Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Juce mi rece jedan lik da je uzeo tablet preko dx ili alija za 20-30e i da su mu prihvatili u NS to sto su kinezi napisali, tako nema nikakvog pravila sta ce kad da urade...

Zeljko. 100 CAD$=70EUR. Znaci prelaxi granicu za fizicka lica za sve.
ovo za banke i internet kartice nije tacno. Kreditne nece ali ja imam Visa Electron na ime firme bez ikakvih troskova i papira sem zahteva. Bukvalno. To je dovoljno da ne ide wire.
za ono pod jedan te ne shvatam mozds ali ti mozes dobiti PayPal invoice kao firma i platiti. A mozes i karticom nije problem. Ili kao ranije platis karticom fizickog lica a podignes dinare kao materojalne troskove.

Ovo pod 2 i 3 si vec u pravu.

Zeljko. 100 CAD$=70EUR. Znaci prelaxi granicu za fizicka lica za sve.
ovo za banke i internet kartice nije tacno. Kreditne nece ali ja imam Visa Electron na ime firme bez ikakvih troskova i papira sem zahteva. Bukvalno. To je dovoljno da ne ide wire.
za ono pod jedan te ne shvatam mozds ali ti mozes dobiti PayPal invoice kao firma i platiti. A mozes i karticom nije problem. Ili kao ranije platis karticom fizickog lica a podignes dinare kao materojalne troskove.

Ovo pod 2 i 3 si vec u pravu.

100$ je odakativno, na carini je neko ustao na levu negu i procenio krpe na vise nego duplo vise i ocarinio
Paypal i ako dobis CC (a ne daju kao sto sam rekao zanatlijama bez kreditnog ratinga) nemam pojma jer smes tako jer kes placas paypal-u u slicaju alipay placas ali-ju a fakturu dobijas od XY kineza, i sef banke mi lepo kaze svi idu wire transfer, sa CC kupuju samo karte za avion i slicno nikad robu za carinjenje
Pa bio u banci, pricao sa sefom 30min... jednostavna kao mali privrednik nemogu dobit CC, moze ali nakon 2 godine poslovanja i perfektnog kreditnog ratinga kojeg kao zanatlija nemogu imat (treba promet da bude DOSTA veci i da se meri u milionima), kaze ni uz depozit nemoze (bancaintesa)

To je samo deo problema, jednostavno svi spediteri i knjigovodje ocekuju klasican swift transfer, kad sve to stavis na papir i kad ti vise speditera kaze da to NE uvozis (razna delovi za komp i tehnicke stvari) sve postaje jasno, jer su mi direktno rekli ako i prodje jednom, drugi put nece tek tako, jednostavno neko ce te ucenjivat za kes i ti na 500e nemas lufta ikog da podmitis sa 300e i tu je kraj price, a da ne govorimo koliko su ustanove koje rade ateste korumpirane, a i na primer 50% sto je mene interesovalo treba atest pa otpada, ostalih 50% pola netreba atest sigurno a nekih 7-8 artikala samo su rekli a sta je ovo jer nije precizno definisano
Na kraju ispade od svega da nemogu uzet ni 20% sa sigurnoscu da nece biti problema ako dekleracije i atesta, i onda umesto 600e zarade, sve padne na 200e i bude smesno cimanje

PS: verujm mi kad sam zvao 10tak speditera i cim cuju da je elektronika u pitanju, tu je kraj razgovora, jednostavno vecina ni nezna specificne stvari u koju grupu da ubaci, a iz carine su mi potvrdili da ako spediter zezne grupu on zbog te sitnice gubi privilegije koje koristi kad radi spediciju svojih glavnih klijenata, i zato odbijaju, a da ne pricamo u uvoznom lobiju da se tacno zna sta ko uvozi i gde i tu NI JEDAN spediter nesme da nagazi, i kad za nesto nije siguran on te odbije ne odma ali cim sazna (i spediteri su svi povezani kao i mafija sve je to u srbistanu isto)
Zamisli kad su mi iz postanske spedicije direktno rekli ja radim samo salvete i slicno :)

Poslednja izmena:
Imam paket iz HK koji silom prilika ide preko Hrvatske, ono 11000 BG/Serbia/Croatia, valjda će komšije da ga proslede.

Ima jedan problem, ja imam firmu ali uopste "ne mogu" uzet za istu, problema ima gomilu, u prevodu drzava stiti velike uvoznije, ni spediter ni banka a ni drzava ne zeli male privrednike i zanatlije :(
1. nemozes kupiti posredstvom paypal-a i alipay-a kao firma jer nemas izvod iz banke na ime fakture
2. atesti idu na tonu elektronskih stvari i samo maramice prolaze... ni jedan spediter ti nece garantovat za sta ti ne treba atest vec ce te zavlacit i bezat kad cuje sta zelis da kupis
3. spediteri guraju "odredjenu" robu i kad se javis sa par artikla na 20-50 komada nisi im interesantan, u prevodu kad malo popricas sa njima ispadne da to "ne treba" ti da radis vec da kupujes od vecih uvoznika
4. banke ne izdaju internet kartice za preduzetnike osim ako nemaju garanciju kreditnog biroa itd... jednostavno cim su culi za iznose od 1000-2000e rakli su batali to, znaci ostaje opcija placanje wire transferom koja niej beznacajna i na koju imas NULA garancije da te nece druga strana zeznuti, a da ne pricam da nemozes tek tako uplatiti kes na devizni vec dinare pa konverzija pa odobrenje poreske da smes da izvrsis transfer, itd

Ovo vam niko direktno nece reci o postojanju uvoznickog lobija, tacno se zna ko sta drzi i cije je sta, tek kad uvezete napravice vam problem, mozda prvi put i prodje ali psole toga jok, i ako puste ima da vas zavlace svi, mozes kupiti neku masinu sto ne postoji kod nas i to ce proci, ali sve ostalo sto spada u neciju interesnu grupu jok, u stvari proce ali kad sve polacate i podmitite bicete u minusu i sa kesom i naracoto sa zivcima
Jedino ako se ozbiljno time bavite da uvozite na 10K eura onda se mozda i sve isplati, jer je ista cena svih troskova kupili 10 tastaturi ili 20 000 istih

Samo pod 1. je u potpunosti tacno, sve ostalo si se nalupao posteno.

Atesti (ne znam tacno na sta mislis, ali verovatno na potvrde o usaglasenosti sa EU standardima) idu na 10% tarife vezano za elektroniku, relativno se lako dobiju ukoliko nisu RITT potvrde o usaglasenosti koje izdaje Ratel/Kvalitet Nis. Potvrda o usaglasenosti je cca 7000rsd, a ova za RiTT visestruko skuplja. Znaci, nema tebi sta spediter da garantuje na sta ide a na sta ne ide "atest", jer svaki dobavljac ce ti reci pod kojim tarifnim brojem je njegov proizvod tj pod kojiim tarifnim brojem ti to uvozis u zemlju. Ako taj tarifni broj zahteva atest, tu nema sta da se prica. Ako ti zelis da spediter uradi nesto van toga, da ga smesti u drugi tarifni broj ili slicno, to onda vodi u prekrsaj tebe i speditera i na kraju ces opet morati da dobijes taj "atest"

Ne znam s' kakvim ti spediterima radis, ali ja kada radim sa njima, imaju svoju cenu, koji prihvatim ili odbijem, bio jedan ili milion komada necega. Jer ... njima isti posao ma koliko ti komada uvozis. Tako da i tu mislim da prilicno izmisljas.

Banke izdaju platne kartice, sa kojima mozes da placas na netu. Wire transfer i ne treba da bude vid garancije, on ti samo garantuje da ce novac stici od A do B po uputstvu koje ti das (Iban, swift, itd). Na tebi je kako ces ti obezbediti da dobijes to sto si platio. Ali koliko vidim, ti hoces da i to za tebe neko drugi uradi.

U svakoj drzavi je normalno da ne moze svako da uvozi sve. To je kao da svi mozemo da uvozimo Milku i grabimo neki benefit a samo generalni uvoznik/zastupnik/ilistatijaznamvec plati sve troskove drzavi, razne "ateste", reklame i sve ostalo sto znas i ne znas.

Ja ne mogu jos uvek da skapiram zasto uvek trazis krivicu u nekome drugome? Drzavi, sistemu, carini, uvoznicima, spediterima, sertifikacionim telima, nevladinim organizajcima, ili bemliga vec... A nikao u sebi.

Zeljko mozes dobiti u Intesi cc uz depozit fizickog lica.

I moze pp invoice.

Ali to je stvarno nebitno uz ovo ostalo za sta jesi u pravu za elektroniku.

Zeljko mozes dobiti u Intesi cc uz depozit fizickog lica.

I moze pp invoice.

Ali to je stvarno nebitno uz ovo ostalo za sta jesi u pravu za elektroniku.

Pa pitao, u stavri sama sefica mi rekla i ako polozis depozit NEMOZE, da li su tu politiku menjali ili nisu neznam, meni CC treba zbog garancije da necu biti zeznut, jer za manej iznose od 200-300e nema sanse da direktno swift-om saljem kinezu pa dobijem sipak

@dapimp

ne razumem te, nigde nisi rekao sa cime se ne slazes.... ja sam imao robu na carini i 3 nedelje nisam sa 3 razlicita speditera uradio nista, tacno neka je bila za atest, neku nisu znali da uvrste jer se ne radi u BRAND robi da znaju da je sortiraju vec o malo specificnijoj
inace mala vrednost robe bila i nisam se dalje cimao, ali posto nemogu dobiti CC za sada sam od svega odustao, jer kao sto sam rekao ako bi uzimao od 10 kineza i svakom placao wire transferom i dvoje da me zavrnu ja sam na nuli... kad platim za svaku zasebno spediciju jer ne narucjem od jednog racunica je losa

takodje bilo je tu jos problema, kinez posalje 3 paketica da ustedi na tranposrtu, i jedan stigne swiss postom ostali CN, to je za treceg speditera bilo nedopustivo, pa sam na sve batalio

lobi uvoznika niko nesme otvorano da prica tako ako to mislis ostavi me tih prica da toga NEMA kad se tacno zna sta smes a sta ne smes da uvezes od primarnih proizvoda

PS: dacu i tacne primere da ne buda da "lazem"
- ima 10tak led sijalica, to se stvorila nauka kod dvoje da li treba ili ne treba atest (pa mi treci spediter kaze da radi sa uvoznikom istih i da se u zadnjih mesec dana javio problem da za sve vise modela traze ateste i da je sve puklo)
- usb AV kabal, ovo nikom jasno nije gde da ga uvrste
- IR termometar, prvo ne treba atest po posle 5 dana treba
- laptop tastature JEDINO 100% prolazi

PS: zet je kupio masinu za premotavanje folije i sve "OK" proslo osim sto je 2 nedleju gubio zivce jer mu se kinez nije javljao (koje je inace preko preporuke isao kao 100% sigurne), pa je uzeo najveceg speditera i prevoznika bas da ne bi imao probleme, pa na kraju spediter trazio original fakture kad je roba stigla ovde (koje nema jer je kinez poslao emailom) i neki dokaz da je kinez platio stovariste??? (tri dana se nervirao jer kinez taj papir nema, vec mu na kraju posalo sliku nekog dokumenta uslikanim mobilnim i tu mu rekao ja ovo imam i sad to ti je to...) a spediter je sam preuzeo robu pa su to nekako progurali, iskreno smesno zahtevaju papire koji direktno zavise od kineza i da nisu progurali sta bi bilo, pukao bi kes tek tako iz necijeg hira....... sto je najsmesnije spediter je pre posla njegov agent obecao da ce oni sve papire potrebne za carinjenje uzet od kineza prilikom preuzimanja robe sto je bila cista laz
I to je bila masina za primarnu obavaljanje delatnosti, za koju nejde atest i koja kao takva ne bi smelo da bude problem u uvozu

Poslednja izmena:
Ljudi pomagajte danas trebao da stigne paket sa aliexpressa i ja sva srecna cekam ceo dan i nema ga rekoh sutra ce bacim pogled na trackig pise podigao ga slavisa petrovic iz sremske mitrovice a ja zivim u Bg i sutra cu ih zvati da vidim sta je sa paketom zivo me zanima kako ih nije srampta, da li mislite da cu imati problema sa tim?

Ljudi pomagajte danas trebao da stigne paket sa aliexpressa i ja sva srecna cekam ceo dan i nema ga rekoh sutra ce bacim pogled na trackig pise podigao ga slavisa petrovic iz sremske mitrovice a ja zivim u Bg i sutra cu ih zvati da vidim sta je sa paketom zivo me zanima kako ih nije srampta, da li mislite da cu imati problema sa tim?

nema sta koga da zoves, kinez ti dao tudji tracking number, otvori lepo dispute uslikaj tracking i trazi povracaj para

to je najefikasniji nacin da nekog zeznu, covek ceka vidi paket putuje, zaboravi prodje 30 dana, kinezu legnu pare a paket ko zna od koga, bagra kineska medjusobno deli tracking brojeve i tako varaju

Mašala... svaka im čast na ažurnosti...

Ovim tempom će stići na red negde oko Božića.

Zeljko hvala na odgovoru, ne kapiram to sto daju prvi put da mi se to desi, tj jednom mi se desilo ali taj dan mi stigla porudzbina na adresu i pisalo da je preuzeo neko drugi zato sad sam mislila da je ista fora da je posta pogresika i odnela tom Slavisi

Mašala... svaka im čast na ažurnosti...

Ovim tempom će stići na red negde oko Božića.

BLAGO TEBI!!! Tebi bar ima paket statuse, a sta reci kad ti pise 31.10 - 11003 - Za carinu... I od tada do dan danas PRAZNINA, nijednom otprema, ma nista, kao da su ga izgubili cim im je stigao u carinu (a nije meni stigao)...

BLAGO TEBI!!! Tebi bar ima paket statuse, a sta reci kad ti pise 31.10 - 11003 - Za carinu... I od tada do dan danas PRAZNINA, nijednom otprema, ma nista, kao da su ga izgubili cim im je stigao u carinu (a nije meni stigao)...

O pa tebi ima da se kiseli još celu ovu nedelju prema tempu kojim se sada carine paketi...inače ne vidi se jer su mu verovatno promenili broj...ali ako sumjnaš da nešto nije u redu piši na email pošte za informacije (email imaš na sajtu pošte).

Svestan sam toga, i da je verovatno promenjen posto je USPS-ov, sto onda cini *****skim uopste mogucnost pracenja jer ako pratim do carine zelim da vidim kad ce mi doci kuci, a posto su ovih dana jos na paketima od 20 i nekog verovatno moj nece na red pre pocetka-sredine iduce nedelje...

WTF sta je ovo, dosao mi danas punjac iz Italije naravno u originalnom pakovanju, nit sam dobio od poste onaj kod za pracenje niti sms , nista.

24.10 sam preko paypala izvrsio uplatu naravno i shipping a danas je stiglo, veoma brzo drago mi je / cale samo preuzeo od postara, cak nije podpisao sto je bas cudno. Sta bi sa pdv-om? Ce to naknadno da stigne ili sam imao srece? ja jesam noob sto se tice tih carina/ebaya ovo mi je bila prva kupovina ali ocigledno je posta zakazala po proceduri iako sam dobio paket veoma brzo :D

Poslednja izmena:
Pa verovatno su sitnicu samo otpemili dalje bez gledanja i otvaranja :) Jos iz EU i nema frke.

@zeljko a Jesi li probao da špediciju rešiš direktno sa poštom? I pošta ima svoju špeditersku službu i koliko se sećam bar na početku su pričali da je to odlično za male firme i fizička lica koja hoće nešto da rade?

http://www.posta.rs/struktura/lat/logistika/postanska-spedicija.asp

Možda pomogne pošto su oni državna firma.

naravno, sedi tip kaze ja radim ovde par meseci, ja znam samo salvete i slicno da uradim, za elektroniku nam uvek odbijaju jer nesto pogresimo...

stiglo mi od carine pismo da im dostavim racun od kineza.
U pitanju je tel. placen 90 dolara.
odstampam racun iz mail-a koji mi je stigao posle kupovine i odnesem carini ?
ili moze i mail-om da im se posalje ?
ako odem kod njih ( Savska 2), tamo platim carinu i pdv i odmah uzmem telefon ili kako vec ?

ne zamerite na neznanju, trazio sam po brojnim stranicama ove teme ali ne nadjoh odgovor.

hvala.

Nisu znali da procene Doogee DG580 pa mi traže da dostavim fakturu.

Odradi print screen stranice sa alija gde se vidi i broj posiljke i placena suma pa im posalji mejlom ja sam tako uradio za sat.

Zar nije to malo ne bezbedno? PS moze najlakse da se ispravi po zelji ;)

A oni to ne mogu da primete uopste? Ako uradis dovoljno dobro da ne primete, onda vec zasluzujes da manje platis, da se plati "Rad" :D

Ako im bude sumnjiv iznos na fakturi, trazice izvod banke gde se vidi da je bas taj iznos placen prodavcu.

Pa nije neki smešan iznos. Telefon + futrola + sluške = 155$

Fotosopiraj printskrinove na 70$

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno