300 000 opusteno .
Lupa kontru tvojim rečima da ćeš da dupliraš svačiju prognozu.

Lupa kontru tvojim rečima da ćeš da dupliraš svačiju prognozu.

I dalje ostajem pri mojim predvidjanjima , : " svaku cenu za BTC koju najvisu neko predvidja ja predvidjam duplo vise i malo preko toga"

inace to je ono za politicare u kampanji , " sve sta drugi obecavaju , ja obecavam duplo i malo vise "

Evo, ja predviđam cenu od 9k USD. techno je znači dobro predvideo za danas.

Nego, na ovoj diskusiji najstariji korisnik izgleda ima godina koliko i vredi BTC / 1k.

Poslednja izmena:
Au brate. Bas hrabra procena. Ovo po mom misljenju koje je apsolutno zasnovano na neznanju je da ovo para do 16 mozda a i to mozda. Svakako sanse da pogodim su iste kao i tvoje :)

Covek se zezao, karikira ono sto pricaju oni koji prdvidjaju neki slom berze, balon, mega damp itd.

Sta vam je ljudi? Sve je ok, sto panicite?
BTC mora malo da se femka, 20K je jaka psiholoska granica. LTC izgleda nikad bolje. Market cap 6 milijardi, 24 volume 6.6 milijardi.
Realno, ko sada shortuje ugrobio se. Vidite koliko je lako da cena padne i da skoci ponovo. To je ono sto pricam, ko god da hoce da proda itekako ima ko ce sad da kupi vece kolicine. Ovo ce biti jos bezbroj puta, da se trigeruju stop loss-ovi, da se izbijaju novcici. Jedino je bitno da se ne plasite i ne panicite.

I dalje ostajem pri mojim predvidjanjima , : " svaku cenu za BTC koju najvisu neko predvidja ja predvidjam duplo vise i malo preko toga"

inace to je ono za politicare u kampanji , " sve sta drugi obecavaju , ja obecavam duplo i malo vise "

Aj sad drugarski da mi kazes, koja je poenta tog lupanja cifre duplo? Sta mislis da postizes time? Ocigledno je da ne mislis to sto govoris.
Uostalom ako na twitteru lupaju da ce 300K zar ti ne bi trebao da pricas 600K? Ili na mojih 100K da govoris 200K?
I nikako da kazes, koje su tvoje stvarne prognoze bez obzira sto si day trader i realno ne interesuje te top.

sto je sigurno , sigurno je

Neko prodaje za dolare pa menjacnice brzo vracaju cenu teterom.

Konačno vreme za kokice, malo da gledamo volatility, to je zapravo vrlo zdravo, kad god je volatility nizak, em trejderi ne mogu da zarade, em se sprema pičvajz. Cena je neprekidno glatko rasla, sad najzad imamo pravu borbu sa velikim volumenom, odozdo Sajevi navaljuju, odozgo kitovi istresaju, pa kom se pre dosadi.

Jedna stvar o kojoj nismo pričali, a veoma je bitna, je da berza nije imala drugu korekciju ove godine. Prema Buffet indikatoru, berze su debelo precenjene, što znači da da je crash neminovan. Niko ne zna kada, ali neki vrlo ozbiljni trejderi daju oko 80% šanse da će to biti u narednih godinu dana i 99% šanse da će se desiti u naredne dve godine. S obzirom na generalno raspoloženje na tržištu, skok junk bonds i pad cene zlata, ja računam da smo sigurni jedno 5-6 meseci dok se kripto ne istrči, ali ko će ga znati, balon uvek izgleda najlepše baš pre nego što pukne. Kad pukne berza pući će i kripto, svaki put dokazano u praksi.

Stoga ja planiram dobitke od kripta da prebacim u zlato, kad bude moguće. Zlato ne može da izgubi vrednost zbog greške u kodu, nit mogu da ga forkuju, nit mogu da ga zamene drugim.

Jedino sto sada treba reci ljudima koji nisu prosli ranije cikluse, da se strpe i naoruzaju strpljenjem, cuvajte zivce bice razni manipulacija ali u konacnici u uptrendu smo.

Ova igra se igra bas ovako lome ljudima zivce da u momentu sve izgleda da ide dole dump pucanje balona kraj, i onda u momentu sve raste zeleni se - tako se ova igra igra ;)

Cuvajte zivce opustit se sve je ovo vec vidjeno.

Goldi, ja to pricam sve vreme ali lepo je da ima jos nekoga da kaze ljudima ;)

Tapatalk from Poco loco

Neko pomenu kupovinu kripta od strane fondova. Pa tu tek ima *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*a na celu tih fondova. Nisu ni oni najpametniji investitori na svetu, a i sigurno ne idu all in tako da mogu da prezale cak i da ovaj kripto ode na nulu.

Naravno da nisu, od svih hedgefondova 4% njih svake godine otprilike "nadmudri" berzu. I to ne istih 4% svake godine. Zato ja ulazem najvise u sam index berze.

Konačno vreme za kokice, malo da gledamo volatility, to je zapravo vrlo zdravo, kad god je volatility nizak, em trejderi ne mogu da zarade, em se sprema pičvajz. Cena je neprekidno glatko rasla, sad najzad imamo pravu borbu sa velikim volumenom, odozdo Sajevi navaljuju, odozgo kitovi istresaju, pa kom se pre dosadi.

Jedna stvar o kojoj nismo pričali, a veoma je bitna, je da berza nije imala drugu korekciju ove godine. Prema Buffet indikatoru, berze su debelo precenjene, što znači da da je crash neminovan. Niko ne zna kada, ali neki vrlo ozbiljni trejderi daju oko 80% šanse da će to biti u narednih godinu dana i 99% šanse da će se desiti u naredne dve godine. S obzirom na generalno raspoloženje na tržištu, skok junk bonds i pad cene zlata, ja računam da smo sigurni jedno 5-6 meseci dok se kripto ne istrči, ali ko će ga znati, balon uvek izgleda najlepše baš pre nego što pukne. Kad pukne berza pući će i kripto, svaki put dokazano u praksi.

Stoga ja planiram dobitke od kripta da prebacim u zlato, kad bude moguće. Zlato ne može da izgubi vrednost zbog greške u kodu, nit mogu da ga forkuju, nit mogu da ga zamene drugim.

Ovo je zdravo razmisljanje. Berza je imala neki blagi pad pocetkom godine, ali to nije onaj pad koji se najavljuje proslih godinu dana, i on ce sigurno doci. Trenutno par ljudi koje znam koji igraju na index berze kroz dugorocna ulaganja, imaju lovu u dolarima i cekaju. Ja sam prestao da ulazem pre 2 meseca i radim isto. Poslednje sam kupio TESLU po nekih 400 USD sto se do sad pokazalo ok ali ko ce ga znati. Ko igra na BTC na duze realno sve ove gluposti ga ne zanimaju sto se sad desavaju, 18k, 16k, koga briga ako igas na 150k...

Meni je interesantno da cujem od tebe npr sta bi savetovao nekom ko sad ima 5-10k i hoce da udje u kripto. Malo za BTC da napravis nesto ozbiljno, sta onda. Cekati malo pa uleteti u neki ALT? Meni je trenutno moj smesni portfolio podeljen izmedju DOT i LINK i cekam.

Ko igra na BTC na duze realno sve ove gluposti ga ne zanimaju sto se sad desavaju, 18k, 16k, koga briga ako igas na 150k...

Meni je interesantno da cujem od tebe npr sta bi savetovao nekom ko sad ima 5-10k i hoce da udje u kripto. Malo za BTC da napravis nesto ozbiljno, sta onda. Cekati malo pa uleteti u neki ALT? Meni je trenutno moj smesni portfolio podeljen izmedju DOT i LINK i cekam.

Igraj na BTC na duže staze. 5-10x, šta god da staviš, malo li je [emoji1]

Interesantno je da kažete ne kupuje sad "rulja" a kad god je korekcija onda se istresanju "sitni". Koga istresaju? Evo na ovom forumu jel neko bio istrešen u zadnjih mesec, dva? Da nije botova ja mislim da bi volume bio na 5%. I dalje tvrdim da se BTC neće kupovati isto na 5k, 25k ili 55k ali ostaje da vidimo [emoji3]

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Meni nije jasno zasto ljudi ovde misle da "veliki" znaju sta rade

Koliko samo mahinacija i majmunskih odluka postoji u kooroprativnom svetu to nije normlano.

Pa cela 2008 finansijska kriza je nastala sto su davali ljudima kredite za nekretnine bez ikakvog osnova, a ti isti ljudi i gomila firmi kupovali sa idejom "prodacu nekretninu za par godina i zaradicu..

Koliko je samo dirketora avio kompanija lagalo u finajsijskim izvestajima posle 9/11 samo sa ciljem da sebi isplate bonuse i da akcionarima skoce akcije.

Isto ce biti i ovde kupovace i kockace se tudjim novce pogotovo ako znaju da nemaju sta da izgube..

Zamislite firma ne posluje dobro i mora da ostvari profit...

CEO zna da ne moze to da ispuni do kraja kvartala. I ima izbor

1. Kocka se sa firminim novcem nakupuje BTC i ako izgubi izgubio je posao .
2. Ne uradi nista i izugubi posao .
3. Kocka se sa firminim novcem nakupuje BTC koji je recimo 75k u tom momentu i ako BTC skoci na 150k super zaradio je novac moze da pokupi bonus i ode iz firme te da se pravi pametan u nekoj drugoj firmi ( koja ce kasnije da propadne, ali ne pod njegovim vodjstvom ) .

Sta mislite sta ce da uradi ... Bice velikog i jako glupog novca ovde .. Kao i prosli put.

Na nama je da ne razmisljamo o tome uopste sve sto nas zanima je sledece

1. Da li hvatati korekciju kad dodje ( i kolika ce biti , ako dodje )
2.Ako je odgovor na pitanje iznad ne onda ostaje "kad izaci "

Na drugo pitanje svi znamo da je odgovor "Sad nikako jel smo u bull marketu "

3. U cemu cekati i kako raspodeliti on sto imamo :)

U medjuvremenu kometarisanje trenutnih dogadjaja :)

Poslednja izmena:
Da li neko sumlja na neki razlog koji evo već više od 24 sata utiče da su cene u blagom padu?

@Detector Donekle se slazem s tobom ali samo donekle. "Veliki" kakvi god da su znaju vise nego dobro odakle vetar duva. Niko od njih ne ulaze lovu dok ne vide da krece da skace. Jedno je uvaliti par miliona i nadati se da ces dao ispuniti bonus. To i nije ne znam kakav krupan igrac. Sa stotinama miliona s druge strane se niko bas tako ne igra. Te institucije imaju preciznu odradjenje analize, tu timovi ljudi rade. Nije kripto u onoj fazi kad ekonomisti pricaju da to mora da propadne, to smo prelezali odavno. Odavno su u prici banke koje su milijarde i milijarde uvalile. Hajde da se ne lazemo pa da makar u sali pomislis da te ajkule ne znaju sta rade ;) E to su veliki igraci. Kraj proslog pumpa JP je preko cerke cirke istovario 2Milijarde za sat vremena da bi opomenuli menjacnice koje su ucenjivali da trguju samo dolarom. Imali su jos ko zna koliko milijardi u novcicima i imaju ih i sada. Znaju svi sta rade, makar 99.9% i znaju daleko bolje od bilo kog "strucnjaka" ovde na forumu i nemoj biti naivan da mislis drugacije ;)

Inace novi hit koji sam procitao sinoc je bila neka analiza gde se predvidja top BTC-a izmedju 133 i 590K. :d Pomalo mi je smesno koliko se frljaju ciframa.
Techno, moras da dupliras, nema ti druge. Il' milionce il' nista.

Tapatalk from Poco loco

Institucije akumuliraju kad je BTC jeftin, pa kad se vi popalite i kreneta da kupujete, dampuju vama. Cena padne, ljudi se razočaraju i prodaju, opet jovo nanovo.

Banke nisu tu da vas obogate, treba da budeš totalni Saj da poveruješ u tako nešto. Banke su tu da vas ogule, tako je uvek bilo i biće.

Pitaj me bilo šta drugo.:S::S: Sad je sve rizično kad je ovo uveliko krenulo da se kotrlja. Ja imam neke svoje pulene, ali kripto je genralno šarena laža sve dok ne dođemo u situaciju da više nemamo stabilni državni novac, a mi za razliku od Turske, Zimbabvea ili Čilea, još nismo dotle stigli.

DOT i LINK su OK, pametni projekti sa partnerima i praktičnom idejom, nisam nešto oduševljen ni jednim, ali daleko od toga da su loši. Možda i najbolje se držati tako nekih projekata u koje veruješ, jer čak i ako izgubiš, neće ti biti žao kao da si izgubio na nekom random smeću.

Delim misljenje sa @Detector puno gresaka smo videli u predhodom periodu. Niko nije nepogresiv. Krupne ribe kroz ogroman kapital koji poseduju mogu kontrolisati trziste. Crypto i pored velike nestabilnosti i oscilacijama u ceni belezi konstantan rast. To je vrlo optimisticna prognoza. Ali prognoza koja ne garantuje profit. Jer ako ste usli na 19k kroz par nedelja se vrati na 14-15k. Vi ste losi. Moze on otici na 30k kroz godinu, dve ali ko Vam to moze garantovati? I da li vi mozete cekati toliko? To je kljucna stvar. Jednostavno ne mozete bez rezervno tvrditi da ce ici gore. Kitovi koji su usli na 19k sigurno je da ce potrositi jos gomilu novca na stvaranje ambijenta da ce btc da ode na 30k da bi ostvarili profit. Oni su sigurno u analizi odvojili dobar deo novca na marketing, lobiranje...
Najpametnija stvar je. Ako ste vec usli, odredite iznos sa kojim ste zadovoljni. Izadjite u tom trenutku i ne razmisljate sto je otisao jos 4x gore. Ostvarili ste cilj i paljba. Naravno nemojte ulagati novac koji nemate. Pozajmice, krediti i sl. Opruzite se koliko mozete i to je to. Ako pukne da vas ne boli glava.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Mi smo vec kupili, banke kuku jos uvek. Banke su tu da namlate brdo para. Mi koji smo kupili ranije mozemo samo da zaradimo. Puca onaj ko udje poslednji ;)
Nemojte uci poslednji i mirni ste. Stvarno je toliko jednostavno. Nemojte da vas zbunjuju i plase ovakvi gore koji realno nemaju pojma sta rade ovde. Kad se cena naduva niko vam ovde nece reci da kupite.

Tapatalk from Poco loco

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno