Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Alfa, u tom FAQ-u piše:
"AliExpress, obavezno birati USD"

Meni ovo sada nije dovoljno jasno.

Evo prosto pitanje:
Da li je bolje kupiti € pre kupovine na AliExpress-u ili kupiti $?

Ja sam mislio, sve do sada, da je bolje plaćati u Dinarima i odraditi 1 konverziju (Din -> $) nego kupovati € pa da se prilikom kupovine konvertuje u $...

Isto ovo pitanje može da se primeni i za SportsDirect (imati € na računu a plaćati Funtama).

Hajde da razjasnimo i ovo pa da dodamo / editujemo tamo u FAQ.

Koliko sam skontao iz FAQ, a neka me neko ispravi ako gresim, zapravo partija sa USD sluzi kao ukras, i preko Telenor banke se njom ne moze placati. Dakle, da usput i odgovorim na svoje pitanje, najbolje imati EUR pa odatle direktno konverzija u USD. Inace ide RSD u EUR, pa onda EUR u USD sve po najgorem mogucem kursu.

Usput, koja je onda poenta? Zar ja kada kupujem EUR vec ne menjam po prodajnom kursu, koji je nepovoljan?

Poslednja izmena:
Ako na EBAY-u placate Master karticom ( ne placate sa PayPal racuna ) , PayPal obradjuje transakciju i zaracunava oko 5% provizije.

DHgate verovatno ima slican sistem.

Evo primera :

ebpp.jpg

28.1 - 5,83$ ( srednji kurs $ = 95,47 )
26.4 - 8,5$ ( srednji kurs $ = 97,11 )
31.10 - 7,4$ ( srednji kurs $ = 104,29 )

______

Na AliExpressu , AliPay zaracunava 0,7-1,5% na konverziju $-€

Master kartica je vezana za EURO i konverzija se vrsi iz € u $.
Kod TelenorBanke prodajni kurs u menjacnici je visi od onog u onlajn menjacnici !!!
Ako ne uradite onlajn konverziju , konverzija dinara u euro ce ici po kursu iz menjacnice.

tnb.jpg

Ako na EBAY-u placate Master karticom ( ne placate sa PayPal racuna ) , PayPal obradjuje transakciju i zaracunava oko 5% provizije.
Je li ovo nešto novo? Plaćam Masterom preko PP da mi povuče novce sa kartice (računa), nikad 5%. Ima li ovo veze da li je izabrana konverzija preko PP ili banke/izdavaoca kartice? Stoji mi na ovom drugom.
Ili je ovo 5% fee samo za Ebay? Hvala!

Sstar, na racunu EUR, ako nije dinarska kartica.
Na sajtu USD biras (tj.primarnu valutu sajta, za SD funte).

Perk, to sto je islo direktno u USD iz RSD, je bug Telenor banke. Uvek treba kroz EUR da ide za placanje vani. Nisi jedini kome se to desilo.

PWd5bPw.png

Znaci alfa ovo prvo je kada menjam u njihovoj menjacnici pare a ovo ispod kada placam sa dinarima prema aliexpres?

Tako treba biti.

Desi se da nekada ovo drugo zameni po onom boljem kursu, ali nema nekog pravila kada.
Kod njih izgleda sve sto nije obicno placanje ima 20 bagova ;) A neki i u korist korisnika.

Okej, definitivno za placanje preko DHgate treba imati evre na racunu. Danas sam platio 39.32$, sto mi je u Telenor banci obracunato kao 34.66€, sto je u dinarima 4138, po prodajnom kursu, i onda to izadje 105.2RSD za 1$.

I da, za ovu transakciju u evrima mi nisu nigde zaracunali 1% provizije za kupovinu u inostranstvu.

Poslednja izmena:
1% se naplacuje kada se proknjizi transakcija.
A sta si ti imao za placanje preko DHGate-a, EUR?

Ja sam pitao korisnički servis i prijatelja koji radi u poslovnici telenora pa mi je rečeno ovako: Najbolje je na recimo alliju uzeti valutu za plaćanje onu koju imate na računu , ja imam i dolare i eure , pa mi je rečeno ovako, ako je na sajtu odabrano dolari, prvo se sa računa skidaju dolari , ako ih nema dovoljno, onda se skida sa eura i konverzija u dolare a ako nema ni eura , onda se skidaju dinari , pa mi je preporučeno ovako: Pre kupovine u menjačnici kupiti recimo iznos proizvoda je 10$ , kupiti 10 dolarai plati se dolarima. Tako je najpovoljnije i najjeftinije , takođe se može odabrati plaćanje u evrima pa ako nemate evre, u menjačnici kupiti toliko evra koliko treba za taj određen proizvod i to je to, skidaju se evri.

^ovo uopste nije tacno, i kome tako prodje je bug, a ne pravilo.
Nijedna banka kod nas ne koristi nista sem EUR kao racunsku valutu za ino transakcije (ili dinar, ako je kartica samo dinarska). To vazi i za Telenor, ali ima bagova, gde se nekada ljudima direktno koriste dolari.

Medjutim, probali smo, na >30 ljudi, samo trojica su imala iskustvo da se koriste dolari direktno.

Nijedna banka kod nas ne koristi nista sem EUR kao racunsku valutu za ino transakcije (ili dinar, ako je kartica samo dinarska). To vazi i za Telenor, ali ima bagova, gde se nekada ljudima direktno koriste dolari.

Medjutim, probali smo, na >30 ljudi, samo trojica su imala iskustvo da se koriste dolari direktno.

Super ti je logika, šta ako imam samo dolare i dinare,a kupujem robu koja je u dolarima, čemu onda dinarski i šetovalutni račun, da se slikam sa dolarima i ostalim valutama. Pitaj malo i proveri , takođejerečeno da ako kupujem dinarski, a nemam dovoljno dinara , prvo se posle dinara skidaju evri , zatim dolari pa onda ostalo , ima tačan redosled valuta. Ko ne veruje neka pita u poslovnici .

Poslednja izmena:
Razmenio pa kupio evo koliko mi je skinulo:

1. Stvar 1.8$ - 1.58EUR
2. Stvar 0.99$ - 0.87EUR
3. Stvar 0.83$ - 0.73EUR

E sad koliko ce povecati taj iznos banka posle obracuna ne znam. Treba samo da doda onaj 1% jel tako?

Master Card je kod nas vezana za EURO i konverzije i odliv bi trebali da idu u €

Evo racunice za AliExpress za 10$ ( uz proviziju od oko 1 % - AliPay vrsi konverziju cena iz $ u € uz 0,7-1,5% provizije u odnosu na srednji kurs )

srednji kurs
10$x104,04+( 0,7 do 1,5% ) = 1047,7 do 1056
1051 / 118,43 = 8,87€

kupovina deviza u onlajn menjacnici po kursu za Starter paket
8,87€x119,4 = 1059
10$x106,74 = 1067,4

mts Banka

8,87€x118,55 = 1051,54
10$x105,076 = 1050,76

Na EBAY sam placao Master karticom i bez obzira da li sam imao dinare , evre ili dolare , zaduzenje je uvek islo u dinarima.
Cena u dinarima je bila $ x srednji kurs + 4-5%

Razmenio pa kupio evo koliko mi je skinulo:

1. Stvar 1.8$ - 1.58EUR
2. Stvar 0.99$ - 0.87EUR
3. Stvar 0.83$ - 0.73EUR

E sad koliko ce povecati taj iznos banka posle obracuna ne znam. Treba samo da doda onaj 1% jel tako?

Šta si razmenio i šta si kupio, to nisi rekao, ako si razmenio dinare i kupio euro a valuta kupovine dolar onda je to računica koju si pokazao .

Super ti je logika, šta ako imam samo dolare i dinare,a kupujem robu koja je u dolarima, čemu onda dinarski i šetovalutni račun, da se slikam sa dolarima i ostalim valutama. Pitaj malo i proveri , takođejerečeno da ako kupujem dinarski, a nemam dovoljno dinara , prvo se posle dinara skidaju evri , zatim dolari pa onda ostalo , ima tačan redosled valuta. Ko ne veruje neka pita u poslovnici .
Ma ti si u pravu, uzivaj.

A ranije si imao samo dinare, sada sam pogledao poruke prethodne.

Nema smisla, hbg :D

^ Negde je zavuceno, bilo je u temi, nisam uz komp. Al pri poslednjem koraku u PP placanju možeš da izaberes odakle ce se povuci novac i kako konvertovati.

Kasnije si napisao da ebay sve računa u dinarima i dodaje 5%. Do knjiženja ili trajno?

Taj rad...
Skinuce dolare ako su samo dolari na racunu. Znaci nema ni 1 rsd

? Potvrdjujes?

Owim, ima nekada (namerni?) bug na eBayu, ne moze da se bira da ne radi konverziju.

Napisao sam racunicu na prethodnoj strani.
Ko koristi Starter paket i placa na AliExpress-u , jeftinije je da placa u €
Ko koristi MC mts Banke gotovo da nema razlike.

Kasnije si napisao da ebay sve računa u dinarima i dodaje 5%. Do knjiženja ili trajno?

Zaduzenje je uvek bilo u dinarima ( $ x srednji kurs + 4-5% )

Primeri ( srednji kurs i prodajni za € i $ - mts Banka )

8,5$
zaduzeno 861,68 din - srednji kurs +4,4% ( kurs € 118,24/118,36 , $ 97,11/98,08 )
razduzeno 7,3€ kurs € = 118,19/118,31 , $= 97,6/98,57
7,3x118,19=862,79 / 8,5 = 101,5 / 97,6 = 4%

7,4$
zaduzeno 803,85 - srednji kurs +4,2% ( kurs € 118,32/118,44 , $ 104,29/105,34 )
posle par dana razduzeno oko 808 dinara
808 / 7,4 = 109,2 / 104,3 = 4,7%

Telenor Banka

eBay i generalno za sva placanja sa PayPal treba podesiti “conversion options” da komverziju ne radi PayPal nego banka/visa/mc. I onda zaduzenje nece biti po njihovom kursu za dinar nego u eur/usd.

Na strani https://www.paypal.com/me/cgi-bin/webscr?cmd=_profile-merchant-pull-funding&buyer_hub izaberite Conversion Options > Bill me in the currency listed on the seller's invoice.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno