Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Alfa je uvek bio specijalac,najvise komentara,ali zato i najvise neistina od njega. I kako tako desp mozes pricati,kad Alfa nesto kaze,onda je to "istina",pusti ti sta pisu operateri i kakve mape pokrivenosti kace ;) Sve u svemu verujem ti 100% da je 4g vise pokrio i u Madjarskoj i u Svici nego 3g,prosto moze im se jer je dostupno 800 mhz i to je i za ocekivati.

Dex ne sumnjaj u njih,onaj matori telenor-ovac je rekao do polovine godine da ce skoro svi imati 3g net i pokrice dosta sa 4g,po meni oko 70% populacije,a oko 40-50% teritorije. Podsecam te da je telenor zadnji uveo i 3g,ali najbolje radi,isto tako je i sad sa 4g,zadnji pokrivsju,ali kad pokriju za koji mesec ima opet najbolje da sljaka

Poslednja izmena:
Ima mapa, a ima i ono što mts zove mapom :) Btw, Vip i Telenor mape su koliko-toliko precizne.
Ta gomila ljudi koji žive tamo su napisali svoja iskustva jedan post iznad ovog mog :)
Ali nema veze, neka; ja sam slagao, sva tri operatera u CH žestoko lažu za 4G mape, kao i operateri u Mađarskoj ili Nemačkoj...
Ja sam ti naveo forum gde expats zive duze u Svajcarskoj i ne poklapa se sa tobom uopste.

Ti si jedan.

isto kao i dasam ja na osnovu svog isksutva o pokrivenosti VIPa rekao da je cela Srbija pokrivena, kada nigde bez odlicnog 3G nisam bio, a ceo BG gde sam bio 4G skoro. Znamo koliko je to situacija za cleu Srbiju :)

Jel neko zna gde Telenor u NS ima 4G ? Pre neki dan sam bio u Higijenskom zavodu i nigde okolo nisam nahvatao 4G. Ni nigde na bul. Evrope. Jel ima tu uopste 4G ? Posto imam i novu sim karticu koja ima 500+ mesta za kontakte i koja je 3u1 a trazio sam 4G karticu pa valjda su mi je dali... Dobio sam i onih 1GB vise interneta za one koje uzmu 4G karticu ali nigde 4G nisam video. Mada sam karticu uzimao tamo na pocetku kad je krenuo 4G nisam siguran da su i svi radnici bili upoznati sa tim koja je 4G i koja nije...

Ok, rekao sam da sam lagao... :S: Ali svejedno bih voleo da uskoro kod naši operateri počnu tako isto da lažu oko razlike 3G i 4G pokrivenosti kao recimo neki od ovih...
1 2 3 4 5 6

Nisam ja rekao da si lagao, vec da si napravio glupo poredjenje, samo na osvonu svog iskustva, koje ne moze biti merodavno za ove potrebe ni 1%. (ne zato sto je tvoje, naravno, vec zato sto si samo jedan covek u ipak velikoj zemlji bio za ovako nesto da si mogao dovoljno isprobavati/putovati)

A nisi to uradio, koliko se secam da bi pokazao da je tamo dobra pokrivenost, vec zato sto sam ja rekao da ne zelim da se poredimo sa Svajcarskom sa telekomunikacijama.

Jel neko zna gde Telenor u NS ima 4G ? Pre neki dan sam bio u Higijenskom zavodu i nigde okolo nisam nahvatao 4G. Ni nigde na bul. Evrope. Jel ima tu uopste 4G ? Posto imam i novu sim karticu koja ima 500+ mesta za kontakte i koja je 3u1 a trazio sam 4G karticu pa valjda su mi je dali... Dobio sam i onih 1GB vise interneta za one koje uzmu 4G karticu ali nigde 4G nisam video. Mada sam karticu uzimao tamo na pocetku kad je krenuo 4G nisam siguran da su i svi radnici bili upoznati sa tim koja je 4G i koja nije...
Neko?

modene, pozorisni trg... merkator na spratu... ima verovatno i na drugim mestima ali nisam obracao paznju. i ove lokacije koje je n1tr0 naveo (u sustini centar).

Ima i kod Spensa, kod Kafemata...

modene, pozorisni trg... merkator na spratu... ima verovatno i na drugim mestima ali nisam obracao paznju. i ove lokacije koje je n1tr0 naveo (u sustini centar).

Pa dobro modena i pozorisni trg su ta relacija - bazar - kej. Merkator mozda na spratu hvata iz centra? Super je sto Telenor ne update-uje mapu niti gde su postavljali opremu, mada sada kada su najavili da je 3G prioritet je bilo otprilike - svi su nas prekucali sa 4G pa ajde da smislimo nesto da se opravdamo...

Pa dobro modena i pozorisni trg su ta relacija - bazar - kej. Merkator mozda na spratu hvata iz centra? Super je sto Telenor ne update-uje mapu niti gde su postavljali opremu, mada sada kada su najavili da je 3G prioritet je bilo otprilike - svi su nas prekucali sa 4G pa ajde da smislimo nesto da se opravdamo...

Nemoj si smesan.Jasno je receno do polovine godine sta ce se uraditi po pitanju 3g,posle cega ce biti sa najvecom pokrivenoscu od svih operatera (radovi na 1600 baznih stanica),kvalitet im je i onako najbolji. Ja nigde nisam video da je iko rekao da je 3g pioritet,receno je da ce sa 3g pokriti 99% stanovnistva,a 4G ce uporedo pokrivati,naravno prvo vece gradove.
I veruj mi da je u nasoj situaciji mnogo bolje da je cela Srbija pokrivena sa hspa+ mrezom,a 4G samo veci gradovi,nego da budze 4G i da njim opet pokriju vece gradove,a 3g ostaje na istoj pokrivenosti,tacnije nemaju ga svi,kao npr. MTS sto jos uvek ima neupotrebljiv gprs prenos,tacnije normalan net jos uvek nije dostupan svim ljudima.
To je izjavio onaj matori,generalni direktor Telenora
I kad krenu koristiti 800 mhz mnogo brze ce pokriti sa 4G,a mislim da je njima upravo ta akcija u planu. Videcemo za koji mesec.

Poslednja izmena:
U Priboju mts pustio 4g pre par dana. Mislim da je ovo prvi manji grad, pogotovo u zapadnom delu Srbije gde je pušten 4g

Ваљево је мањи град, западна Србија и има mts 4g већ мало више од месец дана.

Mislim da je Valjevo mnogo veće od Priboja i mnogo bliže BG, ako se ne varam po zadnjem popisu cela opština Priboj oko 25.000 stanovnika, zato sam ostao začuđen da su pustili 4g. Siguran sam da Telenor i VIP neće skoro, VIP ni 3g signal u gradu nije imao do pre 3 godine.

Ja te DL brzine, koje si postavio u temi o rezultatima, imam na VIP 3G u Nisu iznad Rasadnika cak :) (to je jedno malo naselje, samo kuce, kod skole Kole Rasic)
I to pre dve godine ;)

Koji krš pa to nije ni 3G, a kamoli 4G :D

HSPA+ (3G) može da ide do 42 Mbit/s download i 5.76 upload

Ja sam max na 3G izvukao oko 32Mbps, a za Telenor 4G sam uglavnom izvlacio 48Mbps, mada zna nekada i sa punim signalom da bude oko 20 i manje... Tuga od mreze... Jos samo drugi ugovor da mi istekne pa da se prebacim na nekog...

32Mbps na 3G je odlično. Tako otprilike sam imao i ja i na Telenor i Vip, ali svega jednom ili dvaput.
U poslednjih 10-15 dana primetio sam da su dosta sporije brzine na 4G; onih 50Mbps se retko ostvaruje i uglavnom je oko 20Mbps, a bude i manje. Zato dam dsnas i uporedio sa 3G. Šta se dešava i zašto, ostaje da se vidi. Govorim generalno; mozda na nekim mestima radi uvek sa blizu 40-50, a na drugim sa 10, ali to i nije bitno.
Ne bih da poredim mikro lokacije, jer to ne mora nista da znaci; merio sam na Vip 3G oko 30 Mbps u selu Hrtkovci pre nekoliko meseci, a kod mene u stanu u Mirijevu merim u proseku oko 1Mbps, dok na Zvezdariskoj šumi ni nema 3G, a i 2G je prilično loš i puca veza. Što opet ne mogu da kažem da je u ovom delu Beograda lošiji signal u odnosu na Hrtkovce i okolinu.
Edit: slično je i sa Telenor; takođe u selu Hrtkovce sam merio ~30Mbps, a kod mene su stanu uvek 3-4x sporije...

Poslednja izmena:
32Mbps na 3G je odlično. Tako otprilike sam imao i ja i na Telenor i Vip, ali svega jednom ili dvaput.
Ja izvlacim ove godine >30Mbps na VIPu u centru bez ikakvih problema, na 3G naravno. I 4Mbps konstatno UL. Ulica, stan, alija, samo da nije podrum ili garaza naravno :)

U poslednjih 10-15 dana primetio sam da su dosta sporije brzine na 4G; onih 50Mbps se retko ostvaruje i uglavnom je oko 20Mbps, a bude i manje. Zato dam dsnas i uporedio sa 3G. Šta se dešava i zašto, ostaje da se vidi.
Preopterecenost ili namerno limitiranje? ^^

Ako izvlačiš stalno, svaka čast... To sam video samo jednom (Hrtkovci :)), a u centru BG uglavnom do 17/3. Imam i gomilu ss-a na tom delu foruma.

Edit:
Preopterecenost ili namerno limitiranje? ^^
Ne znam... mada, pošto sumnjam da imaju nešto mnogo tih 4G baznih stanica, pre će biti da je preopterećeno.

Poslednja izmena:
Bio u NS i uhvatio sam 4G. Ali brzine su tuga. Proxy i port izbrisani. Ima u drugoj 4G temi rezultati.
Pa barem znam da imam 4G karticu ako ništa drugo. Ali sam se razocarao brzinom...

Tuga od brzine. Ja na Vidikovcu ne mogu da uhvatim na 3G vise od 12 Mb/s u dl i 1.5 Mb/s za up.
4G ima samo od Zapca do Meka i to 1-2 crte. Brzina nesto malo brza od ovih sa 3G mreze. Uzasno lose.

Morao sam :d

Nazad
Vrh Dno