Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Jesi li siguran da su pokrivljeni..ni ne treba da budu 'pravi'.
Baci pogled na neku fotku ,pa uporedi sa tvojim stanjem.

Da, baš to. I ja sam se malopre setio da pitam da li si siguran da su pokrivljeni? Moja 3-4 pokrivljena pina su bila vidljivo "van stroja", tj. nisu bili u pravom nizu sa ostalima. A ako su tebi svi u pravim redovima, a samo su pod blagim nagibom, to je normalno.

Da li tvoj PC daje znake života kad probaš da ga uključiš? Bip signal? Probaj da skineš hladnjak i da startuješ kompjuter samo sa procesorom. Naravno, ovo probaj samo da čuješ da li će da "bipne", pa ga ugasi, nemoj da ga ostaviš da butuje Windows bez kulera!

I treba da je topao na dodir. Kao znak da radi.

5 sekundi maksimalno sme da radi bez kulera.

Ne mogu samo da se setim ko bese, a i bilo je to pre 5-6 godina...

Ja, na nekoliko ploča, jedno još uvek radi kod ćaleta u kompu. U principu dobra lupa i mirna ruka. Cenim da bi većina servisera mobilnih mogla to da izvede.

Svojevremeno sam precizno određivao Tj. Max na C2D i C2Q procesorima što podrazumeva ulazak u OS bez kulera, sa ventilatorom koji duva direkt u IHS. Negde sam okačio i slike ali mislim da su otputovale sa dodaj.rs

Postavi ga ovde obavezno. Ima ploča iz brand kompjutera kojih nema na onom kineskom sajtu, tako da je bios edit jedino rešenje.

I linkuj u opisu potrebne alatke.

Kad budem imao vremena ovih dana izbacujem ovde, probao sam da modujem bios HP brend ploca i bez problema radi, dok kod Intelovih ploca ne postoji nacin za mikrokodovanje. :D

Pozdrav,
Nisam znao za ovaj mod dok nisam slucajno procitao na forumu, trenutno imam procesor e5300 na GA-G41MT-ES2L ploci, pretpostavljam da ce ova ploca raditi bez problema? i da li je pogodna za overklok?

Radice, ali nije pogodna za overclock. Znaci najbolje bi ti legao E5440 ili E5450, i na defaultu su veoma dobri.

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Nisam znao za ovaj mod dok nisam slucajno procitao na forumu, trenutno imam procesor e5300 na GA-G41MT-ES2L ploci, pretpostavljam da ce ova ploca raditi bez problema? i da li je pogodna za overklok?

Ta ploca je skoro ista kao moja iz potpisa, radi stabilno. Potreban je modovan bios za sse 4.1 i vt-x Fsb ide do 343 na pci-e-100, 346fsb na pci-e 101, dok na 102 ide do 350fsb, znaci ne isplati se rizik povecavati Pci-e da crkne grafa ili hdd zbog kloka od 7% mozda, neke Asus ploce sa g41 cipsetom idu do 370 fsb, imaju voltazu za NB u biosu dok kod Gigabyte cipseta je to skroz limitirano. :D

Evo i dokaza da sljaka :D https://browser.primatelabs.com/geekbench3/4534753

Poslednja izmena:
Hvala, mislim da ce E5450 biti sasvim dovoljan, na drugoj masini imam x4 955BE a koliko vidim oni su tu negde.

Koliko bi izasao E5450 kod kineza, nisam nikada narucivao sa aliexpress pretpostavljam da je 33,99$ + 20% porez, da li postoje jos neki troskovi?

http://www.aliexpress.com/item/Inte...-LGA775-Core-2-Quad-Q9650-CPU/2041514744.html

Ta ploca je skoro ista kao moja iz potpisa, radi stabilno. Potreban je modovan bios za sse 4.1 i vt-x Fsb ide do 343 na pci-e-100, 346fsb na pci-e 101, dok na 102 ide do 350fsb, znaci ne isplati se rizik povecavati Pci-e da crkne grafa ili hdd zbog kloka od 7% mozda, neke Asus ploce sa g41 cipsetom idu do 370 fsb, imaju voltazu za NB u biosu dok kod Gigabyte cipseta je to skroz limitirano. :D

Evo i dokaza da sljaka :D https://browser.primatelabs.com/geekbench3/4534753

Hvala za info, nisam ni planirao neki veliki overclock ali znaci bolje da ne diram nista :)

BIOS sam skinuo sa ove stranice http://genius239239.myweb.hinet.net/771/

Jos da mi stigne procesor i da zamenim HD 6770 graficku, sta mislite o GTX 750 Ti ili R7 370?

Poslednja izmena:
Jesi li siguran da su pokrivljeni..ni ne treba da budu 'pravi'.
Baci pogled na neku fotku ,pa uporedi sa tvojim stanjem.

I treba da je topao na dodir. Kao znak da radi.

Nazalost, pritisnuo sam prejako i otisli su u vecna lovista. Ne daje znakove zivota....

A taman sam trebao da napravim serbian dream machine, ploca stara 8 godina, xeon od 9 eura, memorija od 16$, neki jeftini sdd.... low budget frankenstajn

pravo pitanje je sta sad, da li da kupujem plocu 775 ili sta... zanima me sta mislite

ako treba, otvoricu u temi sta da kupim, ali evo mog razmisljanja...

Cilj mi je bio da za izuzetno male pare unapredim masinu dovoljno za moje potrebe... nemam bas novca za bacanje. sad kad sam napravio stetu, razmisljam sta da radim, da li da prodam ovo, i mozda kupim g3258 i najjeftiniju plocu za njega, i zavrsim pricu, ili mozda da jurim neki polovan phenom ali skroz sam pozaboravljao amd platformu...

Poslednja izmena:
U principu, sve ti zavisi za sta koristis komp. Da li su to poneke (novije) igre kojima treba 4 threada i/ili neki ozbiljniji amaterski poslic, ili sa druge strane stare igre i office/net/filmovi masina za koju ce ti Celeron G1820 biti odlican.

Ako se odlucis za 775 plocu, nikako nemoj da dajes vise od 3000-3500din.

Poslednja izmena:
775 po ovim cenama koje traze, za te matore ploce,nikako se ne isplati.
Za phenom-a imas mladje,modernije i najvaznje ddr3 ploce po ok cenama.Samo da nadjes c3 reviziju i dignes na bar 3.8GHz(moze svaki c3).
Ili da ides na jos bolju i moderniju masinu sa G3258,ako imas lovu.

Bude 775 za 2300-2800din, samo sto su to uglavnom one koje nisu overclockerske (ili one zastarele koje ne primaju C2Q). To je ok za default, samo pronaci model sa 4 slota za ram.

Poslednja izmena:
Matoro sve to mnogo..ja sam skoro ovde pominjao kakav mod planiram da uradim na komsinoj ploci.I kada je umesto e5450 stigao x5450,nisam ni smeo da ga probam sa njegovih 120W.

Pa probacu da nadjem neku plocu ako ima nesto bas povoljno, ako nema, razmislicu da li da uzmem neki phenom polovan ili da dam pare za g3258 i *ebi ga. Samo ne znam kolika je razlika izmedju phenoma i g3258, nisam bas upucen u poslednji hardver.

Moje potrebe su casual, igra tu i tamo, uglavnom starija, evo radovao sam se sto cu da odigram asassins creed pirates, ali crvc.

Kakav god bio taj Pentium, za igre u 2016. godini procesor sa manje od 4 threada je besmislen. Ako coveku ne treba za igre, onda ne treba ni da baca pare vec uzme lepo Celeron G1820.
Steta sto su ti Phenomi na oglasima u poslednje vreme uglavnom precenjeni.

Imate pravo, otvoricu temu pa cu tamo. Ako neko ko ovo cita ima povoljnu s775 plocu, nek se javi.

Matoro sve to mnogo..ja sam skoro ovde pominjao kakav mod planiram da uradim na komsinoj ploci.I kada je umesto e5450 stigao x5450,nisam ni smeo da ga probam sa njegovih 120W.

Ako ploca podrzava c2q, verovatno si imao listu procesora koji rade na toj ploci i tu si mogao da vidis koliko koji trosi.
q6600 - 105w
qx6700 - 130w
q9650 - 95w
qx 9770 - 136w
npr
Ali verujem da skoro svaka ploca koja podrzava qvadove, radi sa q6600
Tako da ne vidim zasto ne bi smeo da stavis x5450

Q6600 ima fsb od 1066.

Xeon e54xx ima 1333. Ploče koje podržavaju q9650 su za njih.

Ako ploca podrzava c2q, verovatno si imao listu procesora koji rade na toj ploci i tu si mogao da vidis koliko koji trosi.
q6600 - 105w
qx6700 - 130w
q9650 - 95w
qx 9770 - 136w
npr
Ali verujem da skoro svaka ploca koja podrzava qvadove, radi sa q6600
Tako da ne vidim zasto ne bi smeo da stavis x5450

Smeo da stavim,ali ne i da ga testiram i OC sto je i bio plan. E5450 trosi tih 120W mozda na 3.7-3.8GHz.

Q6600 ima fsb od 1066.

Xeon e54xx ima 1333. Ploče koje podržavaju q9650 su za njih.

Kakve veze ima koliki je fsb sa potrosnjom i koja je ploca? Ne razumem sta si hteo da kazes?

A verujem da ce za tih 3.7-3.8 na slicnoj voltazi da rade e5450 i x5450 pa ce samim tim i slicno da trose...
Mada sve zavisi od primerka, ali tu su negde sa voltazama kad se klokuju barem koliko sam ja primetio.

Mada sve zavisi od primerka..
Upeavo to."E" serija je u startu sacinjena od biranih primeraka i kao takva i moze da radi na manjem naponu(ne "voltazi").
Sto dalje povlaci i vece frekvencije na istom naponu..

voltaža/benefit/akcident... newspeak

Znaci bez aftermarket kulera ne ulaziti u ovu pricu sa Xeonom?

Incorrect. Može i bez aftermarket-a, ali na default ili minimalnim OC-ovima.

Nije stvar u tome koji je kuler u pitanju, da li je fabrički ili aftermarket. Evo ja imam CM 212+, pa sam imao probleme. Izgleda da mnogo utiče što su Xeon procesori deblji i zato ne trebe zatezati zavrtnje do kraja.

Stevcho, žao mi je zbog tvoje muke, znam kako to može da frustrira. Ja sam imao samo nekoliko pokrivljenih pinova i običnom iglicom sam ispravljao jedan po jedan. Na vrhu svakog pina postoji mala kukica pa se igla zakači i polako se izvlači na gore. Ali ne znam kako ćeš ti kada su baš svi pinovi pokrivljeni!

Incorrect. Ne utiče ama baš ništa. Bio si nepažljiv i to je to. Većina aftermarket navoja je konačna i teško da može da se pretera.

Pozdrav,

Sa procesorima koje su ti preporučile kolege forumaši i, eventualno, 8GB DDR3, maKina će da ti poleti. Samo napred! Preporučujem GTX 750 Ti. Pozz

Nazalost, pritisnuo sam prejako i otisli su u vecna lovista. Ne daje znakove zivota....

A taman sam trebao da napravim serbian dream machine, ploca stara 8 godina, xeon od 9 eura, memorija od 16$, neki jeftini sdd.... low budget frankenstajn

pravo pitanje je sta sad, da li da kupujem plocu 775 ili sta... zanima me sta mislite

ako treba, otvoricu u temi sta da kupim, ali evo mog razmisljanja...

Cilj mi je bio da za izuzetno male pare unapredim masinu dovoljno za moje potrebe... nemam bas novca za bacanje. sad kad sam napravio stetu, razmisljam sta da radim, da li da prodam ovo, i mozda kupim g3258 i najjeftiniju plocu za njega, i zavrsim pricu, ili mozda da jurim neki polovan phenom ali skroz sam pozaboravljao amd platformu...

Ima ploča za kikiriki. Prati oglase, pojaviće se valjana.

120W?

Upeavo to."E" serija je u startu sacinjena od biranih primeraka i kao takva i moze da radi na manjem naponu(ne "voltazi").
Sto dalje povlaci i vece frekvencije na istom naponu..

Ovo je generalizovanje. Pusti link gde se pominju "birani primerci". Mogli ste da pribavite neki LC-Power LH500, npr., za smešnu cifru, i da stavite tog X5450 bez problema.. Ja bukvalno poklonio takvo napajanje sa prozujalim ventom za par stotina dindži, mrzelo me da otvaram, šrafim, itd. Pozz

Link, ne post ;)

Nemojmo trovati buduće modere kako je E serija flagship, jer nije tako. Cene i E i X serije su bile iste kada su se pojavili i zna se dobro za šta su bili namenjeni. Svi manje-više imamo dovoljna napajanja i za tih 120 ili više W pod OC-om. Trebalo je ortaku da ganjaš L seriju, ako niste hteli da uložite par stotina dinara + u bolje napajanje od tog Kineza od "120W", kako karikiraš. Nije trebalo da vraćaš CPU, radio bi on bombona, a ti bi bio siguran da si sa nekim jeftinim LC-jem ili Chief-om rešio prijatelja i na "duže staze"..

Poslednja izmena:
^Obrni, okreni, vratićemo se na E5440 kao bes` buy; tu nema da boli glava od X, ne X i sl.

Za*ebanciju na stranu, X puta se tokom teme, a i dalje pokazalo da nema veze da li je L/E/X, C0/E0, bitno je da se napravi minimalna matematika, optimalna maKina, ušuška neka fina grafa i iskoristi stari set još koliko-toliko - pre pravog upgrade-a :)

Nazad
Vrh Dno