Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Otkud to da sada salju i na win 7 da se rezervise win 10 :) ?

ne bih se slozio,mislim da je tvoja situacija poprilicno jasna.prvo bih isprobao (ako se ne gadis) neki laganiji linux.ako ne,i ako imas original licencu na toj instalaciji,probas sa rifresom.ako ni to,a imas original licencu,stavis cisto osmicu,odradis sve apdejte (ta varijanta ce 99 posto da radi).ako nemas original licencu,i nisi bas za linuks (ili ti linuks ne sljaka zbog softvera) isprobas prvo cisto zadnji build,ako je on problematican,stavis zadnji oficijelni.nije samo stvar da se ne podrzava piraterija (narocito na kompu koji se koristi za pos'o) nego stvarno mislim da nema potrebe danas bilo ko da koristi piraterizovan OS.

Eh sada ja opet sa istim pitanjem kao pre nekoliko meseci :).
Prosli put sam stavio na desktop pc preko 8.1 i nisam bio zadovoljan. Imao sam random freezove, nije radio lokalni search, kortana je radila u pozadini a u sustini nije funkcionisala. Takodje sam imao problema sa ponekim restartom iz bez razloga. E sada laptop mi je dosao na threshold funkcionalnosti sa ovom osmicom (vec neke 2 godine ima da je instalirana) i trebao bih da radim komplet reformat, ali mi je bezveze da stavljam osmicu opet ako je 10 dovoljno funkcionalna da na njoj obavljam posao.

99.9% posla obavljam preko google-a, chrome+drive. Da li je 10-ka malo laganija po memoriju u odnosu na osmicu, posto mi chrome hoguje skoro sve do ovih 3gb koliko trenutno imam na laptopu, trenutno mi sistem bez icega upaljenog uzima ~1GB (a sa upaljene 3 instance chrome-a i ukupno 17 tabova + skype i aimp 2.3GB). Za drajvere (prevashodno graficke se ne brinem previse jer na laptopu se ne igram, tako da koji god da radi a ispunjava osnovne potrebe ima prodju).
Da ne duzim bez potrebe, meni treba najstabilniji build koji mogu da stavim sada da ispunjava moje potrebe i da ima da se pruzme u iso formatu, ne zelim da idem preko WU.

Edit: nema potrebe da mi spominjete da je malo 3gb ram, imam to u vidu za sledecu platu...
I dalje lokalni search ne radi kao sto je radio u 7ici i 8ici a glupa Grdana izbacuje vesti i reklame! Ako ti 8ica zauzima 1GB, ocekuj bar jos 200-300MB u 10ki (kod mene 8ica uzima 750-800MB a 10ka 1.1GB). Ako 99.9% posla obavljas preko browsera, sto kaze umart stavi neki jednostavan Linux i teraj, koji ce ti 10ka. Cujem da Chrome dosta bolje radi u Linuxu.

Poslednja izmena:
@umart,
Licenciran je software, sto se linuxa tice, ne... nisam gadljiv ;). Ali je u pitanju racunar koji nosim na posao pre podne, a devojka ga koristi posle podne i mislim da bi za nju to bilo previse (jedva se navikla na osmicu). Videcu mozda da odradim dual boot, iskreno nije mi ni palo na pamet, a ionako koristim samo chrome, skype, word i notepad++/brackets svaka cast. Mislim taman da imam Mint iso na desktopu :).

Poslednja izmena:
ja odustajem od dalje rasprave sa trolovima,ne vredi a i nemam vise zivaca.uglavnom,ne zaboravi na prvom mestu apgrejd tog laptopa,i ram i ssd.vidi se da si zahtevan korisnik,i da sadasnje performanse te ne zadovoljavaju,a bojim se da tu OS ima najmanjeg udela,bez apgrejda RAM-a i ssd-a nece ti biti komforan rad ma sta stavio.

edit: uz svo postovanje devojke,njen komfor mi se cini daleko manje vaznim od tvog komfora za posao.koliko god linuks strasno izgledao realno nema sta tu covek da se privikava sem da pohvata gde se sta nalazi.ali posto imas svakako licencu,ja da sam na tvom mestu bih bekapovao instalaciju koju imam,isprobao rifres pa terao dalje.kad legne plata nakrljas ram i ssd i ondak da se vidi sta desetka moze da pruzi.

Poslednja izmena:
Ako devojka isto koristi samo browser, nece ni primetiti da je drugi OS.

ja odustajem od dalje rasprave sa trolovima,ne vredi a i nemam vise zivaca.
:trust:

Sto se devojke tice videcemo sta kaze... Ipak je laptop manje vise njen :), ja sam uvek bio vise za desktop i da nije posla ne bih ga ni pogledao.
RAM je pod moranje, a za ssd cemo videti, jos ga nemam ni na desktopu (a to mi je vaznije ipak).

Dal je moguce da se i dalje zamarate oko zauzeca rama? Ja imam 4 bedna giga ddr2 i sluze me super i na 8.1 i 10 :) ne zamarajte se time..

Pa normalno je da cu da se zmaram kada mi u sred posla izbaci message system is low on memory. Jednostavno mi je posao takav da pregledam stotine sajtova dnevno i ne mogu a da nemam desetine i desetine otvorenih tabova istovremeno.

Dal je moguce da se i dalje zamarate oko zauzeca rama? Ja imam 4 bedna giga ddr2 i sluze me super i na 8.1 i 10 :) ne zamarajte se time..
Win odlicno radi i na nasim starim kantama, to je ustvari i pravi kvalitet za jedan OS.
Na azdajama i5 i i7 sa brdo memorije+ssd to je sonic boom.

Poslednja izmena:
ako je tako ja bi se iskreno ispozajmljivao odmah i nabudzio ram.a bogami i ssd.uvek se lova ulaze u ono sto donosi 'leba.

Pa normalno je da cu da se zmaram kada mi u sred posla izbaci message system is low on memory. Jednostavno mi je posao takav da pregledam stotine sajtova dnevno i ne mogu a da nemam desetine i desetine otvorenih tabova istovremeno.

Razumem te i ja ponekad roknem stream hd video na 10ak tabova i lepo radi ;) :D Sto bi rekli sve po svojoj potrebi :)

Poslednja izmena:
Pozdraaaavv :p :D
Trenutno skidamo Windows 10 TP.. Kako li ce raditi na Intelu E3300 2.5ghz i 2gb ram-a.. :D
P.s. da li ce sacuvati sve podatke posle instalacije? :D

Pozdraaaavv :p :D
Trenutno skidamo Windows 10 TP.. Kako li ce raditi na Intelu E3300 2.5ghz i 2gb ram-a.. :D
P.s. da li ce sacuvati sve podatke posle instalacije? :D
Radice solidno, mada ja bih isao na 32-bitni zbog 2gb ram memorije.
sacuvace ti sve podatke i programe sa predhodnog OS.

Kako nije pravo, lepo ti pise In use, Standby i Free. In Use je pravo zauzece a Standby je cache!
Cekaj sad ja tebi treba da predajem kako windows rasplaze memorijom.
Od tih in used je 35% caching memorija.

a ne kapiram,sta on to na sedmici skida?i sto je to na ovoj temi?

Poslednja izmena:
a ne kapiram,sta on to na sedmici skida?i sto je to na ovoj temi?
Pa skida windows 10 preview 10079, mislim da ce mu to prvo gurnuti...:D
Ja sam mislio da je nesto i citao od teme, umesto da je skinuo iso
fajl,pa mount sa power iso ili sl. on isao upgrade preko WU.

Poslednja izmena:
@Stefan1995

Pa sto ga nisi ostavio da se kiseli ? :D

Au ovaj MS stvarno nije normalan...

Sada gase modern skype...pa majku mu..ima ko j e prihvatio tu verziju skype-a i korisne notifikacije (bannere) sa istog... Onda je bilo normalno da imas dve verzije skype-a a sada nije...cupaj pa sadi.

http://www.windowscentral.com/micro...n-windows-client-july-7-favor-desktop-version

Hahahaha.. Bezi poludeo sam, otisao napolje, dosao posle sat vremena, ono stoji ovako, pa hteo sam ................ :D
11131777_898143536905616_1261178353_n.jpg
Krenulo jeee.. W10 Pro TP 10074 :D
P.s. 90%.. Ako opet zakoci nesto, je_acu mu mater hahahaha :D

Poslednja izmena:
nisam znao da WU na starijim pendzerima ima opciju da ti odradi apgrejd na insajder build,prvi put za to cujem.

Vrh Dno