Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Wire Transfer. Prebacivanje sa racuna na racun.
Nas rezident to ne moze (sem za kupovinu/rentu nekretnine), ali stranac/nerezident moze.

Kome? Obican stranac nece ni pokusati da ti uplati na racun, to je previse smor za njega do Srbije.
To se isplati za velike sume, umesto da servisi uzimaju procente jedino.

Na Visa karticu ti moze raditi refund, a i neke uplate, dovoljno je samo broj kartice dati za to (ne treba uopste broj racuna).

Refund za VAT moze da legne na bilo koju karticu.

Poslednja izmena:
Da li je neko radio porucivanje i placanje preko amazona uz opciju:

AmazonGlobal Priority shipping makes international shipping easy by calculating import fees at checkout, as well as clearing customs for you. In addition, you have the visibility to track your packages door-to-door.

Daje mi cenu koja je oko 40dolara plus 33 dolara import fees deposit.

Kako ste prolazili sa carinom i sl? Da li je to ista fora kao DHL ili ga nasi drugacije gledaju?

da li neko zna,od kog datuma se danas carine posiljke na carini?......vidim da mi je neka posiljka stigla na carinu jos 11 februara,ali do danas ne stize do mene

Date Place Phase Status Signatory
12.02.2015 01:43:00 DE - DENUEB Otprema

ovo mi pise na sajtu poste,dok na dhl-ovom sajtu

Date/time City Status
Tue, 10.02.2015 07:15 h -- The instruction data for this shipment have been provided by the sender to DHL electronically
Tue, 10.02.2015 10:15 h Germany The shipment has been posted by the sender at the retail outlet
Tue, 10.02.2015 18:00 h Speyer, Germany The shipment has been processed in the parcel center of origin
Wed, 11.02.2015 05:35 h Feucht, Germany The international shipment has been processed in the export parcel center
Wed, 11.02.2015 16:44 h Feucht, Germany The shipment has been processed in the parcel center
Thu, 12.02.2015 00:37 h Feucht, Germany The international shipment has been processed in the export parcel center
Thu, 12.02.2015 01:43 h Feucht, Germany The shipment will be transported to the destination country and, from there, handed over to the delivery organization. (Homepage / online shipment tracking: http://www.posta.rs/struktura/eng/aplikacije/alati/posiljke.asp)

neko da me pouci malo ?

Da li je neko radio porucivanje i placanje preko amazona uz opciju:

AmazonGlobal Priority shipping makes international shipping easy by calculating import fees at checkout, as well as clearing customs for you. In addition, you have the visibility to track your packages door-to-door.

Daje mi cenu koja je oko 40dolara plus 33 dolara import fees deposit.

Kako ste prolazili sa carinom i sl? Da li je to ista fora kao DHL ili ga nasi drugacije gledaju?

Ide preko DHL-a cak stavise, znam jer kada sam porucivao Kindle koji je na sale-u bio, na moje ime, DHL me zvala neka zena da mi pusti mailom jedno 50 papira i jos da im sve to lepo platim fazon 6k za kindle od 59.99, uz neke promo kodove sam ga spustio bio na 30ak dolara, postarina je 15$ bila ja mislim.

Banda klosari lopuze itd, nista preko Amazona osim ako nisu knjige/cd-ovi/male stvari od kineskih resellera na njihovom sajtu.
Tako da to sto ti traze 73$, to je da ONI preuzmu na sebe spediciju, i naravno ti da platis to posle, mozda gresim, daj boze i da gresim, ali nista preko Amazon-a, nije on jednostavno za nas namenjen, za nas su ebay/kinezi.

Banda klosari lopuze itd, nista preko Amazona osim ako nisu knjige/cd-ovi/male stvari od kineskih resellera na njihovom sajtu.
Tako da to sto ti traze 73$, to je da ONI preuzmu na sebe spediciju, i naravno ti da platis to posle, mozda gresim, daj boze i da gresim, ali nista preko Amazon-a, nije on jednostavno za nas namenjen, za nas su ebay/kinezi.
Ima prodavaca i iz Evrope i Bilskog istoka, Indije na američkom Amazonu, ako je na njega mislio. Bolje nek vidi na DE,UK,FR Amazonu, tamo ima više prodavaca iz Evrope. Ali kao što i sam reče, nismo mi ciljna grupa Amazona...

Poslednja izmena:
Mislim da ono da amazon "preuzme" troskove carine/spedicije se odnosi samo na ono sto oni salju, nije cak ni fulfilled by amazon od 3rd party-a predmet, nego bukvalno stvari koje oni prodaju na njihovom store-u i oni salju iz njihovih magacina i sve to.

Niska carina je ponovo pobedila!!!
Prijatelj je narucio nesto iz inostranstva i platio 160 zlota (ili ti 5018 dinara). Stigne njemu posiljka sa carinskim dazbinama i porezom 6500 dinara.!!!! Ladno racunali 160e a ne zlota. Juce iso da kuka i da se zali i rekli kao da ce da pokusaju da isprave gresku, a ako oce bas da se zali legitimnim putem, podnosenje zalbe kosta 1600 dinara i rok za odgovor je 30 dana. Nadam se da ce danas da rese stvar bez tuzbe.
Jos jednom da kazem da nas ovi u Nisu deru i satiru!

.., a ako oce bas da se zali legitimnim putem, podnosenje zalbe kosta 1600 dinara i rok za odgovor je 30 dana. Nadam se da ce danas da rese stvar bez tuzbe.
Verovatno ga lažu da ne bi im pravio posao. Žalba je oko 500-550 din. Nepovratno. A odgovor jeste u roku od 30 dana, pa ako je usvojen imaju još 30 dana rok da mu isporuče po novom obračunu. U praksi bi trebalo da je mnogo ranije do nedelju-dve.

Pre je zalba kostala 400 dinara, a juce mu rekli 1600. Mozda lazu a mozda i to "pojeftinilo" ko sto su nam plate porasle u januaru za -10% ;-)

Verovatno ga lažu da ne bi im pravio posao. Žalba je oko 500-550 din. Nepovratno. A odgovor jeste u roku od 30 dana, pa ako je usvojen imaju još 30 dana rok da mu isporuče po novom obračunu. U praksi bi trebalo da je mnogo ranije do nedelju-dve.

Za žalbu protiv rešenja carinarnice donetom u upravnom postupku 1.550

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/...-o-republickim-administrativnim-taksama-.html (Tarifni Broj 7)

Za žalbu protiv rešenja carinarnice donetom u upravnom postupku 7. st. 2. 1.580

Republičke administrativne takse u carinskom postupku http://www.upravacarina.rs/lat/Zakoni/Tabela republickih administrativnih taksi - 01062014.pdf

Poslednja izmena:
Znači poskupelo. Ranije je bilo mnogo manje. Makar prošle godine u ovo vreme, kad sam zadnji put pisao žalbu...

Ja sam tacno pre dve godine rekao kako ce da bude, pa ste se smejali ;)

Ljudi,treba mi savet..drug zeli da mi posalje mobilni (polovni 4s)iz USA kao paket USPS-om ,oko 50dolara. Medjutim negde na netu sam nasao da oni ne salju direktno za Srbiju,vec to moze da ode za Madjarski,Nemacku,pa oni da proslede Srbiji.. Moze neki savet?

Stigao mi je danas dugo očekivani paket. To je onaj zaboravljeni trenutak kad si bio uzbuđen prilikom naručivanja koji se osvežio posle Odisejevih putovanja našeg, milog nam ga, paketa.
Zanimljivo je da je sa aliexpressa i da je imao fakturu, kojoj i g-din Jovica Guberinić nije našao zamerku i da se poklapala sa navedenim iznosom na paketu(nisam ništa zahtevao,samo naručio). Ali paket je ipak morao sa svojom pozadinom pod skalpel, sačuvan je onaj lepi prednji deo sa nekoliko raznobojnih nalepnica. Znači primio ga je iza...

Uredno je ocarinjen, ali sam prvi put na obračunu imao posebnu stavku za poštarinu za koju nisam siguran kako je utvrdio, ali nije loše. Očigledno je iskusnom cariniku bilo nezamislivo da to slučajno preskoči. Ranije je na obračunu bila navedena jedna stavka sa uračunatom poštarinom. Ali šta se mora, nije teško...

Ljudi,treba mi savet..drug zeli da mi posalje mobilni (polovni 4s)iz USA kao paket USPS-om ,oko 50dolara. Medjutim negde na netu sam nasao da oni ne salju direktno za Srbiju,vec to moze da ode za Madjarski,Nemacku,pa oni da proslede Srbiji.. Moze neki savet?

Ništa ne dolazi direktno iz USA u Srbiju. Obično dođe u Nemačku, zatim Mađarsku, pa onda u Srbiju. To važi i za ekspres kurire kao DHL i USP. A ti ćeš po broju za praćenje videti samo u Americi, pa tek kad se pojavi u Srbiji. I to ako izdvoji nešto više novca za brže dostavljanje...

Moze pomoc i izvinte ako se vec pisalo u temi. Porucila drugarici sluske xiaomi pistons sa ibuygou, poslate 30.12. (bez tracking br) i jos nisu stigle. Ocigledno se negde zagubile posto stizu za nekih 20ak dana.
Sta mi je ciniti? Ima li neki broj od carine za takve slucajeve?

(011) 1643057 za pakete, za pošiljke 3643116. Mada teško će ti pomoći, ako nema broja. Moraćeš još imati strpljenja.

Pitanje je za temu Praćenje pošiljki. Mada može da se desi.Meni iz GB išla u Rusiju. Zamene Serbia sa Siberia. Isto joj dugo trebalo da promeni početni status.

Da, prebacio sam tamo post. :)

Ja sam tacno pre dve godine rekao kako ce da bude, pa ste se smejali ;)

Ne vidim da se nesto promenilo zvanicno, jedino ako sada primenjuju tarifu 7 a ne 6, iako je trebalo i ranije tarifa 7. A tarifa 6 se poklapa sa prethodnim.
Sta si predlagao tada?

Samo mu napomeni da naznaci da je USED phone, najbolje da nije u kutiji da carinici odma skontaju da je koriscen i mozda najbolje da navede tu sumu 50$, da ne bi bilo da ga procene na 400$, i slobodno nek salje USPS-om jedino sto neces imati tracking u srbistanu jer naravno nasa posta nema ugovor sa postom USA o pracenju posiljki, mada i ako ti salje bez trackinga sto mu je jeftinije pa tada i ne bi imao pracenje ionako

Ne vidim da se nesto promenilo zvanicno, jedino ako sada primenjuju tarifu 7 a ne 6, iako je trebalo i ranije tarifa 7. A tarifa 6 se poklapa sa prethodnim.
Sta si predlagao tada?

Nista specificno, samo to da ce svaki propis navesti na to da nam se smuci uvoz... u tim njihovim nedorecenim propisima uvek ima lufta kako da nam dodatne namete nametnu, jedan je taj da je zalba "skupa" i onda kad ti odrezu 50-80% vise od stvarne vrednosti pojam zalbe gubi smisao za manje vredne pakete
Eto meni je nakon 3 meseca stigla zalutala kamera i to je u zadnja 4 meseca jedino sto mi je stiglo , lepo pise model GS8000L, procenili je tacno 80% skuplje, slucajno nema sanse, vec namerno

Poslednja izmena:
Sta si predlagao tada?

Tarifa 6 se odnosi na opštu primenu i primenuje se prema zakonu o Republičkim Administrativnim Taksama (skraćeno RAT) na sve organe (državne, javne itd...), a carinu bliže uređuje Tarifa 7 gde je jasno definisan pojam tj. prva primena tarife se odnosila na klasičan postupak gde između ostalog ulažete prigovor na rešenje koje je već doneto i rešeno prijemom paketa, a želite dodatno da dobijete "objašnjenje" i "pojašnjenje" zašto je to tako urađeno i zbog čega.

Primer: Ulažem prigovor carinarnici Beograd (ulica i broj) na rešenje broj CR175255/01 u kome je doneta odluka od strane službenog lica (Ime i prezime) gde je došlo do previda u proceni pošiljke koja je plaćena 20.89$ sa poštanskim troškovima koji su uračunati u cenu. Plaćanje je izvršeno putem elektronskog servisa PayPal INC. sa sedištem (podaci) koji je posrednik u plaćanju između mene kao vlasnika Visa kartice izdate od banke (ime banke) važećom do (datum). Uz žalbu prilažem i sledeća dokumenta (Kopiju izvoda iz banke za Visa karticu, elektronski račun izdat od strane PayPal-a, račun od sajta na kome je izvršeno plaćanje, dokument o naručivanju, dokument o poreklu robe, kopiju lične karte kao dokaz o vlasništvu nad pomenutim dokumentima i verodostojnosti naručivanja).

PS. Još i bubreg da vam priložim i onda smo kvit :D

Tarifa 7 se primenjuje kada ste u već pokrenutom postupku gde vam je dozvoljeno da uložite prigovor (postupak koji traje), u ovom slučaju Carinski Organ (bliže carinarnica) i Vi, znači ovaj postupak nije rešen i procedura traje, shodno tome se primenjuje ova taksa.

Isti je postupak kao iz navedenog primera o dokazivanju samo što je naslov dokumenta drugačiji jer se pozivate na "Upravni Postupak" ali sva dokumenta isto prilažete i tu nema neke razlike u odnosu na klasičnu žalbu.

Dve stvari koje treba razjasniti su sledeće: Postupak koji je u toku i podložan je žalbi i postupak koji je već rešen u korist lica koje je svojim potpisom i pečatom (pravno lice) primilo pošiljku i saglasno je sa uslovima i dokumentom koji je donela Carina Beograd ili njena ispostava.

Ovo vam je objašnjenje trenutnog procesa, uz malu napomenu: Šta god pokušali, plaćali i ulagali žalbe da oni nisu upravu uvek imaju pravo na slobodno procenu (zakon ***) sa još 6 stavki koje mogu da primene kako bi Vas narodski rečeno (skinuli sa ......) i dokazali da su oni upravu, ma koliko Vi tvrdili suprotno.

Постоји шест метода обрачуна царинске вредности увезене робе и царински орган је обавезан да их примењује по следећем редоследу:
1) метод трансакцијске вредности,
2) метод трансакцијске вредности идентичне робе,
3) метод трансакцијске вредности сличне робе,
4) метод дедукције (метод јединичне цене),
5) метод обрачунате вредности,
6) метод утврђивања царинске вредности на други одговарајући начин.
Основни и најважнији метод, који се мора примењивати увек када су испуњени услови прописани за његову примену, заснива се на трансакцијској вредности робе. Чл. 38 – 57. Царинског закона („Службени гласник РС”, број 18/10) садрже одредбе о одређивању царинске вредности робе, а чл. 98 – 131. Уредбе о царински дозвољеном поступању с робом детаљније су разрађене ове законске одредбе.

Poslednja izmena:
Znaci.... ranije se primenjivao 6 a sada 7, iako je trebao 7 i ranije? 7 nije menjan sa 400 na 1550?

Pa koliko je Tarifa 6? To je i načešći vid prigovora-žalba na već donetu odluku, tj. carinski obračun.

Pa koliko je Tarifa 6? To je i načešći vid prigovora-žalba na već donetu odluku, tj. carinski obračun.

U poruci gde sam okačio dva link-a između ostalog Tarifa 6 je Za žalbu organu, ako ovim zakonom nije drukčije propisano 420 dinara.

Ova navedena tarifa je prema RAT (Zakon o Republickim Administrativnim Taksama) i primenjuje se od 2013 godine, ali treba biti dokon pa rastumačiti gde, šta i kako... kada se pogledaju ovi propisi tj. članovi.

(Sl. glasnik RS br. 43/03 , 51/03 - ispravka, 53/04 - dr. propis, 42/05 - dr. propis, 61/05 , 101/05 - dr. zakon, 42/06 - dr. propis, 47/07 - dr. propis, 54/08 - dr. propis, 5/09 , 54/09 , 35/10 - dr. propis, 50/11 , 70/11 - dr. propis, 55/12 - dr. propis, 93/12 , 47/13 - dr. propis, 65/13 - dr. propis) Prečišćen tekst zaključno sa izmenama iz Sl. gl. RS br. 65/13 koje su u primeni od 02/08/2013

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno