Wow. Pre svega, hvala ti na tolikom trudu (mada osećam da je i tebe kopkalo?

). Već sam zaboravio kako je lep osećaj kad neko drugi uradi nešto umesto mene.

Ali evo u čemu je problem. Nisam baš proveravao poslednje uhvaćene koordinate, nego vizuelno u GE. Vidi se da je prestao da prati na jednoj krivini, na oko 20,45 km vožnje. Od te tačke, pa samo do crkvice u Brseču (izdvajanje za nju se i ne vidi u originalnom treku, izgleda kao da sam samo prošao pored Brseča) ima 7,8 km po GM, a Elevation gain (po GE) je čak 320 metara. Kada na to dodaš još mali prolazak kroz Brseč (nazad do glavnog puta), sigurno ima 8 km i još koji metar uspona. I dobro se sećam da je tada na brzinomeru dužinska razlika bila baš 8 km. S druge strane, brzinomer je podešen da ima neku minimalnu brzinu kretanja koju uzima u obzir, pa kada guram bicikl desi se da to ne zabeleži. Tako je ukupna dužinska razlika za celu vožnju samo 5 km (170 brzinomer, 165 program). U stvarnosti, trek je bio oko 175 km.
No, na kraju se može reći da je svaki trud uzaludan, jer je upitna preciznost svakog merenja. Recimo, Strava kaže da je ukupni uspon (elevation gain) na celoj vožnji ~3300 metara. Pritom, prijavljuje tih 165 km. Kada eksportujem gpx i ubacim u GE, on kaže da ima ~158 km i da je ukupni uspon čak 4200 metara, što je ogromna razlika za koju ne znam tačan uzrok, a verovatno ja i ne mogu ništa da učinim da ga otklonim i dođem do preciznijih podataka. Sumnjam da bi se GE oslanjao na merenja programa, trebalo bi da koristi sopstvene visinske podatke. Koji opet možda namerno nisu precizni (vojni razlozi).
Dakle, imam utisak da je jedino što stvarno može da se dobije svim žongliranjem sa trekom samo vizuelno peglanje, a ne suštinski precizan trek. Tim pre što je sasvim jasno kuda sam išao, jer postoji samo jedan put. A postoji i podatak koliko mi je vremena bilo potrebno do ponovnog hvatanja signala. U stvari, prema vremenu slikanja mogu da vidim i kada sam (otprilike) stigao do crkve u Brseču. Ništa apsolutno precizno (ne izvadim odmah aparat, ne slikam baš sa tog mesta), a bilo bi mi važnije da znam kada sam se popeo do skretanja za Brseč, jer sam do crkve išao baš lagano (nisam bio siguran da je dobar put). A kad već ne dobijaš preciznost podataka, nego samo vizuelno, stvarno moram da se zapitam čemu sve to.
Btw, jedan trek sam već tako ispravljao, kada sam prošle godine vozio od sela Rupeni do Poreča, pa dalje uz obalu. Ne sećam se više u kom programu, to je problem. No, definitivno nisam dobio ništa osim lepšeg izgleda treka. Sad, da li me neće mrzeti da se ipak pozabavim i ovim... videćemo. Ima dosta vremena do pravljenja filmova.
Ah, setio sam se koji je program! Samo što nema opciju da "lepi" trek prema mapi ispod (samo bitmapa, nema pojma da je to ulica/put), nego moram ručno da dodajem tačke i "lomim" onu pravu liniju. Ali, posle to ne mogu samo da podmetnem u Stravu. I prošli put sam za tako doteran trek morao da ga postavim na Sports Tracker. Inače, program je GPS Track Editor. Ah, sad ću još da se teram da nacrtam kako treba...