Šta je novo?

DVB-T2

****ga, al stvarno ****ga :)
tuzno je sto i godinama nakon digitalizacije necemo imati HD kanale... snimaju sa kamerama starim 40 godina.....

Tužno je što snimaju uglavnom HD kamerama, a down-uju za emitovanje.

Dal je problem što ne mogu 100% programa da isteraju u HD (dal' su problem kamere ili miksete, dal prenosni putevi od studija do predajnika, dal' je problem arhiviranje već snimljenog) ili je nešto 6-to u pitanju, nema se pojma.

Kukam ja već dugo na ovom forumu da je HD kao osnovna ponuda daleka budućnost. HD će biti korišćen da se uzme još para od gledalaca koji ga žele, a SD će biti "osnovna ponuda" za besplatno. :(

Za sada 12 kanala dostupnih na teritoriji Panceva. A tv Panceva jos uvek nema :D

Nisu ga skroz ugasili, ali na T2 ga nece biti do daljnjeg. Ima ga na IPTV, SBB i koliko sam procitao u temi vidim da su ga vratili i na Radijus Vektor :)

Vratili?
a ko kaze da su ga ukidali? Ja ga gledam kad god je neki sport na njemu jer za razliku od obicnog na nemu nema reklama u pauzama - bar do sada nije bilo i nisam primetio da su prestajali sa emitovanjem

Nema RTS HD kanala na zemaljskoj mreži. Jednostavno ovakav kakav je dosad bio i kakav je sada je neisplativ. Cena emitovanja tog HD kanala je velika za sadržaj koji je samo 10% stvarno HD, a ostalo kopija RTS1. Zbog toga je bolje rešenje emitovanje RTS1 samo u HD varijanti u mreži.

TV Pančeva nema, jer su oni hteli da emituju sa Vršačkog Brega, a dobili dozvolu sa Avale. Pitanje je da li će ikada krenuti, jer im je Avala skupa!

Ja tek sutra idem da kupim taj Horizons A115, jel i dalje ok kupovina? Sta je s tim pistanjem?

Nema RTS HD kanala na zemaljskoj mreži. Jednostavno ovakav kakav je dosad bio i kakav je sada je neisplativ. Cena emitovanja tog HD kanala je velika za sadržaj koji je samo 10% stvarno HD, a ostalo kopija RTS1. Zbog toga je bolje rešenje emitovanje RTS1 samo u HD varijanti u mreži.

TV Pančeva nema, jer su oni hteli da emituju sa Vršačkog Brega, a dobili dozvolu sa Avale. Pitanje je da li će ikada krenuti, jer im je Avala skupa!

Zna li se koje su cifre u pitanju? Da se skupimo pa da nadjemo pare :D barem za godinu dana...fiasko..

Pisao sam vec u nekoj temi:

(SDTV) 5.737.351,68 din.
(HDTV) 14.343.379,20 din.
Obaveze prema JP emisiona tehnika na mesecnom nivou.

Da li neko od vas koristi set top box u kombinaciji sa sobnom antenom? I u kojoj meri antena treba da hvata analogne kanale(da li slika treba da bude prilicno cista, ili moze da bude bilo kakva samo je bitno da uopste nesto hvata), da bih znao da li da uzimam antenu i box ili ne ako nece da uhvati nista preko box-a.... :)

Или хвата одлучну или никакву. Нема треће.

@Dark Warrior

Namestio takvu kombinaciju komšiji. Sve radi ok iako signal nije bio nešto reprezentativan (beše oko 60%). Hvala sa Avale, a razdaljina je sigurno 15-20km-a. I da, dok je bio na analognoj, slika je bila prilično loša. Primetno lošija od digitalne.

Horizons A115 ne moze da uvhvati nijedan kanal? U cemu je problem?

Cekaj jos koji dan da im ptodhe ova faza testiranja i uskladjivanja... I meni ponekad ukoci prenos ko da je riknuo stb...

Joj glup sam, obrnuo sam antenu, ostala u TVu a ja iz zida ukljucio u DVBT2 xD Radi sad, javim se ako iskrsne neki problem.

Pisao sam vec u nekoj temi:

(SDTV) 5.737.351,68 din.
(HDTV) 14.343.379,20 din.
Obaveze prema JP emisiona tehnika na mesecnom nivou.
Realno gledajuci da se ja pitam uveo bi kodiranje svih rts kanala,odnosno vesti i celu domacu produkciju ostavio bi potpuno free ,dok bi sve ostalo kodirao(strani sport,serije,filmovi) i to na nacin da ako se ponovo uvede taksa ili pretplata da onaj ko plati te harace dobije besplatno kartu za sve rts kodirane kanale.
Ovako niko nece da plati rts pretplatu a na drugoj strani kukaju zasto nema rts hd kanala.I ranije su pricali zasto da placaju rts kada ga ne gledaju, a to je 100% laz jer su uvek gledali bar po nesto.
Ove gore cifre nisu ni malo jeftine.Kada bi svi placali rts pretplatu uz otpustanje viska zaposlenih, rts bi mogao da bude vrhunska televizija.
Prvi korak novog direktora treba da bude definisanje rts-a kao javnog servisa a to znaci tacan broj kanala i sadrzaja;
Rts1
Rts2
Rts 3
Rts 4
Regulisanje viska zaposlenih,regulisanje nacina finansiranja pa tek onda emitovanje u zemaljskom etru.

Poslednja izmena:
Ne zuji, ne pisti, 3700din, uhvatio je 20ak kanala, mozda 21-22 cak. Odlicno za prvi dan. :) Nema RTS HD. Da gasim samo TV ili i uredjaj da stavljam na standby?

Poslednja izmena:
Kao i ostale drzavne firme tako i RTS mora da napravi neki red kod sebe a ko ce i dali ce uspeti to sve da dovede u red...to je pitanje. A traziti preplatu a nuditi polovicnu uslugu to je bezobrazluk.

Sem toga ko to garantuje i zna dali ja RTS pratim pa mi trazi preplatu, sta ako uopste ne gledam tv? A da to je nemoguce, svi misle da ne postoji takva osoba na svetu. Daj boze da TV gledam citava 2 sata nedeljno.. I to je mnogo? I to je bas RTS? E nije.

Pa rtv Pancevo ce traziti pare od Opstine posto je ta cena ogromna...ko da finansira tako malu televiziju...vec vidim velike probleme i opsti haos medju lokalnim televizijama...rasprodaja moze da pocne,idemo malo vise dole.

Poslednja izmena:
Ja bih im dozvolio da se reklamiraju kao i ove komercijalne televizije 12 minuta (umesto dosadasnjih 6) po satu, i dopunski ih malo finansirao iz budzeta. Skupstinu bi sklonio sa rts 2, i tu bi isle naucno obrazovne- dokumentarne emisije+sport.
Nepotrebni su rts3 i 4, realno ne bi imali sta da emituju a i ne bi bili isplativi...

Pa rtv Pancevo ce traziti pare od Opstine posto je ta cena ogromna...ko da finansira tako malu televiziju...vec vidim velike probleme i opsti haos medju lokalnim televizijama...rasprodaja moze da pocne,idemo malo vise dole.

Pa lokalne televizije nece placati ovaj pun iznos za emitovanje ETV-u, oni ce placati samo za predajnik sa kojeg se emituju :)

Capture.PNG

Poslednja izmena:
Bas tako, neka se snadju za sebe malo... Lako je traziti pare od mase koja je pretrpana sa nametima drzave... Hvala za tabelu, Vrsac je daleko jeftiniji tj najbolja opcija za Pancevo i dalje ne vidim sta je problem...nije neka para za Vrsac...sem ako ih Avala ne blokira,tj samo kod njih kao moze.

Poslednja izmena:
Kupio sam malopre 2 horizonsa(trazio sam bear ali sve rasprodato u winwin-u, pa sam uzeo ovaj model). Moram da kazem da sam prijatno iznenadjen.Pre sam sa panel antenom sa pojacivacem imao 9 kanala, pojedini nisu imali dobru sliku posto mi drvo i druga kuca zaklanja malo antenu.Sada sa istom antenom imam 22 kanala, svi imaju odlicnu sliku.Radi dobro, ne greje se mnogo, apsolutno nikakvo zujanje nema, cak i kad prislonite uvo na uredjaj.Trenutno ni jedan kanal nema EPG, ali to valjda nije do uredjaja nego do njih...
Uredjaj je jako mali, krivo mi jedino sto nema nikakav displej, ali to realno i nije mnogo bitno, bitno je da radi kako treba.

Da li moze neko da mi objasni funkciju slika u slici? Jel to samo ono kad pritisnete EPG, pokaze vam kanal u gornjem desnom uglu ili moze da, dok gledate jedan kanal, pogledate umanjeni prikaz drugog?

Ne znam da li znas ali rts ima trenutno 4 kanala koji su u potpunom haosu po sadrzaju emitovanja.
Isto tako ne znam da li znas da rts ima najkvalitetniju i najvredniju arhivu cija se duzina meri u 27 godina neprekidnog emitovanja.
Pretplata za rts nije pretplata u zavisnosti od gledanja vec pretplata za javni servis koja je ranijih godina postojala u raznim oblicima kako kod nas tako isto i u evropi.
Rts mora prvo sam sebe da organizuje onako kako sam vec napisao pa tek onda da se vidi nacin izdrzavanja,preko pretplate ili preko budzeta kao sto je sada.
Rts ima ljude i kadrove za bar 10 tv kanala ali nisu dobro organizovani ni za ta cetiri.
Ja bih im dozvolio da se reklamiraju kao i ove komercijalne televizije 12 minuta (umesto dosadasnjih 6) po satu, i dopunski ih malo finansirao iz budzeta. Skupstinu bi sklonio sa rts 2, i tu bi isle naucno obrazovne- dokumentarne emisije+sport.
Nepotrebni su rts3 i 4, realno ne bi imali sta da emituju a i ne bi bili isplativi...

Poslednja izmena:
@alphablue597
To je ovo drugo, da gledaš 2 kanala istovremeno na TV-u. Ono što horizons ima je da ti prikaže umanjenu sliku više kanala, ali samo jedan kanal možeš da pratiš, ostali su zamrznuti za to vreme. Uostalom probaj pa ćeš videti.

Poslednja izmena:
Pritisne se neko od onih obojenih dugmića, ja mislim.

U pravu si, plavo dugme.Samo mogli su mnogo bolje ovo da odrade, ne svidja mi se ovako.

Samo jos jedno pitanje, sta mu znaci OTA update?Znam za recimo telefon, moze da se azurira preko interneta, ali na koji nacin ovo radi i da li ga je neko azurirao?

Preko tv signala :D nije to kod nas aktivno...koj ce mi ;) skinem fw roknem ga na usb flash ili portable hdd i pici lepo update fw-a

Poslednja izmena:
Potrebna Pomoc!
Imam XWAVE DVB T2 Digital One, antena Loga3+Tunali pojacivac (ukupno 3 prekida kabla) sve to na stari CRT TV SHARP (konekcija: XWAVE SCART (adapter), preko cinceva u TV)
Kad sam kupio uredjaj dva dana je radilo sve perfektno kvalitet/jacina signala 100/100% od pocetka prikljucivanja! (ponekad variranje signala 93-100%)
Posle dva dana pocelo je sa tim seckanjima/prekidima zamrznutom ili mrljavom slikom pa cak i na par sekundi. Nista nije menjano sem par puta preskeniranja kanala!
Zanima me ...da li je mozda ovaj uredjaj malo prolupao tj. poceo da crkava ili je nesto drugo u pitanju? Nije mi logicno da imam signal 100/100 a da imam takve probleme
...ili je mozda do emitovanog signala!?!?
Primetio sam jos nesto ...kad je vlazno vreme nema seckanja ...cim udari sunce ili neka zapara nastaju problemi sa prijemom. Pratim signal i evo vec nekoliko dana je 100/100, nisam vise pametan sta moze biti uzrok svemu ovome???

Stvarno ne bih znao...Kod mene suprotan slucaj, kad pada kisa pojedini programi su bili mnogo losi na analognoj televiziji, na digitalnoj su seckali i gubili se, ali to oni najlosiji, ispod 30%.A to seckanje, jel se desava sa svim kanalima, ili ne?

@rock-ker, druze to sto ti je signal bio 100/100 nemora da znaci da je merodavno, jer cesto pojacivaci mogu da zbune t2 uredjaj i da ne pokazuje realnu jacinu signala. iz mog iskustva pomenuti uredjaj xwave jako lepo radi sa svim vrstama loge i to bez pojacivaca a probao sam i sa raznim fensi antenama kao sto je strongova digitalna antena i slicno i ni jedna kao obicna "riblja kost" :D .dovoljno je i da je signal preko 40-45% i da nema problema sa seckanjem, naravno sto jaci signal to je bolje. moj ti je savet da probas istu tu antenu bez pojacivaca, mozda signal i ne bude 100 ali sve preko 50% i uz malo okreanje antene dobices zadovoljavajuci rezultat.

Nazad
Vrh Dno