Šta je novo?

SSD, M.2, PCIe, NVMe nova generacija

Bitna je termalna provodljivost pada(EK pad thermal conductivity: 3.5 W/mK), manje je bitno da li je 0.5, 1 ili 1.5mm.

Lepljivi su sa obe strane(ovi koje daje EK), tačnije, na strani gde je providna folija su "lepljiviji" od druge strane sa plavom folijom.

Dakle moze se nalepiti traka na bilo koju stranu, ona jednako u svakom pravcu provodi toplotu, sa komponente (m.2 nvme) na samo telo hladnjaka s unutrasnje strane, nema veze gde je "lepljiviji" deo, bitno je da obe strane nalezu na povrsinu sa koje se odvodi toplota i na koju se prenosi toplota radi hladjenja?

A gde ima kupiti odgovarajuce i kvalitetne termalne trake?

Poslednja izmena:
Možeš da ih okreneš kako želiš.

Kvalitetni mogu da se nabave preko Fante, od Alphacool 11, 14 i 17W/mK koji su jako skupi i nepotrebni u ovom slučaju, do recimo nešto povoljnijih Arctic 6W/mK padova. Ima ih u svim debljinama.

Ali, ako onaj EK pad od 3.5W/mK vrši posao na GPU blokovima za VRAM i VRM, onda je kupovina bilo kojeg boljeg za NVMe hladnjak čisto bacanje para. :)

Jedino baš ako postoji neki no name hladnjak sa padovima koji imaju užasno lošu provodljivost pa da se zamene, ali ko će to da zna kada naručuje sa alija.

Dobar airflow u kućištu i nema problema, ne treba se previše zamarati oko hlađenja m.2 drajva koji inače imaju visoku radnu temp.

Imam jednu nedoumicu, planiram da na MSI B350 PC Mate plocu stavim AData SX8200 NVMe, pa me interesuje da li cu imati pune brzine ssd-a na toj ploci,googlao sam i mada vecina kaze da moze, mislim da je opet bolje da vas konsultujem:)

Pa ako je na ploći M.2 NVME onda neznam zašto nebi imao punu brzinu.

Vise vremena je trebalo za pisanje tog pitanje nego sto se ustedi izmedju SATA i PCIeNVMe brzina za godinu dana :D

Pa dobro zavisi sta se radi, za klasicnu upotrebu je isto ali ako ce covek da radi foto/ video montazu ili 3D modeling znacice mu NVMe SSD.

verovali ili ne, mene je izradio prodavac iz SU
naručio 970 evo od 500GB i stigao mi od 250 !!! naravno, po ceni ovog od 500... ime pošiljaoca x86.co.rs
naravno žalio sam mu se, dobro pa se uopšte javio- kaže "dešava se, slučajna greška". sada čekam i molim Boga da mi pošalje od 500, navodno trempiću s njegovim rođakom iz BG kome treba danas da stigne a ja da mu vratim ovaj od 250....strašno....em sam čekao 2 nedelje em sam mogao za 35evra više da uzmem ovde u Srbiji sa validnom petogodišnjom garancijom.

Nije prvi put da x86.co.rs zavrnu nekog, pisano je vec na nekoj temi da su nepouzdani.

još ja gledam ocene na kp, ima 750+ i nijednu negativnu, ali avaj... kako da znam da je taj što će mi dati potpuno nov, nekorišćen? ok, videću po kutiji kako je upakovan, ali kojim programom da proverim tačan broj paljenja i radnih sati? upisa?
neki delovi prepiske:
Garanciju rešavate samnom, odnosno preko mene, ja ću odneti i vratiti iz servisa ukoliko bude došlo do toga.
Što se tiče isporuke, ja očekujem u petak da bude kod mene i u tom slučaju mogu da pošaljem isti dan i da Vama stigne u subotu. Ali ništa nije 100% sigurno sem jedne stvari u životu. Može se nešto desiti da iz nekog razloga ne stigne u petak, a u takvim slučajevima očekujem od kupca fleksibilnost i razumevanje.
Jesam poslao sam. Sutra navečer naći ćeš se sa mojim burazerom i daće ti SSD od 500GB ti njjemu daj od 250GB i on će taj poslati pravom vlasniku i rešen problem.
prodavac je pod ovim nikom na kp: pa pažljivo: https://www.kupujemprodajem.com/912072-1-tall-pc-hardware-ocene.htm

Gledam nesto ove hladnjake za NVMe, pa ovo mozemo i sami da naparavimo.
Na primer od alu hladnjaka neke starije graficke, isece se po dimenzijama, stavimo termlane trake i eto hladnjaka. :D

Sto se tice x86 prodavnice/prodavca, on je ovde odlicno poznat.

Pa dobro zavisi sta se radi, za klasicnu upotrebu je isto ali ako ce covek da radi foto/ video montazu ili 3D modeling znacice mu NVMe SSD.

Mnogo se raditi ma 256gb :) Ja sa 2TB trenutno kuburim gde da ubacim 20gb..

Posao brate, cak sam i Warcraft 3 i SC3 prebacio na HDD :D

Gledam nesto ove hladnjake za NVMe, pa ovo mozemo i sami da naparavimo.
Na primer od alu hladnjaka neke starije graficke, isece se po dimenzijama, stavimo termlane trake i eto hladnjaka. :D

Sto se tice x86 prodavnice/prodavca, on je ovde odlicno poznat.
To sam ja uradio, secnuo deo od nekog Athlon coolera i čak dodao neki stari Asus ventilator ali nije moralo pa sam ga posle skinuo. Zalepio cooler sa dvostrukom termo trakom:
WP_20170923_13_53_18_Pro.jpg
Ova ploča ima heat sink na sebi pa mi više nije potrebno.

Poslednja izmena od urednika:
još ja gledam ocene na kp, ima 750+ i nijednu negativnu, ali avaj... kako da znam da je taj što će mi dati potpuno nov, nekorišćen? ok, videću po kutiji kako je upakovan, ali kojim programom da proverim tačan broj paljenja i radnih sati? upisa?
neki delovi prepiske:
prodavac je pod ovim nikom na kp: pa pažljivo: https://www.kupujemprodajem.com/912072-1-tall-pc-hardware-ocene.htm
Hmm, taj je i meni uradio nešto slično. Umesto dva HDD-a poslao jedan i to manjeg kapaciteta, posle se izvlačio da je njegova žena zamenila pošiljke i da je moja pošiljka kod nekog drugog. Na kraju mi je poslato sve što je i trebalo, ali je celi proces potrajao i bilo je potrebno ukupno tri paketa da bih dobio dva hard diska.

zamenio mi ga je. upravo sam preuzeo disk od njegovog "burazera".
kojim alatima da testiram dali je sve ok sa ssdom? ovako deluje kutija da je neotvarana...

Crystal Disk Info da vidis da li je i koliko radio. Crystal Disk Mark i AS SSD Benchmark za test brzine.

hvala
nov je definitivno ... :D sad da se bacim na instaliranje sistema i aplikacija a hackintosh da prebacim na "običan" 850 SSD... :))

Hmm, taj je i meni uradio nešto slično. Umesto dva HDD-a poslao jedan i to manjeg kapaciteta, posle se izvlačio da je njegova žena zamenila pošiljke i da je moja pošiljka kod nekog drugog. Na kraju mi je poslato sve što je i trebalo, ali je celi proces potrajao i bilo je potrebno ukupno tri paketa da bih dobio dva hard diska.

Uf, što ti je dobar avatar, njihove ploče su nekad bile vrh, mislim da sam imao NF-7 ako se ne varam. Pre toga sam imao konfigurtaciju sa Cyrix procesorom, Chaintec matičnom, Quantum Fireball hard diskom i Etron memorijom (ko se seća ovoga živeo je sa dinosaurusima :D )

Samo bih hteo da se nadovežem na hlađenje M2.SSD-ova - Prema SAMSUNGOVOJ preporučenoj temperaturi njihovi NVME SSD-ovi (dakle i svi ostali) bez problema rade na temperaturama od 0-70, dakle ako je u tom opsegu onda je u redu. O nekom posebnom hlađenju treba razmisliti samo ako su temperature blizu 70 u svakodnevnom radu.

Uf, što ti je dobar avatar, njihove ploče su nekad bile vrh, mislim da sam imao NF-7 ako se ne varam. Pre toga sam imao konfigurtaciju sa Cyrix procesorom, Chaintec matičnom, Quantum Fireball hard diskom i Etron memorijom (ko se seća ovoga živeo je sa dinosaurusima :D )

Samo bih hteo da se nadovežem na hlađenje M2.SSD-ova - Prema SAMSUNGOVOJ preporučenoj temperaturi njihovi NVME SSD-ovi (dakle i svi ostali) bez problema rade na temperaturama od 0-70, dakle ako je u tom opsegu onda je u redu. O nekom posebnom hlađenju treba razmisliti samo ako su temperature blizu 70 u svakodnevnom radu.
Moj 960 Evo počne da trokira na 62c ali se toliko grejao samo kada se benčuje, sa kulerom (onim mojim i sada sa ovim na ploči) nikada preko 35c.

Kako misliš "trokira"?? Šta se dešava, kajo to primetiš??
Meni je na 970 EVO najveća temperatura (letos) tokom stres-testa bila 56. U proseku je između 37-40.

Zavisi od provetrenosti kucista, mnogo zavisi...

Kako misliš "trokira"?? Šta se dešava, kajo to primetiš??
Meni je na 970 EVO najveća temperatura (letos) tokom stres-testa bila 56. U proseku je između 37-40.
Padala brzina drastično na 62c+, na blizu 70 počeo da baca greške, neće da završi benčmark. Baš ovaj 960 Evo, 250GB je imao najveće probleme, Pro i veći nisu imali toliko. 970 je "izlečen", zato i nemaš probleme.

Pa stavi hladnjak i jedan fan da ga hladi.

IMG_20180930_001424.jpg

Stiglo cudo iz prodavnice na G za 9.909 RSD , moje pitanje je gde da nadjem sraf da ga pritisnem za maticnu?

Unapred hvala svima :)

Na Lenovo Legion nije imalo, sreca pa sam imao neki od Wifi kartice. Problem je sto ne daju uz SSD a i ovi ne stavljaju u svaki laptop.

Pa da imam u laptopu ne bih pitao..... @zekovic

Eventualno da skinem od necega drugog sa maticne , ali mi se to ne radi , totalna glupost da ne daju sraf , a ovako lepo ga spakuju....

Nazad
Vrh Dno