Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaci.... ranije se primenjivao 6 a sada 7, iako je trebao 7 i ranije? 7 nije menjan sa 400 na 1550?

Oduvek je to bilo 420 dinara i nije menjan na 1580 dinara.

Tarifa 6 kao što sam i rekao se primenjuje na već donetu odluku državnog, republičkog, javnog i drugog organa, a odluka koja je u postupku tačnije nije izvršena primenjuje se Tarifa 7 koja je bliže definisana RAT, a definisan je pojam "carinarnica" za bolje razumevanje primene takse.

E sada ko se odluči sa njima kolo voditi neka bude spreman na sve našta se oni pozivaju i na koje zakone, koji bliže određuju svaku navedenu stavku. Ako se pozivate da vam je PDV naplaćen suprotnosti članu tom i tom, a prizvod spada u grupu tu i tu, koja po mišljenju resornog ministarstva nije u skladu sa tim i tim zakonom ( sami dalje zaključite povezanost).

Poslednja izmena:
Pa... doneta je odluka o visini carine na osnovu previsoke procene vrednosti, zar ne?

Pa... doneta je odluka o visini carine na osnovu previsoke procene vrednosti, zar ne?

Rešenje (potpuno, delimično, dopunsko i privremeno); zaključkom se odlučuje o pitanjima koji se tiču tekućeg postupka.

Nadam se da ti je sad jasnije.

Carinski organ donosi privremeno rešenje (rešenje koje nije izvršeno i na koje imaš pravo žalbe) primeniš Tarifu 7 i predočiš dokaze.

Carinski organ koji je doneo rešenje, a lice (primaoc) nije uložio žalbu u predviđenom roku, primeniš Tarifu 6 ili bliže rečeno svojim potpisom i plaćanjem dažbina organu si dao svoj pristanak, i onda se tek žališ na to rešenje.

Primer: Uradili su carinski pregled, ispostavili račun, izvršili procenu, doneo ti poštar, ti potpisao i platio troškove itd... a svojim potpisom si dao saglasnot OK uredu je, ali ja hoću da se žalim, da ali nakon sprovedenog postupka Tarifa 6.

Poslednja izmena:
Ovo bas nema smisla, jer kad se primi stalno je bila prica "nema ispravke"....

Treba ceo FAQ da menjam :(

:D

Meni je sve ovo sasvim naopako... znaci ako ne primis posiljku a nesmes da je primis jer tada tesko da ces zalbom ista postici, ti ako ne potpises znaci proces je jos u toku i po tome placas po Tarifi 7... a ako potpises i primis robu pa se zalis onda placas po tarifi 6 (450din) ali tada nema sanse da odluce u tvoju korist jer si robu primio :d

PS: Jel sam u pravu?

Jas sam vec rekao kako to ide.... sluzbenici se drze procudure svi rade ISTO...... i onda neko gore odluci da je to malo i posalje dopis carinarnici i savetuje ih kako ubuduce da rade... naravno pozove se na neki zakon kojih ima ZILION... i cim zafali para u uvek fali... pa tako su drakonske mere uglavnom uvode januar/feb jer tada najvise fali

Poslednja izmena:
Meni je sve ovo sasvim naopako... znaci ako ne primis posiljku a nesmes da je primis jer tada tesko da ces zalbom ista postici, ti ako ne potpises znaci proces je jos u toku i po tome placas po Tarifi 7... a ako potpises i primis robu pa se zalis onda placas po tarifi 6 (450din) ali tada nema sanse da odluce u tvoju korist jer si robu primio :d

PS: Jel sam u pravu?

U potpunosti :)

Ali moram ti reći još nešto pre nego bude da je Carina samo kriva. Npr. Račun za neku uslugu, zavisi koja je institucija u pitanju, pa ti kažu "Platite Vi račun i onda naknadno uložite žalbu, pa ako bude rešeno pozitivno mi ćemo sa sledećim računom umanjiti iznos za koji ste oštećeni ili ako se to reši pozitivno, ako ne Ok Vi ste platili račun.

PS. Zato je tako i jeftino 420 dinara :D

Poslednja izmena:
Ovo bas nema smisla, jer kad se primi stalno je bila prica "nema ispravke"....

Treba ceo FAQ da menjam :(

:D

Nije baš da nema nekog efekta, ali kad ti predoče sva ona silna mišljenja, ustvari evo ti najbolji primer iz dokumenta Carine, pa sam proceni kakav posle ovoga efekat imaš uopšte da se žališ, a podebljao sam i šta može biti shvatanje na dva načina, sam proceni, šta da ti kažem, drugo osim "Mogao bi da ti dam odgovor na tvoje pitanje, a u stvari bolje da sam ti dao odgovor".

Samo za odluke carinskog organa - pismena rešenja koja u smislu člana 196. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku (''Službeni list SRJ'', br. 33/97 i 31/01, ''Službeni glasnik RS'', br. 30/10) sadrže uvod, izreku (dispozitiv), uputstvo o pravnom sredstvu, naziv organa sa brojem i datumom rešenja, potpis službenog lica i pečat organa, mogla bi se naplaćivati taksa iz gore navedenog tarifnog broja Zakona o RAT, ukoliko se ne radi o slučaju kada je propisano pravo na takseno oslobođenje. (Mišljenje MFIN br. 011-00-331/2011-04 od 19.07.2011. godine i br. 011-00-331/2011-17 od 27.07.2011. godine)

Poslednja izmena:
Evo još nešto, što je oduvek bila misterija, koje "maznuo" pošiljku ili predmet:

S obzirom na to da nam se dešava da se građani obrate sa žalbom da se u pošiljkama ne nalazi uvek roba koju su očekivali i da sumnjaju da je neko prisvojio deo sadržaja, važno je znati da pakete otvara poštanski, a ne carinski službenik.

On cariniku podnosi na uvid sadržaj paketa kako bi uzeo sve podatke potrebne za carinjenje robe, nakon čega se sadržaj vraća najčešće u istu ambalažu, osim u slučajevima kad je neophodna nova. Sve se ovo čini tako da ne dođe do vidne povrede omota ili sadržine pošiljke.

Hoce li neko da mi objasni, zasto carina kada se racun nalazi u paketu, uzima isti?
Ok je da prema njemu naplate dazbine, ako im treba nek naprave kopiju ili sta vec, ali kako smeju da uzimaju racun od krajnjeg kupca, kome taj racun recimo mozda treba za garanciju ili sta god...
Dakle, koja je to fora sa uzimanjem racuna, posto 100% ukoliko ga nadju u paketu, uzimaju ga, i da li je to po zakonu, i ako nije kako to spreciti/zaliti se?

Dobro pitanje, mada ako je roba iz EU i US, garantovano ne treba racun, jer u tim slucajevima prodavci ili priznaju svoj e-racun (koji dobijas na mail), ili ti ne priznaju nikakvu garanciju.

Sad si me podsetio - Antonio, dokle smo stigli za onih 150 dinara sto uzimaju "za postarinu", bez ikakvog papira/uplatnice??

Ako nekom nesto znaci, platio sam tih "150" (meni bilo 100din na 2 para slusalica, sve u jednom paketu, one kz-ed8 sa aliexpresa) samo jednom pre neke 3 nedelje, i od tada nista, stizali paketi i veci i manji, i tezi i laksi, iz NL poste (power bank), iz HK, i Royal Mail, tako da je to bio one-time thing, mozda da oslobode malo kapacitete tako sto demoralisu ljude da narucuju sledecih par nedelja sigurno.

Hoce li neko da mi objasni, zasto carina kada se racun nalazi u paketu, uzima isti?
Ok je da prema njemu naplate dazbine, ako im treba nek naprave kopiju ili sta vec, ali kako smeju da uzimaju racun od krajnjeg kupca, kome taj racun recimo mozda treba za garanciju ili sta god...
Dakle, koja je to fora sa uzimanjem racuna, posto 100% ukoliko ga nadju u paketu, uzimaju ga, i da li je to po zakonu, i ako nije kako to spreciti/zaliti se?

Carina uzima original fakturu, 1 primerak. Tako Zakon ili PS nalaze.

Najbolje da zamolis prodavca da ti stavi 2 racuna. 1 za carinu, 1 za tebe.

Sve poslove koje budes imao sa drzavom zahtevace ili originale ili overene kopije trazenih dokumenata. Tako da, drz' se :D

To je da bi se pospesila "slaba" prodaja lekova za smirenje i anti-depresiva :D

slobodno nek salje USPS-om jedino sto neces imati tracking u srbistanu jer naravno nasa posta nema ugovor sa postom USA o pracenju posiljki, mada i ako ti salje bez trackinga sto mu je jeftinije pa tada i ne bi imao pracenje ionako
Al' u stvari nije tako:D
Radi usps tracking kao sat

Inace stigao mi jutros noz iz kine, narucen prije 14 dana pozitivno sam iznenadjen

Poslednja izmena:
Nije tacno.

Ako platis TN, pracenje radi. Ako uzmes jeftinije slanje, pracenje radi samo dok je posiljka u USA. Kasnije ne radi taman u Nemacku ili VB da ide paket.

uploadfromtaptalk1424712788276.jpg

posta USA nema ugovor sa srbijom oko pracenja u zemlji ili je nije imala pre mesec dana ... ako se nesto menjalo kazi
bmibmc ti lepo rekao. Koliko para toliko muzike. A ako i plati za TN, budi srećan ako ga ne vidiš na našoj pošti. To znači da nema dodatnog plaćanja. A ako vidiš da piše prispeće u Srbiji, PDV je najmanje što ti gine...

Ja sam imao TN pre 6 meseci USPS i radio je samo u USA kad kliknem na detalje kaze da srbija dalje ne prati (lepo su nabrojane skoro sve zemlje EU i nase nema na listi)... bio je klasican registrovan paket od 180$ - oko ~2kg, platio carinu i opet ga nije bilo na nasem trackingu postexpressa

E sad za taj skuplji nacin tranposrta neznam

bmibmc ti lepo rekao. Koliko para toliko muzike. A ako i plati za TN, budi srećan ako ga ne vidiš na našoj pošti. To znači da nema dodatnog plaćanja. A ako vidiš da piše prispeće u Srbiji, PDV je najmanje što ti gine...
Odakle ti te ideje? Meni pise sve i nisam platio nista, jedino sam morao u postu po to iako je bio koverat u pitanju, 10$+6$ shipping

Pa ako je u koverti većoj to prođe kao pismo i nikom ništa. I one poštanske kese sa tanjim sadržajem prolaze lagano. Malo su olabavili oko toga. Ali ako je neka kutijica - verovatnoća da je otvore je 99%. Nije više kao nekad...

Моја искуства са нашом царином су следећа:

1. Преко спортс дајректа никада ни један проблем.

2. Преко алија сам наручио прво сочива за наочаре за виртуелну реалност за таблет, чини ми се око 3е и платио оних чувених 150 или 180, без икаквих папира шта са то платио.

3. Следећи пут сам за 2е наручио готове склопљене наочаре, а Нишка царина је то окаректерисала као елекронску робу у вредности од 10е. Еј парче картона са два пластична сочива. Морао сам да им платим скоро 500 динара.

4. Онда сам такође са алија наручио два додатка моушн плус за нинтендо ви џојстике, укупно 12е. Када је стигло платио сам само 180 динара и то је то.

Значи како се коме заломи.

А ово све пишем јер би хтео да са немачког сајта поручим телескоп.
Конкретно: http://www.teleskop-express.de/shop...op-150mm-f5---Parabolischer-Hauptspiegel.html

Поштарина је 15,04е преко ДХЛ.

У ДХЛ су ми рекли следеће:
Prema informaciji dobijenoj od kolega iz carinskog odeljenja posiljka navedenog sadrzaja po prispecu u Srbiju podleze uvoznoj carinskoj proceduri i moze biti uvezena ukoliko se radi o astronomskom teleskop za kucnu upotrebu.

Carinska stopa za isti iznosi 3%, a PDV 20%. U obracun osnovice ulazi vrednost paketa + troskovi transporta. Ukoliko troskovi transporta nisu iskazani na fakturi koja bude pratila robu, isti ce biti obracunati po lokalnom cenovniku.

Usluga uvoznog carinjenja za fizicka lica do tri naimenovanja iznosi 3.300,00 dinara + PDV. Usluga prethodnog pregleda robe iznosi 1200,00 dinara + PDV.

Да ли то значи да бих телескоп платио око 260е са транспортом, пдв и царином. Плус ових 4500 и пдв на то?

Мало сам опширно написао али, ваљда неко има искуства са овим па да ми помогне.

Хвала.

12. februara iz nkon.nl poslato 2 x 4 x AAA Eneloop baterija. Stiglo danas 24. februara. Holandezi na koverti obelezili da su baterije u pitanju. Nista carina, nista PDV, nisu prepakivali (znaci nista PTT), samo prosledili u moj "mailbox" :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

@lordvejder Zavisi koji dhl?
U Nemackoj je dhl i obicna posta (Deutsche post ili dhl global mail), pa i kod nas ide preko poste bez spedicije ali je carina fiksno 10% i pdv 20%.
Dhl express su kuriri placas spediciju 4k dinara i carinu po carinskoj tarifi za taj proizvod

А ово све пишем јер би хтео да са немачког сајта поручим телескоп.
Конкретно: http://www.teleskop-express.de/shop...op-150mm-f5---Parabolischer-Hauptspiegel.html

Поштарина је 15,04е преко ДХЛ.
Ja ne vidim uopste na tom sajtu DHL kao shipment method? DPD (engleski) i UPS.

Да ли то значи да бих телескоп платио око 260е са транспортом, пдв и царином. Плус ових 4500 и пдв на то?
Da, mada ovo 1200 nisam ranije vidjao kao deo troskova...
I ovaj teleskop sto si naveo ispada ~150EUR+shipping+spedicija+carina. (179 EUR - ~29EUR VAT koji se odbija)

Pitanje:

Da li fizicka lica mogu primati posiljke od privatnih lica iz US u vrednosti oko 150 dolara... poslata zajedno sa racunom? Prave problem na carini da mora privatno lice da preuzme posiljku.

Da li je lakse posiljke slati direktno od fizickog lica iz US fizickom licu u Srbiji?

Vidim da ovde ima dosta ljudi sa iskustvo, pa bih bila zahvalna za neki savet!

Hvala :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno