Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Upravo instalirao dual boot sa win 7 posle nekoliko meseci (oko 5) na win 10

Osećam se kao da mi se vratila davno zaboravljena velika ljubav. [emoji20] [emoji1]

It just works :)

Recimo živimo u alternativnom univerzumu gde je Windows open source, neko bi nabudžio drugačiji GUI na sedmicu da ne izgleda tako "zastarelo", integrisao DirectX i novi WDM na Win7 efektivno najbolje stvari iz novog Windowsa prebacio u stari. To su lepote modularnog sistema koji svako može menjati kako mu je volja. Ali nije to za ograničene ljude. Njima treba neko da kaže i pokaže šta njima u životu treba.

Inače ovi novi GUI su blatantna kopija aktuelnih Linux i MacOS interfejsa uz dodate 3d kerefeke jer neko drvo u MS smatra da će AR nekada postati nešto više od prototipa pa zato grade AR/VR friendly interfejs.

Edit: Još jedna stvar za neupućene. Razlika između mokapa, prototipne implementacije i sistemske implementacije je ogromna između svakog od tih koraka. Mockup je posao od tri dana za dizajnera i u pitanju je faktički kreiranje animacije sa grafičkim elementima koje je dizajner prethodno kreirao. To je ono što je Microsoft prikazao na build konferenciji, mockup interfejs. Nastane na hiljade mockup interfejsa pre nego što se neki pretvori u prototip. Na primer, Metro/Modern je još uvek prototip jer nije system wide interface. Windows još uvek vuče elemente inferfejsa od pre 25 godina. Dok sve ne bude u novom ruhu, implementacija nije završena. Samim tim taj interfejs nije prošao beta fazu.

Edit: Suma sumarum, ako ovaj novi interfejs postane prototip i integriše se u Windows ti će značiti pet različitih grafičkih interfejsa u okviru jednog sistema. Zaostali elementi iz Windows 95/98/XP što još uvek žive u okviru alata za adminstriranje sistema, elementi Aero interfejsa, elementi novog metro/modern inferfejsa i novi prototipni interfejs. Mada je Microsoft uspeo još goru stvar da izvede, kreira nove ikonice u tri stila, neke su flat, neke imaju malo dubine a neke su u perspektivi. A sve su deo novog paketa ikonica :d

Poslednja izmena:
Recimo živimo u alternativnom univerzumu gde je Windows open source, neko bi nabudžio drugačiji GUI na sedmicu da ne izgleda tako "zastarelo", integrisao DirectX i novi WDM na Win7 efektivno najbolje stvari iz novog Windowsa prebacio u stari. To su lepote modularnog sistema koji svako može menjati kako mu je volja. Ali nije to za ograničene ljude. Njima treba neko da kaže i pokaže šta njima u životu treba.

Backporting je traćenje resursa, za nešto što već imaš na gotovo s upgrade koji je ionako bio besplatan.
Linux ima dobre strane, ali ima i gomilu loših upravo zbog federacije i skretanja resursa na milion različitih strana. Evo Ubuntu je pukao sa svojim UI nedavno...
Postoje i ovako načini za customizing Win 10. Slažem se da je Win 10 dalek od uniformnog dizajna, ali da je decentralizovan bilo bi samo gore.

Ne svigja mi se dizajn, sve razmislajam da se vratim na windows 7

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Nema nazad. Sad si u sistemu.

Meni stigao danas ovaj update win 10 creators instalirao ga i morao sam da se vratim na prehodnu verziju, posto imam benq i koristim custom colour profil na novom updateu se desavalo da kad izadjem iz bilo koje igre nece da vrati na moj custom profil nego vraca na benq default koji je uzasan, blede boje itd, pa moram rucno da biram moj odabrani profil, jedan veliki minus za novi update

Ladno su zeznuli Cast to Device iz Edge-a i sad ne mogu da pustim Twitch na TV.
Kompjuter vidi TV, mogu da puštam filmove sa HDD ali iz Edge-a jok.

Sent from mTalk

Poslednja izmena od urednika:
Hocu da stavim nov win 10 na laptop i kad hocu da pravim novu particiju, izbacuje mi ovu poruku. Jel zna neko kako da napravim novu particiju? Stavljao sam 100x win i nikad nisam ovako prosao
2b95972a06d883d6431a63c1c051d6f0.jpg

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Hocu da stavim nov win 10 na laptop i kad hocu da pravim novu particiju, izbacuje mi ovu poruku. Jel zna neko kako da napravim novu particiju? Stavljao sam 100x win i nikad nisam ovako prosao
2b95972a06d883d6431a63c1c051d6f0.jpg

Ujdes u command promt i preko disk part-a ocistis i napravis particiju.

Start Windows 10 setup using bootable USB or DVD.
If you get “We couldn’t create a new partition” error message close the setup and click the Repair button.
Choose Advanced tools and then select Command Prompt.
When Command Prompt opens, enter start diskpart.
Now enter list disk. You should see the list of all hard drives connected to your computer.
Find the number that represents your hard drive and enter select disk 0 (we used 0 as an example, so be sure to replace 0 with a number that matches your hard drive).
Enter the following lines and press Enter after each line:
disk 0 clean
disk 0 create partition primary
disk 0 active
disk 0 format fs=ntfs quick
disk 0 assign
Enter exit in order to close Command Prompt.
Start the installation proces again.

@suboticanin Da nije GPT instalacija, a MBR Bios? Ili nekako zaštićen disk u biosu?

To sam uradio pre tako sam ocistio. Ne znam da li je zasticen

Poslednja izmena:
Jel postoji nacin da opcija u Edge-u "Ask Cortana" lepo otvori nov tab a ne onu mali desni prozorcic? Predpostavljam da Cortana nece da radi pretrage preko Google-a?

Kako podesiti touchpad u w10 da double tap znaci middle-mouse-button-click?

Dell xps 15 .. synaptic touchpad

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Dakle, ovi iz M$ su idi0ti kakvih nema na svetu!!! U prvoj verziji desetke sam isključio update AMD drivera za grafičku, kroz redstone mi ih uopšte nisu nuđeni i sam sam mogao da biram da li ću i šta da updateujem po tom pitanju i sada sa CU su se opet vratili toj praksi da uvaljuju update drivera pod obavezno!!!
Šta radi od 3rd party aplikacija da se ovoj praksi stane na put i u CU jer m0roni definitivno nikako da nauče neke stvari!?

Dakle, ovi iz M$ su idi0ti kakvih nema na svetu!!! U prvoj verziji desetke sam isključio update AMD drivera za grafičku, kroz redstone mi ih uopšte nisu nuđeni i sam sam mogao da biram da li ću i šta da updateujem po tom pitanju i sada sa CU su se opet vratili toj praksi da uvaljuju update drivera pod obavezno!!!
Šta radi od 3rd party aplikacija da se ovoj praksi stane na put i u CU jer m0roni definitivno nikako da nauče neke stvari!?

Da li ti je nakon instalacije CU (nebitno upgrade il ilcean) automatski počeo da skida drajver za grafičku i da ga instalira? Ako je odgovor potvrdan, isključiti računar sa mreže i drajver za grafičku instalirati ručno.

CU sam apdejtovao dan-dva nakon što se pojavio i tada mi nije ponudio driver preko updatea iako sam imao nekoliko redovnih updatea. Tek večeras mi je ponudio driver za grafičku, nakon par nedelja od updatea na CU.
Inače trenutni driver mi je 17.4.3 (nisam updateovao na 17.4.4 ili na opcioni 17.5.1)...

CU sam apdejtovao dan-dva nakon što se pojavio i tada mi nije ponudio driver preko updatea iako sam imao nekoliko redovnih updatea. Tek večeras mi je ponudio driver za grafičku, nakon par nedelja od updatea na CU.
Inače trenutni driver mi je 17.4.3 (nisam updateovao na 17.4.4 ili na opcioni 17.5.1)...

Ovo je lek, obavezno pre instalacije drajvera ovo odradi.
Capture.PNG

Ja drzim 16.7.3 :)

Pazi i bez WU sam amd crimson moze da povuce novu verziju drajvera pa tako pri instalaciji odcekiraj opciju da automatski skida drajver.

Poslednja izmena:
I meni danas odradio update AMD drajvera, s tim da mi je bila upaljena igra (minimizirana, ali radila u pozadini), a gledao sam seriju. Samo mi se resetovalo okruženje, naravno odmah zatim puče i player i igra, sistem poče da brljavi...

Ma nemam ja problem sa automatic update-om, problem je da se ovakva ažuriranja puste tek tako. Mislim, ajd ovo što je prekinuo i nepotrebno mi izazvao nervozu, mogao je da mi tako prekine i posao. Pride, radi PotPlayer, radi GW2, bio je upaljen i Game mode... ono, pravo vreme da šibneš update drajvera za grafu.

Koji drajver koristiš ? Meni nikada, čak ni kada sam pokušavao ručno, nije updejtovao AMD drajvere.

Trenutni driver mi je 17.4.3 (nisam updateovao na 17.4.4 ili na opcioni 17.5.1)...

Odčekirana opcija automatskog updatea Crimson drivera...

Jedno vreme nije updateovao ništa od drivera i sad su opet počeli da brljaju dozvolivši ovo - a rekao bi čovek da su nešto i naučili ranije...

Poslednja izmena:
Trenutni driver mi je 17.4.3 (nisam updateovao na 17.4.4 ili na opcioni 17.5.1)...

Odčekirana opcija automatskog updatea Crimson drivera...

Jedno vreme nije updateovao ništa od drivera i sad su opet počeli da brljaju dozvolivši ovo - a rekao bi čovek da su nešto i naučili ranije...

Da ali ako i puste kroz win update drajver za amd to je onda osakaceni wddm, svakako ne sme gaziti novu verziju sa starom mada ne znam da li se nekome to desilo :d

Ima jos jedna metoda blokiranja amd drajvera :) putem device id-a

https://www.howtogeek.com/263851/ho...from-automatically-updating-specific-drivers/

Iskreno ovo je jedini problem kod mene u vezi W10 i uzasno nervira .

Nazad
Vrh Dno