Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Ok, dakle da proverim, pre svega, ispravnost kartice a onda i drugih komponenti, po potrebi.
Hvala, odoh da jurim majstora.....

Sent from my WP using mTalk

Dakle, ipak je graficka. Mada se pomalo cudno ponasala. Kada je prikljucen jedan monitor preko DVI prikljucka - radi. Kada se prikljuci drugi, preko HDMI, odmah blokira. Izvadis HDMI i opet radi. Nikad nisam ni cuo za tako nesto.
Sutra mi stize GTX 1050 pa ce da bude bolje.
Jos jednom hvala svima na savetima.

Ne znam da li je prava tema, ali da pokušam da pitam ovde - danas sam priključio FX-AUDIO MINI DAC-X3 na win 10 računar i slider za volume na trayu ne reguliše jačinu zvuka iako se pomera levo i desno, jedini način da kontrolišem jačinu je na potenciometru na vuferu, što je nezgodno jer nije baš na dohvat ruke... Prvi put koristim dac pa ne znam da li je to uobičajeno?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Ne znam da li je prava tema, ali da pokušam da pitam ovde - danas sam priključio FX-AUDIO MINI DAC-X3 na win 10 računar i slider za volume na trayu ne reguliše jačinu zvuka iako se pomera levo i desno, jedini način da kontrolišem jačinu je na potenciometru na vuferu, što je nezgodno jer nije baš na dohvat ruke... Prvi put koristim dac pa ne znam da li je to uobičajeno?

Preko čega i kako puštaš na njega? Koliko vidim taj DAC sam ima potenciometar.

Dac je povezan sa računarom preko usb porta, a potenciometar na njemu je samo za slušalice

Koji player koristiš, da li se isto dešava i kad pustiš nešto preko YT?

Foobar i win stock, bez razlike što se tiče kontrole jačine. Može da se kontroliše u njima ali master kontrola win ne reaguje, uvek je 100%. Isto je i na youtube.

Poslednja izmena:
Srećan mu put.

Imam problem da kada uparim fon<>laptop preko bluetootha, sa fon-a sto posaljem ode a ako hocu da posaljem sa laptop-a, nece da poasalje, kada rasparim fon i laptop i ponovo ih uparim onda hoce da posalje sa laptop-a na fon i tako ide u nedogled.
Sta treba da uradim da normalno tece obostrana razmena podataka?

Na laptop-u instaliran Synaptic od HP (kazu da moze od bilo koga da se instalira), instalirao Asus smart gesture i sve radi osim sto ne mogu preko tastera fn+f9 da isklj/uklj. touchpad, sto mi je vrlo iritirajuce, ako odem rucno da islj/uklj, radi.
Kada god uradim fn+f9 na ekranu se pojavi poruka "Touchpad is desabled" iako je enabled, da li se neko sretao sa ovim?

2018-04-04_21351.png

https://twitter.com/SynInsiderEx/status/981567279950376963?s=19

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
To neki rusko-engleski windows ?
Rs5 je tek za jesenje izdanje. Nema sada toga.

Zasto windows search prilikom pretrage prikazuje samo nativne programe, dok dodatno instalirani programi se nepojavljuju ? Npr. kada kucam calculator nadje ga, ali kada kucam steam ne prikaze nista......

I to i kad zelis da izaberes neki program preko "open with" a imas npr. ikonicu programa na desktopu, desetka ne vidi, moras u Program Files da udjes da je nadjes.

Ispravice to jednog dana mozda...

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Zasto windows search prilikom pretrage prikazuje samo nativne programe, dok dodatno instalirani programi se nepojavljuju ? Npr. kada kucam calculator nadje ga, ali kada kucam steam ne prikaze nista......

Jer je praktično pokvaren search, i to veoma selektivno.
Meni recimo sam Steam nađe, ali ima aplikacija koje uopšte ne nalazi ako hoću brzo da nađem. :smash:
Ne znam kakva je situacija na Spring Update koji će uskoro, ali ovo se već vuče od prve verzije.

Moro sam reinstall windowsa, pre toga sam uradio update i sve je otislo u tri..........Sada radi normalno, ko zna sta je bilo u pitanju!

Search iz start menija je broken. Čas radi, čas ne. Opšte poznato.

Ako nije gašeno indeksiranje i ako nisu korišćene alatke za "privatnost", ne bi trebalo da bude problema sa search-om iz start menija.

Ne znam da li je pominjano u temi, ovo sam pokupio na drugom forumu, navodno blokira nadogradnju W10:

Dugo sam tražio rešenje na netu da trajno zaustavim automatski update Win 10, nema nikakvih zvaničnih i trajnih rešenja, osim ovog nezvaničnog, a rešenje je sledeće:

1)
U Registry (regedit) ići na: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList\DefaultMediaCost\ Ethernet value podesiti na 2 (umesto 1). Tako se podešava: Ethernet connection as Metered (prethodno podesiti ''permissions'' da biste uopšte mogli da menjate ''value'').

2)
U C:\Windows\SoftwareDistribution obrisati čitav Download folder. Zatim taj Download folder ''zaključati'' na način: desni klik na Download folder\Properties\Security tab\Advanced\Change permissions\Disable inheritance\Remove all inherited permissions from this object\Apply\Yes\Yes\Apply\OK.

Nema više update-a, nikad, zauvek. Provereno.

Stigao i meni update na 1709. Ništa od ranijih problema nije ispravljeno, ali sada praktično ne mogu da koristim Windows.
1. U većini slučajeva ne radi Start dugme. Kada se to desi, ne rade ni Ctrl-Esc, Win taster (za otvaranje Start menija) ni Alt-Tab.
2. Nemoguće je restartovati ili ugasiti kompjuter. Ranije bih lepo kliknuo na Shutdown, ugasio monitor i posle nekog vremena kompjuter bi se ugasio. Sada izađe obaveštenje za Task Host Window u kom čak i piše da je gašenje u toku, ali ako ne sedim kao *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* da potvrdim gašenje Windows me vraća nazad i nikad se ne ugasi. Tada je obično ostao samo Task Manager pokrenut i možda Windows Explorer, ništa od programa. Tražio sam po netu, probao sa raznim savetima (isključio Fast Boot, recimo) i ništa nije pomoglo. Postoji li mogućnost da forsirano gašanje bude default? Dakle, šta god se desilo, da me ne obaveštava nego da se ugasi?
3. Odmah po podizanju sistema, desi se da razni procesi opterete procesor. Od svchost, preko anti-malware do nekih nebuloza. Skylake i5.
4. Desi se da ne mogu da pokrenem (bar iz start menija) digitron, vremenska prognoza i Money. Kliknem na njih i ništa se ne desi, nema ni procesa pokrenutog.

Ima još gluposti, ali ovo je prvo što se primeti i što najviše smeta. Ako neko zna rešenje bilo bi lepo. Najvažnije ono za gašenje i za Start dugme.

Resenje je clean install ili povratak na prosli build. Kada feature update postane neizbezan - tada sam clean pomaze.

Morel se kako srediti pogresno vrijeme sunset/sunrise-a u scheduled Night Light-u? Koliko sam primjetio radi u pravo vrijeme, nije big deal, ali eto...

Ništa od ranije navedenih problema nisam uspeo da rešim. U stvari, Start meni već nekoliko puta zaredom radi kako treba i mogu da pokrećem "modern" programe. Ali gašenje je moguće samo tako što kliknem na reset dugme, pa power ili držim power dok se ne prekine napajanje. I čekam kad će Windows da odlepi skroz. Čista instalacija mi prosto nije opcija, jer više ni ne znam šta sam sve i gde i kako podešavao. A još i programi...

Elem, jedan novi problm, definitivno veliki, ne znam kako ga zaboravih. Od tog prelaska na 1709, iz čega god da pustim bilo kakav video fajl zvuk lagano (ali stalno) žuri. Sve više i više. Nekad se desi da zvuk upadne u dugu petlju (ponavlja se stalno oko 1-2 sek) dok slika normalno nastavlja dalje. Pa iskoči iz petlje posle 15-200 sekundi, ali ne uvek. Posle 10-20 minuta desi se i da se "resetuje", pa se zvuk i slika ponovo sinhronizuju. Ali onda zvuk opet počne lagano da žuri i stvar se ponavlja. (bar pretpostavljam, nisam toliki mazohista da kroz to prolazim više puta) Premotavanje snimka ne daje rezultat, jer gde god da premotam tačno se vidi da slika prvo malo zastane, dok zvuk normalno krene, pa se raštimuju. Jedino što sam utvrdio da pomaže jeste da u "Playback devices" promenim default za puštanje zvuka (između output i 2nd output). Onda kao da se resetuje i uštimuje. Ali zvuk i dalje nastavi da žuri lagano.

Ne znam da li bih uspeo da objasnim rečima koliko ovo nervira, pa neću ni pokušavati. Ali recimo da je gore od struganja viljuškom po dnu šerpe.
Drajveri su najnoviji i za grafiku i za zvuk. Ako zaboravimo na čistu instalaciju, ima li leka?

Reinstall sistema je obaveza jer ces tako utvrditi da li je softver ili hardver.

Ništa od ranije navedenih problema nisam uspeo da rešim. U stvari, Start meni već nekoliko puta zaredom radi kako treba i mogu da pokrećem "modern" programe. Ali gašenje je moguće samo tako što kliknem na reset dugme, pa power ili držim power dok se ne prekine napajanje. I čekam kad će Windows da odlepi skroz. Čista instalacija mi prosto nije opcija, jer više ni ne znam šta sam sve i gde i kako podešavao. A još i programi...

Elem, jedan novi problm, definitivno veliki, ne znam kako ga zaboravih. Od tog prelaska na 1709, iz čega god da pustim bilo kakav video fajl zvuk lagano (ali stalno) žuri. Sve više i više. Nekad se desi da zvuk upadne u dugu petlju (ponavlja se stalno oko 1-2 sek) dok slika normalno nastavlja dalje. Pa iskoči iz petlje posle 15-200 sekundi, ali ne uvek. Posle 10-20 minuta desi se i da se "resetuje", pa se zvuk i slika ponovo sinhronizuju. Ali onda zvuk opet počne lagano da žuri i stvar se ponavlja. (bar pretpostavljam, nisam toliki mazohista da kroz to prolazim više puta) Premotavanje snimka ne daje rezultat, jer gde god da premotam tačno se vidi da slika prvo malo zastane, dok zvuk normalno krene, pa se raštimuju. Jedino što sam utvrdio da pomaže jeste da u "Playback devices" promenim default za puštanje zvuka (između output i 2nd output). Onda kao da se resetuje i uštimuje. Ali zvuk i dalje nastavi da žuri lagano.

Ne znam da li bih uspeo da objasnim rečima koliko ovo nervira, pa neću ni pokušavati. Ali recimo da je gore od struganja viljuškom po dnu šerpe.
Drajveri su najnoviji i za grafiku i za zvuk. Ako zaboravimo na čistu instalaciju, ima li leka?

Imaš stvarno neverovatan skup problema. DISM si probao? Imaš li third party AV? Jesi li koristio nešto od privacy tools, ili neke reg cleaners? Jesi li probao da radiš boot samo sa Microsoft servisima i vidiš kako se tad ponaša?

Nazad
Vrh Dno