Da, to usporavanje biciklista je ono o cemu ja cesto govorim...
Umesto prioritet u saobracaju da je dat redom: pesacima, biciklistima, javnom prevozu pa motornim vozilima, kod nas su sve podredili motornim vozilima a biciklisti su na dnu liste.
A to je zato sto nasi politicari ne voze bicikle nego jedu kobasice i voze se iskljucivo kolima, da ne bi neko pomislio da nisu uspeli u zivotu
Ovih dana je katastrofa u saobracaju, cinimi se nikad vise motornih vozila u poslepodnevnim casovima nisam vidjao...
I pre neki dan ja na kolovozu, crveno svetlo, sve tri trake krcate, u srednjoj kamion sa prikolicom, u desnoj zglobni autobus i jos gomila vozila iza...
Nailazim biciklom obilazim bus sa leve strane, nisam blesav da idem do ivicnjaka i stajem ispred busa i kamiona na levu ivicu kolovoza na pesackom prelazu.
Pali se zeleno, ja propustam vozila posto je zaista velika guzva kad pred mene pandur na motoru...
-jel za tebe ne vazi crveno svetlo?
-ne razumem, o cemu pricas? kazem ja
-Povisenim tonom mi se unosi u lice i ponavlja: Pitam te jel za tebe ne vazi crveno svetlo?
-Druze, pa ja nisam ni prosao raskrsnicu, cudim se ja...
-jel se ti pravis blesav kad te pitam jel za tebe vazi crveno kao za ostale ucesnike u saobracaju, opet se dere na mene
-Mene sad bacio u rebus da li je on u opste video da sam ja stao na raskrsnici ispred autobusa, i ulazimo u konflikt gde ja policajcu objasnjavam da sam stao i jos uvek stojim na raskrsnici za koju on tvrdi da sam ignorisao crveno...
I u tom trenutku moj prijatelj ulece sa komentarom:
-policajac je u pravu nismo stali na zaustavnu liniju.
Policajac se tog trenutka malo primirio jer je neko potvrdio da je u pravu.
Ali ja krecem u kontru pa pitam onda policajca da li sam trebao da stanem desno u 30cm od zglobnog autobusa ili kamiona i onda bi to bilo OK i bezbedno...?
Sto on ne stane pored zglobnog autobusa i ivicnaka sa motorom?
Ovaj drugar me ucutka, policajac ode i mi odosmo svojim putem...
Da li je normalno da policajac ocekuje da biciklista stori pored velikih vozila sa desne strane, meni je to jako nebezbedno, narocito zato sto niko od njih ne ostavlja dovoljno prostora sa desne strane?