Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Ne znam ima li ikakvih prednosti VoLTE u odnosu na razgovor u 3G mreži.

Ima. Što je veći prenos podataka bolji kvalitet. 2G nema HD zvuk, 3G ima, a na VoLTE je unapređeniji još.

Koliko mi je poznato za VoLTE se koristi Amr-wb kodek, isti koji koriste i u 3G mreži vip i telenor.

Ima bolji kvalitet razogovora, ali sam primetio to samo kada obe strane koriste VoLTE. (bio sam u doba kada je tek pocinjao i tamo, nisu svi imali ni 4G telefone, pa je bilo lako uociti razliku)

Naravno da moraju oba imati. Isto kao što je i u slučaju 3G 3G + telefoni da podržavaju. Ne mogu 2G - 3G.

Verujem da postoji razlika kada se koristi i isti wideband kodek sa različitim bitrate-om, ali najveći pomak je korišćenje wideband kodeka u odnosu na recimo gsm-hr i gsm-fr :)
Što kasnije budu uveli VoLTE, nadam se da će utoliko biti veća šansa da za to koriste EVS kodek... :)

Poslednja izmena:
Vip se probudio pred kraj godine... :D
LTE/4G: Subotica, Zrenjanin, Cacak, Kragujevac, Nis, Leskovac...

Po mapi Subotice i Zrenjanina, može biti da su koristili i 800Mhz.
Imaju i novu mapu 3G pokrivenosti, lepo izgleda :)

Svaka im čast na fokusiranju!

uploadfromtaptalk1451535359606.jpg

Da li ima ikakvih najava da Telenor ukine limit na 50/15 Mbit/s?

Ja tih 50 nisam video nikad kod mene, tako da oko 25-30, a 3G je maksimala oko 4-5... Barem za Novi Sad.

Cini se da Telenor nece raditi nista vise u Novom Sadu po pitanju 4g do leta.

Sve ide ka tom scenariju, svi ostali pokrivaju, Telenor i dalje spava nazalost...

Mislim da je sada zatišje, jer svi čekaju da krenu sa uvođenjem 800MHz 4G-a.

Telenorovci, da li iko od vas ima 4G u bilo kom delu Karaburme? Nezamislivo je da se signal gubi vec kod Pionira, a kod Pancevackog mosta potpuno nestaje. Isti slucaj je i sa gornjim delom, na Bogosloviji vec nestaje signal.

Telenor je sa 4G pokrivenošću i brzinom potpuno podbacio.
Koliko se sećam Telenor je objavio da mu je prioritet da do kraja godine pokrije celu državu sa H+ signalom. Paralelno sa tim pokrivaće i 4G.
Za Karaburmu ne znam, ali pokriven je NBGD, centar grada, Bulevar sve do Cvetka, Komanda, Senjak, dobar deo Dedinja, Šumice...
Svakako VIP je sa pokrivenošću 4G mnogo bolji, ali njima je to prioritet. Međutim, 3G je dosta nestabilan...

Мтс убедљиво најбоља 4г покривеност..

Da li kada je slab signal recimo 1 crta da li je ista brzina na 3g i 4g ili ima razlike?

Takodje i kod mene :).

Evo i ja da prenesem jedan biser iz mts-a.Posto sam kupio onu turist sim karticu koja kosta 600 din,i imala je 3x24h flat 4G neta koji je bio limitiran na 10/5 Mbps. I sada petog januara sam hteo da kupim promociju flat 4G internet po MAX brzini u mrezi na 24h cena 250 din.Kupim ja to,kaze Vas zahtev je prihvacen,bicete obavesteni u roku od 24h. I naravno nikako da se aktivira.Zovem ja korisnicki,napise ona reklamaciju i nista.Juce sam isao do poslovnice,opet sam napisao reklamaciju.A kada ponovo pokusam,kaze Vas prethodni zahtev se obradjuje ( vec 72h ) :D molimo pokusajte kasnije.
Sto znaci da je stvarno kupio neki turista,pre bi se vratio u svoju zemlju nego sto bi aktivirao internet dodatak :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno