Kakva su iskustva sa paketima iz EU?
Cekam jedan iz Francuske i jedan iz Poljske, putuju vec vise od mesec dana, a izasli su iz maticne zemlje.
Trenutno mogu da kažem samo za jedan paket sa praćenjem naručen iz Austrije za BG, vrednosti 49€, CH pošta - putovala je do pre neki dan mesec i po dana.
Svih 5 registrovanih su isli na otvaranje i carinjenje, ovaj neregistrovani nije. Da li je slucajnost ili ne da samo registrovane otvaru ne znam.
Nije slučajnost. Neregistrovane pošiljke ređe idu na carinu jer je smatra da su manje vrednosti. (Posebno kada je carina zatrpana paketima.)
Narucivao sam veći broj pošiljki iz Holandije mase 2kg (max za pismonosnu pošiljku). Uvek neregistrovano.
1/3 ili 1/4 ode na carinu.
Ako je sa praćenjem i te mase onda svakako ide na carinu. Dakle, provereno ima veze, ali ima svoju cenu (nekada paket može da puno kasni, a ne znate gde je; ipak, ni jedan paket iz EU nije mi nestao).
Bitna je i deklaracija. CN22 (najčešća) je obična, neophodna deklaracija.
CN23 znači da je osigurana, što znači da je pošiljka vredna i svakako ide na carinu (raspitajte se koju deklaraciju ćete dobiti na paketu ako je iole veće vrednosti).
Obavezno trazite da vam stave fakturu u paket, kad to stoji, sa vrednošću koja može biti umanjena, ali ne i smešno mala - biće fakturisano po tome.
Ako je vrednost veća, tražite da na fakturi piše "big sale - promo pack" ili slično, da izgleda da ste kupili na jedinstvenom popustu. Naravno, ako pošiljalac to želi da uradi.
Nadam se da sam pomogao!
Sent from my Z2 Plus using Tapatalk