Ja mislim da jeste. Nije ogroman problem kao neke finansijske krize (stotine triliona) ali spram upotrebne vrednosti nije ni naivan.Ja tek sad kapiram koliko je [SAJ]ber Kurajber u pravu. Ovo zapravo nije balon u drugoj polovini života, već možda još uvek u začetku. Ustaljena finansijska tržišta se još uvek opiru BTC-u. Dovoljno je recimo Bil Gejts da reši da pretvori 1% bogatstva u BTC, to kao od šale može da stvori lančanu reakciju.
Nek nam je bog svima u pomoći ako se to desi. A ja sam agnostik.
Oni ne razmisljaju (vecina nije ni sposobna da razume blockchain i sl.) vec ulazu jer ocekuju brzu i laku zaradu. Zato to i jeste ozbiljan problem.Zadnja 2 primecujem masovnu histeriju oko kupovine novcica. Non stop me ljudi pitaju kako da kupe, pitaju i za preporuku ali ono sto mi je zanimljivo je da ne mogu da im objasnim da je vise manje svejedno u sta ulazu. Svi imaju problem sa psihom da kupe 0.1 novcic (lupio sam) vec gledaju ripple koji je 0.62$ pa hoce njega. Psiholoski efekat da poseduju vise novcica je prejak da bi presli preko toga. Dzaba mi je da pricam da njega ima 100 milijardi i ne ocekuje da skoci na 100x :d
Kupuju ljudi po 20€, 50€, vazno je ucestvovati
Nikada nisam to posmatrao na taj nacin ali izgleda da vecina novih tako razmislja. Mozda bi trebalo uloziti neki dolar u ripple
Tapatalk
Ne postaje mainstream vec manija.Dosta ljudi oko mene je rešilo da sada uđe u kriptovalute, izgleda da sada to postaje mainstream u pravom smislu reči.
Dali? Btc-a ima koliko? Ripple-a ima koliko?Pa i bolje je ulagati u jeftinije novcice. Btc i ako dogura nekad do 100k on se umnožio svega 5 puta, dok neki koji je sad par centi sigurno ce doci brze do 5x par centi. Xvg je bio skoro manje od centa a sada je 5, Ripple bio oko 20, sada 70.
Voz za btc je prosao ako pricamo o mnogostrukom umnozavanju.
Opreza nikad dosta, ali postoji još jedan detalj - da bi kupio npr btc moraš ili da imaš nekoga u kraju ko će da ti proda ili da si prebacio pare na berzu i čekaš svoj trenutak. Onaj ko ti nudi da proda neće sigurno da ti nudi kad cena padne, pa ga tako nikad kupiti nećeš. Ako ti pare stoje na berzi rizikuješ da ti ih neko mazne (berza ili haker). Dakle, svejedno je rizik. Drugo, svi stalno pričaju da ne treba kupiti na ath, nego kad cena padne. A kad cena zaista i padne niko živ neće da kupuje, jer možda će da nastavi da pada.Baš bih da vidim nekog novajliju koji je trčao da ulaže pare u btc kada je sa 8000 pao na 5500, a bch se uzdigao na 2500. How yes no. To je kao ono kad pričaš "što ne kupih btc 2011. godine", a u stvari nema šanse da bi ga zadržao do danas, bar celu količinu. Može koin i da se "kopa". Umesto 1 btc kupiš hardver koji će da ti kopa jedan delić mesečno i da zahteva puno meseci da vrati uloženo. Ne vidim da je manji rizik.
Itd. Dakle, ulaže se ono što može da se izgubi i uvek je rizik, ali kod nas je problem i odsustvo mentaliteta ličnog investiranja. Još uvek smo naviknuti na to da "država" o svemu brine. Nema toga. Poštujem svakoga kome je kripto suviše rizičan. Ali, argumenti rizika postoje u bilo kojoj investiciji. Pa i Grčka je benkrotirala. Naša devizna štednja devedesetih isparila. Enron propao. Itd. Definitivno uvek treba biti oprezan i odlučiti za sebe, ali savršen trenutak za investicije postoji samo u istoriji. Danas svi znaju da je trebalo kupiti btc 2010. godine. Tada je bilo ******ština. Možda će dogodine svi znati da je trebalo prodati sve što smo imali u aprilu i pobeći na neko pusto ostrvo. To je problem sa investicijama - uvek su za budućnost, a ona je nepoznata. Ili je bar "difficult to see", što bi rekao moj prijatelj Joda.![]()
Pa i bolje je ulagati u jeftinije novcice. Btc i ako dogura nekad do 100k on se umnožio svega 5 puta, dok neki koji je sad par centi sigurno ce doci brze do 5x par centi. Xvg je bio skoro manje od centa a sada je 5, Ripple bio oko 20, sada 70.
Znači bitno je samo da se da zove coin i da bude jeftin? I naravno očekuješ da im poraste vrednosti 20 - 30 puta u par dana iako nemaju nikakvu realnu upotrebu.Pa i bolje je ulagati u jeftinije novcice. Btc i ako dogura nekad do 100k on se umnožio svega 5 puta, dok neki koji je sad par centi sigurno ce doci brze do 5x par centi. Xvg je bio skoro manje od centa a sada je 5, Ripple bio oko 20, sada 70.
Meni je za sada samo to bitno. Krenuo sa 350$ pre 7 dana, sad imam 1200. Skontao sam da cu brze da zaradim na jeftinim ali ne bilo kojim jeftinim nego sam odabrao 2 oko kojih vlada hype, pored toga pratim xaejinove analize i dobro ide.Znači bitno je samo da se da zove coin i da bude jeftin? I naravno očekuješ da im poraste vrednosti 20 - 30 puta u par dana iako nemaju nikakvu realnu upotrebu.
Da li postoji ocigledniji špekulativni balon od ovoga?
Znači bitno je samo da se da zove coin i da bude jeftin? I naravno očekuješ da im poraste vrednosti 20 - 30 puta u par dana iako nemaju nikakvu realnu upotrebu.
Da li postoji ocigledniji špekulativni balon od ovoga?
Ne bih imao nista protiv da oni uzmu deo kolaca ako taj procenat ne bi bio veci od 10%. Svaki ulazak novca u drzavu je dobar za ekonomiju i zao mi je sto nasi nemaju sluha za tako nesto. Ja bih prvu turu pustio bez poreza, samo da krene boom. Na zalost coveka s dobrom idejom niko nista ne pitaMy guess is da će ovo da traje još par godina minimum jer je to mala para koja ne ugrožava sisteme i konglomerate, dok neko u Americi ne kaže dosta, zatvaramo radnju.
Više me brine domaća državna birokratija..smisliće već nešto da uzmu deo kolača. Makar ekstra porez na 'iznenadno povećanje potrošnje prosečne el.energije' , kupovinu 'nepotrebno' jakih grafičkih sistema, traženje naših IP ova po forumima, ili već nešto četvrto..da parazitima i drukarama ne dajem besplatno ideje![]()
Proci ce jos mnogo dok neko ne napravi crypto koji moze da sluzi za placanje.Ostali novcici iz vrha imaju delimicnu upotrebljivost u smislu da mogu da se koriste za nesto tj. nesto makar da se plati. To se polako povecava ali proci ce jos mnooogo godina dok ne budes mogao da odes u Maksi i da platis racun kriptom.
I mene zanima ko gubi pare. Pretpostavljam oni koji kupe na all time high vrednostima pa u panici prodaju kad krene da pada.Količina svih dolara evra dinara itd koja je ušla u Kripto, samo ona može i da izađe jer papirni novac ne pada sa neba. Zar ne?
Znači prosečan investitor u kripto je na nuli (samo što to on još uvek ne zna). Ta nula je u najboljem slučaju jer menjacnice uzimaju proviziju i za ulaz i za izlaz. Ovde svi tvrde da su zaradili na kripto valutama, ko li je onda izgubio taj silni novac...
Da li sada shvatate šta je špekulativni balon?
I mene zanima ko gubi pare. Pretpostavljam oni koji kupe na all time high vrednostima pa u panici prodaju kad krene da pada.
Gubi onaj ko poslednji izađeGubi onaj ko poslednji udje![]()
U slucaju da dodje do potpunog prihvatanja da, ali ja sam utiska da su gotovo svi (ili pak ogromna vecina) usli sa ciljem da jednog dana izadju, uz sto veci profit.U slucaju prihvatanja crypto novca u svakodnevnoj upotrebi/platnom prometu nece postojati ko je prvi a ko poslednji usao, vec konverzija postojecih valuta u crypto po odredjenom kursu (kao prelazak DEM u EUR i sl.).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari