Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

jes',ko zna sta i gde sam ja gled'o,16 lejnova i to ti ga je to.srecom,u 3.0 su pa i da ostane u x4 nije frka.

Taj PCIe 3.0 x4 ce imati isti protok kao i 2.0 x8, tako da ne bi trebalo da pravi problem. Inace dobra je mogucnost da je taj treci slot ozicen samo za x4, dok ostala dva imaju prvi x16, a drugi x8 ili pak x16, iako je on full size. Verovatno ide ozicenje za slotove x16, x8 i x4. Neke ploce imaju switch i onda nije bitno u koji slot ubodes i svaka grafa ce dobijati ravnopravan broj magistrala, pod uslovom da su svi oziceni za x16. Znam konkretno da moja ploca ASUS Maximus VI uma taj kao switch, te i poslednji slot moze da radi u x16 rezimu.

Drugari da ne listam celu temu posto je predugacka pa ako moze kratak odgovor. Uzeo bih 280x posto prelazim sa 7850 pa me zanima koja ili koje verzije su se ispostavila najboljim, razume se treba mi iskljucivo za igranje. Po onome sto sam video verovatno neka DCII ili Vapour-X ali bih voleo da cujem vasa misljenja posto nisam imao iskustva sa njom. Hvala unapred !:)

Uzmi bilo koju sa što dužom garancijom ako gledaš polovne....

Ako je iskljucivo za igranje i ako imas veliko kuciste ja bi vapor-x trix oc jes da sapphire daje 2 god garanciju, za asus kazu da i nije bas nesto problemi sa hladjenjem memorije, malo izguglaj pa odluci bitna je i garancija, a bitno je bgmi da i karta radi kako treba.
Ako ides na polovno dobro obrati paznju istestiraj kartu jer je 99% ti polovni kopalo po rudnicima, ako ides polovno trazi sa sto duzom garancijom.

280x nije kritična što se tiče rudarenja, uglavnom su to kartice kupovane početkom 2014 kada je scryp mining već bio na zalasku, a dark, monero i ostali novi algoritmi neopterećuju puno karticu...

djolenzi:

dvoslotnu dcII zaobidji ili bar prvo istestiraj pre kupovine,obrati paznju na vrm temperature u gpu-z.tri najbolje verzije su sapphire vaporX,toxic (mada ima zalbi da itkazuju ventovi) i asus matrix,ali su i skuplje.od ovih jeftinijih powercolor turboduo se pokazala najboljom (mada ima zalbi da se cuju ovojnice,ja imam dva komada i nemam tih problema),u sredini je xfx dd model koji nije neki kloker ali je hladjenje odlicno.

Nabavio sam Asus R9280X-DC2T-V2 pa ako moze neki savet :) Inace temp VRM je solidno nizi u odnosu na temp gpu core. Idle oko 34C, Furmark 79C, ingame 69C. Napon ne prelazi 1.17V to je max koji je zabelezen sa najnovijim GPU-Z. Zanima me ako postoji neko podesavanje da se malo spusti napon i mozda potrosnja? Ne planiram da klokujem,znaci za trenutne vrednosti ako je moguce spustiti voltazu bilo bi extra.

Nabavio sam Asus R9280X-DC2T-V2 pa ako moze neki savet :) Inace temp VRM je solidno nizi u odnosu na temp gpu core. Idle oko 34C, Furmark 79C, ingame 69C. Napon ne prelazi 1.17V to je max koji je zabelezen sa najnovijim GPU-Z. Zanima me ako postoji neko podesavanje da se malo spusti napon i mozda potrosnja? Ne planiram da klokujem,znaci za trenutne vrednosti ako je moguce spustiti voltazu bilo bi extra.

Pa instaliraj asus gpu tweak pa spusti malo napon kad dobijes nestabilnost malo povecaj i vozi, ali ako joj je stvarno def napon 1.17v nece raditi na pretjerano manjem naponu. Koliki je asic?

Dobro nije lose reklo bi se odlicno s obzirom da R9 280X i nema visok asic, rjetko koja karta naleti sa visocim asic-om
To sto ti pokazuje gpu-z taj napon ne mora biti tacan instaliraj asus gpu twaek pa vidi koji je def. napon tamo postavljen pa je probaj malo udervoltovat.

Ја сам тачан напон видео једино са hw info.
Иако ми је подешено на 1019mV у full load-у дође до 1200...
Али иако ми је asic 78% клокује се смешно, благо речено.

u oba vrm taba u gpu-z u furmarku su temperature ispod gpu temp?to znaci da si bio bas srecan,nismo jos na forumu culi da je neko imao takav dvoslotni asus.sto se tice andervolta,nema neke filozofije,bilo koji program koji te pusta da manipulises naponom,i smanjuj dok ne krenu brljotine.samo sto mi se cini da to ne radis da smanjis potrosnju,posto tako neces dobiti previse ustede sa nasom cenom struje,racunaj 100-200dinara i to najvise i to ako ti karta bude u loadu bar 5-6 sati svakodnevno.

Hmm, max napon sa HWiNFO je 1.22V. Definitivno gpu-z ne cita najbolje :) Ostaje mi da instaliram asus gpu tweak pa da vidim :)

@Umart

Ova je troslotna :) koliko vidim svima je nizi VRM od gpu core, bar na ovim karticam.

Poslednja izmena:
u oba vrm taba u gpu-z u furmarku su temperature ispod gpu temp?to znaci da si bio bas srecan,nismo jos na forumu culi da je neko imao takav dvoslotni asus.sto se tice andervolta,nema neke filozofije,bilo koji program koji te pusta da manipulises naponom,i smanjuj dok ne krenu brljotine.samo sto mi se cini da to ne radis da smanjis potrosnju,posto tako neces dobiti previse ustede sa nasom cenom struje,racunaj 100-200dinara i to najvise i to ako ti karta bude u loadu bar 5-6 sati svakodnevno.

Ne citas u njega je V2 verzija znaci onda ogromna troslotna.
Hw info nije tacan kao ni gpu-z.
Kod mene karta pokaziva u gpu-z 1.2, hw 1.225 ja trix 1.05 trix je jedino tacan jer vidim i na temperaturama i na potrosnji da je zaista manji napon.
Pr.
taktovi 1020/1500 def napon 1.225v, spustim u trixu na 1.17 karta radi, ali ima manju temp. i dalje gpu-z i hw pokazuju 1.225v
Spustim na 1.15 karta malo radi i zabode, i dalje hw pokazuje 1.225.
Spustim takt na 900/1500mhz stavim 1.05v karta radi bar 5 stepeni hladnije i opet hw pokazuje 1.225v tako da on definitivno ne pokazuje tacno kao ni gpu-z.
Jedino program sa kojim kontrolise napon on je tacan ostalo, ja sumnjam zato instaliraj gpu tweak pa isprobaj.

Poslednja izmena:
Тако је, и код мене на мрцини vrm температура је нижа :)
Али моја графа није видела 70 степени.
69 било у оном чуду MSI kombustor.

mrcina je druga prica,retke su troslotne 280x,to je hladnjak iz predhodne generacije,zato u prvi mah pomislih da je dvoslotna.verovatno se termalna zvaka prepekla i/ili je nisu bas sjajno postavili,taj kuler je izuzetan.pricao sam vec,najveci uzas po tom pitanju sam video na referentnoj asus 7970,kao da su je nogama postavljali.

@GiBo2pac

I ti imas isti model kartice :) Kakva podesavanja koristis, kada nikada nisi video 70C? Ako ti nije problem daj sve detalje :)

Може кад се врнем из мензе :)

Radi HWinfo sasvim lepo.

2le6o0z.png

Ako iz nekog razloga ne radi, verovatno zato što još uvek nije dodata podrška za taj i taj VRM. A i tu je MSI AB sa novim skinom.

@GiBo2pac

I ti imas isti model kartice :) Kakva podesavanja koristis, kada nikada nisi video 70C? Ako ti nije problem daj sve detalje :)

Nema tu neke mudrosti, samo sam napravio custom fan profile za normalan rad, za igre i jedan za testiranje.
I onda zavisi koliko si tolerantan na buku i koje temperature želiš da imaš, tako podesiš i to je to. :)
Naravno, za svaki profil imam podešen klok i napon.

Uradio par screen-ova pa da vidite kako stoje stvari i da li bi moglo da se undervoltuje.

@GiBo2pac

Na poslednjoj slici su tvoji rezultati sa leve strane a moji sa desne. Koliko vidim kod tebe ventovi rade za 1000 obrtaja brze. Asus gpu tweek mi ne dozvoljava promenu brzine ventilatora, taj deo je zasencen.

Prilozi

• Capture 1.PNG
    Capture 1.PNG
    50.8 KB · Pregleda: 54
  • Capture 2.PNG
    Capture 2.PNG
    26.4 KB · Pregleda: 59
  • Capture 3.PNG
    Capture 3.PNG
    10.6 KB · Pregleda: 54
  • Capture 4.PNG
    Capture 4.PNG
    26.1 KB · Pregleda: 53
  • Capture 5.PNG
    Capture 5.PNG
    70.3 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
Probaj 1144v za napon gpu-a .

Uradio par screen-ova pa da vidite kako stoje stvari i da li bi moglo da se undervoltuje.

@GiBo2pac

Na poslednjoj slici su tvoji rezultati sa leve strane a moji sa desne. Koliko vidim kod tebe ventovi rade za 1000 obrtaja brze. Asus gpu tweek mi ne dozvoljava promenu brzine ventilatora, taj deo je zasencen.

Moze da se undervolutuje samo to ti niko ne moze reci koliko, moraces sam probaj predlog @apllea 1.144v... za ventilator stavi manuel i stimas na koliko hoces :d mora radit :d

Imam ja 2 kom :) dvoslotne, vrm je uvek za nekoliko stepeni nizi od GPU.

Prilozi

• 280x.jpg
    280x.jpg
    77.4 KB · Pregleda: 64
kakav je to load vram-a od 680mb?neki test?provrti keve ti TR bench,ostavi ga da se vrti jedno 20-30 min da vidimo kakve su im temperature onda.jel' ti zatvorena stranica?teras ih u CFX?

kakav je to load vram-a od 680mb?neki test?provrti keve ti TR bench,ostavi ga da se vrti jedno 20-30 min da vidimo kakve su im temperature onda.jel' ti zatvorena stranica?teras ih u CFX?

Jok, kopam... neoscrypt je u pitanju, nista zahtevno. Inace stoje na otvorenom, van kucista.

ih onda,nemeremo znat' kakva bi bila situacija u kucistu i pod igrom...

Pozdrav, na mojoj R9 280X je otisao DP slot. Provereno sa dva kabla i 2 monitora. Sve radi sem njega,znaci jednostavno otkazao. Zna li neko kakva je procedura,uvoznik je CT. Sta sledi posle utvrdjivanja da je stanje kako sam naveo, neko duze cekanje, zamena za drugu, mozda popravka??? Iskren da budem ne bih voleo da otvaraju karticu :(

Pozdrav, na mojoj R9 280X je otisao DP slot. Provereno sa dva kabla i 2 monitora. Sve radi sem njega,znaci jednostavno otkazao. Zna li neko kakva je procedura,uvoznik je CT. Sta sledi posle utvrdjivanja da je stanje kako sam naveo, neko duze cekanje, zamena za drugu, mozda popravka??? Iskren da budem ne bih voleo da otvaraju karticu :(

99% dobijas novu.

Nazad
Vrh Dno