Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Nije Ubuntu nešto posebno lightweight, tako da probaj Win 10, pa se vrati na Win 7 ako pravi problem. Naravno napravi bakup sa sistemske particije prvo, pa radi upgrade.

Nije Ubuntu nešto posebno lightweight, tako da probaj Win 10, pa se vrati na Win 7 ako pravi problem. Naravno napravi bakup sa sistemske particije prvo, pa radi upgrade.

Ok. Uradicu Local C backup preko control panela>sys. and secutiry>backup and restore. Ubacicu w10 preko flesa. Jel mogu ja da taj backup pokrenem na w10 ili samo na w7 radi? Meni ne pokazuje Local C samo D i E. Iz njih sam vec prebacio na fles. Uradicu bez backup-a. Ionako cu samo C da ocistim.

Poslednja izmena:
Problem MS je sto stalno prcka po drajverima mimo volje korisnika (cak i kada se 'ona opcija' postavi na NO). Danas mi povukao update, realtek za sd reader. Onda sam u GPeditu ukljucio da ne skida drajvere sa windows updateom. Nadam se da ce raditi.

Ima milion s.anja ovaj win10 sto se tice tih podesavanja, i ako ih ima zavuceno negdje u PM.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Nema vajde od w10. Radi, ali neki update je trajao skoro sat vremena. Vuce se kao puz. Veci problem je kad se digne sistem pokaze se crn ekran na kratko kao da je sleep mode. Ms edge nece da radi, nece da ucita zatrazeno na enter, nece reload stranice, nece sam ms edge da se zatvori. Hteo sam chrome da instaliram, da idem na youtube, ali edge nece da ucita nista. Nisam jos ubacio drajvere, jer trebam da ih skinem.

Nema vajde od w10. Radi, ali neki update je trajao skoro sat vremena. Vuce se kao puz. Veci problem je kad se digne sistem pokaze se crn ekran na kratko kao da je sleep mode. Ms edge nece da radi, nece da ucita zatrazeno na enter, nece reload stranice, nece sam ms edge da se zatvori. Hteo sam chrome da instaliram, da idem na youtube, ali edge nece da ucita nista. Nisam jos ubacio drajvere, jer trebam da ih skinem.

Logicno nemas drajver i nije to nista cudno...vrecini na normalnom hw radi lepo uz primetan lag i bez drajvera ali nije katastrofa kao sto opisujes.

Opet neki korisnici pre instalacije sistema lepo na tenane poskidaju potrebne drajvere i stave na neki hdd ili usb, da se nebi kao ti mucili.

Opet probaj nekad i safe mode kako funkcionise, koristan je za te stvari.

Poslednja izmena:
Windows ima generičke drajvere neophodne za rad (skoro) svakog parčeta hardvera. Dodatni su potrebni (za grafiku, zvuk, skener...) samo ako korisnik želi više od njih. Najveći problem Windows-a (10 pre svega) je što ne nudi listu update-a sa jasno prikazanim stavkama za OS/kernel, drajvere, aplikativni softver i napomenom da li je u pitanju sigurnosna zakrpa ili unapređenje. Korisnik bi bikvalno štiklirao šta želi, šta ne. A ne ovako - ili sve ili ništa. Pri tom, danas preskoči, sutra pregazi. Ona opcija "Give me update for other MS products..." i auto update u Store-u je loš pokušaj sličnog rešenja.

Windows ima generičke drajvere neophodne za rad (skoro) svakog parčeta hardvera. Dodatni su potrebni (za grafiku, zvuk, skener...) samo ako korisnik želi više od njih. Najveći problem Windows-a (10 pre svega) je što ne nudi listu update-a sa jasno prikazanim stavkama za OS/kernel, drajvere, aplikativni softver i napomenom da li je u pitanju sigurnosna zakrpa ili unapređenje. Korisnik bi bikvalno štiklirao šta želi, šta ne. A ne ovako - ili sve ili ništa. Pri tom, danas preskoči, sutra pregazi. Ona opcija "Give me update for other MS products..." i auto update u Store-u je loš pokušaj sličnog rešenja.

Potpuno se slažem sa tobom. Mislim da sam negde pročitao da rade na tome i da ćemo moći da blokiramo update i instalaciju drivera. To ljudima pravi veliki problem, naročito kod hardvera koji nije standard.

Sačekaj da sve to prođe, pa ga ostavi neko vreme jer će da brlja po hard disku. A zatim proveri kako radi.

To je ujedno i najveći problem sa Win10, toliko tupi u pozadini i drlja po disku da je na HDD-u često gotovo neupotrbljiv.

Upalio sam lap posle desetak dana, 35+ minuta je HDD bio preko 95% sve vreme. Prvo se Office update-ovao (click-to-run servis), pa system nešto drljao, pa software protection, pa system protection, pa opet software protection, sve vreme drlja compatibility telemetry. Posle toga je još 15-ak minuta bio na ~50%. Znači, efektivno mu je trebalo skoro sat vremena od paljenja da postane upotrebljiv.

Poslednja izmena:
Meni lepo radi Win10 ali sam razocaran u drajvere za zvuk.Na oba laptopa mi je slabiji zvuk na zvucnicima nego na sedmici.

Poslato sa Sony Z5

Sinoc sam hteo da uradim update. Prekinuo sam ga na pola, jer je samo pola sata proveravao dostupnost updatea. Posle se updazovanje vuklo kao puz i iskljucio sam komp. Sad sam hteo da uradim i puko je na 35%. Greska je (0x800705b4).

Nema danas crni ekran nakon dizanja sistema i chrome lepo radi u odnosu na edge koji nije hteo da ucitava stranice i da se ugasi.

Od drajvera nece da rade wlan, realtek i catalyst. Ubacio sam samo Visual 2005+. Jel treba i ostale verzije i Net Framework moze samo najnoviji 4.7 ili redom od 3.5 do 4.7?

Sinoc sam hteo da uradim update. Prekinuo sam ga na pola, jer je samo pola sata proveravao dostupnost updatea. Posle se updazovanje vuklo kao puz i iskljucio sam komp. Sad sam hteo da uradim i puko je na 35%. Greska je (0x800705b4).

Nema danas crni ekran nakon dizanja sistema i chrome lepo radi u odnosu na edge koji nije hteo da ucitava stranice i da se ugasi.

Od drajvera nece da rade wlan, realtek i catalyst. Ubacio sam samo Visual 2005+. Jel treba i ostale verzije i Net Framework moze samo najnoviji 4.7 ili redom od 3.5 do 4.7?

.NET Framwework je integrisan u Windows. Ako nisi još prešao na Version 1703, možeš skinuti verziju 4.7 na MS sajta i instalirati je. Version 1607 ima integrisan 4.6.2. Takođe imaj na umu da su verzije 3.x i 4.x međusobno nezavisne, a 3.5.1 je po defaultu isključen u 8.1 i 10 i da ga ako ti treba moraš uključiti kroz Programs and Features u Control Panelu.

.NET Framwework je integrisan u Windows. Ako nisi još prešao na Version 1703, možeš skinuti verziju 4.7 na MS sajta i instalirati je. Version 1607 ima integrisan 4.6.2. Takođe imaj na umu da su verzije 3.x i 4.x međusobno nezavisne, a 3.5.1 je po defaultu isključen u 8.1 i 10 i da ga ako ti treba moraš uključiti kroz Programs and Features u Control Panelu.
Ok, hvala. :) Ubacicu poslednji 4.7 NET. Nisam presao na Creators update, puko mi je update na 35% i izbacilo ono sto sam napisao.
---------------------------------
Visual C++ moze poslednja verzija 2015 ili sve 2005, 2008, 2010, 2012, 2013?

Windows 10 cumulative update build 15063.332 rolling out to Creators Update PCs

http://windowscentral.com/windows-1...uild-15063332-rolling-out-creators-update-pcs

Dark sta se desava za zakrpe ne idu utorkom? :D
Ne znam imam neku verziju 1607 valjda. Sad je u toku creator update. Od sest se bakcem sa tim prebacivanjem na creator update. Kakav je taj cumulative update? Ja sam pokusao neki update da uradim, nesto pisalo cumulative update, al je puklo na 35% i prijavilo neku gresku.

Ok, hvala. :) Ubacicu poslednji 4.7 NET. Nisam presao na Creators update, puko mi je update na 35% i izbacilo ono sto sam napisao.
---------------------------------
Visual C++ moze poslednja verzija 2015 ili sve 2005, 2008, 2010, 2012, 2013?

Za Visual C++, moraš 2005 ,2008, 2010, 2012, 2013 i 2017. 2015 je zamijenjen sa 2017.

Sad se instalira preko w10 upgrade assistent programa. Mislio sam da se CU radi preko check update automatski, ali nije. Jel CU u sebi sadrzi Netframework, visual c++ i sve ostalo automatski sto treba?

Samo .NET Framework 4.7.

Ne znam imam neku verziju 1607 valjda. Sad je u toku creator update. Od sest se bakcem sa tim prebacivanjem na creator update. Kakav je taj cumulative update? Ja sam pokusao neki update da uradim, nesto pisalo cumulative update, al je puklo na 35% i prijavilo neku gresku.

Sledeci put pitaj da izbegnes takvu zurku koju si doziveo..

A taj link sam postavio neveztampo za tvoj problem :)

Za Visual C++, moraš 2005 ,2008, 2010, 2012, 2013 i 2017. 2015 je zamijenjen sa 2017.

Samo .NET Framework 4.7.
Ok, hvala. :)
Sledeci put pitaj da izbegnes takvu zurku koju si doziveo..

A taj link sam postavio neveztampo za tvoj problem :)
Ok, zna sledeci put upgrade na creator update, pa drajveri.

Ma maler sam. Tragajuci za microsoft toolkitom za aktivaciju skinuo sam od negde kmspico neku verziju i ubacio mi se virus yeadesktop koji menja font na ikonicama desktopa, ne vide se winrar knjige i iso fajlovi, na chromu mi izlaze neke reklame. Sad ponovo reinstaliravam w10 i sve iz pocetka.

Hteo sam sa flesa da ubacim Ubuntu, aki mi je pisalo da nije nadjen fajl za pokretanje. Ne znam da li je to do virusa ili lose butovan fles.

Auuuuu.... alaj si ga zabrljao !!!! 'Ajd sad novu instalaciju windows-a.

@Nista

Evo ti mali guide - clean install je zakon.

Prvo poskidas potrebne drajvere i ostavis ih na nekom hdd-u na kom neces naravno instalirati sistem ili na nekom usb flesu.

Skines iso , turis ga na fles uz pomoc npr Rufus-a : https://rufus.akeo.ie/ ako imas uefi onda pici kao GPT ako imas klasican bios onda MBR.

ISO W10 CU : https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/software-download/windows10ISO

Instaliras win, kada zavrsi, sacekaj da nadje dodatna azuriranja i sve to instaliraj...

Onda dolaze na red drajveri, najbitniji ti je za grafu, sve ostalo obicno svuce preko WU i nemas potrebu da manuelno instaliras.

To je to , jedan restart posle drajvera i zavrsio si tu pricu.

Poslednja izmena:
jel moze neko da mi kaze kako da kompletno ugasim adaptive brightness

znaci uradio sam sve sto treba i u power options i u registriju i u intel hd graphics control panelu

ovo vise nije smesno

jel moze neko da mi kaze kako da kompletno ugasim adaptive brightness

znaci uradio sam sve sto treba i u power options i u registriju i u intel hd graphics control panelu

ovo vise nije smesno

BIOS/UEFI podešavanja?

Ok, hvala. :)

Ok, zna sledeci put upgrade na creator update, pa drajveri.

Ma maler sam. Tragajuci za microsoft toolkitom za aktivaciju skinuo sam od negde kmspico neku verziju i ubacio mi se virus yeadesktop koji menja font na ikonicama desktopa, ne vide se winrar knjige i iso fajlovi, na chromu mi izlaze neke reklame. Sad ponovo reinstaliravam w10 i sve iz pocetka.

Hteo sam sa flesa da ubacim Ubuntu, aki mi je pisalo da nije nadjen fajl za pokretanje. Ne znam da li je to do virusa ili lose butovan fles.

Zašto si to uopšte radio? Ako si imao aktiviran Win7 mogao si preko da instaliraš i aktivirao bi se...

Vrh Dno