Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Kupio sam Tenda AC10 preko alija. Ovih desetak dana koliko ga koristim nije štucnuo nijednom. 2.4GHz signal je jak, hvatam ga i oko zgrade, 5GHz nisam imao čime da isprobam.

Ima 1x Gbit wan i 3x Gbit lan portove. Nema usb. Za sada vredi svaki dinar od tih nešto manje od 40€ koliko je koštao :)

Ja imam ovaj dobijen od poste Huawei HG630 ima i usb, signal odlican i kroz dva zida, dva PC, jedan laptop, sjaset telefona...
Remonte desktop preko wifi na laptop sa dva racunara vezana na lan, witcher 3 gruva na njemu, Dota 2 preko stima...120fps ni da trepne.
50/2 mb/s paket nikakvih problema nisam imao, sad koliko je opravdano placati dodatno za neki skupi brendirani ruter ako vec i ovaj odradjuje dobro posao?

Poslednja izmena:
Kupio sam Tenda AC10 preko alija. Ovih desetak dana koliko ga koristim nije štucnuo nijednom. 2.4GHz signal je jak, hvatam ga i oko zgrade, 5GHz nisam imao čime da isprobam.

Ima 1x Gbit wan i 3x Gbit lan portove. Nema usb. Za sada vredi svaki dinar od tih nešto manje od 40€ koliko je koštao :)
O tome pricam - umesto da se doda 10 eur za switch, doda se 11 eur za bolji ruter...

4k video kroz 100mbit zicnu mrežu ne secka provereno. A i to uvek preporučujem da se spoji preko gigabitnog switcha.
Wifi tu nema svrhu.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Opet pricas gluposti - meni je npr na X-T20 bitrate 100Mbps na 4k. Znaci treba mi teoretski maximum iz mreze i da niko drugi ne koristi taj link gde ide 100Mbps kada bi radilo teorijskom brzinom... Ima i aparata sa vecim bitrate, tako da tek kod njih je problem.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja sam tu tendu preporucio jos nekoliko strana ranije dok ste vi i dalje diskutovali o ruterima od preko 100eur ali niko nije obratio paznju :)

Opet pricas gluposti - meni je npr na X-T20 bitrate 100Mbps na 4k. Znaci treba mi teoretski maximum iz mreze i da niko drugi ne koristi taj link gde ide 100Mbps kada bi radilo teorijskom brzinom... Ima i aparata sa vecim bitrate, tako da tek kod njih je problem.
Nisu gluposti, to zavisi od bitrajta samog videa, a i skroz si zanemario moj komentar da opet taj HDplejer vezes preko switcha i zaobices moguce zagusenje.

Ako vodis racuna mozes i sa slabijom opremom dobiti rezultat koji ce da zadovolji vecinu korisnika.

Tenda je spojena na 8-portni gigabitni svič od kog dalje idu kablovi ka svim sobama, tako da ne manjka portova.

Ja sam tu tendu preporucio jos nekoliko strana ranije dok ste vi i dalje diskutovali o ruterima od preko 100eur ali niko nije obratio paznju :)

Nisu gluposti, to zavisi od bitrajta samog videa, a i skroz si zanemario moj komentar da opet taj HDplejer vezes preko switcha i zaobices moguce zagusenje.

Ako vodis racuna mozes i sa slabijom opremom dobiti rezultat koji ce da zadovolji vecinu korisnika.

Znaci da spojim laptop preko switcha. Moras da shvatis da postoje stvari koje mogu da se odrade bez kabla :)
Znaci cak i sa tim jeftinijim ruterima je cesto izvodljivo a pogotovo sa skupljim. Poenta diskusije jeste da shvatis da nemaju svi potrebe kao ti, i da ne govoris o vecini korisnika. Ja razumem da neki ljudi nece imati probleme koje sam naveo, ali sam naveo kada ce da ih imaju, pa je na njima da procene sta da kupuju, a ti zapeo po svome :)
I opet kazes manji bitrate zaobilazi zagusenje - opet oduzmi to od teoretskih 100Mbps max. Sta ako neko kopira nesto na NAS sa wifi? Opet zagusenje... Po milioniti put ustedis par eura za kvazi resenje, umesto da resis problem u startu.

Isto kao i sto nemaju svi potrebe kakve ti imas...

Naravno da ne trebas spajati laptop kablom, isto kao sto ne trebas ni pustati 4K wirelessom.

Jos nismo culi koliki ti je bandwith wirelessom kad nisi u sobi gde je ruter a prebacujes onih 10gb vaznih video snimaka?
I ne znam koliko to moze da ima "drugih" u tvojoj kucnoj mrezi koji istovremeno pored tebe pristupaju NAS-u.
Kod mene to radi u kuci od 250m2 sa 20-25 uredjaja, i nikakvo lose iskustvo nemam.
Sto naravno ne znaci da sada ne bi kupio drugi uredjaj, ali switch i kabl bi opet ostao u upotrebi i stvar bi opet povezao na isti nacin.

Ta tenda koju sam vec preporucio je skuplja 15$ (nije puno ali je to +50%) i nije postojala kada se pojavio taj xiaomi dualband ruter koji je sada vec prilicno mator i ocekuje se novi model.
Znaci vrlo dobro ja razumem sta ti pricas, i cinjenica je da stvari preuvelicavas.

Poslednja izmena:
Dovoljno bi mi bilo sa 100Mbps ethernet ruterom da devojka nesto radi na NAS-u posto onda i ona vuce RAW fotke i 4k.

Ne kazem da ljudi imaju potrebe kao ja vec ih upozoravam na vreme da ce imati problema ako imaju potrebe kao ja.

Mogu odraditi speedtestove neke kada dodjem kuci, ali rekao sam ti da je vise od 50Mbps u krajnjem cosku kuce koji je na prizemlju a ruter je na spratu u suprotnom cosku. Kada radim nesto sa 4k uglavnom sam u susednim sobama ili sobi ispod/iznad. Najgore sto bude je 150Mbps, a cesto bude mnogo vise :)
U kuci ima 15-ak uredjaja, ali kada dodju gosti bude i po 30-40, s tim da su cesto rasporedjeni na 4 ssid-a, sto su dva dual rutera.

Sta ako neko kopira nesto na NAS sa wifi? Opet zagusenje... Po milioniti put ustedis par eura za kvazi resenje, umesto da resis problem u startu.

Sa onog tvog linka:

In my experience these problems are very rare though. I have only seen them while stress testing networks. I haven't experienced them during normal usage.

Ja kažem da zagušenja neće biti, kao i što kaže lik na tvom linku...:wave:

Onda nisi dobro razumeo sta pise na tom linku jer je to bio drugaciji primer :)
Mogu i to da ti nacrtam, ali jos niko nije spreman da se opkladi koliko vidim :)

Crtaj Nitro, samo crtaj :)

Bez gostiju zakačeno trenutno:
1 desktop
2 laptopa
2 tableta
2 telefona
1 repeater
2 NAS-a
1 AVR
1 AppleTV
1 AppleWatch
1 Playstation
1 TV

Ukupno 15 :)

Poslednja izmena:
Nego jel koristio neko ove Mesh mreže..vidim da su dosta popularne bar po člancima na netu :D

Ja dogura do 12,ali me živo interesuje šta je 25 uređaja [emoji4]

Poslato sa T1 7.0 uz pomoć Tapatoka

Pa evo kod kuce kada sam samo devojka i ja kada smo tamo bude od nas 2 kompa, 2 laptopa, 2 tableta i 3 ili 4 mobilna, chromecast i NAS. Keva koristi 3 mobilna koja su stalno nakacena i laptop i povremeno 1 komp. Znaci to je samo deo ukucana. U stanu mi je bolja situacija posto smo tamo samo nas 2. U kucu kada dodju gosti, svako uglavnom ima 2 mobilna koja se automatski kace na mrezu, a ako ko ponese laptop da koristi ili tablet...

@zechs crtam i snimam cim stignem

Meni je prvi uslov za gledanje rutera kršteni firmware (xx-wrt i sl.) pa sve ostalo. Neverovatno je koliko WRT povećava stabilnost na krš ruterima.

Meni je prvi uslov za gledanje rutera kršteni firmware (xx-wrt i sl.) pa sve ostalo. Neverovatno je koliko WRT povećava stabilnost na krš ruterima.
R7000, medju najbolje podrzanim 3rd party firmware,zajedno sa jos nekim asusima.Uglavnom broadcom based i nema brige sto se tice firmware podrske.Uzeo sam R7000,stavio Asus Merlin.
Nije mi jasno zasto u 2017/18 neko kupuje 100M ruter.Ljudi vec izlaze ruteri sa 10G SFP, ali cena je nepristojna.

Poslednja izmena:

Zato sto je vecina rutera isti chipset, a ostale komponente su manje vise ok, tako da u sustini nisu to krsh vec jeftini ruteri, a krs je firmware proizvodjaca...
Kao sto rekoh ranije, meni je zao sto Apple vise ne radi rutere, posto je Airport Extreme nenormalno dobar/stabilan. Cak i sa ubiquiti sam cesto imao probleme - jedan fw random dropuje konekciju, drugi ima probleme sa dhcp, uvek nesto...

Treba mi neki ruter, solidan da bude. Imam u ponudi TP Link WR740N, 741ND, ASUS RT-N12E svaki pojedinačno za oko 1000 RSD, neki manje, neki više. Samo komp želim da povežem i mobilni telefon, pa ne znam koji bi bio najbolji među njima?

Sporo je to mnogo, idi na neki Gigabajtni

Treba mi neki ruter, solidan da bude. Imam u ponudi TP Link WR740N, 741ND, ASUS RT-N12E svaki pojedinačno za oko 1000 RSD, neki manje, neki više. Samo komp želim da povežem i mobilni telefon, pa ne znam koji bi bio najbolji među njima?

Imam WR740N i RT-N12 kući. Prvi sa OpenWRT, drugi za Padavan romom. Oba uređaja rade odlično. Nema bagovanja, resetuju se kad nestane struje. Asus je nešto moćnija mašina. Proveri samo da li za ovu E varijantu pašu alternativni romovi, mada je on solidno radio i sa Asusovim. Guaju do 13 uređaja istovremeno, verovatno mogu i više ako imaš potrebu.

Nisu gigabitni. Ja sam to rešio dodavanjem GB switcha, tako da mižičani uređaji komuniciraju preko njega. WAN port mi je samo 60Mbit tako da tu problem nemam.

Poslednja izmena:
Koliko znači taj Gigabit? Čemu služi on?
Meni je potrebno samo da povežem jedan računar 6Mbp/s je protok paketa, i eventualno 2 mobilna uređaja. To je sve.

Tebi možda ne služi ni za šta, nekom ko ima brži net i više uređaja itekako služi.

quote-Bill-Gates-640k-ought-to-be-enough-for-anybody-89027.png

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno