Dobro. Povlačim argument, ne moram da: vidim. Ne mora preko mikrorova. Svi su oni krtice i grade pod zemljom. Mogu to da zamislim.
Faza 1 sigurno NIJE priključenje korisnika, i i to je istina. Ako nisu spremni za to, a što izbacuju cenovnik? (pa skidaju)
Ako su spremni za to, što ga skidaju? Šta bi im falilo da imaju bazu - zainteresovanih? Koje će obavestiti da trenutno ne može, ali da su u bazi i da će biti kontaktirani.
^Telekom ima običaj to da radi, tako su mi uveli 1 fixni posle 8 godina od zahteva (smešno / tužno ali istinito.)
SBB fiber je dostupan na mnogo manje lokacija, pa ne skidaju cenovnik. Ali fiber kao - optika - je dostupna na mnooooooogo više SBBovih mesta (optika do čvorišta, dalje: coax) tako da ni taj baš - ne kaska/ne prati dešavanja. Zato mi se signal poboljšava 'sam od sebe' - dovukli su fiber do čvorišta.
Telekom nije dovuk'o ništa.
Eto, ima i dosta vas sa IPANima već u zgradi. To mu dođe: "tako blizu - a tako daleko". Iako mislim da nije fer da imas korisnika X koji ima IPAN i korisnika Y koji ima PCM ili maksimalnu brzinu do 10Mbps jer su mu žice do centrale u haosu, i da treba fokus da staviš na - ovog drugog, činjenica je da ovom prvom možeš da uvedeš optiku za 1 dan. Što to ne urade? (osim ako nisi baja iz Telekoma, za takvog će da urade!)
Broj korisnika, priključenih = veći profit, jer im prodaš skuplji paket. Nije neka nauka. U interesu je Telekoma da ima više priključenih optičkih korisnika... Nije mu interes da gradi - bez naplate. Da gradi beskonačno dugo. I i zato će optike - biti. Ali je situacija da ti treba da čekaš ili moliš ili juriš vezu, da bi nekom dao više para, dementna!
Jesam programer. I um mi je praktičan. Nešto ili radi ili ne radi, sredina postoji ali ne valja, sredina su: greške/beta.
Ovaj proces je jedna velika sredina. Neće trajati ko Prokop (40 godina) ali neće baš ni 4.
Stranac vs država, zna se ko je bolji. Mane možeš da nađeš svemu, ali možeš i dobre stvari. Mnoge stvari u životu su izbor: manjeg zla.
Dobro je da Telekom uopšte ima all IP u planu. Samo bih dodao da ga nema od 2016e i da Aleksinac *nije* prvi pilot projekat. Još ~2008e je Telekom sa Ciscom, eksperimentisao sa all IP-jem. Projekat vredan N miliona € (4-5), mogu i link da nadjem. Sve to oni znaju, odavno. Ali nisu sposobni da realizuju.
"Stranco-mrzce" bih podsetio na još jednu ČINJENICU - postoji nešto što se zove *Evropska strategija razvoja broadbenda* od te do te godine. Srbija to kopira pa ima i svoju Strategiju. Da toga nema, ne bi bilo ni optike. Telekom bi isisavao poslednji dinar iz Titovih žica, sve dok ne ostane bez ijednog korisnika. Da nema tog SBBa, koji mu otima korisnike fiksne, da nema tog regiona koji je završio all IP - ne bi bilo ni all IPja kod nas. Uticaj postoji.
Ali, to su onda: potezi iz nužde.
A ne: inovacija. Nisu oni sklopili deal sa Kinezima da bi NAMA bilo bolje, već:
a) da bi osigurali sebi profit i razvoj
b) da bi ispunili plan iz Strategije (koja je OBAVEZUJUĆA. I dobra. Jer pominje konkretne brzine do tad i tad. Cilj postoji i ka njemu se teži. Ciljevi su, uvek, dobri.)
"Ne damo Telekom, jer je NAŠ." I SBB je NAŠ. "Ne damo ga jer - donosi profit." Daj meni monopol na ono na šta ga imaju EPS i MTS i ja ću biti top1 i 2 firma. U jednoj jako ugodnoj situaciji.
Ali, skupi mud4 i: desetkuj radnu snagu, investiraj, izloži ga konkurenciji, pusti ga da radi tržišno a ne partijski, zaposli tehničare a ne sestričinu, pa da vidiš da će biti - još profitabilniji. Profit države ne ide samo iz vlasničke strukture. Na žalost, iz toga uglavnom idu - zloupotrebe, kaskanje, stavljanje para u privatne i partijske džepove. I u takvom sistemu, država će ga se teško i odreći. Preko njega kupuje socijalni mir, preko njega finansira gubitaše (samo za lovu koja je otišla na sponzorstva je mogao da završi all IP 5x, da ne ispadne da imam nešto protiv Republike Srpske; ali imam protiv toga da 450 miliona evra dobije Milorad Dodik, dok ti sopstveni korisnici "vise" na >1km od centrale - na Titovim, oksidiranim bakarnim žicama.), stranku na vlasti, etc.
Ja mogu i da ga hvalim i da ga kudim, ali takav način poslovanja će ga koštati. I - korisnika i - vrednosti firme (svejedno da l se privatizuje ili ne - u oba slučaja on ima neku - merljivu - vrednost.)
Da propadne - neće. Nikad.
Ne mora čak ni da bude prodat, ako država sama napravi plan restrukturiranja i sprovede reorg.
Ali, javna preduzeća su i najveća (finansijska) rupa ove države. Od toga kako posluju zavisi štošta, pa i BDP pa i to kolike će biti plate i penzije.
Postoji jedna institucija koja se zove: Fiskalni savet. Ta institucija istinu ne farba. Ta institucija je upravo izbacila izveštaj u kom kaže da LOKALNA javna preduzeća građane kostaju MILIJARDU i kusur evra godišnje. Lokalna! (GSP Beograd, vodovod u Kragujevcu, Niške termoelektrane etc. Solidan deo problema je - loša naplata.) Telekom pripada još "goroj" grupi/problematičnijoj. Većoj.
Skupljoj. Ali ima dobru naplatu
Svi oni lovu isisavaju od - nas.
Ja treba da budem presrećan što se lova od moje plate odvaja na to da oni lade jajca i ne rade ništa. Telekom, EPS, političari - svi "oni". Da Telekom nije naš (a *uvek* je naš, ko god da mu je vlasnik.), te silne milijarde bi išle u - puteve, bolnice, infrastrukturu.
^I to zna i vrabac na grani, to da su leglo korupcije, (legalizovane) krađe, zapošljavanja podobnih a ne stručnih, partijska moneymaking alatka. Koju plaćamo, itekako mnogo.
I bez problema kažeš: nek' ostane naš, nek' ostane takav. Pa to je sumanuto. Pa zbog toga će ljudi još dugo, dugo godina da rade za: (prosečnu platu od) 22000 dinara.
Sve to nije bitno - bitno je samo da dobijemo optiku? Ili da ima prefix "srpski"? To se zove "ne vidiš šumu od drveta". Pogled ti je sveden.
A ja, ja sam samo za: istinu, bez šminke. Podržavam... I optiku i Fiskalni savet i MMF. (poslednja 2 su tu da bi nama bilo bolje.)
Ne podržavam: retrogradno, protekcionizam. JER TO KOŠTA. MNOGO. I očitava se u daleko važnijim stvarima od:
a) optike
b) vlasničke strukture MTS-a
Da država ume da upravlja, odavno bi nam prosečna plata bila veća od 200 evra. Da Telekom nije državni, odavno bi imali optiku. Po kojoj god ceni i pod kakvim god uslovima, imali bi je.
Strah od cene je tek iracionalan. Je l duvanska industrija u rukama stranaca? Jeste. Je l cena pakle pljuga ko u EU? Nije /ali biće, vremenom. 10% BDPa nose - upravo ti trovači nacije.
Je l stranac zaposlio - strance? Nije. Ili jeste smešan broj, na rukovodećim mestima.
Je l plaća poreze i doprinose - plaća. Je l poštuje domaće zakonodavstvo - poštuje.
= Dobrodošao je!!! Donosi kapital, donosi tehnologiju. Odnosi lezileboviće, partiju - jer se kocka sa svojim a ne sa mojim parama.
Je l kapitalizam i tržišno poslovanje surovo? Jeste.
Ali ono drugo smo probali. Pa se nismo nešto usrećili.