Šta je novo?

DVB-T2

ljdui hoce li neko da mi objasni istoriju digitalne tv?

Pozdrav svima, imam mrezastu antenu tj. tzv. "Cesku", koja je zajedno sa adapterom(pojacivacem) prikljucena na jedan dvb-t2 uredjaji i hvata prilicno dobro kanale (25 ukupno), e sad ja bih hteo da tu jednu antenu koristim na dva dvb-t2 uredjaja i da pomocu splitera razdvojim na dva kabla, pa me interesuje da li je pravilno da na samom ulazu u spliter koristim pojacivac, ili da ne koristim na ulazu nego da za svaki tv, odnosno dvb uredjaj koristim posebno pojacivac (jedino se plasim da ne preopteretim spliter ili antenu sa dva pojacivaca).Hvala unapred.
Pravilo je da antenski pojačivač signala ide što je moguće bliže anteni a da se onda vrši razvod imajući na umu da je u kablu prisutno 12V (najčešći slučaj) jednosmernog napona. Većina jeftinih razdelnika (engl. spliter) u sebi ne vrši odvajanje +12V pa ih je potrebno modifikovati dodavanjem kondenzatora 100pF-1nF prema onom TV kod koga nema napajanja pojačivača. Druga mogućnost je da se kod TV gde nema napajanja postavi džek u kojem ima tog kondenzatora. Treća opcija je da se iz prvog STB uređaja prosledi RF signal ka sledećem i ako je pojačivač adekvatan neće doći do značajnijeg pada nivoa signala.
Antenski pojačivači su nauka za sebe a ljudi često greše stavljajući onaj sa najviše pojačanja (dB, decibela) što ume da bude kontraproduktivno. Kada bi uložili više para u kvalitetan koaksijalan kabl sa malim gubicima ispod 1GHz za dužine reda 10-tak metara pojačavač ne bi bio potreban. Antena je najbolji pojačivač signala i S/N (odnos signal-šum) je najbolji na samom izlazu antene. Svaki naredni stepen pojačanja taj odnos ne poboljšava već ga kvari dodajući i sopstveni šum a to je, uz pojačanje, jedan od najvažnijih parametara svakog pojačivača. Ko želi maksimum treba mu kanalna antena, niskošumni pojačivač i kvalitetan kabl što značajno povećava cenu gledanja "besplatnih" TV kanala. Srećno :)

Može li neko preporučiti, čime bih mogao spojiti 2 antene, a da se ne gubi signal?

Da li neko ima RTS3. Čuo jutros na tv da je to bivši rts digital. Nisam ga našao (Novi Beograd)

Pozdrav svima, imam mrezastu antenu tj. tzv. "Cesku", koja je zajedno sa adapterom(pojacivacem) prikljucena na jedan dvb-t2 uredjaji i hvata prilicno dobro kanale (25 ukupno), e sad ja bih hteo da tu jednu antenu koristim na dva dvb-t2 uredjaja i da pomocu splitera razdvojim na dva kabla, pa me interesuje da li je pravilno da na samom ulazu u spliter koristim pojacivac, ili da ne koristim na ulazu nego da za svaki tv, odnosno dvb uredjaj koristim posebno pojacivac (jedino se plasim da ne preopteretim spliter ili antenu sa dva pojacivaca).Hvala unapred.

Koje dvb-t2 uredjaje imas?
Na nekim ti ne treba spliter (postoji u samom uredjaju), antenski kabl ubacis u dvb-t2 uredjaj a iz njega (ako ima antenski izlaz) kablom spojis sa drugim uredjajem

I ja sam čuo, nema signala ni sa Fruške Gore, ni od Crvenog Sela (ja sam iz okoline Subotice).

Trebalo bi da moze (nisam probao), kabl iz ovog izlaza sto pise RF LOOP ubacis u RF IN drugog uredjaja.
Javi ako budes probao.

Da li neko ima RTS3. Čuo jutros na tv da je to bivši rts digital. Nisam ga našao (Novi Beograd)

Verovatno ce ga ubaciti tamo gde je bio RTS Digital, samo da pravno to urede.
Inace, stavili su vec program za njega, kao i za utakmice u HD koje ove nedelje idu na RTS HD :)

Ima raspored zato što se emituje preko kabla, a ne preko etra

Jel probao neko snimanje programa preo USB-a na flash ili hard disk? Koliki flash treba da bude minimalno, koliko tv program zauzima memorije po minutu ili satu i sl...?

Proradio EPG na PINK-u i to sve sa našim slovima (šđčćž)...

Ovo je potvrđeno za 1.mux na Crnom Vrhu Jagodina, a za ostale predajnike neznam.

Jel probao neko snimanje programa preo USB-a na flash ili hard disk? Koliki flash treba da bude minimalno, koliko tv program zauzima memorije po minutu ili satu i sl...?

Sad sam hteo da probam.Nasao sam neku flesku od 1GB, formatirao je i probao da snimam, ali kaze premalo prostora za ovu akciju.Verovatno zauzima dosta, sto je i logicno. Sigurno treba i veca brzina, klasa 10 recimo...

Ovo je potvrđeno za 1.mux na Crnom Vrhu Jagodina, a za ostale predajnike neznam.

Jastrebac jos nista...Da li nekako moze da se vidi sa kog predajnika dolazi signal? Na kojoj brojci vam stoji rezolucija, kod mene fabricki bilo na 720p@50Hz?

Sad sam hteo da probam.Nasao sam neku flesku od 1GB, formatirao je i probao da snimam, ali kaze premalo prostora za ovu akciju.Verovatno zauzima dosta, sto je i logicno. Sigurno treba i veca brzina, klasa 10 recimo...
Ok, hvala. Ako jos neko ima neku informaciju bio bih mu zahvalan, da li 16 ili 32 GB zavrsavaju posao? Treba mi za neke matorce pa da vidim sta je najbolje za njih a imam IPTV pa nemam gde ni da probam.

Ok, hvala. Ako jos neko ima neku informaciju bio bih mu zahvalan, da li 16 ili 32 GB zavrsavaju posao? Treba mi za neke matorce pa da vidim sta je najbolje za njih a imam IPTV pa nemam gde ni da probam.
Ja sam probao 16GB Kinston USB3 modele DataTraveler 100G3 i G4 na Bear DTV202, Synaps 2900 i Xwave STB1. Rade korektno uz poneki sitan problem sa audio codec-om na Bear STB-u. Snimali su bez problema RTS HD bitrate (bilo je neko prvenstvo u atletici prošle godine) jedino što može da bude problem kod prenosa na PC pošto Bear deli fajlove kada pređu neku vrednost. Ovo nije veliki problem jer se fajlovi ređaju jedan za drugim samo sa drugom ekstenzijom. Kod reprodukcije direktno sa STB uređaja korisnik ovo ne primećuje jer se sve odvija glatko. Mogući su i drugi egzotični problemi kao onaj kod Bear-a kada na 2h05min jednostavno prekida reprodukciju filma (update firmware-a bi trebalo ovo da reši). Uglavnom 16GB je jeftin (ispod 1K dinara) i može puno toga da snimi ali 32GB je dva puta veći :-devil-:

Evo pa pogledaj sample od 3 minuta RTS1 domaca serija - Snimao na preko Stronga 3min a na flashu od 8GB USB3 je procenio da moze da snima 2sata a mozda je i to neki maksimum za snimanje ne moze vise...ko ce ga znati. Uglavnom lepo snima i na Portable HDD-u. Za pregled ovog TS fajla koristi WMP ili MPHC ili neki drugi player ako cita ovo.

https://mega.co.nz/#!acwn1IjY!3xFDReS5SmNy05_IGdmSAEU4-QkI43voblIuyOsKUzE

Slika je mozda rasirena iz dva razloga : 1. takav je stream - snimak 2. nisam podesio da bude 4:3 Letterbox ostalo na Auto ***.. :D

Media info:

===================== General =====================
Id : 4095 (0xFFF)
Complete name : C:\Users\Dejan\Desktop\000.ts
Format : MPEG-TS
File size : 56.9 MB
Duration (ms) : 3mn 1s
Duration_Start : UTC 2015-06-09 18:49:57
Duration_End : UTC 2015-06-09 18:52:54
OverallBitRate_Mode/String : Variable
Total bitrate : 2 624 Kbps
NetworkName : ETV
Country : srb (1)
TimeZone : -02:00:00

===================== Video =====================
Id : 257 (0x101)
MenuID/String : 1 (0x1)
Format : AVC
Format info : Advanced Video Codec
Format profile : [email protected]
Use of CABAC : Yes
RefFrames : 4 frames
Codec Id : 27
Bitrate : 2 300 Kbps
Width : 720 pixels
Height : 576 pixels
Aspect ratio : 16:9
Framerate : 25.000 fps
Standard : Component
Colorimetry : YUV
Colos space : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Interlaced
ScanOrder/String : Top Field First
Bits/(Pixel*Frame) : 0.222
Stream size : 49.8 MB (88%)
colour_primaries : BT.601 PAL
transfer_characteristics : BT.470 System B, BT.470 System G
matrix_coefficients : BT.601

===================== Audio =====================
Id : 258 (0x102)
Format : MPEG Audio
Format version : Version 1
Format profile : Layer 2
Codec Id : 3
Bitrate mode : Constant
Bitrate : 192 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 48.0 KHz
Compression_Mode/String : Lossy
Video_Delay/String : -929ms
Stream size : 4.16 MB (7%)

===================== Text =====================
Id : 263 (0x107)-100
Format : Teletext

===================== Menu =====================
Id : 256 (0x100)
List/String : 257 (0x101) (AVC) / 258 (0x102) (MPEG Audio) / 263 (0x107) ()
ServiceName : RTS 1
ServiceProvider : ETV
ServiceType : digital television

Hvala puno ljudi. To je od prilike 20 Mb/minut sto i nije strasno. Matorcima ce to sluziti da snimaju nesto sto bi inace propustili pa da opet gledaju direktno sa STB-a.
Jos ako postoji neka varijanta da gledas jedan program a snimas drugi bice odusevljeni?

Proradio i za Pink sa Jastrepca, jutros na kratko, sad opet nema...Takodje, jutros ponovo pokrenem auto skeniranje kanala, cisto da vidim da li ima nesto novo, i uhvatim 28 kanala, do sad sam imao 22.Ponovo da pitam, kako moze da se vidi sa kog predajnika dobijate signal?

Poslednja izmena:
Na osnovu frekvencije (kanala) na kojim je prijemnik nasao kanale.

http://www.pomoravac.info/digital-tv/index.php?id=12&j=2

pošto Bear deli fajlove kada pređu neku vrednost.:

Da li je fles formatiran u sistemu FAT32 ili NTFS? Prijemnici obicno dele fajlove ako je FAT32.

Jos ako postoji neka varijanta da gledas jedan program a snimas drugi bice odusevljeni?

Kod vecine STB postoji mogucnost snimanja jednog kanala, a gledanja drugog, ali iskljucivo u istom MUX-u. Npr. za Mux1 moguce je gledati RTS1 i snimati RTS2, sto vazi i sa Happy,B92,Pink,Prvu i u Vojvodini RTV1 i 2

Poslednja izmena:
Ponovo da pitam, kako moze da se vidi sa kog predajnika dobijate signal?

Na većini prijemnika kada se klikne dva puta na info taster na daljincu, dobija se info o jačini i kvalitetu signala mux-a u kome se nalazi taj kanal, a takođe tu je i info o frekvenciji mux-a. Pošto je većinom frekvencija prikazana u KHz-ima, pogledaj iz tabele na sledećem linku http://www.pomoravac.info/digital-tv/index.php?id=71&j=2 koji UHF kanal odgovara odgovarajućoj frekvenciji, pa onda taj UHF kanal pronađi u tabeli na sledećem linku http://www.pomoravac.info/digital-tv/index.php?id=12&j=2.

Ne verujem da hoce da snimaju ti uredjaji na ntfs formatiranu flesku.

Па и портабл хард може да буде FAT али небитно пошто би требало да подржавају оба стандарда.

Da li neko zna, kako ce se naplacivati premium kanali kad ih puste u mux 3 (naravno, ako ih uopste puste, nadam se da hoce)?Cini mi se da sam negde video da to ima u Hrvatskoj, pa me zanima na koju foru to radi...

Pretpostavljam da ce se dobiti set top boks sa karticom koja ide na pretplatu.

Nazad
Vrh Dno