Šta je novo?

Loto prevara, gle čuda i iznenadjenja

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za 3 dana ovo više neće biti tema, a plebs će nastaviti da uplaćuje kao i ranije, ako ne u narednom kolu onda u onom tamo.

BTW, seća li se neko ove vesti od pre samo 6 dana?

ja mislim (nadam se) da ce krenuti masovan bojkot loto-a...

ovo za beogradsku poslovnu skolu nisam ni cuo, bruka jedna.

Zna se ko je na dobitku ako se ne izvuče glavna premija.

Ne razumem. Te pare su namenjene za nagradu bez obzira kad će biti isporučena. Državna lutrija zarađuje procenat od ukupne uplate, nema veze sa dužinom držanja sedmice (osim ako ne računaš da će biti više uplata, zato što je nagrada veća)

Pa šta, jednom mora da se desi.
Važi i sa sedmicu (par puta godišnje) i sa 21.
Skoro je negde bila abnormalna nagrada jer par godina nije izvučen dobitik. Ne zaboravite, to je igra na sreću (generalno, batali nameštanje)

Ne razumem. Te pare su namenjene za nagradu bez obzira kad će biti isporučena. Državna lutrija zarađuje procenat od ukupne uplate, nema veze sa dužinom držanja sedmice (osim ako ne računaš da će biti više uplata, zato što je nagrada veća)

I posle nekoliko meseci nameste sebi listić i brojeve (posle izvlačenja), i pojeo vuk magarca.

Edit:
Ne moraju ni da nameštaju listić, samo kažu da je sedmica izvučena negde u Svrljigu i pokupe lovu.

Poslednja izmena:
Ček, ajde dogovori su sa sobom šta je tema. Pričali smo o nameštanje bubja preko loptica, kad sam rekao da treba mnogo vremena da izađu svih 7, ti reče treba samo jedna da ne bi bilo glavne nagrade, jer su oni na dobitku, na moje pitanje kako su to na dobitku, ti se opet vraćaš na početak da sebi nameste glavnu nagradu. Idemo u krug, ajde da se držimo teme (koja god da je u tom trenutku), a ne da ih menjamo sa svakim novim odgovorom.

Ovo ti je pogrešna teza. Kombinacija 1,2,3,4,5,6,7 je podjednako verovatna kao i bilo koja druga, jedino je bezveze igrati je jer je par hiljada ljudi uplati u svakom kolu i onda bi nagrada bila smešna ako bi se stvarno izvukla.

nisam govorio o jednoj slogiranoj kombinaciji, vec o vise njih u nizu. recimo VIP operater ima algoritam da u slucaju "specificnog telefonskog broja" kompjuter sam prepozna da je broj "nekako kul" i naplate ti 500 din vise po potpisivanju ugovora. Moj broj (slican, ne zapravo moj iz logicnih razloga) je - 060 7 250 260 i kompjuter je sam "zakljucio" da mi je broj "do ajaj".

e, takve neke peripetije stalno izlaze na loto-u, kada nema pobednicke, dajem primere realnih izlaza zadnjih X kola:

1 11 15 16 18 19 28
2 15 20 21 22 36 37
3 25 28 32 36 37 38

redovno kada nema sedmice, dolaze tri broja spojena, sto bi i bez vadjenja statistike, bilo jasno da je uzasno retka kombinacija koju neko uplacuje. procenat ukupnih kombinacija sa tri povezana broja je (ako sam dobro izracunao faktorijal, a mrzi me) total od 12% kombinacija a kad god nema sedmice, videces da je upravo to izvuceno. Proveri, imas arhivu na sajtu DLS-a. Kao da su se ulenjili i postala im praksa da preko te kombinatorike "gomilaju" sedmicu, koja kad dodje, ode u nepoznatom pravcu i nosi sa sobom X miliona.

sto se poreza tice, naplacuje drzava mnogo za bilo kakvu igru na srecu. ne bi ste verovali. 20% na porez za lutrijski dobitak definisan zakonom, jos nekoliko poreza na dobit, total te izadje 72-73% od onog sto pise da si dobio.

Sa pronalazenjem blaga je jos gora situacija. Neverovatna cinjenica je da na pronadjeno blago i vrednosti drzava uzima POLA. dakle 50% .. imalo je u skorijoj proslosti takvih situacija, konkretno covek koji je u blizini djerdapa ubo zlatnu zicu, kovcege rimskog blaga u dunavu. Malo je znao da ce morati da plati drzavi pola toga, i pritom mu je drzava organizovala prodaju stvari na svetskim aukcijama.

Ček, ajde dogovori su sa sobom šta je tema. Pričali smo o nameštanje bubja preko loptica, kad sam rekao da treba mnogo vremena da izađu svih 7, ti reče treba samo jedna da ne bi bilo glavne nagrade, jer su oni na dobitku, na moje pitanje kako su to na dobitku, ti se opet vraćaš na početak da sebi nameste glavnu nagradu. Idemo u krug, ajde da se držimo teme (koja god da je u tom trenutku), a ne da ih menjamo sa svakim novim odgovorom.

Pričamo o tome kako mogu da varaju. Navlače narod premijom za sedmicu koju ne izvlače mesecima, a posle tu lovu pokupe izmišljenom sedmicom.

Na primer, sve kuglice su 21 i iz bubnja, logicno, izvlaci se 21, a kamera sve to snimi. Nakon toga uzivo se emituje taj snimak

Definitivno nisu sve kuglice iste ali ono sto sam primetio analizirajuci video snimak, u slow motion-u, treci frejm nakon sto je izasla 27-ica naglo se menja kamera (kadar), sto nije slucaj sa prethodna 3 izvlacenja i vrlo je cudno - mrzi me da sve analiziram, to nek rade panduri posto su placeni za to.

Poslednja izmena:
Ko je placen za sta? Ne budi naivan...

Njima je sponzor MUP Srbije :D

Predlog za sledeću nagradnu igru:

Poslednja izmena:
A kako bi se tacno ovo namestilo, loptica 21 teza/laksa od ostalih, ima magnet u sebi, daljinski navodjena?

tezina, naravno...

A kako se desilo da u milisekundi sve obriše sa ekrana i lik iskuca 4 x 27, uhvatila ga panika.
Dal neko zna nekog koje dobio sedmicu ili da je čuo da neko zna nekoga ko je dobio premiju?
Ja znam lično par ljudi koji su dobili petice i šestice al za sedmicu ne znam i nisam čuo nikad za sve ove moje godine. Kao ni moj teča koji je radio u lutriji.
Žao mi svih ovih baba i deda koji pune budžet i tuđe džepove već par decenija.

Ja lično poznajem dvojicu, ali su obojica dobili sedmice u neko srećnije vreme 80-ih. Jedan od njih je verovao državi i bankama, pa mu je hiper inflacija pojela gotovo 2 mil. maraka, a drugi je prošao malo bolje jer je sazidao kuću, a ostatak je naravno stavio u banku :d

Ni jednom nisam rekao da nije nameštno, nego pokušavam da kažem da ako jeste namešten, sigurno se ne radi tako.
Previše je komplikovano i previše ljudi bi trebalo da bude uključeno u prevaru.
Pa sam bubanj da se namseti da izvuče 7 odredjenih loptica je veoma teško, a da se to ne primeti, ili da ne traje 10 sati

Pazi bubanj može da se našteluje na hiljadu i jedan način. Tačnije mulja se sa lopticama, kao npr. 32 loptice koje ne treba izvući budu malo većeg prečnika i nema šance da udju u onu kapicu, Ili mogu da budu malo otežane pa da ni ne uspeju da dodju do vrha. Za to nije potrebno ni mnogo vremena ni mnogo ljudi 2 čoveka su dovoljna.

***, šansa je bila 1 od 36

Ovo mislim da nije tacno. Do kraja su ostala 3 POLJA - mogla je 21-ica da bude na 7, 6, ili 5 mestu (a bas ga uboli odmah). Stoga verovatnoca da bude na 5-om mestu mora da ukljucuje da ne bude na 6-om i 7-om mestu.

Ovo treba matematicar da potvrdi, cini mi se da je verovatnoca da 21-ica bude na 5 mestu MANJA od 1/36.

ljudi, izvuceno je tri loptice, izvlaci se cetvrta, izvuce s cetvrta, broj 27. na ekranu se ispisuje broj 21 i pokazuje se dobitak i za izvucenu petu kuglicu koja jos nije izvucena. znaci nije samo operater pogresno ispisao broj 21 umesto 27, vec je posle cetvrtog broja vec izracunat dobitak za peticu i dole pise da su izviceni brojevi 21 pa 27. pisalo je koliko ima cetvorki i petica- cetvorki 1278, a petica 28. da je operater samo pogresno ukucao broj 21 umesto 27 onda bi na ekranu bio prikazan dobitak samo za cetvorku i to da je cetvorka sa cetvrtim brojem 27, ne 21. statistika dobijenih cetvorki bi onda bila drugacija... i onda je kao slucajno izvucen broj 21. jes, pazi da nije, postoji milion i jedan nacin da se loto namesti i da se vara, a vecina nas verovatno ne moze ni da pretpostavi koji su.

Ovo mislim da nije tacno. Do kraja su ostala 3 POLJA - mogla je 21-ica da bude na 7, 6, ili 5 mestu (a bas ga uboli odmah). Stoga verovatnoca da bude na 5-om mestu mora da ukljucuje da ne bude na 6-om i 7-om mestu.

Ovo treba matematicar da potvrdi, cini mi se da je verovatnoca da 21-ica bude na 5 mestu MANJA od 1/36.

ovo je odlicno zapazanje i slazem se. verovatnoca da taj broj bude bas na petom mestu je mnogo manja od verovatnoce da se jednostavno izvuce taj broj bilo kad.

Poslednja izmena:

To sam i ja razmisljao, verovatnoca da 21 izadje do kraja jeste (oko) 1/36, a da izadje na tom mestu mora biti daleko manja, treba nam neki ekspert kombinatorike i logike da potvrdi :D

Ako su ostale loptice teže od drugih primetićete sigurno dok se one vrte, jer je izlaz iz bubnja gore, a da su veće, zamisli koliko vremena je potrebno da izađu tih 7 kuglica, jer mogu samo one da izadju i ni jedna druga, i sa svakom sledećom šansa da izađe je još manja, onu poslednju bi čekali sto godina.

To sam i ja razmisljao, verovatnoca da 21 izadje do kraja jeste (oko) 1/36, a da izadje na tom mestu mora biti daleko manja, treba nam neki ekspert kombinatorike i logike da potvrdi :D

To nije tačno
Šansa za 21 je ista kao i za svaki preostali broj u bubnju, i kako se izvlači svaka sledeća ima veću šansu od predhodne (za razliku od primera sa modifikovanim lopticama)
Znači izvučeno je 4 broja, pa 21 (gde je 21 imao prednost u odnosu na prethodna 4 broja)

Poslednja izmena:
mozda nije samo jedan metod, nego kombinacija vise metoda, kao i nesto cega se mi ne mozemo ni setiti. mogucnosti za mucku kolko oces.

Ma smith vas samo lozi, zna i on da je namesteno.
...i poker je igra na srecu ...i rulet ...i dobro ima nas koji ne znamo kako da namestimo igru ali ima i onih koji znaju ...i namestaju. Namestili i ovi Loto, mi ne znamo kako jer mi nismo varalice ali to njih ne moze i ne sme da opravda. Cuj po zakonu verovatnoce je moglo da se desi - pa moglo je naravno kao i svaki drugi dogadjaj ...ali ovo se desilo nezavisno od zakona verovatnoce, desilo se sa namerom.

Pa nece biti teze 20 grama, u cuvenom skandalu u Pensilvaniji 1980. su loptice bile samo umocene u boju i to je bilo dovoljno... od tada se obavezno mere sve loptice...

Pa evo npr. ovde jedne od mogucnosti - http://www.uncoveror.com/lottery.htm
Lottery ping-pong balls have a small valve, like a basketball or soccer ball, only it’s very tiny, and nearly invisible. We use a hypodermic needle to inject heavier-than-air gasses such as radon into the balls we don’t want to come up. At first, we tried helium in the ones we did want to rise, but they jumped up so quickly that it was obvious.

To je bio princip i za namestanje https://en.wikipedia.org/wiki/1980_Pennsylvania_Lottery_scandal

Mere se sada loptice, akki, ali u Pensilvaniji :D

Svakako je za organizatore najveci problem to sto je odmah izasao broj 21 - to jeste bila slucajnost, jer je verovatnoca da se to desi bila 33,3% :d

Poslednja izmena:
Aj da i ja iznesem svoju teoriju zavere u ovom slucaju.
Polazim od pretpostavke da niko nije lud da vara na nacin koji moze biti dokazan i zato:
Ne radimo intervencije na lopticama ili otvoru bubnja vec to radimo na pritisku vazduha unutar bubnja jer jedino on nece biti proveravan.

Mehanizam? Sam software.
...prati bas odredjenu kuglicu i ne dize pritisak dokle god ta loptica ne dobije zgodnu putanju kako bi pri povecanju pritiska bas ona prosla kroz rupicu.

Neka mi neko dokaze da ovaj scenario nije moguc. [emoji14]

Aj da i ja iznesem svoju teoriju zavere u ovom slucaju.
Polazim od pretpostavke da niko nije lud da vara na nacin koji moze biti dokazan i zato:
Ne radimo intervencije na lopticama ili otvoru bubnja vec to radimo na pritisku vazduha unutar bubnja jer jedino on nece biti proveravan.

Mehanizam? Sam software.
...prati bas odredjenu kuglicu i ne dize pritisak dokle god ta loptica ne dobije zgodnu putanju kako bi pri povecanju pritiska bas ona prosla kroz rupicu.

Neka mi neko dokaze da ovaj scenario nije moguc. [emoji14]
EDIT: hehehe, samo zamisljam komunikaciju izmedju operatera i njegovog pretpostavljenog:
- sad pusti dva'es JedaN...
Ovaj ukuca a pretpostavljeni kaze:
- bem te gluva, ne dva'es SedaM nego dva'es JedaN

...ovaj zbunjeni pokusa da ispravi al napravi jos vece njesra. Dakle komunikacija je kriva i to sto sedam i jedan zvuce slicno. ;)

EDIT: Ups! Stiso sam quote mesto edit :lupko:

Poslednja izmena:
Kao neko ko ima nešto iskustva na polju hidraulike i pneumatike mogu reći da što se bubnja i loptica tiče može se napraviti dosta kombinacija ali teško koja bi prošla u prenosu uživo.Po mom skromnom mišljenju podržavam jedino varijantu koju su već izneli neki novinari a to je da se određen broj kuglica napuni lakšim gasom tj. da se druge otežaju težim gasom. Samim tim neke loptice neće ni stići do vrha bubnja a vrlo se lako može namestiti da se zadržavaju u određenom sloju bubnja.

ne bih rekao da je ovde potrebno komplikovanje situacije. Izvlaci se sledeca kuglica, ona mora biti jedna od preostalih 35. znaci 1/35 je verovatnoca da ce ona da se pojavi. Da si pre pocetka samog izvlacenja rekao da ce 21 da bude bas na petom mestu, to da, to je mnogo manja verovatnoca od 1/35

Inace, sansa da 21 izadje na bilo kom od naredna 3 mesta u ovoj situaciji koju smo imali nije 1/35, nego mislim da se racuna kao 1-34*33*32/35/34/33 = 8.57%

1/35 je da izadje sledeca.

A nisam matematicar, i nije nemoguce da gresim, ali bar za broj 21 kao sledeci sam prilicno siguran da ne gresim, jer to bas i nije matematika. Prosto imas 35 preostalih loptica i jedna mora da izadje sledeca, ne znam sta tu ima dalje da se komplikuje.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno