Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ salecg

:( :(

Lepo je napisano : AKO NEKO NEMA / NE KORISTI PAY PAL NALOG !!!

@owim

€ na racunu / kartici i na AE valuta € ;) - koliko zaduze toliko i skinu sa racuna , nema dodatnih konverzija ili razlike zbog razlike u kursu na dan zaduzenja i na dan naplate.

^ Ovde je više puta rečeno (nisam lično probao) da se bolje prođe kad su na računu €, a $ na AE. Sa Master konverzijom ispadne manje nego € na AE. Uvek sam u $ kupovao.

eBay i generalno za sva placanja sa PayPal treba podesiti “conversion options” da komverziju ne radi PayPal nego banka/visa/mc. I onda zaduzenje nece biti po njihovom kursu za dinar nego u eur/usd.

Na strani https://www.paypal.com/me/cgi-bin/webscr?cmd=_profile-merchant-pull-funding&buyer_hub izaberite Conversion Options > Bill me in the currency listed on the seller's invoice.
Nazalost, dosta cesto je (slucajno?) za Srbiju (mozda i jos koju zemlju Balkana) ovo bilo nedovoljno.
Iako se izabrala ta opcija, eBay/PayPal placanje je islo u RSD, i nije se moglo izmeniti.
"slucajni" bug. Kojim su, za nekoliko dana, zaradili vise nego na svim provizijama cele godine.

EDIT: Nisam probao sa Visa karticom licno, za MC, i za placanje sa PP naloga (za koji je vezana MC) je bilo tako, u tom periodu.
Naravno, ni pod razno nisam kupio :)

Poslednja izmena:
Nazalost, dosta cesto je (slucajno?) za Srbiju (mozda i jos koju zemlju Balkana) ovo bilo nedovoljno.
Iako se izabrala ta opcija, eBay/PayPal placanje je islo u RSD, i nije se moglo izmeniti.
"slucajni" bug. Kojim su, za nekoliko dana, zaradili vise nego na svim provizijama cele godine.

Potvrdjujem, u mom slucaju sa MC je bio taj problem.
Sa Visom nikada.

Moram da pohvalim brzinu TB kod ažuriranja podataka u kreditnom birou. Svega dva dana nakon gašenja kreditne kartice stanje u kreditnom birou je bilo ažurno. Uglavnom se ne dešava ovako brzo; npr. kod Komercijalne su jednom prilikom "zaboravili", pa tek nakon nekoliko meseci i moje žalbe stanje je ažurirano.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Može li neko da okači screehshot kursne liste za EUR i USD, Progresiv paket?
Na Starter paketu je danas 117,25/119,25, dakle lošiji kurs nego kod velike većine menjačnica po Beogradu.

Može li neko da okači screehshot kursne liste za EUR i USD, Progresiv paket?
Na Starter paketu je danas 117,25/119,25, dakle lošiji kurs nego kod velike većine menjačnica po Beogradu.
Izvoli...

fe8498c959d782957d1eb5d1910c8ae2.jpg

Samo EUR je bio iole blizu menjacnica, dolara nikada. Sta vise, vecina banaka mi je nudila mnogo bolji kurs za dolar (u okviru 0.5 dinara kupovni/prodajni), a kod TB ne znam i da ima "cenkanje" za kurs.
Ali od kako je TB u Srbiji, kurs je vec godinu dana bio extremno stabilan, ja ne znam menjacnicu u centru koja je ikada imala losiji kurs od TB, sem one kod Bajlonija ;)

@desp, koje azuriranje, dugovanja po kartici ili gasenja kartice? Sta ti u KB nije bilo azurirano od ta dva?

kad ugasi karticu u kreditnom birou treba da mu se brieše zaduženje za kreditni limit po kartici!

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Ne treba kreditni limit da bude zaduzenje uopstr, vec iskorisceni limit. Zato i pitam.

Inace bi ja bio zaduzen nekoliko godisnjih plata.

proveriću ali mislim da grešiš jer znam ljude koji su morali da ukidaju kreditne zbog kredita. možda su bili full zaduženi ali kreditni limit mora da se vodi u kreditnom biro.

ako imaš kreditnu karticu sa limitom 3-4 plate. i uzmeš drigi kredit sa maksimalnom ratom a onda karticu zadužiš do maximuma onda malo prelaziš svoja maximalna dozvoljena zaduženja [emoji857]

proveravam pa javljam zasada samo razmišljanja.

Ali kartica moze 3-6 mesecnih plata da ima limit, a to je vec na godisnjem nivou 12x0.5 plata, a to je i limit zaduzenja. Tada ne bi imao pravo na drugu karticu, niti dozvoljeni minus.
Ja sam imao 2 (kreditne, nevezane za ikakav depozit, samo za platu pri izdavanju) kartice po 6 plata, uz Hit raucn, i bez problema sam dobio jos kreditnih u drugim bankama, kao i charge kartice (mada se one verovatno zbog depozita ne vode kao zaduzenje uopste), i imao sam pravo na dozvoljeni minus, i cekove. A po ovome, kako ti kazes, ni za cekove ni za minus ne trebao imati pravo, a ni drugu karticu.

Sve te kartice su mi upisane u KB, ali da se gleda zaduzenje po limitu, ni charge kartice mi ne bi dozvolili (iako se za charge trazi depozit, nema veze, ipak traze i KB :D)

nismo se razumeli. ne zadužuje kreditni biro za ceo limit već max. mesečnom otplatnom ratom za pun limit.

ja imam jednu od kartica revolving model 50 tj zaduženje se mesečno tj naplaćuje 2% od potrošnje tako da tvoje 12x0.5plate ne pije vodu [emoji12]

kad budem imao info iz prve ruke javljam [emoji41]

Moja kao nije revolving, mada moze biti 5% :) Ali to je opet 12 plata (2 kartice po 6), 0.05%, sto je 0.6 plata - toliko ne mogu biti zaduzen.
I ja nagadjam vise, jer sem svog KBR, niciji nisam video (a da nije "blanko") :)

Zato me i zanima na sta Desp misli. Ako je KB ostavila karticu otvorenu u KBu, to nije ni cudno ni nelogicno, pogotovu 60 dana od zahteva za gasenjem kartice. Posle tog zahteva se kartica baca, nije validna, ne mora korisnik ponovo doci, sem ako ne stigne neko zaduzenje naknadno. Zato i ima ovaj dodaatni rok, kada kartica nije stvarno skroz ugasena. To jeste bitno za nove kartice, zaduzenja ili (meni licno..) za podizanje depozita za kartice :)
Ako je KB ostavila zaduzenje, a sve potraznje po kartici su placene, to je nesto skroz drugo.

(plus je KB drzavna, pa me ne bi cudilo da ima fore da ona sto duze ostavlja "aktivne" servise, jer mozda placaju i za drzanje takvih listinga, pod uslovom da korisnika ne limitiraju u novom zaduzivanju :))

Kada se kartica ugasi i dalje ostaje na spisku u kred.birou, ali pored stoji oznaka UG (ugašena), ako se dobro sećam oznake.
U jednom slučaju koji sam imao sa Komercijalnom, greškom je pisalo da je i dalje aktivna iako je bila jako dugo ugašena.

Poslednja izmena:
To ne bi trebao da bude problem, za tebe, uopste. Mislim da je namerno, da bi se cedio novac iz drzavne banke, bukvalno.

Problem bi verovatno bio da sam tražio kredit u drugoj banci. Oni bi zaključili da imam aktivnu karticu i shodno tome bi računali kreditnu sposobnost.

u kreditnom biro se evidentira limit po kreditnoj kartici, mesečna rata za pun limit, kao i mesečna potrošnja. mesečna rata za pun limit ti ulazi u opterećenje zarade. ako tražiš neki drugi recimo kredit rata kredita i mesečna rata za pun limit kartice ti ulaze u max dozvoljenih 60% od plate u din tj 50% u valuti. znači KK ti umanjuje kreditnu sposobnost bez obzira da li koristi ili ne istu [emoji12]

Ovo kako si napisao nije jasno nimalo.
Ja to razumem da RATA ulazi u opterecenje, ali ako ne koristim karticu - rata je nula. To i ja kazem, ali ti posle kazes da ipak onaj iznos 2%/5% od odobrenog limita ulazi, makar i ne koristio karticu.

uzeo si karticu i imaš mogućnost da iskoristiš limit i da se zadužiš. da li to radiš ili ne KB nije bitno jer smatra da uvek imaš mogućnost.

zamisli ti sad ne koristiš karticu i uzmeš kredit sa max opterećenjem 60% plate. a kad dobiješ kredit ti max iskoristiš limit na kartici i tvoje mesečno zaduženje bi onda bilo mnogo više od max 60%.

u kreditnu sposobnost ti ulazi max mesečna rata po KK bez obzira da li je koristiš ili ne.

Mesecna rata po mojim Intesa karticama, tj.onih 5% prelaze moju zaradu vise od 100%, ne 60%.
I opet mogu da uzmem cekove i dozvoljeni minus u RF i KB.

Slazem se sa tvojom idejom skroz, ali u praksi mislim da ne ide tako.

Da li se negde vidi u KBI zaduzenje trenutno?

Poslednja izmena:
Potvrdjujem ovo što je ZAP napisao, sad skoro keva da bi dobila kredit morala da ugasi Intesinu karticu koju nije koristila jer je bila preopterećena u KB zbog limita

???
b874bbb685ed38295bf746a47d6c0d2f.jpg

9c6745819c1f50b6726eb46a6ee0c1cc.jpg

Poslednja izmena:
Zap ako pokazujes verziju aplikacije, koliko vidim, kod njega je iOS, a ne android.

dobio sam danas update za android, konacno je prilagodjena za 18:9 ekran

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno