Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Samo malo ti je velika voltaza za procesor, ne bi trebalo to da ide vise od 1.45!

Čuj veliki napon.. a temp? Gori cpu...

Temperatura je zbog toga jer ima kuler od amd 6350 procesora tako da nije ni cudo. Ali kada uglavi neptuna onda ce biti druga prica ali velika mu je voltaza to hocu da kazem za taj klok.

Pozdrav, imam problem procesor mi je lockovan na 15.5 multiplier, 1.6ghz, ne znam sta je a flesnuo sam bios na najnoviji, a kad sam ga ukljucio bez flesovanja i reinstaliranja windowsa radio je okej, makar kad sam probao CSGO, definitivno mislim da je neki problem sa biosom ali ne znam sta da radim

Pa vidi kako se radi downgrade biosa i da li je moguce za tvoju maticnu?

Pa zbog toga mu i treba toliki napon za taj OC, amd-i su "osetljivi" na visoku temp (bar su bili).
Npr na PII se max tražio do 56c.

Poslednja izmena:
Neće se istopiti na 87 stepeni, trebalo bi da može oko 100 stepeni da izdrži par sati. Ja sam se jednom prevario i zaboravio da zakačim konektor od ventilatora za ploču. Vidim ja nešto tih komp a temperature oko 90-95 stepeni tokom srednje zahtevne upotrebe. Radio je tako nekih 15 minuta, ništa nije izgorelo ali jeste malo smrduckalo oko podnožja, ali nije bilo vidljivih oštećenja.

Ali tih 1.5V će definitivno doći procesoru glave.

Pričam o OC-u...

Resio sam problem sa biosom, flesnuo sam ga opet samo iz biosa i to je to, sad da sredjujem sta treba, da se updatuje windows pa cu da pisem sta i kako je :) Inace radi memorija izgleda na 3200Mhz, bar malopre mi sve radilo okej sa XMP profilom

Resio sam problem sa biosom, flesnuo sam ga opet samo iz biosa i to je to, sad da sredjujem sta treba, da se updatuje windows pa cu da pisem sta i kako je :) Inace radi memorija izgleda na 3200Mhz, bar malopre mi sve radilo okej sa XMP profilom

Koja memorija je u pitanju?

F4-3200C16D-16GTZB

Samo da updatujem skroz Windows i da uradim overclock i opet stavim XMP, ali trebalo bi da radi i dalje

Malo sam razocaran ovim opcijama u BIOSu za overclock, bukvalno samo frekvencija i voltaze

Poslednja izmena:
Update-ujte te konfe u potpisima da ne moram da listam unazad uvek da vidim sta ste uzeli xD

@uroshnish
Ti si bese msi tomahawk ili asus plus uzeo sto se ploce tice ?

Super ako ti stvarno ram hoce na 3200, koje tajminge ti je stavio bios ?

Samo malo ti je velika voltaza za procesor, ne bi trebalo to da ide vise od 1.45!
Potpuno pogrešno očitavanje temperature i napona na CPU-Z. Ovo je na Ryzen Master-u mada je trenutno na idle:
Ryzen Master 1.JPG
Nisam stigao druge bečmarke da probam ali sa Cinebench ne ide preko 1.41v i preko 70c. Na OCCT isti napon ali 78c i to tek posle jedno pola sata.

Poslednja izmena od urednika:
Eto ti ga na MSI ispao bolji od Asusa za RAM xD

Ajmo sada klokni cpu pa da vidimo dokle hoce da ide uz temperature naravno :)

Potpuno pogrešno očitavanje temperature i napona na CPU-Z. Ovo je na Ryzen Master-u mada je trenutno na idle:
Pogledajte prilog 228458
Nisam stigao druge bečmarke da probam ali sa Cinebench ne ide preko 1.41v i preko 70c. Na OCCT isti napon ali 78c i to tek posle jedno pola sata.

Jos uvek mu je velika temperatura ali razumem da je to zbog tog kulera koji je eto zbudzen samo da radi i da se vidi kako radi masina. Drugacije ce biti temperature kada dodje neptun na sve to. Ali bar imas sliku sta mozes da ocekujes od masine.

Jos uvek mu je velika temperatura ali razumem da je to zbog tog kulera koji je eto zbudzen samo da radi i da se vidi kako radi masina. Drugacije ce biti temperature kada dodje neptun na sve to. Ali bar imas sliku sta mozes da ocekujes od masine.
Naravno, ovaj kuler nije ni FX-u bio dorastao zato ga i ne bih gurao dalje na njemu. Chipset i VRM su hladni ko' špricer.

Pa FX je trosio vise od tog Ryzena.

I grejao se vise...

Iduce nedelje mi stizu komponente za kompletnu konfiguraciju, pa me zanima koji je najbolji nacin da se flashuje bios USB ili preko neta iz samog bios a? U pitanju je Asus b350 prime plus ploca. Citao sam po netu svakakve zalbe na plocu da hoce da brikuje it'd a posto nema dual bios interesuje me koji je najbolji nacin?

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
Iduce nedelje mi stizu komponente za kompletnu konfiguraciju, pa me zanima koji je najbolji nacin da se flashuje bios USB ili preko neta iz samog bios a? U pitanju je Asus b350 prime plus ploca. Citao sam po netu svakakve zalbe na plocu da hoce da brikuje it'd a posto nema dual bios interesuje me koji je najbolji nacin?

Pa uvek je naj jednostavniji način najbolji. Samo jedan BIOS file na USB na Fat32 i iz bios menija uradiš.

Upravo tako, najbolje iz biosa, vidis da je meni los bios odradjen preko windowsa, pa sam morao opet da flesnem preko fleske iz biosa

Ja flešnuo preko interneta bez ikakvih problema. Postoji u uputstvu od ploče procedura za povraćaj BIOS-a uz pomoć pratećeg CD-a ako nešto pođe kako ne treba.

Ja flešnuo preko interneta bez ikakvih problema. Postoji u uputstvu od ploče procedura za povraćaj BIOS-a uz pomoć pratećeg CD-a ako nešto pođe kako ne treba.
Zbog toga sam i pitao posto sam citao po netu da navodno ta metoda za vracanje biosa ne sluzi nicemu i da je bolje da su stavili dual bios navodno je to mnogo bolje resenje. Svima kojima je brikovala ploca tokom Ili posle updejta koliko sam razumeo ta metoda nije pomogla uopste. Doduse ti postovi su vecinom vezani za ljude koji su uzeli manje vise plocu na launchu.

Poslednja izmena:
Ovo stvarno počinje da me nervira, koliko god programa za praćenje parametara do upotrebim, nema 2 na kojima se bar nešto podudara. Cpu-Z. HW monitor, HW Info64, Aida 64 Engineer, Core temp, Ryzen master, OCCT.... svaki u neku svoju sviraljku.

Do sad sam ga terao na 3700Mhz, a sad stavio na 3900Mhz, LVL5 LLC, vcore 1.35
Za gaming, moguce da ce to da mu bude dovoljno stabilno

Pa je si testirao, barem aidom ako nicim drugim :) Kako idu temperature ?

Vrh Dno