Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Ako si potpno siguran da si lepo montirao kuler, može biti da je potrebno nešto "jače". Imaš li mogućnosti da probaš drugi nekako? Temperature su ti u leru i loadu za 10-15°C više nego kod mene, ali ja imam malo "moćniji" kuler. Videćemo šta kažu ostali sa teme, budi strpljiv.

Ono je AIDA, trebalo bi da su realne temperature.

Stigao procesor. Nisam flashovao modovani BIOS, nemam kod sebe nijedan USB drive.

Montiran je LC Cosmo 120, ali me plaši da li sam dobro zašrafio hladnjak na osnovu. Koliko jako treba da se stegnu šrafovi?

Prilozi

• temp.PNG
    temp.PNG
    10.1 KB · Pregleda: 148
Što bi rekao Pega: Sve je tu (i više nego) cool, ne pipaj ništa! :)
To je to, oko 25°C po jezgru, gde ćeš više (niže)? :p

Ako si potpno siguran da si lepo montirao kuler, može biti da je potrebno nešto "jače". Imaš li mogućnosti da probaš drugi nekako? Temperature su ti u leru i loadu za 10-15°C više nego kod mene, ali ja imam malo "moćniji" kuler. Videćemo šta kažu ostali sa teme, budi strpljiv.

Sigurno je dobro montiran.
Izgleda da mu ipak treba jaci kuler, ako se ciljaju neke nize temperature.
Na zalost, nemam neki bolji pri ruci, a ne verujem da cu ga ni nabavljati,
posto vise ne bih ulagao u ovu masinu. :)

Poslednja izmena:
Dobre su to temperature - ako pod opterecenjem ne prelazi 70, onda nemas brige.

Evo i ja sam konacno sastavio masinu (Asus P5QL-E, E5440 E0 stepping, Arctic Freezer 7 pro...) i uz malo muke sve radi. Iako je CPU bio isecen, morao sam jos malo da secnem podnozje jer mu je falio delic milimetra da udje. A i ovaj kuler me je namucio sa montazom ali dobro. Na brzinu sam testirao i sve vrlo lepo radi, a iznenadile su me dve stvari. Passmark za CPU mi daje 4500 , neki 10% vise od ocekivanog, a nisam overclockovao nista, sve na default. Odradio sam i stress test iz AIDE64, u idle temperature cpu-a je oko 40, u loadu ide do 52. Buni me sto su pojedinacne temperature po jezgrima i po 7-8 stepeni nize nego CPU core temp. Spustio sam i napon na 1.1V, skoro nikakve razlike. Probacu kad stignem kako radi na 1.0V, a onda na na 3.5GHz :D

Poslednja izmena:
Proban i overclock, zanimljivo se ponasa. Na 420 MHz-a fsb (3.6GHz) sve je stabilno, cak i na CPU voltage 1.1V. Na 421 fsb, nema ni posta, apsolutno nista. Da li sam udario u fsb wall ili je nesto drugo? Mada, nije ni ovo lose, sad passmark daje 5470 za CPU.

Poslednja izmena:
Nazalost duze nisam pratio ovu temu zbog obaveza. I ja se u medjuvremenu malo podnovio (ips monitor, patriot ssd, sapphire 7850 OC 2gb i lc power comso 120 kom sam uspeo jadva sa druge strane da ubacim i jednu noctua 120mm i napravim push^pull. Ostaje mi muka sa ramom, ne mogu da nadjem 4x2gb a da ne biju po usima - uzeo bi neku mushkin, corsair ili geil ako uleti po normalnoj ceni) - naravno tu je x5460 koji mi trenutno radi na 3.5Ghz
Untitled-1.jpg Untitled-2.jpg Untitled-3.jpg

Poslednja izmena:
Proban i overclock, zanimljivo se ponasa. Na 420 MHz-a fsb (3.6GHz) sve je stabilno, cak i na CPU voltage 1.1V. Na 421 fsb, nema ni posta, apsolutno nista. Da li sam udario u fsb wall ili je nesto drugo? Mada, nije ni ovo lose, sad passmark daje 5470 za CPU.

Diži tu voltažu, prijatelju, kakvih 1.1, aman? :) Pozz

Ploca ti je slaba za overclock.

+1

Nazalost duze nisam pratio ovu temu zbog obaveza. I ja se u medjuvremenu malo podnovio (ips monitor, patriot ssd, sapphire 7850 OC 2gb i lc power comso 120 kom sam uspeo jadva sa druge strane da ubacim i jednu noctua 120mm i napravim push^pull. Ostaje mi muka sa ramom, ne mogu da nadjem 4x2gb a da ne biju po usima - uzeo bi neku mushkin, corsair ili geil ako uleti po normalnoj ceni) - naravno tu je x5460 koji mi trenutno radi na 3.5Ghz
Pogledajte prilog 187827 Pogledajte prilog 187828 Pogledajte prilog 187829

Najgore je kad upgrade-uješ DDR2 sa 4x1 na 4x2GB :wall: To neće niko da kupi, koliko god da je brza. Tapni je za kikiriki, pa dodaj jedno 60e da zadovoljiš potrebe.. ILI - promeni plojku i idi na DDR3 (koji sumanuto pada ovijeh dana..). Pozz

Diži tu voltažu, prijatelju, kakvih 1.1, aman? :) Pozz

Pa vec sam probao, sve izmedju 1.1 - 1.3V ponasa se isto, 420MHz moze al 421MHz nikako. Probacu kad stignem i preko 1.3V ali cini se da je ipak u pitanju limit cipseta. Steta, jer ploca (Asus P5QL-E) ima 8-fazno napajanje, gomilu opcija za overklok u biosu, i glupi fsb wall. Imam i Gigabyte P31 plocu, probacu i nju, jos ce ispasti bolji overkloker iako je u svemu losija.

Iskreno, i ako bude moglo vise, radiji sam da CPU drzim na 3.6GHz undervoltovan na 1.1V nego npr na 4GHz przen na 1.35V.

Poslednja izmena:
Komša i ja treba da njemu sklopimo masinu za "udoban" WoT..plan je E5450 na Asus P5B Deluxe.E sada,ono sto me malo buni je sto na onom spisku modovanih bios-a u Peginom potpisu ima samo za P5B Deluxe/WiFi-AP ili je to to?

I moze li se ocekivati neki OC na P965?

Komša i ja treba da njemu sklopimo masinu za "udoban" WoT..plan je E5450 na Asus P5B Deluxe.E sada,ono sto me malo buni je sto na onom spisku modovanih bios-a u Peginom potpisu ima samo za P5B Deluxe/WiFi-AP ili je to to?

I moze li se ocekivati neki OC na P965?

Niste dobro pogledali: https://mega.nz/#!n85R3KZJ!lQoQpoaH1YTeQAk5YT9CHF5vLdSwGoeQ5W1zL-e1Cw8

;)

P. S. Što se tiče OC-a, ploča je donji "border line" što se tiče ove priče.. Sretno s modovanjem, naravno. Čekamo rez.. Pozz

Poslednja izmena:
'fala! :D

Edit: Sta je ogranicavajuci faktor..mogucnosti chipset-a ili naponska?

Poslednja izmena:
^P965 je svojevremeno bio bruka chipset za C2D. Sećam se svoje DFI Dark koja razvaljivala CPU; FSB500+ uz dva i po tweak-a. Quad će ti tražiti dosta đusa na NB-u + nešto slabija naponska od boljih P45 ploča + starost (mada je ovo poslednje vrlo relativno). Ukoliko prebacite 3.75GHz stabilno i sa dobrim hlađenjem, svakako, skroz ste na konju..

P. S. Šta imate od memorija?

Transcend aXeRam 4x1GB 1200MHz CL5

Tools > System Stability Test > Statistics

Ne treba nista da ceprkas niti klikces, tu (tab Statistics) ce da belezi min-max temperature.

Vrh Dno