Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Juce stigla baterija za telefon, porucena 23.05. Placena malo vise od 8 evra, nasi mi nisu nista naplatili. Cekam jos 4 paketa, pa cu videti kako ce to proci.

Pozdrav forumasima :wave:
Molim za savet!
Posto među članovima ima iskusnijih, molio bih ako bi mogao neko da me posavetuje.
Elem, narucio sam na Aliexpresu 12.5. neki elektronski uređaj za auto (skener) koji sam platio 35e (Free Sipping).
Da kazem da nije prvi put da narucujem ovaj predmet i da nekada carina naplati 700-800 dinara a nekada nista. Uglavnom manje vise korekno i nema nekog pravila!
Juce je predmet doneo postar i rekao je da za platiti ima iznos 4230 dinara. Stvarno neprijatno iznenadjenje! Po pracenju posiljke primetio sam da je baas zaglavila na carini..
Supruga je nije preuzela zbog visoke cene..
Predpostavljam da ce se predmet vratiti u postu, zatim posle par dana na carinu kao neuručenu pošiljku, koja ce ga verovatno poslati nazad u Kinu.
Da li u tom slucaju imam pravo na povrat novca na Aliexpres po osnovu neurucene posiljke?
(Pritom prodavac ce verovatno videti na statusu posiljke da je ista bila na isporuci :S:)
Molim vas neki savet, da li je neko imao slicno iskustvo?
Dal da podignem posiljku i platim visoku carinu, ili da se zalim, ili pak da cekam da se predmet vrati prodavcu pa da trazim povrat novca?
Hvala

Poslednja izmena:
Da nije mozda kinez napisao na paket $5-10? Pa su ovi na carini sami procenili vrednost jer im se napisana cinila nerealnom?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Na zalost supruga nije videla sta pise na posiljci, niti papir sa carinskim dadžbinama, ali i da su sami procenjivali vrednost ne verujem da mogu toliko da precene..
Pazi za naplatu je 4230 dinara. Previse

Uloži prigovor carini (plaća se taksa) i dostavi im dokaze koliko si platio.

Razmisljao sam to da uradim, ali koliko sam procitao malo ko je uspeo da se izbori sa carinom..
Dodje mu kao gubljenje vremena a i nebih da me "upamte" pa posle da me non-stop carine.
Xmm, nisam pametan

Razmisljao sam to da uradim, ali koliko sam procitao malo ko je uspeo da se izbori sa carinom..
Dodje mu kao gubljenje vremena a i nebih da me "upamte" pa posle da me non-stop carine.
Xmm, nisam pametan
Nije tačno, usvojiće ti bez problema i bez posledica. Bivši kolega je greškom uložio žalbu za pogrešan predmet, imao je dva paketa na putu (mislio je da je stigao jedan paket, jeftiniji, a ono stigao skuplji paket), i uloži žalbu, pošalje screenshot kupovine JEFTINIJEG paketa, i oni mu usvoje i lupe taksu za skuplji paket po ceni jeftinijeg paketa (nisu ni otvarali opet da vide da li je to to, samo su postupili po screenshotu). I kasnije je sve nesmetano poručivao.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Ok. Probacu da ulozim prigovor i da ih vratim na ponovno carinjenje.
Nadam se da ste u pravu.. :D
Hvala

@Devix, koliko mu je trajala zalba do usvajanja i kada je to bilo?

@topdeel, sacekaj odgovor na ovo, pa razmisli sta ti je bolje po pitanju vremena. Zalba se valjda placa 1600RSD sada, sto znaci vise nego carina/PDV. Pa ti se mozda vise isplati da vratis a Kinez opet posalje.
EDIT: 500?

@Devix, koliko mu je trajala zalba do usvajanja i kada je to bilo?

@topdeel, sacekaj odgovor na ovo, pa razmisli sta ti je bolje po pitanju vremena. Zalba se valjda placa 1600RSD sada, sto znaci vise nego carina/PDV. Pa ti se mozda vise isplati da vratis a Kinez opet posalje.
EDIT: 500?
Ima više od godinu dana, koliko je trajalo stvarno ne znam, rekao bih ne više od 10 dana. Mislim da on tada nije platio ništa, a da je kasnije hteo opet da se žali pa su mu u pošti rekli da to košta 400 din pa je odustao. U međuvremenu sam tu na forumu čitao da su digli na 500, dok recimo u FAQ na sajtu Uprave carine nigde se ne spominje iznos, već da stranka ima pravo.

http://www.upravacarina.rs/cyr/Informacije/FAQ/Stranice/postanskeposiljke.aspx

Ne znam da li se u međuvremenu nešto promenilo u praksi. Ukoliko postoji još neki primer, neka se javi, ovo je ono što se desilo iz prve ruke, tj bio sam prisutan i upućen. Znam da smo se još i smejali tome kako je kolega uspeo da ubedi carinika za manje dažbine na osnovu screenshota vrednosti predmeta koji uopšte nije u paketu (u paketu je bila neka auto dijagnostika, koja je bar 60€ plaćena, a on dobio da plati 600 dinara nakon žalbe).

Poslednja izmena:
Koliko sam pratio žalba je sad 1550 dinara (po zakonu o republičkim administrativnim taksama). Krajem prošle godine su menjali carinski zakon i sad je za postupanje po žalbi, na odluku carinarnice u upravnom postupku, nadležno ministarstvo finansija. Zato i promena takse.

U prevodu: "ćuti dok te k***m"... Možda da ih pozoveš da se raspitaš, čisto jer to nije istaknuto na sajtu.

Update>
Bio u pošti. Pre toga napisao "Prigovor na nalaz carinarnice", međutim u pošti mi kažu da oni ne primaju zalbe, vec da se obratim direktno carini u Ugrinovačkoj ulici broj 210 b u Zemunu. Kontrolor u pošti ne zna šta se radi u ovoj situaciji..pa je uzela moje podatke i javice mi navodno sutra.
A sada ono glavno!
Trazio sam papir sa carinskim dažbinama i tamo piše da je vrednost naručenog predmeta 120$, a na pošiljci pise 20$. :Klanjanje
Na taj iznos od 120$ je naplacena carina 33%, oduta cena od 4335 dinara za naplatu!
Inace predmet je placen 35 evra, a Kinez je stavio cenu od 20$.
Toliko o našoj carini..i zasto ja sad moram da se cimam, da placam prigovore i ostala ****** :smackbum:

Poslednja izmena:
Jel zna neko koliko iznosi carina +pdv(32% kod nas) za Švedsku? Drugar je trenutno tamo, pa ga zanima ako bi naručio neki fon sa Aliexpress-a koliko bi ga dažbine izašle...

Sent from my MX5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Jel zna neko koliko iznosi carina +pdv(32% kod nas) za Švedsku? Drugar je trenutno tamo, pa ga zanima ako bi naručio neki fon sa Aliexpress-a koliko bi ga dažbine izašle...

Sent from my MX5 using Tapatalk
Imas onu goldway prodavnicu na aliju koji u eu salju bez carine samo porez a imas ovde jednog clana koji ima kupone za tu prodavnicu pa malo pretrazi forum

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Svega toga ne bi bilo, kada bi Kinezi pisali prave cene...
Nego bi bilo jos vise onda..odkud onda onaj ne zna na carinii da je to umanjena cena i da stvar vredi recimo 300 dolara ako je pisao 60..takodje ta stvar mozda i ne vredi 20 dolara za koliko je kinez prodaje_nabavlja

Ja predlazem da se zali, zalis se direkt u posti jer si od njih i dobio...i preko njih saljes uplatnicu za taksu sa tim paketom..to oni tacno tamo znaju..ja sam to radio 2 puta i platio 500 din...napisao pismo odstampao screenshot i prihvatili cenu koja mi je skinuta sa kartice.

Poslednja izmena:
Neko rece da je cekanje na NS carinu dve nedelje trenutno, meni stoji tacno 7 dana na "11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu" - paket iz Velike Britanije.

zlig0ru stajalo od 22.5 do 7.6, taman nesto vise od dve nedelje. Da sam samo znao da je Vojvodina ovako kriticna, stavio bi neku BG adresu.

Poslednja izmena:
Kada bi svi pisali tačne iznose i kada bi sa robom pakovali i račune, cifre se ne bi ni dovodile u pitanje. Ali, daleko smo od toga :)

Imas onu goldway prodavnicu na aliju koji u eu salju bez carine samo porez a imas ovde jednog clana koji ima kupone za tu prodavnicu pa malo pretrazi forum

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Taj sam.

DHL om u EU bez ikakvih davanja.

Plaća se samo DHL 20$, i stiže vrlo brzo garantovano bez ikakvih troškova za krajnjeg korisnika u EU.

Link do teme u mom potpisu.

Neophodno je upisati kod prilikom plaćanja.

Sve češće i pišu realne cene ali to nije garancija za ispravno ručno carinjenje.

Jedino rešenje je da se za svakog gradjanina uvede godišnji tax free limit 1000 eur npr i nema problema, posle toga bi se rasteretila carina i svima dobro.

Samo da znaš potpis se ne vidi u TT :-( . to je isto kao što je bilo sa topone prodavnicom?

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Sve češće i pišu realne cene ali to nije garancija za ispravno ručno carinjenje.

Jedino rešenje je da se za svakog gradjanina uvede godišnji tax free limit 1000 eur npr i nema problema, posle toga bi se rasteretila carina i svima dobro.

Na koje cene bi se primenjivao, i da li mislis da ce se oni odreci toliko velike zarade?:)

Bilo koja cena, suma godišnje da ne prelazi 1k eur.

Samo da znaš potpis se ne vidi u TT :-( . to je isto kao što je bilo sa topone prodavnicom?

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Da, isto kao Top One. Imaš medju mojim temama onda.

Poslednja izmena:
Već bio i ostavio komentar

Bilo koja cena, suma godišnje da ne prelazi 1k eur.

Nema sanse. Ja ih znam odavde makar deset koji bi narucili na komplet familiju, komsiluk i poznanike. Ozbiljan biznis dok regularne firme moraju da prolaze papirologiju.
Ovi sto im carina naplati 100-200din za otvaranje ili PDV su oni na kojima su se slomila kola zbog nerezonskog narucivanja preprodavaca. Preprodavci se snasli za druge izvore sabdevanja, a raja ostala da placa PDV na sitnice.
Ja sam dva hobija batalio. U jednu ruku ostecen, u drugu spasen jer trosim manje para.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno