Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Svi komentarisu brzinu 4G ko kakvi zavisnici od brzine, a niko ne komentarise brz odziv? Ili se ja previse dopisujem pa zato primecujem? :D

Definitivno je korak naped. Gde imam 4G i sa jednom crtom net radi dobro... ^^^ A odziv je bolji jer je upload bolji :)

Odziv je bolji jer je tako projektovana 4G tehnologija ali i trosi mnogo vise u idle stanju nego 3G.

^ ja ovo nisam primetio kod mene. Doduse, promenio sam par verzija os-a na telefonu, ali generalno je stanje otprilike isto kao i sa 3G karticom.
Ono sto jesam primetio je da je i 3G signal pojacan od kad je pusten 4G (barem sto se mts-a tice). Gde sam imao 1 tackicu/crticu, tu sada imam 3.

Na VIPu ne primecujem skoro nikakvu razliku od odzivu. Mooozda 4G malkice brze radi, ali pre bih rekao da vise podataka ucita pa stranica brze izadje.

Ali da trosi bateriju ko ludo - trosi!

4g je u gotovo svemu bolji nego 3g, bolji odziv, što je jako bitno, mnogo manje crpi bateriju, što je najbitnije, tako da ga zbog toga najviše i koristim, i puno je veći download kao i upload... I sada na p8 i ranije na g2, neuporedivo bolje trajanje baterije nego na 3g, dva sveta...pritom uzmite u obzir da je ovde u gradu 3g relativno jak, kada se ode malo vani, i kada je signal loš, baterija se topi i topi...prosto vam dodje muka kad vidite kako se procenti smanjuju i baterija topi...

Da li je ovo neki sarkazam, koji ne umem prepoznati, ili je covek nesto izmesao?

Moram da priznam da ja ne primećujem neku razliku u trajanju baterije. Otprilike polovinu dana sam na 4G i polovinu na 3G.
Traje baterija od ujutru do uveče, odnosno 3-4.5h SOT, zavisno kako koristim telefon u nekom danu :)

Da li je ovo neki sarkazam, koji ne umem prepoznati, ili je covek nesto izmesao?
Nije sarkazam, probaj jedan dan da koristiš 2g/3g mode, a drugi dan 2g/3g/4g mode, neka budu identični uslovi, baterija puna, korišćenje će verovatno da bude slično, pa nam na kraju dana kaži rezultate...
Evo moji sada, on battery 3h 20min, sot 55 min, sve vreme 4g, osvetljenje max...preostalo mi 85% baterije...

Moram i ja da potvrdim mnogo bolje trajanje baterije na 4G, imao sam prilike da ga na N.Beogradu testiram jedno par dana po sat vremena, na ajfonu (6s plus)
Pritom imao sam pun signal na nekoliko lokacija, definitivno manje crpi bateriju...

Poslednja izmena:
Takođe ne vidim da više trošim bateriju na 4G. Ne mogu da tvrdim da troši manje ali isto tako ne vidim povećanu potrošnju.

Moje pitanje je bilo gotcha :)
Videcete razliku kada psiha dodje u igru, sto je bas ono o cemu pricam da ljudi ne koriste isto 4G uglavnom, pa se cude kako se vise potrosi kasnije.
Imate 4G, mnogo vise moze da se uradi za isto vremena, vise uradite u istom vremenu, ali onda jos duze koristite telefon.
Konkretno, za surf ja ne mogu 2h SoT da predjem na 4G, a mogu 3h na 3G. Jer vise stvari u istom vremenu pogledam.

Mislim da potrosnja zavisi i od samog SoC-a u mobu. Tako da nece svi osetiti razliku u potrosnji 3g-4g

Moje pitanje je bilo gotcha :)
Videcete razliku kada psiha dodje u igru, sto je bas ono o cemu pricam da ljudi ne koriste isto 4G uglavnom, pa se cude kako se vise potrosi kasnije.
Imate 4G, mnogo vise moze da se uradi za isto vremena, vise uradite u istom vremenu, ali onda jos duze koristite telefon.
Konkretno, za surf ja ne mogu 2h SoT da predjem na 4G, a mogu 3h na 3G. Jer vise stvari u istom vremenu pogledam.
Jok. Pročitam forum, fb, twitter šta god, koliko čega ima novog toliko pogledam. I te stvari čak ne vidim da nešto brže vidim nego na 3g. Uostalom broj potrošenih MB ne laže čak i ako ja imam lažan osećaj...

Ocekivao sam da ce se vise ljudi javiti sa vecom potrosnjom baterije, koja ce biti prilicno proporcionalna vecoj potrosnji MB :)
To se desava u praksi kod vecine ljudi.

@Darko
Naravno, pritom se ne porede spori mb-i i osakacen internet sa 100mbit 4g, već relativno brz i upotrebiv 3g sa brzim i poletnijim 4g. Stvar je prosta, ne treba komplikovati, kao kada bismo rekli da vozeći brže, auto će manje goriva da potroši jer smo brže stigli do destinacije, pa je vremenski manje goriva potrošio, a ta priča, veze s vezom...
Rekoh ti kako da proveriš, nema tu psihe ili osećaja ili sta ti ja znam, lako se vide postignuti rezultati sa jednim i postignuti rezultati sa drugim...
Zar misliš da bih koristio 4g da mi više vuče bateriju od 3g, naravno da ne bih, već 3g je zavidno brz i ne koristim 4g samo zbog razlike u odzivu, već kao što rekoh, najviše zbog uticaja na bateriju, ponovicu još jednom, 3g, a pogotovo kada je slab, je najveći i najjači ubica baterije...

Poslednja izmena:
Ovo zadnje je poznato, mnogo manje ce kod nas prelaziti sa 4G->3G zbog slabog signala (prelazice samo zbog poziva ili ako nema signala), dok ce 3G->2G vrlo cesto prelaziti, zato i drzim WCDMA only za kartice koje nisu 4G.

Ja sam primetio da mi baterija mnogo brze ode na 4G, ali kazem, to je verovatno i zato sto mnogo vise i uradim na 4G, a u istoj kolicini vremena. (sto ce reci i CPU se vise trosi)

Vremenom ce 4G kao platforma postajati energetski sve efikasniji.

Nego, hoce li biti tih poziva preko 4G mislim da bi bio red..

Pa da ne mora da me šalta na 3G/2G svaki put kada uspostavlja voice poziv. Tj i voice da ide preko 4G.

O tome da se poziv ostvaruje preko 4G mreže. To, za sada, nije moguće već se radi handover na 2G/3G mrežu radi uspostavljanja veze.

Aha, da to je bas iritantan problem, meni ugasi i 2G kada razgovaram.

Поздрав, не знам да ли има боља тема за 3Г... Али хтео бих да питам, да ли је и Телеком добио дозволу за фреквенцију 900 MHz? Пошто код нас у Подрињу Теленор је у задња два месеца на свим БС изван градова поставио на 900, и сада има дупло бољу покривеност од МТС-а који је мало раније постављао на 2100 MHz.

Poslednja izmena:
Nisam ni odgovorio tebi neko Mirzi82 :) Elem, ne očekujem da će brzo.

Pa znam ja to, zato i pitam ima li neko informaciju kada ce se to promeniti. Ovo ovako je polovicno resenje.
Nemoj očekivati brzo.

Koreja je prva koja je uvela to u 2012 godini. Posle toga je Japan 2012/2013, tek 2014 je uveden u Americi (i to ne na svim mrežama).

Tek ove godine, znači 2015 su počele države da rade i puštaju VoLTE. Dosta zemalja nema, a mnogo bolje stoje od nas, medju njima i Island, Holandija, Emirati, Engleska (tamo je delimično pušten) tako da biće za par godina. Tek je stigao LTE (gde imaju mnogi odavno tu uslugu), znači za ovo ćemo da se nacekamo.

E svasta. Nisam znao za to. Stvarno glupost jer je to osnovna funkcija telefona, zvanje.. skk.

LTE nije ni rasprostranjen toliko kod nas tako da ako se malo makneš od centra ili predjes van grada, opet moraš preći na 3G. VoLTE ti opet ne bi bio od bilo kakvog značaja.

Nazad
Vrh Dno