Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Oprostite ljudi što upadam ovako, ali imam jedan "problemčić" a ne bih da otvaram novu temu. U poslednjih nedelju dana mi je 2 puta ekran bio pun sivih poluisprekidanih linija, i jedino što je pomagalo je restart na dugme.
Ne znam da li ima ikakve veze, ali u međuvremenu sam nakačio TV na komp kao drugi displej, i povremeno bacim nešto na njega, s tim da je podešeno da koristi oba izlaza samo kad nešto puštam na tv, u suprotnom je selektovan samo display1.
Imam Asus r9 280x DCU2T, poslednji BIOS, poslednji drajveri. Pokušao sam sa restartom monitora, ali pomenuti problem je prisutan. Nakon restarta je sve normalno.

Oprostite ljudi što upadam ovako, ali imam jedan "problemčić" a ne bih da otvaram novu temu. U poslednjih nedelju dana mi je 2 puta ekran bio pun sivih poluisprekidanih linija, i jedino što je pomagalo je restart na dugme.
Ne znam da li ima ikakve veze, ali u međuvremenu sam nakačio TV na komp kao drugi displej, i povremeno bacim nešto na njega, s tim da je podešeno da koristi oba izlaza samo kad nešto puštam na tv, u suprotnom je selektovan samo display1.
Imam Asus r9 280x DCU2T, poslednji BIOS, poslednji drajveri. Pokušao sam sa restartom monitora, ali pomenuti problem je prisutan. Nakon restarta je sve normalno.

Zaboravio sam da napomenem da je TV povezan preko DVI izlaza iz grafičke na VGA adapter.

Drajver?Probao si neki drugi?Linije u sivim nijansama preko celog ekrana su bile problem kad je izašla HD5xxx serija.Dešavalo se meni par puta, davno.Ako je ista stvar u pitanju?Mora reset kompa,ne pomaže ništa drugo.

Drajver?Probao si neki drugi?Linije u sivim nijansama preko celog ekrana su bile problem kad je izašla HD5xxx serija.Dešavalo se meni par puta, davno.Ako je ista stvar u pitanju?Mora reset kompa,ne pomaže ništa drugo.

Nisam, problem je u tome što se to desilo do sada dva puta, prvi put sam mislio da sam ja odgovoran, a drugi definitivno nisam, jer je sve što je radio bio chrome.
Da, horizontalne linije, vrlo guste, sa vertikalnim pomeranjima po koji milimetar. Kud ne slikah bog me ubio.

Probaj prvo driver 13.12. On provereno valja za R9 280X karte. Ako to ne upali, postoji mogucnost da zeza memorija na karti, jer sam ja imao istu takvu i morao sam da je saljem na reklamaciju jer je imala sve otkrivene memorijske cipove, i onda se oni pregrevaju i prave problem. Onda bi bilo valjalo nabaviti neku koja ima sve memorisjke cipove pokrivene, kao Sapphire R9 280X Toxic ili Vapor-X ili Vapor-X Tri-X.

Ne zaboravi troslotni Asus :d

I Sapphire R9 280X Dual-X pokriva sve cipove sem jednog, dok troslitni ASUS R9 280X pokriva poslednja tri cipa do pola, a pola je otkriveno.

Ali to nema veze, temperatura je blago rečeno smešna :)

GPU-a, da. Samo je pitanje za VRAM, ako ništa ne naleže na njega, odnosno nema ništa da odvede toplotu sa čipa.

Temperatura VRAM-a mi je manja nego temp GPU-a :D

zna neko dal mogu na ploci iz potpisa da prebacim kartu na najdonji slot,tj dal ce da radi na x8 ili x4 i sto je bitnije jel ce i dalje da bude u 3.0 rezimu?bih da uzmem corsair air kuciste sa kojim bih resio smetnju napajanja ali ako nemere onda se ne bih zamlacivao bezveze.probao bih i sam ali sam jos u zavicaju,komp osta' u begeu.

Sa 2 karte bi trebalo da radi u 2x8 režimu u bilo kom PCIE slotu.Tako je od vajkada i tu se ništa nije promenilo_Osim ako nemaš MB koja nosi 2x16.Malo se dobija tim brzinama PCIE-sa.Gotovo ništa.Jedino manje zagrevanja GPU-a.Mada, kad sam ja imao CF onda je bila kombinacija 2x16 i nikako drugo,doduše na 1.1 PCIE.Ako se dobro sećem.:d

Poslednja izmena:
LGA 1150 ima 16 pcie magistrala, tako da ce one i tako i tako biti podeljenje na 8 magistrala po karti, osim ako konkretno taj pcie slot moze da radi samo u x4 rezimu.

ta ploca ce terati grafiku u 8x, sto ti je sasvim dovoljno.

ma neme zanima treci slot,rade one sad u x8/x8 3.0 savrseno u prva dva slota,zanima me dal' treci ostaje u 3.0 ili je 2.0.

Ovako kaze specifikacija ploce :
- 1 x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIE2: x16 mode)
- 1 x PCI Express 2.0 x16 Slot (PCIE4: x4 mode)
- 2 x PCI Express 2.0 x1 Slots
- 2 x PCI Slots
- Supports AMD Quad CrossFireX™ and CrossFireX™

ne kaaze tako,verovatno si pomesao sa h97 killer plocom,u pitanju je z97x killer.pitanje je dal' ostaje u x8 kad je drugi slot prazan.

Onda moja greska a za tu plocu pise ovako :
- 3 x PCI Express 3.0 x16 Slots (PCIE2/PCIE4/PCIE6: single at x16 (PCIE2); dual at x8 (PCIE2) / x8 (PCIE4); triple at x8 (PCIE2) / x4 (PCIE4) / x4 (PCIE6)
- 3 x PCI Express 2.0 x1 Slots
- Supports AMD Quad CrossFireX™, 3-Way CrossFireX™ and CrossFireX™
- Supports NVIDIA® Quad SLI™ and SLI™
A najlakse od svega je da ubodes pa probas ...

Poslednja izmena:
Odustajem,ocigledno ljude mrzi da procitaju sta neko pise,kamoli da pomognu,ali bitno je da se nesto napise.fali ti postova za oglase,o tome se radi?

Nema potrebe da budes tako drzak ako neko pokusava da ti pomogne a ti se bar malo potrudi pa bar procitaj manual od ploce :banana:
Uostalom nije ti ovo tema gde se postavlaju pitanja o "tvojoj ploci" , nasa je dobra volja da ti pomognemo . Napravi temu sa svojim problemom pa tamo truckaj o oglasima i ostalim bakagijama sto ti padnu na pamet ;)

Poslednja izmena:
ne kaaze tako,verovatno si pomesao sa h97 killer plocom,u pitanju je z97x killer.pitanje je dal' ostaje u x8 kad je drugi slot prazan.

Treci slot je 3.0, ali verovatno je da ce raditi u x4 rezimu. Ubodi karte u prvi i treci slot pa probaj. Nece se ugusiti od napajanja za toliko dok istestiras :)

ma neme zanima treci slot,rade one sad u x8/x8 3.0 savrseno u prva dva slota,zanima me dal' treci ostaje u 3.0 ili je 2.0.

treci slot ti je x4 i radice u PCI-E 3.0 modu. To bi trebalo da je dovoljno.

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GTX_980_PCI-Express_Scaling/21.html

Uglavnom je gubitak manji od 7-8%, ali ima primera gde je veci.

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GTX_980_PCI-Express_Scaling/15.html
http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GTX_980_PCI-Express_Scaling/19.html

Poslednja izmena:
napisah vec zasto nemerem sad odmah da probam,a kuciste mogu da uzmem samo u narednih par dana,inace ne bih ni postavlnao pitanje i gledao kako neko kopi pejstuje iz meniuala stvari koje znam napamet i nabija post count.

hvala goranM,ostaje nejasno kako tri grafe rade onda u x8/x8/8 u sva tri slota,ili ovi iz asrocka lazu...

Ponovio se juče (konačno) sa MSI-ovim čedom (R9 280x gaming 3gb), za sada fercera lepo. Par pitanja, ako neko može da pomogne:

1. U FarCry 4 (1920x1080, very high) max temperatura nakon par sati igranja dostiže 79C - prihvatljivo ili mnogo? Prosečnu još nisam premerio, danas ću.
2. Da li mi je nešto od komponenata "usko grlo", konkretno procesor ili napajanje?
3. Koja je priča oko kodova za igre, ranije je išlo da su se za ovu R9 seriju dobijali kodovi za 3 igre? U radnji mi ništa nisu spominjali, tek kada sam pitao rekli su da im skeniran račun pošaljem na mejl i da će oni vrnuti kod. Ako neko može ukratko da objasni proceduru oko ovoga bio bi zahvalan, može i na PP.

Napajanje i procesor su ti odlicni, bez problema mogu da teraju i dosta jace graficke karte. ;)

napisah vec zasto nemerem sad odmah da probam,a kuciste mogu da uzmem samo u narednih par dana,inace ne bih ni postavlnao pitanje i gledao kako neko kopi pejstuje iz meniuala stvari koje znam napamet i nabija post count.

hvala goranM,ostaje nejasno kako tri grafe rade onda u x8/x8/8 u sva tri slota,ili ovi iz asrocka lazu...

Tri grafike rade u x8 + x4 + x4 i sve tri u 3.0 rezimu.

- 3 x PCI Express 3.0 x16 Slots (PCIE2/PCIE4/PCIE6: single at x16 (PCIE2); dual at x8 (PCIE2) / x8 (PCIE4); triple at x8 (PCIE2) / x4 (PCIE4) / x4 (PCIE6)

Nazad
Vrh Dno