Šta je novo?

Loto prevara, gle čuda i iznenadjenja

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve to sa lakšim i težim kuglicama teško da može sa velikom sigurnošću garantovati izvlačenje lakše, i ne izvlačenje teže kuglice. To može povećati verovatnoću da će izaći lakše a neće teže, ali nikako ne može garantovati ta dva uslova. Slično bi bilo i sa magnetima.

Može se zamisliti neki high tech bubanj sa high speed kamerama koje prate željene kuglice a onda neposredno pred izlazak iz bubnja posebnim kompresorom oduvaju neželjene i slične SciFi scenarije. Ali... :D

***, šansa je bila 1 od 36

Smith je napravio gresku, 1/35 je verovatnoca (ispade jos i veca :)) jer je na 5-om mestu (39-4=35kuglica) izvucen (prognozirani) broj 21

Ovo treba matematicar da potvrdi, cini mi se da je verovatnoca da 21-ica bude na 5 mestu MANJA od 1/36.

Ako uvedemo moju modifikaciju sa poljima, verovatnoca nije MANJA vec je ISTA.
Verovatnoca = br povoljnih ishoda(21 na prvom polju od tri poslednja) / ukupni ishodi.
br povoljnih ishoda od 1 biram 1 I od 34 biram 1 I od 33 biram 1 u prevodu 1*34*33 (ovo biram su kombinacije)
ukupni ishodi = od 35 biram 1 I od 34 biram 1 I od 33 biram 1 u prevodu 35*34*33
Verovatnoca = 1*34*33/35*34*33 = 1/35

P.S.Jel to sajt lutrija.rs oboren :)

EDIT: Dok sam ja pisao referat Rio je potvrdio ono sto sam i ja otkrio :)

Poslednja izmena:
ljudi, izvuceno je tri loptice, izvlaci se cetvrta, izvuce s cetvrta, broj 27. na ekranu se ispisuje broj 21 i pokazuje se dobitak i za izvucenu petu kuglicu koja jos nije izvucena. znaci nije samo operater pogresno ispisao broj 21 umesto 27, vec je posle cetvrtog broja vec izracunat dobitak za peticu i dole pise da su izviceni brojevi 21 pa 27. pisalo je koliko ima cetvorki i petica- cetvorki 1278, a petica 28. da je operater samo pogresno ukucao broj 21 umesto 27 onda bi na ekranu bio prikazan dobitak samo za cetvorku i to da je cetvorka sa cetvrtim brojem 27, ne 21. statistika dobijenih cetvorki bi onda bila drugacija... i onda je kao slucajno izvucen broj 21. jes, pazi da nije, postoji milion i jedan nacin da se loto namesti i da se vara, a vecina nas verovatno ne moze ni da pretpostavi koji su.

ovo je odlicno zapazanje i slazem se. verovatnoca da taj broj bude bas na petom mestu je mnogo manja od verovatnoce da se jednostavno izvuce taj broj bilo kad.

Ne znam da li smo gledali isti video, ali meni je izgledalo upravo kao ovo boldovano. Ispisan je broj 21 i statistika, a posle nekoliko sekundi je ispisan i 27 i statistika sa tom kombinacijom. Namešteno ili ne, to je redosled događaja.

Da me ne shvatite pogrešno, ne tvrdim ni da je namešteno ni da nije. Moguće je da je ta kombinacija unapred planirana, ali ovo što se videlo na ekranu je čista tehnička greška. Kako god da se kuglice potencijalno "montiraju", koju tehniku bi trebalo primeniti (ako pretpostavimo da jeste live izvlačenje) da se namesti ne samo dobitna kombinacija, nego i tačan redosled brojeva?

Sve to sa lakšim i težim kuglicama teško da može sa velikom sigurnošću garantovati izvlačenje lakše, i ne izvlačenje teže kuglice. To može povećati verovatnoću da će izaći lakše a neće teže, ali nikako ne može garantovati ta dva uslova. Slično bi bilo i sa magnetima.

Pa dovoljno je da sistem "radi" u 90% slucajeva, nije smak sveta ako poneki put ne prodje.

Inace, ostavka direktora, makar i bila sugerisana "odozgo", samo podgreva sumnju da nisu cista posla. Posten covek bi izgoreo objasnjavajuci da nije kriv.

Poslednja izmena:
Ne znam da li smo gledali isti video, ali meni je izgledalo upravo kao ovo boldovano. Ispisan je broj 21 i statistika, a posle nekoliko sekundi je ispisan i 27 i statistika sa tom kombinacijom. Namešteno ili ne, to je redosled događaja.

Da me ne shvatite pogrešno, ne tvrdim ni da je namešteno ni da nije. Moguće je da je ta kombinacija unapred planirana, ali ovo što se videlo na ekranu je čista tehnička greška. Kako god da se kuglice potencijalno "montiraju", koju tehniku bi trebalo primeniti (ako pretpostavimo da jeste live izvlačenje) da se namesti ne samo dobitna kombinacija, nego i tačan redosled brojeva?

Pa kazo sam ti, razlicit vazdusni pritisak.
...recimo da je jedna atmosfera dovoljna da loptice dostignu maksimalno do ispod rupice i da bez povecanja pritiska one nikad i ne bi otisle u rupicu, a da prevara radi tako sto onda kad kamera provali da je zeljena kuglica tu ispod rupice to angazuje prekidac za povecanje pritiska na npr. dve atmosfere i tada se ta kuglica izdvoji jer je najbliza. Naravno da postoji mogucnost da se zbog sudaranja ovo i ne ostvari ...sto moze biti i objasnjenje za to sto broj 21 nije upao u rupicu u prvom dizanju pritiska nego tek u drugom. *** to se toliko rerko desavalo da operateru i nije palo napamet kao mogucnost pa je malo preuranjeno ukucao 21.

Poslednja izmena:
Ne znam. Ako je moguće, hajde da napravimo i dokažemo da je moguće. Ne znam ni kakva bi bila svrha takvog nameštanja, jer se računa samo konačna kombinacija, redosled izvučenih brojeva nije bitan.

Mislim da većina ljudi koji komentarišu ovo ima grešku u razmišljanju koja se zove "motivated reasoning" tj. mi "znamo" da oni varaju, pa sve ovo posmatramo samo u tom svetlu. Ponoviću, ne bi mi bilo iznenađenje da se igre na sreću nameštaju, ali ovo nije dokaz.

Pa jeste, mi imamo zelju da dokazemo prevaru a ne onrnuto - tu obrnutu zelju imaju ovi iz Loto-a. Zato nek oni dokazuju svoje a mi cemo svoje. ;)

...i kada tako postavimo stvari, kada mi zelimo da nadjemo dokaze za prevaru onda to i radimo ...ako treba i teorijama zavere.

...mislim, svojevremeno je Seselj dokazivao da se onaj jadni Bartulovic oklizno na bananu ...iako nismo imali dokaze za suprotno, da li je trebalo da mu verujemo?

Ne znam. Ako je moguće, hajde da napravimo i dokažemo da je moguće. Ne znam ni kakva bi bila svrha takvog nameštanja, jer se računa samo konačna kombinacija, redosled izvučenih brojeva nije bitan.

Mislim da većina ljudi koji komentarišu ovo ima grešku u razmišljanju koja se zove "motivated reasoning" tj. mi "znamo" da oni varaju, pa sve ovo posmatramo samo u tom svetlu. Ponoviću, ne bi mi bilo iznenađenje da se igre na sreću nameštaju, ali ovo nije dokaz.

baš tako

Nisam citao prethodno komentare, ali mislim da nije namestaljka.
Prvi ja, kada sam video 27 mislio sam da je 21, verujem da je se isto dogodilo i tehnicaru sto upisuje brojeve.

A onda nastaje totalna zbrka, jer nije editovao postojeci, vec dodao peti broj 21... Voditeljka sa ekrana gleda u izvucene brojeve, vidi 5 umesto 4 kuglice i onda krece gubljenje :D
Sad, to sto je sl broj ispao 21 verujem da je koincidencija.

Iskreno, oduvek sumnjam da su sve igre na srecu namestaljka. Ali ipak oni imaju lepu zaradu, jer 54% (valjda) od uplata ide njima, a 46% u fond za izvlacenje.
Pritom, dobitnik ne dobija celu sumu odjednom, vec u ratama na par godina.

Poslednja izmena:
Da ne širimo temu previše - nedavno je bila afera sa utakmicom CZ - OFK, gde je glavni argument da je meč namešten bio to što su dali 5-6 golova (da ne tražim tačno) u relativno kratkom vremenskom periodu. Slično kao i ovde, jeste sumnjivo, ali to nije dokaz.
Nemačka je Brazilu dala isto toliko golova za 25-30 minuta u polufinalu svetskog prvenstva, bukvalno je svaki napad završavao golom. A ima takvih utakmica još koliko hoćeš. Da neće neko da kaže da je svaka utakmica na kojoj se da više od 3-4 gola nameštena?

Jedino što se vidi na snimku je da je operater umesto 27 upisao 21, a onda posle par sekundi i 27, a nije obrisao 21. Sve ostalo je "mož' bidne, a i ne mora".

Nije utakmica sumnjiva zbog broja golova i koliko su brzo postignuti već zbog broja uplata na prelaz iz 1 u 2 i 7+... Tema je loto... :) uploadfromtaptalk1438268508067.jpg

Evo kako rade elektronski ruleti (moj drugar ih steluje) pa vi sami izracunajte.

Naime, ljudi nisu ni svesni da se el-rulet vodi kao aparat - te MORA da ima fiksiran ulaz-izlaz. Nista se ne prepusta slucaju, kao ni mogucnost da baja ispogadja 5 puta zaredom kraljevsku (svi moguci sevali na ruletu na maksimali, sa glavom na maksimali) i da za tih 5 ruku skine sa ruleta milion dinara. (na vecini ruleta je sheval maksimala 300 din kao i glava 300 din, sto je oko 100 hiljada din po broju)

da bi rulet regulisao ulaz-izlaz, mora da ima kontrole - ruletske loptice se kontrolisu podjednako magnetom, kao i duvanjem u kupoli. Duvanje koriguje deo kruga gde ce loptica da padne (da nebi izgledalo neprirodno da odatle krene magnet da radi) a magnet koji radi iz samog broja, uglavnom funkcionise tako sto ODBIJA lopticu iz nezeljenog broja, radije nego da je privuce. obe opcije su u igri, ali je poenta da rulet kada racuna ulaz-izlaz (softver), pre svega odbija da primi najjaci broj na stolu, pa onda tek kalkulise dal ce da baci broj pored, ili 4 broja pored.

magnet na loto-u bi funkcionisao po najjednostavnijem principu statickog elektriciteta. Magnet je potreban SAMO u primachu loptice, a loptice koje bi eventualno trebale da udju se nabiju elektricitetom po principu spolja-iznutra, a ostale koje nece da prodju se nalektrisu iznutra-spolja. te onda fakticki eliminises skoro sve fizicke dokaze jer bi gornji magnet mogao da bude najjednostavinje parce metala koje onda "neko" na dugme aktivira, da hvata negativno naelektrisane loptice a odbija pozitivne.

Da ne ostanem nedorečen: nije mi cilj da branim zaposlene u lutriji, nego da na IT forumu pokušam da skrenem pažnju da treba da se trudimo da razmišljamo logički, a ne vođeni predrasudama. Naglasak je na "trudimo" jer čovek ipak nije kompjuter i sem razuma ima i emocije i instinkte i ko zna šta još ispod svega toga...

Ma ovo je cista namestajka, po gresku su napisali 21 pa 27 pa odma posle njega ide 21 :D pa jos se prave i budale cekaj da napisemo na grafikon :D

Koliko je bilo takvih uplata?

Nemam pojma... :) Kako mogu to da znam? Kačili su ljudi još slika na netu. Istražuje tužilaštvo pa ćemo videti... To je bila zvanična informacija, da je zbog broja uplata sumnjivo.

Poslednja izmena:
ImageUploadedByTapatalk1438269357.940581.jpg

Ristanovic iz pc press-a

Poslednja izmena:
Nemam pojma... :) Kako mogu to da znam? Kačili su ljudi još slika na netu. Istražuje tužilaštvo pa ćemo videti... To je bila zvanična informacija, da je zbog broja uplata sumnjivo.

O tome i pričam. Do tog zaključka smo svi došli čitajući senzacionalističke tekstove u novinama, a zapravo nemamo pojma.
Treba pogledati današnje naslovne strane: "Loto afera trese Srbiju", "Vučić najavio hapšenja", "Uzeli 50 miliona evra na nameštanju"... a jedina istina je da policija i tužilaštvo istražuju, jer jeste sumnjivo.

btw. i Ristanović je malo zaboravio na logiku: 1/35 je verovatnoća da se izvuče određeni broj, a ne da je taj broj izvučen pošteno.

Poslednja izmena:
Nema tu neke matematike, to može izračunati učenik 5. razreda. Suština je da tu nema slučajnosti, jedina slučajnost je ta da se njima SLUČAJNO desilo da ih provali pola države.

Najbolja fora je što sam negde video da su uplate za sledeće kolo povećane, mada i to je novinski članak, ko zna da li je tačno.

^Nema šanse... :) Ko je lud da posle svega uplaćuje...

U sledećem izvlačenju svaka kombinacija će biti dobitna :p

Sve igre na srecu gde organizator zna unapred uplacene kombinacije se vrlo lako namestaju... Loto se odavno namesta i tu nema nista cudno. Sad su ispali glupi i to je to. I naravno da nista nece naci niti ce iko odgovarati. U ovoj zemlji masa pojedinaca nije odgovarala za mnogo ozbiljnije prevare i kradje nego su jos nagradjivani funkcijama tako da nece, a ni ne treba, ni za ovo.

^zapravo treba I za ovo, ali kapiram taj argument - kad nisu za daleko vece stvari, zasto krenuti od ovoga...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno