Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Kurirskom sluzbom SIGURNO ce biti barem toliko.

USPS Registered Mail, DHL GLobal Mail, ako uopste moze registered sa trackingom ovo drugo, ne, ali nece biti ko zna koliko manje :(

Ni do Madjarske ti nece biti primetno niza cena.

Onda moram ipak da odustajem...ja sam mislio d anekih 50 eur...ali preko 100 eur nema sanse...
edit: i zasto da me ne ebe zivot josh vise...lik mi nudi kompletnu vodeni sistem, sa quad radijatorom, fitinzima, crevima i cpu blokom za 50 dolara...

Poslednja izmena:
Isticala kartica, RF VISA Virtuon, stigla zamenska u baku, podigao i pri tome su odma ponistili staru i isekli je, kuci ubacio novu karticu u PP, prijavili su mi da ce mi skinuti (da su skinuli, sta li) 1,5$ (€, nije bitno) ali mi banka ne salje potvrdu sms-om da je skinut novac i ne salje kod s porukom, nema ni na pp racunu info da je skinuto 1,5$...
Koliko se ceka da se skine ta prva suma za povezivanje kartice sa pp?
Da li je neki problem do RF i kartice... (bez veze pitam, niste vidoviti)...

edit:
Jedan pooooziv menja sveeee...
Nazvao banku, dali mi kod odma (iskusno), iz nekog razloga (meni nesaopstenog) nisu slali sms o skidanju 1,5$ i kod uz njega, potvrdio katricu, obrisao staru ... sad valjda radi ova nova...

Poslednja izmena:
I ja sam juce zamenio Virtuon i nema koda. Odem pod Kartice i vidim da nije prijavljena za e-banking.
Zvao podrsku i oni ne mogu nista. Moram, kao, u poslovnicu. Sacekacu dan-dva, mozda proradi.
To je ujedno ono i sto najvise mrzim kod tih banaka i njima slicnih. Klijentovo vreme je za dzaba. Idi tamo, idi ovamo. Kad im das nogu onda zacudjeni zovu da pitaju zasto.

Moraš da je prijavis za e banking, onda dobiješ onaj njihov pin i možeš preko e bankinga da vidiš transakciju koju PP zahteva.

Meni su odma u RF expozituri prijavili, aktivirali karticu (sta li vec), sms o skidanju 1,5$ nije poslat a ni kod uz to, nazvao banku i dobio kod, ukucao i pp veli da je sve ok.

Onda moram ipak da odustajem...ja sam mislio d anekih 50 eur...ali preko 100 eur nema sanse...
edit: i zasto da me ne ebe zivot josh vise...lik mi nudi kompletnu vodeni sistem, sa quad radijatorom, fitinzima, crevima i cpu blokom za 50 dolara...

Vidi sa tipom koliko bi kostalo USPS Registered Mail, With Tracking ili nesto slicno sto on predlaze. A mozda i covek prodaje nesto, kao firma, pa salje... ne kosta te da pitas, pa ako nema ispod 100e *** ;)
Samo, ako je obicno fizicko lice, sanse su skoro nula.

Teško i da ima za 100e iz USA za težinu od 15ak kg (nije samo težina u pitanju već i relativno velike dimenzije te može da se desi da ne ulazi u dimenzije za standardni paket)....najlakše možeš da proveriš koliko slanje košta ako odeš na sajt USPS oni su i onako najjeftiniji.

Poslednja izmena:
Ma zaebava me njihov sajt kako god da ispunim jihov formular cena tranposrta je preko 1000 dolara :D verovatno i kod njih dos'o vucje vece...
edit: sad vise nece da mi izracuna cenu...
znaci jednostavno, ako neko uspe, paket tezak 20KG, vrednost 150 usd, iz new jersey-a dolazi paket...

Poslednja izmena:
Ako je do 20 lbs (~9.5kg), sto mislim da nece nikako biti sve to zajedno, mozes neke Package varijante 80-85$ preko USPS-a (pogledao sam), zavisi da li je Expdited ili obicna Priority.

Ako je vece od toga... USPS mi je izbacio 685$ za 15kg, 70x60x30cm package :D (sto ce reci, FedEx/UPS je jeftiniji :))

Samo kuciste je 15kg...ma iz nemacke sa ebay-a transport za tj07 kosta 40 eur...

Iz Nemacke je glupo platiti shipping, za 20e ces bez problema busom naci da ti neko donese :) (u stvari i za manje, za 20e mozes da biras)
A nece ga cimati za limariju na granici garant.

Moraš da je prijavis za e banking, onda dobiješ onaj njihov pin i možeš preko e bankinga da vidiš transakciju koju PP zahteva.
Ovo mi je njihova 3. ili 4. Virtuon kartica (istekne stara). Prvi put da moram nesto prijavljivati.
Ali dobro, sto jednostavno kad moze komplikovano? Verovatno ima neko ko bi petu karticu koju moze iskljucivo na internetu da koristi pratio i dopunjavao na salteru, a ne i-bankingom kao proteklih godina...

Treba da kupim kacigu za americki fudbal za mene, od ponudjenih nacina placanja mi nudi paypall i mastercard, sad ja se pitam da li je bolje da kupim preko paypall-a koji je vezan za Visa Internet Banke Inteze, ili da probam da sam zamenim u dolare i uplatim preko Telenor Banke? Je li neko probao da uplati u dolarima sa visevalutnog Telenor Banke? U pitanju je iznos od 200 USD

tema je paypal a ne Arsenije Čarnojević i velike seobe srba u Nemačku i slicno

Treba da kupim kacigu za americki fudbal za mene, od ponudjenih nacina placanja mi nudi paypall i mastercard, sad ja se pitam da li je bolje da kupim preko paypall-a koji je vezan za Visa Internet Banke Inteze, ili da probam da sam zamenim u dolare i uplatim preko Telenor Banke? Je li neko probao da uplati u dolarima sa visevalutnog Telenor Banke? U pitanju je iznos od 200 USD

Treba dodati ovo u prvi post, ajde weasel :)

Dolare, funte, vone, jene, dirhame i bilo koje valute i kojima se placa nikako ne stavljajte na karticu, nikada.
Uvek drzite iskljucivo EUR na kartici, za bilo koje placanje (direktno, PayPal, preko treceg posrednika nebitno...).
Jedini izuzetak su kartice koje iskljucivo koriste dinare (a takve izbegavajte!). Takve kartice uglavnom ne idu kroz srednji kurs dinara, vec koriste kurs banke (ili imaju proviziju za placanje u drugoj valuti).

Ovo vazi za kartice izdate u Srbiji, a verovatno i za sve kartice izdate u Evropi (sem Rusije i Velike Britanije). Moguci izuzetak su neke posebne kartice HSBC/Barclay's banke, koje su offshore i vezane za USD ili GBP.
Za kartice izdate van Evrope je vec prilicno saroliko.

A da pojasnimo i zašto: zato što Visa, MasterCard, American... od naših banaka potražuju uvek eure, bez obzira u kojoj valuti je transakcija, tj. vrše konverziju u eure (po poprilično dobrom kursu) jer je jedina valuta u kojoj je moguće sa Srbijom vršiti platni promet po zakonu - Euro.

Imam Intesa internet karticu, povezana mi je da placam preko PayPal-a. Da li mogu, da ne bi morao da ulazim na Intesa racun, da pratim stanje novca na PayPal-u?

Ok, hvala. Znaci sa PP-om samo da brze i sigurnije platim. Mislio sam da moze da se prate stanja racuna.
Malo iskustva imam sa online kupovinom pa nisam siguran koje sve mogucnosti imam.

Kako PP tretira 2 valute na istom racunu? Imam evre i dolare i recimo hocu nesto da kupim sto kosta vise nego sto imam evra ali manje nego koliko imam evra i dolara zajedno. Ovo je primer trenutno

bi.jpg

Pa jedna valuta ti je primarna. I celo stanje će ti biti prikazivano u primarnoj, osim što ćeš videti koliko imaš i druge valute. PP to sam konvertuje i šta ti ja znam dalje.

To pitanje koliko vidim nema veze sa PayPalom vec sa Intesinim karticama.

Long story short: preuzece koliko moze evra po odlicnom kursu, a onda dolare konvertovati sa 4.75% provizije u evre da bi te dolare-konvertovane-u-evre koristila po srednjem kursu. Ne mogu se koristiti druge valute sem evra bez konverzije.

Weasel, ako budes video ovaj post, dodaj na VRH prvog, kao najbitniju informaciju.

Q: Koju valutu izabrati, da li koristiti dinare, iskljuciti konverzije, koliko novca treba imati na kartici za placanje PayPalom itd.?
A: Za Srbiju primarnu valutu izaberite evro ili dolare (ili bilo koju drugu valutu), trenutno je svejedno, posto ne postoji mogucnost da se prima novac. Kada bude omoguceno primanje novca, bice izmenjen FAQ sa detaljima.
Obavezno izaberite da PayPal NE radi konverziju valuta nikako, jer cete u suprotnom dobiti naplatu "kroz dinare" sa velikom provizijom. (Kako iskljuciti konverziju od strane PayPala se nalazi na kraju ovog FAQ-a). Ukoliko dodajete/menjate karticu sa koje se povlace sredstva na PayPal, vrlo verovatno cete opet morati da uradite isto.
Ukoliko tokom placanja PayPalom igde vidite da se pominju Dinare/RSD, znaci da konverzija nije iskljucena!
Ukoliko imate nasu kreditnu/debitnu/internet karticu, na njoj drzite iskljucivo evre (osim u slucaju kada je kartica vezana samo za dinare, u kom slucaju mozete drzati samo dinare). Ukoliko imate drugih valuta na kartici/deviznom racunu kartice, oni ce biti prvo konvertovani u EUR sa provizijom banke.
Nemojte koristiti Visa Inspire karticu Intese, ili Amex kartice (ostale kartice su u redu):
http://forum.benchmark.rs/showthrea...tice-vezane-za-Intesa-Hit-za-devizna-placanja!
(Amex kartice mozete slobodno koristiti ukoliko je placanje u evrima, ali ce vam za druge valute biti naplacena provizija od 2%)
Ukoliko ne koristite kartice Banca Intese, proverite da li postoji provizija za placanje van zemlje, kao i za placanje u valuti koja nije EUR (u slucaju Raiffeisen banke postoje i iznose po 1%, za sve kartice, recimo)
Na kartici uvek morati imati vise novca nego sto je iznos transakcije, cak i za iznose u evrima, i kada je kartica u evrima. (ne znamo zasto, tako je pravilo)
Da biste bili sigurni da imate dovoljno sredstva na racunu, uplatite 10eur + 5% vise od iznosa transkacije po danasnjem kursu (ili iznosa transakcije, ako je iznos u evrima).
Ako nemate toliko vise na racunu, nemojte spamovati temu zasto vam ne prolazi transkacija, bicete jos jedan u nizu bezobraznih korisnika, koji nisu hteli ni najbitniju i najosnovniju informaciju procitati!.

Poslednja izmena:
Obavezno izaberite da PayPal NE radi konverziju valuta nikako, jer cete u suprotnom dobiti naplatu "kroz dinare" sa velikom provizijom. (Kako iskljuciti konverziju od strane PayPala se nalazi na kraju ovog FAQ-a). Ukoliko dodajete/menjate karticu sa koje se povlace sredstva na PayPal, vrlo verovatno cete opet morati da uradite isto.
.

To je ovo?
Profile -> My money -> My preapproved payments -> Update -> Set Available Funding Sources (desni gornji ugao tablice) -> Conversion Options -> i odaberi drugu opciju "Bill me in the currency listed on the seller's invoice".

pp.jpg

Poslednja izmena:
Vrh Dno