Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Jel ima jos neko problem da mu je black screen kod startanja kompjutera i da je uspjesno rijesio problem?
Problem je display drivers faild to start, using ms generic drivers instead ili tako nesto mi pise u onom notification panelu.
Nakon win 10 cu update imam taj problem, izaslo je par Nvidia drivera al i dalje nista nisu popravili.
Jedino rijesenje koje meni pomaze je da par puta na silu restartujem pc i kad mi ponudi onaj plavi ekran sa opcijama repair pc i restart pc, odaberem restart i onda radi sve ok, dok ponovo ne ugasim pc.
Probao sam razne fixeve sa neta, gasenje fast startupa, brisanje drivera sa ddu i instalacija raznih starijih, itd.
Rollback ne mogu uraditi jer sam uradi clean install, jer tako iz ms preporucuju.

Prethodni update windowsa nije brisao postavke.

Btw upravo zato me i nervira jer pokušava da instalira nešto osakaćeno preko svakako boljeg i to tako agresivno i bez moje dozvole/mimo mene.

Prijasnji updateovi su bili mali, svaki major release na win 10 je vracao postavke na default.
Sad jel to rade radi prevencije bugova ili da skupe malo telemetrije/spijunaze, ko zna.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, kod mene Redstone nije vratio na default, mada je možda i do toga čime je zabranjen automatski update drivera.

Jel ima jos neko problem da mu je black screen kod startanja kompjutera i da je uspjesno rijesio problem?
Problem je display drivers faild to start, using ms generic drivers instead ili tako nesto mi pise u onom notification panelu.
Nakon win 10 cu update imam taj problem, izaslo je par Nvidia drivera al i dalje nista nisu popravili.
Jedino rijesenje koje meni pomaze je da par puta na silu restartujem pc i kad mi ponudi onaj plavi ekran sa opcijama repair pc i restart pc, odaberem restart i onda radi sve ok, dok ponovo ne ugasim pc.
Probao sam razne fixeve sa neta, gasenje fast startupa, brisanje drivera sa ddu i instalacija raznih starijih, itd.
Rollback ne mogu uraditi jer sam uradi clean install, jer tako iz ms preporucuju.

Radi li sa generičkim nakon što obrišeš sa DDU? Imaš li neki AV.

NAPOMENA: AKO IMATE NEKI AV MOŽE VEOMA LAKO DA SE DESI DA BLOKIRA FAJLOVE TOKOM UPGRADE I POKVARI INSTALACIJU. OBAVEZNO GA UGASITE/IZBRIŠITE.

Vjeruj da nisam probao skorz ugasti pc bez nvida drivera, tako ne ne znam dal bi generic pravio isti problem.
Mogu ja restartovat pc preko start ikonice, i restartuje pc bez problema.
Samo ako idem na shutdown, i kod ponovnog paljenja imam taj problem.

Imam ms defender kao av.

Edit: Upravo rijesio problem, vratio u biosu na optimised defaults i pali pc pez problema.
Neka od postavki u biosu se ne mirise sa win cu, istrazit cu detalje kasnije.

Poslednja izmena:
Probao i to al nista.
Fora je u bios boot opcijama, iskljuciti sve secondary boot opcije.
Samo da startuje da bootuje sa hdd, nista dvd drive ili usb.
Samo jedna i jedina opcija za boot da ostane u biosu.
Ne znam zasto i sta je win cu update promjenio, nikad prije nije bilo problema sa bios postavkama i boot opcijama.
Taman kad sam poceo gubiti zivce i razmisljati da razbijem pc i sve, rijesih problem.

Ljudi jel moguce koristiti Insider verzije u Hyper-V (VM) u okviru W10 :D da li bi npr radio upgrade sa jedne na drugu insider verziju u okviru te VM?!

Ljudi jel moguce koristiti Insider verzije u Hyper-V (VM) u okviru W10 :D da li bi npr radio upgrade sa jedne na drugu insider verziju u okviru te VM?!
Može, radi u VM Player-u sigurno samo od ovog poslednjeg 16199 ne može da se napravi ISO. Nešto na radi UUP to ISO program na njemu.

Može, radi u VM Player-u sigurno samo od ovog poslednjeg 16199 ne može da se napravi ISO. Nešto na radi UUP to ISO program na njemu.

Hvala :)

Ma to nije problem , evo kome treba poslednji insider build (ISO) http://winaero.com/blog/windows-10-build-16199-iso-images/

HOcu od sada da mi insider bude u VM, dosadila mi zurka sa AMD drajverima, posle svakog builda ja menjam drajvere :mad:

Mada generalno do sada lepo mi je bio insider kao main system, nisam imao problema kao u pocetku (prvih godinu dana) od kako je krenuo W10 insider.

Hvala obojici :)

Lepo radi u Hyper-V ali instalirao sam win 10 pro x64 a on ovde kaze da je Cloud?!

Capture.JPG

Jos jedno pitanje, da li je moguce aktivirati win u VM-u :D da cekam neko vreme ili je to nemoguce? upisao sam svoju email adresu , setovao pin, i izbacuje mi u settings da treba da aktiviram win :d
Moracu da nabavim TPM module XD valjda ima na Aliu...da li je neko kupovvao to skoro?

Poslednja izmena:
Zanimljivo da meni recimo AMD drajveri nikad nisu pravili problem na Win 10 (izazivanje sreće), imao sam druge gluposti. :smash:

Nabavih za kikiriki Win 10 Pro legalni i instaliram,da budem u trendu... skinuo zadnju verziju sa MS sajta,sve super...

10-ka jeste napredovala od kada se pojavila,mora se priznati... ali ja i dalje imam utisak da ne kontrolisem svoj komp...

Imam prazan folder od igre koju hocu da reinstaliram:

Capture.PNG

Iako sam kao admin,sta god pokusao iz bilo koje app ja ne mogu da ga obrisem,cak ni parametre jer stoji da je read only - iskljucim opciju,Ok - kao primi k znanju,opet pogledam parametre i nije iskljuceno read only...
Takodje mi ne da da brisem jos neke foldere gde ne vidim nikakav razlog zasto jer su obicni fajlovi koji se ne koriste (non sys).

Inace igre mi losije rade oko 10% u proseku sa stutteringom,sto nisam imao u W7 kao ni zezanje sa brisanjem fajlova...

Neki savet za brisanje,osim vracanja 7-ice?

Nasli smo krivca,naravno uz dodatni alat:

Capture.PNG

Sreca da unlocker nije opstepoznat program bio do pojave desetke, inace bi bilo malo trulo ovo sto pises...

Pa svi folderi imaju Write only flag !!! To ne sprečava njihovo uklanjanje ako nema ni jedan Read only file.

Sreca da unlocker nije opstepoznat program bio do pojave desetke, inace bi bilo malo trulo ovo sto pises...

Ja mislio da mu je win 10 nesto zeznuo.

Tako sam ja jednom preko Store-a skinuo onaj Tank Blitz pa ga obrisao, ali posle nego vremena setim se da preispitam sta sve ima na C particiji, nasao folder instalacioni od te igre oko 1GB nekih fajlova ali nema sanse da obrisem, poludeo sam...

Jel ima jos neko problem da mu fale neke ikonice u tray? Nigde nema ESET-a i jos nekih ikonica

Jel ima jos neko problem da mu fale neke ikonice u tray? Nigde nema ESET-a i jos nekih ikonica

Pri svezoj instalaciji sam imao taj problem ali kada je poskidao update-e,sada sve ok...

Bitno da si napisao nesto pametno...

Do sada mi nikada nije trebao extreni prog za ovakve stvari... cmd je uvek resavao problem tj ovde power shell,ali ni to nije upalilo...
A takodje mi nikada do sada FF nije blokirao nesto na kompu,treba da vidim sta je u pitanju,ne svidja mi se nikako da mi browser blokira neke osnovne funkcije OS-a...

Verovatno je neki download iz FF snimljen direktno u World of Tanks folder. FF iz nekog razloga drži taj folder kao trenutni radni folder i time blokira brisanje istog.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Permisije za*e3@vaju.

Take Ownership. Ja sam dodao u context menu, tesko da bih mogao bez toga na win10. Imao odjednom problem sa brisanjem, a morao i neke drajvere editovati u driverstore-u.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Verovatno je neki download iz FF snimljen direktno u World of Tanks folder. FF iz nekog razloga drži taj folder kao trenutni radni folder i time blokira brisanje istog.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Nije samo taj folder bio u pitanju,vec i neki koje nikad nisu primirisali FF tj bar ja nisam znao do tada za to...

Permisije za*e3@vaju.

Take Ownership. Ja sam dodao u context menu, tesko da bih mogao bez toga na win10. Imao odjednom problem sa brisanjem, a morao i neke drajvere editovati u driverstore-u.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Proverio sam to,stajalo je a je admin baja tj ja,ali nisam odradio take proceduru... ako se opet desi,pokusacu to... hvala za tip

Uđeš u onaj Ubuntu podsistem što ima desetka, mountuješ NTFS particiju gde se nalazi fajl, sudo rm /putanja/do/fajla i rešeno. Ukoliko treba superuser pristup da bi se obrisao fajl ali verovatno ne treba. Mada je moguće da sudo nije podešen i da nije user u sudoers (fajl u kojem je definisano ko može koristiti superuserdo), nisam nikad koristio to tako da ne znam kakva su inicijalna podešavanja.

Ili ako neki proces drži fajl/folder i ne dozvoljava brisanje, ubiješ taj proces i obrišeš.

Ne mogu da verujem da ljudi reklamiraju taj PowerShell kao dobar shell, meni je kranje bangav, uvek posegnem za starim dobrim command promptom. Porediti sa bash ili zsh je neozbiljno.

Poslednja izmena:
Jedini nacin bar za sada je da se preko GPE blokira hw id grafe i tako ne updateuje sam drajvere :d

Capture.PNG

Sve ostalo je nepouzdano.

Imam Tosibu L655. Da li ce mi po ovim specifikacijama raditi w10 Pro?

Intel Pentium P6000 @ 1.87GHz
2.00GB Single-Channel DDR3 @ 532MHz
Generic PnP Monitor (1366x768@60Hz)
ATI Mobility Radeon HD 5145 (Toshiba)

U principu da, samo ne očekuj da radi mnogo brzo. I možda bude neki problem sa nekim drajverima...
Imaš li već sistem na njemu?

Vrh Dno