Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

^ ne vredi sa tobom pricati kad ne citas sta si citirao, pominje dve cene u evrima i jednu u dinarima. Neka admini pobrisu ove postove

Sent from my SM-G770F using Tapatalk
Dobro je djape skontao... Ja sam prvo pricao o iponu i nemackoj ceni, a onda se prebacio na domacu prodavnicu (u drugom pasusu) gde pise da je kod dobavljaca dostupno sto inace znaci da moze da se naruci i stigne u prodavnicu. Ti si onda odgovorio, ali si mislio na ipon, iako sam ja pricao o domacoj firmi vezano za dostupnost, samo sto ja nisam lepo procitao tvoj odgovor, pa sam pomislio da mislis na istu domacu firmu. Nakon toga je djape odgovorio misleci na tu domacu firmu koju sam ja spomenuo.

Kad sam procitao tvoj prvi odgovor ponovo, shvatio sam da pricas o iponu i da ako ima cene dostupno je, ako nema nije, sto vec i znam... Sa druge strane, u domacoj firmi imaju dve kategorije dostupnosti, a to su magacin/dobavljac i prodavnica.

Nadam se da je malcice jasnije ko je sta tu kome zlzlzlzl...

Za preporucene cene ce morati da se ceka poduze. Ko hoce da kupi odmah ovo malo sto je raspolozivo, mora da plati debelo. Nema poente raspravljati svaki dan o istom kad se situacija ne menja. A i prodavci nisu ovce jer kad i dodje do nekog veceg kontigenta kartica nece odmah oboriti cene sa 1000+ na 700e. To ce da ide baaas polako na dole.

Nece ih ni spustiti nikad,pojavio se juce asus strix 3080 na 1minut na iponu izuli su cenu 1690eur

To ko placa nije cist... bez obzira na svako moze da radi sa svojim parama sta hoce...

I ja mislim da ih neće oboriti nikad. Ne mogu oni da nadoknade tu potražnju u dovoljnoj meri nikad čak i da ih bude na stanju narod je navikao na te cene i te cene će plaćati, a prodavci nisu mutavi. Videćemo kakva će situacija biti sa 3070 i sa AMD-ovom ponudom. A kad razmislim nisam lud da uzimam 3080 sa 10gb memorije kad ce AMD izbaciti 6800 ili čak 6700 sa više radne memorije.

To ko placa nije cist... bez obzira na svako moze da radi sa svojim parama sta hoce...

Kad razmislim da sam bio spreman da dam 1000 eura za 3080 to sam pričao pre 3 meseca jer ne mogu vise da se igram na 1070. A realno ovu sam koristio 4 godine, 3080 bih koristio možda i 5 tako da mi se itekako isplati. Al ne lezi vraže.

Ma i 3070 ce biti preskupa,jer ce svi i taj model hteti i nje nece biti na stanju nigde iako se kao "pripremaju" da do toga ne dodje

https://videocardz.com/newz/msi-acc...bay-at-much-higher-price-releases-a-statement

it keeps gettin' better and better...
Nece ovo sa cenama nista da se normalizuje ako AMD ne izbaci karticu u ballparku 3080 sa manjom cenom - sto u najboljem scenariju moze biti izmedju 3070/3080.
A i u tom slucaju Nvidia ce odraditi "undercut" sa 3070 (koja je gimpovana sa 8gb Vrama) i koju su namerno ostavili launch dan posle AMD GPU prezentacije.

Cak i da dodje do toga da je AMD jeftiniji (ostane na MSRP cenama) i neznatno sporiji od 3080 sa svojim 6900xt modelom, opet ce ljudi da posezu za Nvidiom kao sto hrle ka Intelu.

Poslednja izmena:
Kada AMD ponudi uporedive RT performanse i nesto sto moze da se meri sa DLSS-om, mozda im i dam pare.

Za DLSS ok, ali meni RTX deluje da je barem jos 1 ako ne 2 generacije udaljen od upotrebljivosti za sire narodne mase, odnosno sada je tek sa ovom generacijom iz alfe u beta fazi.

Opet upadamo u onu raspravu - "bice u buducnosti sve vise i vise naslova sa RTX podrskom" - da bice i opet ce moci da se nabroje na prste ti naslovi koje ce iskociti u narednih par (2-3) godina koje ce imati full RTX implementaciju/optimizovanu podrsku.
Pritom ce taj RTX biti krsten samo sa najskupljim modelima kod "entuzijasta" (i to je pitanje koliko), a gde tu upadaju modeli grafa koje koristi vecina igraca? (citaj 500e i nize)

Dzabe u celoj ovoj prici RTX ako ti je i dalje potrebna grafa od 800+ eura (skoro cela konfiguracija) da se fps ne sroza do Sotoninog sfinktera...
U tom slucaju radije bih igrao u visoj rezoluciji ili sa vise frejma nego li sa RTX ON.

+edit
Najveci plus ove generacije grafi moze biti popularizacija modela koje guraju 1440p, koji moze konacno da bude dostupan za sire mase u narednih par godina i izbaci polako 1080p iz price.

Sem ako je neko zaista opicen da uzme grafu performansi 5700xt ili 2070s za 1080p (i 240hz)...

Poslednja izmena:
Slažem se za 1440p, i ja nikako da prelomim da li da uzmem 1440p ili još jedan 1080p.

DLSS jeste dobra stvar, ali po mom mišljenju, sve što zahteva dodatni trud developera i mora se za svaki naslov raditi posebno, teško da može zaživeti. nVidia ima novca i može da finansira podršku timovima tako da većina popularnih AAA naslova dobije dobru DLSS podršku. Međutim, ja ne biram koje ću igre igrati prema tome koju tehnologiju podržavaju. Pa mi ni DLSS (ili slično) i RTRT ne znače ništa ako 4 od 5 igara ne podržavaju ništa od toga.
Da se vratrim i na monitor. Ako bih ja sa npr. 3050/3060 mogao da igram sve u 1440p/60 FPS sa DLSS-om, onda nema razloga da kupim bilo šta drugo. Ali ako to bude moguće samo u određenim naslovima, onda mi ne znači ništa. Ili uzmimam kartu koja može bez DLSS-a da dostigne taj nivo. Ili idem na 1080p. U oba slučaja mi je svejedno da li je to nVidia, AMD ili Intel.

Ne znam detalje DLSS algoritma, ali mi se čini da nakon dovoljnog broja istreniranih scena, može biti da će davati dobre rezultate i u potpuno novim. Tj. da neće biti potrebno raditi optimizaciju za svaku igru posebno, već da će možda biti dostupno kroz drajvere. U tom slučaju bi zaista mogao biti razlog više za RTX. Ali mi se čini da do tada i MS, Google, Intel.. mogu napraviti podjednako dobre algoritme. Ili bar dovoljno dobre da nema primetne razlike.

Što se RTRT-a tiče, svi su u tom brodu (Intel, MS, AMD, Sony) i cenim da će naredne generacije igara to vrteti kroz API. Opet će verovatno biti TWIMTBP igara sa boljom implementacijom. Ali ako ja mogu kroz DX12 da obezbedim RTRT za Xbox, AMD, Intel i nVidia grafiku, a sa RTX implementacijom samo za GeForce, onda je jasno šta ću odabrati.

Poslednja izmena:
... A i u tom slucaju Nvidia ce odraditi "undercut" sa 3070 (koja je gimpovana sa 8gb Vrama) i koju su namerno ostavili launch dan posle AMD GPU prezentacije...
Pa sa obzirom da su sva lansiranja sada virtuelna, AMD može da nekoliko dana pre zakazanog termina odloži objavu, pod izgovorom da se ne bi ponovila situacija kao sa RTX 3080. Koliko sam razumeo, nove AMD kartice nisu spremne, Big Navi će biti samo najava, poput one koju je nVidia objavila početkom septembra.
Ako AMD ima (sa naglaskom na IMA) dobar proizvod, može ovu nVidijinu blamažu okrene u svoju korist.

Po ovoj nVidia strategiji odlaganja RTX 3070, čini se da su sigurni da Big Navi neće biti dovoljno brz da se suprotstavi RTX 3080. Kakva bi bila korist od odlaganja RTX 3070 ako novi Radeoni budu konkurenti RTX3080?

Korist je što nemaju dovoljno čipova. Pa u tom slučaju je bolje da prodaju 3080 za 1000€ nego 3070 za 700€ :d

Inače, kao i za rudarski balon, sa ovim cenama dodatna zarada ne ide nVidia-i. Oni AIB partnerima partnerima prodaju čipove po dogovorenim cenama. Sve preko toga ide ostalima u lancu.

Postavio je neko to za Msi,sve sve ali 1200eur za Gigabyte Eagle hah no comment

Ovce su za šišanje ili što bi "ovi novi" rekli: ":banana:...sve dok je ovaca, neće falit vune...:banana:", da izvinu ovi što se lako vređaju.

Ja ne znam ko je lud da placa ove cene. Mislim da to sto se proda da su to 90% preprodavci. Narod nije hteo da kupuje RTX 20 seriju iz RTX razloga gde su cene opet bile normalne, pa ne znam zasto bi sad kupovali gde je MSRP za 50% veca.

Cene za RTX 20xx seriju nikako nisu bile normalne...

Izadje Jensen napravi skromnu/tuznu facu i kaze evo samo 700 karta a posle se prodaje 6-12 meseci za duplo vise. Ako ovo postane praksa za buduce generacije...

Ma njih boli uvo hehe. Jedino da se napravi neko pametan pa podigne ozbiljnu tuzbu ali tesko da se ima osnova.

Videćemo da li će se pisati ovako i za AMD kad izbace novu seriju. Ne očekuje se ništa jeftino.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Ma njih boli uvo hehe. Jedino da se napravi neko pametan pa podigne ozbiljnu tuzbu ali tesko da se ima osnova.
Ima osnova za neka nova pravila u poslovanju za bilo koji proizvod.
Ako se najavi određena cena za neki proizvod onda u svakom trenutku treba da bude dostupan po toj ceni ili je to lažni marketing. Veoma prosto i vidim da će se jednog dana i desiti u EU.

Ako se najavi određena cena za neki proizvod onda u svakom trenutku treba da bude dostupan po toj ceni ili je to lažni marketing. Veoma prosto i vidim da će se jednog dana i desiti u EU.
to je najavljena cena za founder edition (fazon, max 1000 komada). AIB mogu da ponude po višim cenama zbog drugih stvari.
ali, to nije za ovu temu već za trendove.

Ima osnova za neka nova pravila u poslovanju za bilo koji proizvod.

Sledeći korak je kontrolisano tržište i pravac u novi socijalistički poredak.

sto se cena tice, opet ovaj ipon dere, pa rastura, sto za sada nije slucaj sa nemackim prodavnicama koliko sam ispratio.... jos do sada nisam video 3080 preko 1000e, a uglavnom je bilo i ispod 900e... poljaci obicno idu preko 1200e sto je isto suludo, ali koriste situaciju, pa ko nece, ne mora, jer izgleda uvek ima ko hoce bez obzira na cenu...

sto se tice Nvidie i DLSS, zar nema neka tehnologija koju je pokrenuo AMD koja je pandam DLSS-u? ne znam sada dokle se sa tim doguralo i kada ce biti dostupno na njihovim karticama, ali svakako je dobra vest u slucaju da sve to radi kako treba...

Nazad
Vrh Dno