Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni nije jasno kako zaraditi ovde ako ne daytradingom. Šta ovde ljudi radi i kako k da li neko zaradjuje osim kopača?

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk
Pump & dump grupe, influenseri, praćenje značajnih vesti i događaja... Strategije su brojne i ne postoje jednostavne instrukcije :) Treba sve čitati, svakog dana biti u ovome, imati otvorene naloge na svim menjacnicama i čekati prave trenutke sa određenom svotom u šteku. Od 1 napraviti 2 i malo po malo, mnogo istraživanja i malo sreće mogu da se naprave lepe pare...

https://www.coindesk.com/okcoins-bitcoin-futures-trading-aims-combat-price-volatility-risk/

https://www.ccn.com/chinese-exchanges-stop-futures-and-margin-trading-for-chinese-citizens/

google je tvoj prijatelj, potpuno mi je jasno da ne znas da su postojali futuresi na kineskim berzama jer ne pratis dugo kripto, i to je ok, ali jeste bilo ih je i u vreme settlementa su bile predvidive oscilacije u ceni. OKcoin i Huobi su ih imali, dok ih regulatori nisu pritisli zbog manipulacija.

Meni se čini da je to prvo bilo potpuno nelegalno jer bi onda svaka kladionica mogla da ima svoje fjučerse. Ne čudi me manipulacija. Ja sam mislio da si ti pričao o kineskoj berzi i manipulaciji tamo, ovo me ne iznenađuje.

@dalek

Šta god radio beži od day traydinga ukoliko nemaš 20 godina iskustva u istom...

@MarkoNS
Cek pa taj volume nije uopste veliki zar ne? Mislim u smislu uticanja na cenu ili stvaranja FUD-a ili cega god?

Pomno prati citam i upijam informacije sam imam jedan rig i jos nesto malo ovako sa strane.
Moze te konkretno da napisete u tu nepoznatu valutu treba uloziti ?

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

jeste, 300 godine.
Nemoj bežati ni od čega, kreni po malo i seti se pokera sa automata.

za torbare pitanje - kad je vreme za prodaju? :)

Nikada. Pravi torbar ne podaje nikada :d
Salu na stranu, mogu da ti kazem moj slucaj. Ne planiram nikada da prodam sve. Vadim s vremena na vreme nesto, prodam neku manju kolicinu i to je to. Uvek vecina ceka neku mnogo bolju cenu. Ako mi zatreba lova a da nema kesa u steku prodam po trenutnoj ceni i ne razmisljam. Mozda jednog dana bude toliko ozbiljna cifra da stvarno mogu da dignem ruke od toga i da kazem, povlacim se iz svega, da odem negde malo dalje od civilizacije i da uzivam u miru. Za sada je plan da se igra iskljucivo na veliko. Prosla godina je bila pun pogodak, sledeca se cini mi se biti jos ludja. Realno, neka nam sledeca godina donese 20% onoga sto nam je prosla donela i ja sam prezadovoljan. Ocekujem mnogo vise doduse ali bih i time bio prezadovoljan. Ja imam planove i za 2019-tu i 2020-tu ali otom potom, udavice me ljudi, pa necu da pisem ista :D

Je l' se zna koliko ima tih fjučersa i kojom količinom btc-a se raspolaže sa njima?

Kojom količinom btc se raspolaže? Nula. Za razliku od fjučers ugovora (kupoprodaja u nekom trenutku u budućnosti, po ceni koja se odredi danas) za recimo žitarice ili naftu, ovde ne mora da dođe ni do kakve razmene koina, već samo para. Dakle, ne trguje se koinima nego njihovom vrednošću (u dolarima). Recimo, kao da je ugovor samo indeksiran u btc. Berze koje nude fjučers ugovore svakako kupuju koine (naročito kada padaju) i one su po meni najveći manipulatori (pisao sam o tom problemu), ali direktna veza između fjučersa i trgovine btc na berzama ne postoji.

Što se tiče nekih komentara da veliki investitori ulaze u kripto samo da bi ga uništili ja mislim da to uopšte nije tačno. Oni ulaze u kripto zato što je nestabilno trižište, jer tu leže pare, odnosno zarada. Kupiš na 10 k, prodaš na 15, kupiš na 10, prodaš na 15... Neće oni da se bave pričama da kupe na 10 i čekaju godinu dana da bude 50, to ih ne zanima (a i rizično je, a veliki se bave vrapcima u ruci, ne golubovima na grani). Tačnije, u kripto ulaze zato što nestabilnost donosi brzu zaradu. Oni nipošto ne žele da unište kripto koji im je takva zlatna koka. Sada je samo pitanje da li ti veliki imaju više koina (da obore dalje cenu prodajom) ili para (da podignu cenu kupovinom). Ja mislim da imaju mnogo više para, jer su u kripto tek počeli da ulaze i teško da su ga nakupovali ispod 10 k da bi im se isplatilo dalje spuštanje cene. Naravno, to su kapitalisti, a ne idealisti. Čak i ako su kupili na 11 prodaće na 10 ako misle da će time oboriti cenu na 8, pa da se onda nakupuju kao ludi. No, mislim i da će se teško odlučiti na takav korak u nečem što je za njih novost. Kako rekoh, veliki ne vole velike (nikakve) rizike. Po meni, ima tu još nekih problema i razloga zašto bi veliki mogli da drže btc nisko, ali verovatno svaki laik ima milion teorija, pa nema veze.

Poslednja izmena:
Kojom količinom btc se raspolaže? Nula. Za razliku od fjučers ugovora (kupoprodaja u nekom trenutku u budućnosti, po ceni koja se odredi danas) za recimo žitarice ili naftu, ovde ne mora da dođe ni do kakve razmene koina, već samo para. Dakle, ne trguje se koinima nego njihovom vrednošću (u dolarima). Recimo, kao da je ugovor samo indeksiran u btc. Berze koje nude fjučers ugovore svakako kupuju koine (naročito kada padaju) i one su po meni najveći manipulatori (pisao sam o tom problemu), ali direktna veza između fjučersa i trgovine btc na berzama ne postoji.

To je zato što se radi cache settlement (iliti novčano sravnjivanje ;)) A to se sada radi po defaultu za sve fjučers ugovore osim ukoliko kupac/prodavac eksplicitno ne naglasi brokeru da želi fizičku dostavu/slanje. Tako da ti i kod ostalih fjučers ugovora trguješ sa cenom osnovnog sredstva (underlying asset)...

http://www.ekof.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2014/05/FT-XII-poglavlje.pdf

Da, sada se radi možda i isključivo poravnavanje (ne znam da li objavljuju negde podatke da li neko traži baš koine i koliko?), zato i rekoh da se ne barata koinima uopšte. Kod žitarica i nafte je to ipak ređi slučaj, jer je i druga vrsta robe i zrelo tržište (naftu kupuju mahom naftne kompanije, mada verovatno ima i ovih... obrtača). Sa ovim smo tek na početku, pa je za očekivati da se ide na poravnavanje, jer ugovore kupuju oni koje koini ič ne zanimaju. To je jedan od pomenutih dodatnih problema sa berzama i njihovim manipulacijama - njima se više isplati da kupci ugovora idu na poravnavanje. Tako i one same unapred znaju na čemu su, a pirtom sve izmanipulisane koine zadrže za sebe. Praktično, berza koristi pare klijenata da sebi zgrće koine kroz manipulacije, a klijente drži dalje od toga. I takva situacija ih podstiče da još više manipulišu, kako bi ti klijenti, uznemireni nestabilnošću, ipak više voleli dolare. Mora se priznati da je CME to jako dobro osmislio. Bar ja tako vidim stvari, ne sporim da bolje poznaješ materiju.

EDIT: Verovatno je pogrešno reći da naftu kupuju "mahom" naftne kompanije, ali je poenta da je kupuju i oni kojima je zaista potrebna kao proizvod, a ne samo kao fiktivna roba za trgovinu.

Poslednja izmena:
Da ali ne radi berza kupovinu po pravilima. Zato ne znam zašto pričaš o manipulaciji. Berza je mesto gde se obavljaju transakcije. Kupovinu i prodaju rade brokeri u korist svojih klijenata. Dakle ni oni ne rade to za sebe. Da ilustrujem: Ako sam ja otvorio dugu poziciju na kukuruzu, a ti kratku, (ja sam kupac, a ti prodavac), u trenutku poravnanja i tvoja i moja pozicija se saldira i novac se oduzima od jednog i prebacuje drugom. Međutim ja mogu da obavestim svog brokera da ja želim fizičku dostavu kukuruza na adresu, u tom slučaju je broker u obavezi da obavesti tebe da očekuje fizičku dostavu i da mu ti pošalješ taj kukuruz po ugovoru jer je fjučers ugovor obaveziv za obe strane (tebe i mene). Nema tu mesta za manipulaciji.

Jedina manipulacija o kojoj se priča je kao preveliki broj fjučers ugovora koji nemaju podlogu u fizičkoj količini robe koju predstavljaju. To je jedini problem koji se rešava jelte novčanim poravnanjem :D

Berza je mesto gde se obavljaju transakcije

Nisam mislio na berzu kao mesto trgovanja, nego na CME, na primer. Firmu. Firma je ta koja nudi fjučers ugovore. Ja bar nisam čuo da neki kopači nude još uvek btc kroz fjučers ugovore. CME uzme pare i kupi gomilu koina na 10 k. Proda na 15, obara cenu i stalno koristi pare klijenata da kupuje koine jeftino i prodaje skupo (mislim da bi takvo korišćenje para moglo biti protiv pravila, ali pitanje je). Što više klijenata, to više koina i veća mogućnost manipulacije trižštem, jer uvek imaju dovoljno ili para ili koina da utiču drastično na cenu. Na to sam ja mislio. Možda nešto nisam dobro razumeo.

Pazi ja sam učio da je CME skraćenica od Chicago Mercantile Exchange tj. čikaška berza, zgrada u kojoj se odvija trgovanje između brokera u ime svojih klijenata :D Vidim da postoji CME grupa koja je u vlasništvu tih zgrada tj. nastala spajanjem čikaške berze CME i CBOT. Ali svo poslovanje se danas odvija i dalje u tim prostorijama. Jedino što je to sada privatna institucija za razliku od neprofitne kakva je bila do 2000. I čijim akcijama se sada isto trguje na Njujorškoj berzi. https://en.wikipedia.org/wiki/CME_Group

Kakva manipulacija tu može da bude ja ne znam.

EDIT: Inače evo teme sa reddita gde se javlja neki tip koji tvrdi da radi na wall streetu i objašnjava neke stvari :D

https://www.reddit.com/r/CryptoCurr...oecme_futures_manipulating_btc_price_to_kill/

Poslednja izmena:
Neka nacrta grafik do 2043. da znam koliko će biti tada kada istresem.
Ti čarobnjaci što pogode su kao oni što crtaju graf globalnog zagrevanja. 1000000 teorija i onda naravno da neko pogodi kako će se kretati.

Poslednja izmena:
Ti su carobnjaci koji pokusavaju da shortuju btc od 3000 , pa redom do 20 000 i onda kad sa 20k padne 45% onda da ce pasti jos 10-15%.

To onaj isti lik sto uzaludno pokusava da shortuje btc ? na 3200 pa na 3600 pa na 3900 i svaki put napise this time is diffrent i Swear i tako sve do 20 0000 ? Tuzno. Po analizama se vidi da mnoge stvari jos nije naucio.

Btw grafici se ne crtaju do 2043 niti iko moze tako nesto da previdi, niti je to tema ovde.
TA je veoma korisna stvar, za one koji hodl narednih xx godina su nebitni, ali ova tema je o trgovini/analizama/grafikonima kao sto i sam naziv teme kaze, tako da je glupo na Ta grafik reci nek nacrta do 2043.

Poslednja izmena:
znas kako predvidjanje je od pre vise od mesec dana, kad je sve i bilo relativno ok.. pustis play i vidis kako prati grafk, pa ga sad vi hejtujte koliko hocete al za sad je u pravu

Jel si ozbiljan ? pad sa 20 000 na 12500 se desio od 17 do 20og i ti napises da je realtivno bilo sve ok 22og decembra ?
Nema potrebe ja da hejtujem ikoga pogotovu ne neke smesne likove kao sto je on, lik je neznalica koji kao sto sam napisao pokusava short jedno 20 puta od 3000 pa sve do 20 000 i onda kad je sa 20 000 pao na 12500 onda je 51. put napravio short i ubo i onda je lik za sada u pravu ?. ma daj

Poslednja izmena:
Ja ne očekujem da on to nacrta dugoročno niti mislim da je moguće nego ističem da i koka može nabosti kretanje u par nedelja a posebno što ima svakim danom sve više koka. A za 25 godišnji hodl relevantno kao današnji pravac i smer vetra.

Ako ti zanima samo 25godisnji hodl ova trma nikako nije za tebe. Ovo je tema za grafike analize i cene na svim mogucim vremenskim intervalima h d 4h w m....

Zanima me i te kako da pratim situaciju, kao i svakoga ko drži neki coin. Da gledam kako se tehnička unapređenja coina i popularizacija prelivaju u rast cene i da uživam. Hoću da kažem da takvih raznih linkova kao onaj iznad može biti iskopano gde je neko pogodio kretanje ma kako da se sutra stvar odigra jer svako može da zabode mnogo puta u grafik linije i da mu se posreći kratkoročno. I ako se ne odigra kako je on predvideo i cena ne padne toliko, a neki u strahu tj želji da zarade prodaju, nikom ništa. Zato kažem da taj grafik ne treba gledati sa tolikom fascinacijom, osim kao anegdotu. Rizik i šansa u njemu postoji, kao i u svakoj samostalno smišljenoj akciji koja se preduzme na berzi.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno