Mislim da je danas manje-vise svaki mob vodootporan ili makar otporan na kvasenje. Masa klipova ima gde modeli koji uopste nemaju neki IP standard prezive potapanje u vodu i slicne stvari.
Da ali racunaj da se dobar crkavanja desi nakon x/xx casova ili cak posle nekoliko dana od kvasenja/potapanja.
Mnogi noviji uredjaji mogu da prezive manje kvasenje ali rizik uvek postoji, potapanje mogu ''da prezive'' za potrebe YT ali je pitanje sta se desilo posle toga.
Mozda im nece crci ploca ili displej od par kapi kise ali moze da se desi da otkazu mikrofon, zvucnik npr.
JA sam se sa S7 kupao po sat vremena u bazenu (ne slana voda) citavo ljeto i nikada nista nije bilo. Posle toga mi drug koji radi u mtel rece da im je stiglo 10tak S7-ca i S7 Edge koji su crkli od vode. Kad nisam premro Od tad, moze vodotporan al u slucaja casa vode da se prospe i slicno.
To je lutrija, ako uredjaj ima propuste vezane za IP5/6x zastitu ''iznutra'' onda korisnik to nece ni znati i eto problema cak i pri koriscenju na pljusku. To je vec greska fabrike a ako neko ne zatvori lepo cepove (a njih je sve manje) onda je to greska korisnika.
Nekima su xperie/samsung galaxy crkavali od vode cak i pri pisanju recenzija (secam se za Z3c i S5/6 Active u pocketnow redakciji, valjda) ili ovako pri nekom mizernom kvasenju.
I ja sam potapao fon, okinuo 20, 30 fotografija i snimio nekoliko videa ali najcesce gazim reku dok mi je fon u dzepu i ne razmisljam o tome. Da je imao neki fabricki propust bio bi mrtav vec 7 dana nakon kupovine (kada je imao prvo kupanje), ovako sam imao srece.
Na kraju ima i onih koji se totalno bahate pa telefone ubacuju u krigle, ves masine, rone u moru na par metara dubine, bacaju ih sa u bazene pa traze po dnu itd.